LinkedIn 2020

Sammanfattning av 2020 års nyheter för LinkedIn

2020 är året som vi alla kommer att minnas. Mycket har vänts upp och ner och många har blivit drabbade på något sätt. Själv har jag i princip enbart digitala uppdrag numera och det ska bli spännande att se hur det blir 2021. För visst saknar jag att stå framför en publik och vi alla saknar ju såklart möjligheten att träffas. Det går alldeles utmärkt att köra digitala föreläsningar och utbildningar dock kräver det mer av mig som talare för att nå ut genom rutan. Något gott har det här året fört med sig och det är att digitaliseringen har tagit flera stora kliv framåt. Och det har såklart även LinkedIn gjort.

Under året har antal användare på LinkedIn ökat, från 675 till 722 miljoner samt att antal sessioner också har ökat.

nyheter LinkedIn 2020

De största nyheterna för LinkedIn 2020

Under 2020 har LinkedIn släppt mängder med nyheter och i den här artikeln har jag sammanfattat årets nyheter. En tillbakablick i bloggarkivet visar att det finns hela 28 artiklar för 2020 som innehåller nyheter på LinkedIn och då finns det ändå flera nyheter i många av artiklarna. Otroligt många nyheter där LinkedIn i september släppte en av sina största uppdateringar, en ny design. Det var 5 år sedan LinkedIn släppte ett nytt gränssnitt och nu upplever en hel del att utseendet är likt Facebook. Personligen tycker jag att det känns mycket mer modernt och enklare att navigera i. Och i slutet på december släpptes ytterligare en uppdatering där bl.a menyn är flyttad på företagssidor.

Följande nyheter har LinkedIn släppt för företagssidor

I samband med att LinkedIn gick ut med informationen att de pensionerar Elevate har de arbetat med att integrera flera av dessa funktioner direkt på företagssidorna. En mängd intressanta funktioner men fortfarande är det vissa funktioner som inte är släppta till alla. För dig som arbetar med employee advocacy blir det här riktigt bra. Företag som har över 200 anställda är först ut med att få fliken ”my company” där funktionerna bl.a är att medarbetarna kan interagera med varandra se trendande inlägg och du som administratör ser statistik.

En annan nyhet är att företag har fått tillgång till att skapa evenemang på LinkedIn. Och det märks tydligt att LinkedIn satsar på event då de släppt fler och fler funktioner. Bl.a kan du numera skapa annonser för ditt event samt samla in leads från deltagarna på ett event som företaget har organiserat och använda retargeting efteråt. Dessutom har event fått en egen flik på företagssidan och det är också lättare att hitta event på plattformen. En efterlängtad funktion är att kunna se vem som följer din företagssida samt att bjuda in personer att följa sidan.

Nyligen uppdaterade LinkedIn även de olika rollerna en administratör kan ha på en företagssida. Ytterligare en spännande nyhet är produktsidor. På dessa sidor kan du beskriva dina produkter och användarna kan ge ett omdöme. Företag som har fått funktionen är bl.a LinkedIn och Slack.

Under rådande pandemi har LinkedIn släppt flera funktioner för jobbsökare men även för dig som söker medarbetare. Numera kan du publicera jobb gratis, både på din profil och företagssida. Om du publicerar ett jobb på din profil kan du välja att få en lila ring på din profilbild med texten #hiring och även placera de lediga jobben väl synligt på din profil.

hiring LinkedIn rekryterare

När det gäller campaign manager, dvs LinkedIns annonseringsverktyg finns det flera nyheter. Bl.a kan du numera få rapporter över engagemang i campaign manager. Retargeting är utökad och du kan koppla använda den till både videovisningar och lead gen forms. I mars släppte LinkedIn ”conversation ads” och som jag har sett några gånger. Conversation ads är ett sätt att annonsera med flera CTA i själva annonsen och som kombineras med message ads. Enligt LinkedIn har detta format fått 5x högre CTR så det kan vara värt att kika på för ditt företag.

utbildning kurs Linkedin

Följande nyheter har LinkedIn släppt för profiler

LinkedIn har släppt flera funktioner kopplade till din profil och arbetssökande där den gröna ringen #opentowork är vanligt förekommande. I november släpptes ”career explorer” där du kan se vilka kunskaper som du kan behöva utveckla samt ett verktyg där du kan förbereda dig inför en intervju. Dessutom öppnade LinkedIn upp en hel del kurser från LinkedIn learning som varit gratis för alla under 2020.

När det gäller meddelandefunktionen så har du numera möjlighet att skapa ett videomöte direkt i ett meddelande. Du kan även redigera eller radera ett sänt meddelande och bjuda in andra i konversationen. Dessutom har du flera reaktioner att välja mellan på ett inlägg och du kan spela in en kort ljudfil på hur ditt namn uttalas.

På din profil kan du som småföretagare även visa vilka tjänster du erbjuder och visa utvalt innehåll på din profil.

reaktioner LinkedIn

Fler format att välja mellan på LinkedIn

Ingen har väl kunnat undgå att LinkedIn har släppt stories. Ett snabbt format och som endast lever i 24 timmar. Stories finns både till din profil och företagssidor.

Fördjupa dig: Guide, så skapar & använder du stories på LinkedIn

Artiklar utökas med så kallade nyhetsbrev – vilket också ska släppas globalt. Om du använder formatet nyhetsbrev får du prenumeranter så kontinuitet är viktigt.

Flera nya format är släppta som exempelvis erbjud hjälp och polls/undersökningar som är ett snabbt och enkelt format.

Sammanfattning LinkedIn 2020

Det här året har LinkedIn släppt en mängd bra funktioner och det kommer dessutom ännu fler funktioner. Att LinkedIn har gått från att vara en CV-databas till ett socialt media att räkna med märks tydligt. Med de nya funktionerna på företagssidan, fliken my company och produktsidor tar de ännu ett stort kliv framåt.

Här hittar du alla artiklar gällande nyheter på LinkedIn. Kom ihåg att ett enkelt sätt att hålla dig uppdaterad är att prenumerera på kunskapsbrevet och kika in på bloggen med jämna mellanrum. Här hittar du snabbt nyheterna som LinkedIn släpper.

Vilken funktion tycker du är den bästa som LinkedIn har släppt under året?


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] jag skrev inlägget där jag sammanfattade nyheterna för 2020 hade varken du eller jag en aning om att vi fortfarande skulle befinna oss i en pandemi. 2021 har […]

  2. […] Relaterad artikel: Här nyheterna som LinkedIns släppte 2020  […]

  3. […] Fördjupa dig: Här är LinkedIns alla nyheter för 2020 […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *