Verifiera din kunskap med LinkedIn skill assessments

Verifiera din kunskap med LinkedIn skill assessments

LinkedIn lanserar en ny funktion som heter skill assessments där du kan visa dina kunskaper direkt på din profil. Det görs genom att du tar ett prov inom ett eller flera ämne. Om du klarar testet verifieras din kunskap och du kan du lägga till det som ett märke på din profil.

LinkedIn skill assessments

Den nya funktionen som släpptes i veckan heter alltså LinkedIn Skill Assessments. Funktionen innebär att du gör ett (eller flera) test inom ett antal utvalda ämne. Med hjälp av LinkedIn learning kan du även lära dig mer om det specifika ämnet. Varje test tar ca 15-20 minuter att göra.

Relaterad artikel: Allt du behöver veta om LinkedIn premium – inkl pris

Den här möjligheten kommer att ytterligare visa och intyga dina kompetenser, utöver rekommendationer och intyg (endorsements). Enligt en färsk undersökning från LinkedIn tycker 69% av de yrkesverksamma att deras kompetenser är viktigare än högskoleutbildning när de söker jobb och 77% går mer mot att anställa utifrån sökandes kunskap eller kompetenser.

Först ut är engelskspråkiga test som innehåller cirka 75 olika ämnen. Det är helt gratis att göra dessa test och kommer så småningom att släppas globalt. Emrecan Dogan, product manager i Talent solutions säger att de inom en snar framtid kommer lägga till både fler språk och ämne.

LinkedIn skill assessments är korta test som verifierar din kunskap

Testen är korta och standardiserade vilket gör att du kan bevisa din kunskap i en mängd olika ämnen, bl.a Photoshop, C++, MySQL och Microsoft Excel. Om du får rätt på mer än 70% ges du möjlighet att lägga till din kunskap som verifierad på din profil. LinkedIn hoppas att den här funktionen kommer att gynna både arbetssökande och rekryterare.

LinkedIn Skill Assessments

Bild från LinkedIn

Så här gör du:

  1. Scrolla ner till avsnittet ”skills & endorsements” i din profil
  2. Klicka på ”Take skill quiz”
  3. Välj ett av de tillgängliga testerna du vill ta (LinkedIn kommer att rekommendera kurser baserat på din profil)
  4. Om du klarar testet kan du lägga till det på din profil

Verifiera din kunskap på din LinkedIn-profil skill assessment

De faktiska resultaten hålls privata för dig och om du inte klarar det har du full kontroll över resultatets synlighet. LinkedIn kommer också att rekommendera kurser som du kan ta för att förbättra dina kunskaper för att lättare klara testet i ett senare skede.

Relaterad artikel: Bli hittad av potentiella kunder på LinkedIn

Om du klarar ett test kommer du att behöva ta om det varje år för att behålla dina märken och referenser. LinkedIn kommer också att skicka relevanta jobbrekommendationer till dig så snart de har publicerats.

Vässa din kunskap med LinkedIn Learning

Det här är smart av LinkedIn, om du inte klarar testet kommer du under en begränsad tid få tillgång till relevanta kurser i LinkedIn Learning – gratis! Dvs de integrerar den här nya funktionen med Learning som är en premium-funktion. Det innebär att du kan fördjupa dig och lära dig mer om ämnet för att sedan göra testet igen.

Relaterad artikel: Så här bygger du ditt personliga varumärke på LinkedIn

Kunskapsbaserad anställning ökar

Tidiga resultat visar att kandidater som har tagit testet, ”Skill Assessments” var 30% mer benägna att bli anställda”.

Rekryterare kan snabbt identifiera kandidater med relevant kompetens

De allra flesta arbetsgivare (86%) håller med om att ett enkelt sätt att verifiera kandidaternas kompetens skulle spara tid och hjälpa dem att avgöra vem som ska gå vidare i en anställningsprocess.

Relaterad artikel: Bli mer förberedd för en intervju

LinkedIn skill assessments kommer att visas på kandidatens profil, direkt i sökresultatet i ”LinkedIn job” och ”LinkedIn recruiter”. Det kommer hjälpa rekryterare att identifiera och verifiera kompetenser för att lättare hitta kandidater. Rekryterare får också möjlighet att filtrera på minst en godkänd kompetens och verifierade kunskaper högst upp i sökresultatet.

LinkedIn Skill Assessments jobb

Bild från LinkedIn

För dig som postar lediga jobb

Du kan till och med föreslå att kandidater tar ett test när du publicerar lediga jobb och får sedan ett meddelande när de klarar testet. Det ger ett effektivt sätt att få reda på om kandidater har den kunskapen som behövs.

80% have found candidates do not have the skills they say they did during the interview.

Till skillnad från traditionella intervjuer kräver inte LinkedIn Skill Assessments att du som rekryterar ska vara där. Det tar samma tid att utvärdera 20 personer som det gör för att testa 200. Istället kan du fokusera på att analysera resultat och fatta beslut. Eftersom det går snabbt med dessa test uppmuntras rekryterare att utvärdera fler kandidater – inklusive mer icke-traditionella kandidater för att ytterligare diversifiera talangpoolen.

jobb med skill assessment LinkedIn

Bild från LinkedIn

LinkedIns senaste forskning visade att båda parter är överens om att visa verifierade färdigheter under en jobbsökningsprocess kommer att förbättra upplevelsen för både arbetssökande och arbetsgivare som vill anställa.

We found that 76% of professionals wish there was a way for employers to verify their skills so they could stand out amongst other candidates.

Sammanfattning LinkedIn Skill Assessments

Det är ett bra funktion där du kan bevisa att du har kunskaper inom ett (eller flera) ämne. Att LinkedIn även ger dig tillgång till LinkedIn learning och som ytterligare integreras i den vanliga appen gör att du får möjlighet till mer kunskap.

Frågan är om rekryterare känner till funktionen och litar på resultaten? Om de inte förstår vad det innebär kommer det förmodligen inte att vara av stort värde men som med alla nya funktioner kommer det troligtvis att ta tid.

Oavsett, genom att ta sådana här test hjälper det både dig och LinkedIns algoritm att bättre förstå dina kompetenser och intressen. På så sätt kan de visa mer relevanta jobbannonser och rekommendationer.

Funktionen rullas ut globalt ”inom de kommande veckorna”.


Linda Björck <- följ mig på LinkedIn och ta del av mina tipslinda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

 

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 2019 släppte LinkedIn möjligheten att göra ett eller flera prov, så kallade “skill assasements“. Efter du har gjort ett prov kan du lägga till det på din profil för att ytterligare visa […]

  2. […] Relaterad artikel: Verifiera din kunskap med LinkedIn skill assessments  […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *