LinkedIn släpper nya funktioner för arbetssökande & rekryterare

LinkedIn hjälper arbetssökande & rekryterare med nya verktyg

LinkedIn utökar med fler funktioner för att hjälpa både arbetssökande och rekryterare. Många är drabbade pga Covid-19 och arbetslösheten ökar. LinkedIn ser att fler och fler använder plattformen och rapporterade nyligen att antal användare nu är 722 miljoner samt att de ser nya rekord gällande engagemang. Dessa nya verktyg som LinkedIn släpper är för att hjälpa både arbetssökande och rekryterare.

LinkedIn arbetssökande rekryterare

För arbetssökande släpps LinkedIn career explorer

Vägen till ett nytt jobb är inte alltid tydlig. Det finns jobb som passar bra men som kan verka utom räckhåll, och andra kanske du inte ens vet att du har kompetensen för. Den största funktionen LinkedIn släpper är ”LinkedIn career explorer” där du bl.a kan se vilka kunskaper du behöver komplettera med för en viss yrkesroll.

LinkedIn använder sin data för att hitta potentiella karriärvägar och där du kan se vilka av dina kunskaper matchar jobbtitlar. Använd verktyget för att hitta möjliga övergångar mellan olika jobb, baserat på data från LinkedIn och vilka kompetenser som efterfrågas i flera yrkesroller. Du kan också söka på egen hand.

Verktyget refererar till över 36 000 yrkeskunskaper och 6 000 arbetstitlar för att tillhandahålla relevanta korsmatchningar baserat på profildata. Så om du till exempel har lämnat din roll som social media manager, kommer verktyget att visa dig en rad närbesläktade roller du kan överväga och hur du kan komma dit.

Ett exempel för LinkedIn career explorer

I mitt exempel här nedan har jag sökt på ”Helsingborg” och ”marketing manger”. Då får jag direkt upp förslag på vilka kompetenser jag behöver som exempelvis ”leadership”. Jag ser att det finns 25 lediga jobb och att jag matchas till 90%. Du kan även välja att sortera dessa utifrån följande populäritet och likhet.

career explorer LinkedIn

Dessutom kan jag klicka på de blå knapparna för att hitta lediga jobb eller kontakter på LinkedIn med den titeln.

Även för dig som arbetar med marknadsföring kan detta vara till hjälp. Om du till exempel vill rikta dina annonser till personer inom HR kan du ange en relaterad roll och sedan låta verktyget visa dig andra liknande roller som du också kan lägga till din målinriktning – kanske roller som du inte ens hade övervägt.

LinkedIn’s Career Explorer är nu tillgänglig i beta och ytterligare förbättringar kommer snart.

Ny rapport från LinkedIn gällande trendande kunskaper

Utöver detta har LinkedIn också publicerat en ny rapport om de trendande kunskaperna bland yrkesverksamma för att ge mer vägledning om var efterfrågan ökar.

 

kunskap LinkedIn arbetssökande

Listan baseras på de färdigheter/kunskaper som har lagts till på profilerna mellan mars och oktober. Den baseras inte på jobbannonser, vilket kan vara mer indikativt för efterfrågan. Men det ger viss inblick inom vilka områden som personer vill utvecklas i för att få nya roller.

De fem snabbast växande färdigheterna, för närvarande, enligt LinkedIn-uppgifter är:

  • Programmering
  • Digital marknadsföring
  • Finansiell prognos
  • Dataanalys
  • Agil projektledning

Hösten 2019 släppte LinkedIn möjligheten att göra ett eller flera prov, så kallade ”skill assessments”. Efter du har gjort ett prov kan du lägga till det på din profil för att ytterligare visa på din kompetens.

LinkedIn säger att dessa prov redan har visat sig vara värdefulla:

Kandidater som slutför LinkedIn kunskapstest och visar det på sin profil är upp till 20% mer benägna att anställas än de som inte gör det.

Nu finns det dessutom ännu fler prov, vilket kan vara bra för dig som är arbetssökande.

utbildning kurs Linkedin

LinkedIn utökar även verktyget för att förbereda dig inför en intervju

Ännu en nyhet är att LinkedIn utökar verktyget där du kan förbereda dig inför en intervju. Verktyget innehåller listor över vanliga intervjufrågor för olika roller. Allt för att hjälpa användarna att förbereda sig inför en intervju. Egentligen är allt som kan lindra stressen att ansöka om ett nytt jobb till hjälp. I takt med att konkurrensen ökar om tillgängliga roller kan dessa snabba verktyg vara till stor hjälp.

Funktionen har tagits emot så bra att LinkedIn introducerar en ny intervjuförberedelse för efterfrågade jobb.

LinkedIn säger:
70% säger att virtuella intervjuer är här för att stanna och medlemmarna har berättat att våra förberedande verktyg för intervjuer är ett utmärkt sätt att träna på de vanligaste frågorna och förbättra intervjuförmågan.

För dig som är rekryterare

Det här är två spännande nyheter som LinkedIn har släppt. För dig som rekryterar, dvs lägger upp lediga jobb på LinkedIn kommer att få möjlighet att lägga till en lila cirkel på din profilbild. Det är ett enkelt sätt att visa att du och ditt företag söker personal – direkt på din profil. Dessutom kommer du få möjlighet att publicera gratis jobbannonser.

Dessa nya funktioner – #Hiring och gratis jobbannonser – hjälper arbetsgivare att lättare hitta och anställa personer samtidigt som de ökar volymen och synligheten för arbetssökande.

Att använda #Hiring, tillåter dig som söker efter personal att dela detta direkt från din profil. Detta inspirerades av medlemmar på LinkedIn som hittade egna kreativa sätt att dela med sig av att de hade lediga roller. Exempelvis genom att lägga till ”I’m Hiring” i deras rubrik. De insåg att genom att visa detta på sin profil var det ett enkelt och effektivt sätt att låta deras nätverk veta att de hade lediga jobb och att lättare nå potentiella kandidater.

LinkedIn har även släppt en funktion där du kan lägga till en ram på din profilbild samt publicera lediga jobb – direkt från din profil. Du har också möjlighet att dela ett ledigt jobb proaktiv genom att lägga till ett inlägg med hashtaggen #Hiring.

hiring LinkedIn rekryterare

Den nya #Hiring ramen runt din profilbild gör du enkelt visar att du söker personal samt gör det även möjligt för alla att lägga till ett jobb direkt via sin profil. Arbetssökande kommer att kunna se vem som anställer direkt i sitt LinkedIn-flöde och kunna ansöka till relevanta jobb.

Utökning av #OpenToWork

Det här verktyget är en utökning av LinkedIn’s #OpenToWork som lanserades i juni. Det ger ett sätt för användare att dela sin jobbstatus med sitt nätverk.

Hittills säger LinkedIn att dessa ramar har varit en stor framgång:

Mer än tre miljoner medlemmar globalt har provat #OpenToWork ram runt profilbilden. De med en Open to Work får i genomsnitt 40% fler InMails från rekryterare och är 20% mer benägna att få meddelanden.

Det är därför som LinkedIn nu utökar alternativet till dig som rekryterar. Utöver möjligheten att ha ramen runt din profilbild skapas en lista över öppna positioner som hjälper till att effektivisera processen.

Publicera lediga jobb – gratis

Utöver #Hiring har LinkedIn gjort det gratis för arbetsgivare att lägga upp ett jobb på plattformen. Denna funktion kommer att finnas tillgänglig för alla LinkedIn-medlemmar och den är särskilt värdefull för små och medelstora företag (SMB) eftersom de fortsätter sin återhämtning och tävlar om kvalificerade talanger. LinkedIn fann nyligen att andelen SMB-jobbansökningar har ökat med 25% sedan mars 2020, vilket tyder på att intresset för SMB ökar. Dessa gratis jobbannonser kommer att hjälpa små och medelstora företag att lättare signalera sina öppna roller och fylla deras efterfrågade positioner, trots stramare budgetar.

Möjligheten att publicera ett jobb gratis kommer att finnas tillgängligt för alla medlemmar globalt under de kommande månaderna.

Sammanfattning nyheter för dig som är rekryterare eller arbetssökande

Det finns ingen annan plattform eller företag som kan ge samma djup och insikt om karriärer baserat på verkliga människors erfarenheter och profiler. De insikter som ges återspeglar exakt hur människor utvecklar sin karriär, och det kan vara enormt värdefullt i din egen jobbsökning – eller till och med bara för att få lite perspektiv på var du står och hur dina färdigheter relaterar till andra roller.

Det här är några bra och värdefulla verktyg från LinkedIn som släpps precis vid rätt tidpunkt. Fler människor är arbetssökande och de tittar på nästa steg i karriären samt hur de kan utveckla sig. Det är en tuff tid för alla arbetssökande och allt som kan göras för att underlätta kommer att hjälpa.

All information till den här artikeln är hämtad från LinkedIn.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *