5 sätt att bygga ett personligt varumärke på LinkedIn

5 sätt som bygger ett personligt varumärke på LinkedIn

Vill du bygga ditt personliga varumärke och få ökad synlighet på LinkedIn?

Har du funderat på vilka av LinkedIns alla funktioner som kan hjälpa dig?

Att använda LinkedIn på rätt sätt ger en fantastisk möjlighet att öka din synlighet och visa din professionella sida. Du visar det du gör både för personer som vill skapa kontakt med dig och personer som vill följa dig för att ta del av dina aktiviteter på LinkedIn. Flera av tipsen gör så att du även blir synlig utanför LinkedIn! 

personligt varumärke LinkedIn

Här är 5 tips som hjälper dig bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn.

#1 Optimera din profil

Din profil är nyckeln där du kan visa din erfarenhet och vad du kan på LinkedIn. En komplett profil visar att du aktivt deltar i LinkedIns ekosystem, att du helt enkelt har förstått vikten av att göra ett första gott intryck.

Visste du att genom att ha en proffsig profilbild gör att det är 7ggr större möjlighet att du bli hittad på LinkedIn via en sökning? Eller att du kan göra din profil 12ggr bättre bara genom att ha med dina två senaste anställningar?

Följande tips kommer göra så att du sticker ut från mängden på LinkedIn.

Profilbild

Till att börja med, se till att du har en professionell profilbild. Din bild är din virtuella handskakning så se till att du väljer en profilbild som visar vem du är och visar ditt bästa jag. Inte hunden, logotype eller en helkroppsbild.

Använd ett foto som är vänligt och ger ett professionellt intryck.

Bilden ska vara i fyrkantigt format, 400×400 px och under 8mb. Du kan ladda upp en bild som är mellan 400 x 400px och 7680 x 4320px. Bilden går att justera när du har laddat upp den men tänk på att du inte använder en bild som behöver för mycket justering, då finns risken att bilden blir suddig. 

Det finns även verktyg där kan kan kontrollera hur bilden tas emot, är den professionell eller hur uppfattar andra din bild?

Rubrik

Nästa steg är att skapa en riktigt bra rubrik. Om du inte har ändrat rubriken manuellt väljer den automatiskt din nuvarande arbetstitel. Du kan anpassa och förbättra rubriken så den passar din expertis och arbetsroll. Rubriken är det första som de flesta ser på LinkedIn så se till att den är riktigt, riktigt bra!

Relaterad artikel: Bildstorlek på LinkedIn

Gör din rubrik lockande

Rubriken ska visa på ord både kort beskriva och förstärka din kunskap. Ord som vänner eller kolleger skulle använda för att på ett unikt sätt beskriva dig. Exempel

  • Expert på att skapa hemsidor i WordPress som ger bättre konvertering
  • Erfaren administratör som aldrig missar en deadline
  • Ekonom som du kan räkna med
  • Hjälper företag få bättre ROI med sociala medier.

Du kan också använda enstaka ord i kombination med en kort och koncis mening, som jag har: 

LinkedIn expert ♦ Social media manager ♦ Föreläsare ♦
Hjälper företag med marknadsföring i sociala medier

Bakgrundsbild

Använd din bakgrundsbild för att kommunicera mer om dig och vad du gör. Tänk dig en tom reklamtavla, en missad möjlighet helt enkelt. Ett bortglömd eller icke uppladdad bakgrundsbild är samma sak. Se till att du har laddat upp en bild som förstärker det du är bra på och som du antingen jobbar med, eller vill jobba med. Många använder gratis bilder, naturbilder eller något från sin hemstad. Du kan göra betydligt mer än så.

Själv använder jag bakgrundsbilden för att berätta om kommande öppna utbildningar. Bilden uppdaterar jag kontinuerligt.

Vad skulle du kunna ha för bild som kännetecknar dig och förstärker ditt personliga varumärke?

Använd bakgrundsbilden som exempelvis

  • portofolio
  • publikationer
  • kurser & utbildningar
  • erbjudande
  • när du är ”in action”, föreläser, utbildar och i din arbetsroll

Visa ditt personliga varumärke genom att använda en bild som förstärker det du är bra på, kopplat till arbetet.

Nästa steg är att anpassa din www-adress till din LinkedIn-profil. LinkedIn rankas högt av Google så se till att du har ändrat din url till ditt namn, som jag har: www.linkedin.com/in/lindabjorck dvs ditt namn utan extra siffror och bokstäver. Det innebär att du lättare blir hittad utanför LinkedIn – och lättare för andra att komma ihåg.

Extra tips: Se till att du har lagt till din länk överallt, i andra sociala medier, i blogginlägg, e-postsignatur, på hemsidan och andra sociala kanaler som du använder.

Relaterad artikel: Så här uppdaterar du profilen 2019

Till slut, se till att du berättar om dig och din kunskap i summeringen och under din erfarenhet. Din LinkedIn-profil ska vara mer än ett snabbt stopp och betydligt mer än ditt CV. Summeringen ska vara mer om dig, något du har åstadkommit eller vill göra i din nuvarande roll. Du kan också lägga till någon personlig del, utan att bli privat.

Din erfarenhet bör inkludera en lista av nyckelpositioner som du har haft där du kortfattat förklarar vad du gör och vad du har gjort. Du kan förstärka detta genom att ladda upp så kallad ”rich media” såsom länkar, pdf:er, videos eller annat innehåll som du har skapat. Det gör så att din profil blir mer levande och ytterligare förstärker ditt personliga varumärke.

Extra tips: Använd en sökordsanpassad text som gör att din profil blir lättare att hitta. Ta bort utslitna ord som passionerad, kreativ och driven.

LinkedIn utbildning företag

#2 Skapa meningsfulla kontakter på LinkedIn

Så snart din profil är ordentligt uppdaterad kan du börja bygga ditt nätverk. Strategiskt och genomtänkt. Det gör att ditt nätverk är aktivt och stärker ditt varumärke. Det diskuteras om man ska skapa kontakt med alla, eller bara de du känner. Här finns inget rätt eller fel och jag bruka säga hellre fria än fälla men algoritmerna påverkar allting du gör. även hur ditt nätverk ser ut.

De personer som du har skapat kontakt med kan du interagera med och du kommer se en del av vad de delar i ditt flöde.

Relaterad artikel: ska du skapa kontakt med alla på LinkedIn?

Kom ihåg att du bygger ditt nätverk samtidigt som du bygger ditt personliga varumärke. LinkedIn rekommenderar att du i första hand ska skapa kontakt med vänner, kolleger, klasskamrater samt andra professionella i din bransch. Var inte rädd för att be en kontakt introducera dig till en person i deras nätverk.

Extra tips: Om du vill skapa kontakt med en person du aldrig har träffat se till att du alltid skriver ett personligt meddelande du du berättar varför du vill skapa kontakt. Alltid.

Exempelvis, ”Jag lyssnade på din föreläsning” eller ”Vi sågs på xxx och skapar gärna kontakt med dig”.
Det här meddelandet måste du anpassa beroende på vem du skickar en kontaktförfrågan till. Med ett personligt meddelande
 kommer sannolikheten öka att personen tackar ja.

Relaterad artikel: vad är skillnaden mellan att följa och skapa kontakt på LinkedIn

#3 Skriv artiklar på LinkedIn

Vi lever i en värld som drivs av flöden i sociala medier. Ofta är vi aktiva i flera sociala medier, varje dag. Enligt en undersökning lägger vi mer och mer tid i sociala medier och informationsflödet ökar. Vi interagerar och söker information varje dag genom flera plattformar. 

LinkedIn är den största professionella plattformen där du kan publicera läsvärda artiklar. Över 1 miljon har tillsammans publicerat mer än 3 miljoner artiklar på LinkedIn. Enligt LinkedIn står ”Millennials” för nästan 30% av alla längre publicerade artiklar.

Publicera läsvärt innehåll för att visa på din expertis. När du gör det så kan du bli sedd som en expert i din bransch, så kallad ”thought leader”. Visa världen vad du är bra på och vad du bryr dig om. När du har börjat publicera artiklar på LinkedIn kommer du att se en ökning av antal personer som tittar på din profil.

Relaterad artikel: 7 sätt du kan förbättra din närvaro på LinkedIn

Genom att publicera artiklar bygger du ditt personliga varumärke och skapar kännedom om dig som en expert. Genom att skriva artiklar på LinkedIn kommer det att driva trafik till din hemsida. Ju fler artiklar du skriver, desto större trovärdighet bygger du och ditt varumärke förstärks.

#4 Anpassa ditt flöde

Oavsett ålder har vi en sak gemensamt, viljan att lära. Via LinkedIn kan du investera i dig själv och lära dig nya saker. Det finns mängder med läsvärt innehåll och du kan dessutom anpassa ditt flöde. Du kan välja att följa personer och ämne som intresserar dig, och såklart avfölja de som inte gör det. Det är du som bestämmer vad du vill se i ditt flöde.

Så här gör du:

  1. Klicka på de tre prickarna vid ett inlägg
  2. Välj ”förbättra mitt flöde”
  3. Gör justeringar som passar dig

Här har du alltså möjlighet att välja vad du vill se mer av, vilka personer och ämnen du vill följa, allt rekommenderat och anpassat utifrån det som finns på din profil.

Genom att följa nyheter som är av intresse för dig är ett första steg. Men du kan även förbättra ditt flöde genom att avfölja kontakter vars inlägg du inte vill se. De kommer inte att veta att du har avföljt dem och de kommer fortfarande att vara i ditt nätverk.

Relaterad artikel: Så här avföljer du en person

När du ser ett inlägg från en kontakt som du inte vill se i ditt flöde, klicka på de tre prickarna. Där klickar du på ”avfölj. Se bara till att det är rätt person så du inte avföljer en person som har kommenterat ett inlägg. 

Extra tips: LinkedIn anpassar sig så använd det på rätt sätt. Dina olika aktiviteter sänder signaler och bestämmer vad du ser i ditt flöde.

Följande påverkar vad du ser i ditt flöde, anpassat till dig och dina intresse.

  • Antal personer du följer
  • Relevant innehåll och vilka kontakter du engagerar dig med
  • Innehåll du delar
  • Relevant och anpassad profil

Relaterad artikel: Mät din framgång med SSI, social selling index

#5 Skapa ett konto på SlideShare

Varje månad laddas mer än 400.000 presentationer och annat innehåll upp på SlideShare som ägs av LinkedIn. Nästan 4 miljoner människor använder SlideShare, varje dag. En för hög siffra att ignorera tycker jag. Här har jag exempelvis laddat upp delar av mina presentationer, strategier för sociala medier och andra läsvärda presentationer. Jag har anpassat presentationerna för SlideShare så det blir lättare att förstå budskapet och vad jag vill förmedla.

Dessutom indexerar Google allting på SlideShare. Eftersom 80% av trafiken till SlideShare kommer från organiskt sök kan dina presentationer ge ditt varumärke en fördel gällande SEO.

Bygg ditt varumärke genom att ladda upp presentationer och intressanta nyheter inom din bransch, med din synvinkel. Förutom presentationer kan du ladda upp videos, webinars och annat innehåll som du har skapat.

Extra Tips: Tillåt ”klipp-verktyget” i SlideShare vilket kommer att ”highlighta” delar av det mest värdefulla innehåll som du har producerat. Kom även ihåg att lägga till presentationerna till din LinkedIn-profil för att ytterligare förstärka ditt varumärke.

Här hittar du mina presentationer på SlideShare

Sammanfattning

Dagens topprankade yrkesverksamma är socialt aktiva. När du går med i LinkedIn blir du medlem i ett nätverk som vill interagera, byta idéer och läsa relevant innehåll. LinkedIn erbjuder så mycket mer än ett socialt nätverk.

När du börjar bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn kommer du bli överraskad över möjligheterna som knackar på din dörr. Om du inte är på LinkedIn missar du chanserna att bli hittad. Dessutom ger LinkedIn dig ett utmärkt sätt att hålla dig uppdaterad inom din bransch. Oavsett om du är intresserad av marknadsföring, försäljning, mode, utbildning eller teknik är LinkedIn platsen där det delas och publiceras relevant och läsvärt innehåll.

Ta till dig dessa tipsen och du kommer vara en bra bit på väg för att bygga nätverk, skapa kontakter och hitta läsvärda artiklar.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

6 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: 5 sätt du kan bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn […]

  2. […] Relaterad artikel: Så bygger du ditt personliga varumärke på LinkedIn […]

  3. […] Tänk på att rekryterare och arbetsgivare kanske även tittar på din Facebook sida, Instagram, blogg eller annat. Så även om du är mer privat på tex Facebook så vill jag ändå tipsa dig om att tänka på din profilbild. Men även att uppdatera din profil med utbildningar och jobb.  Tänk på att vårda ditt varumärke, tänk på att DU är ditt egna varumärke som du själv ska marknadsföra på bästa sett. Lycka till! Läs mer om detta på smartbizz […]

  4. […] Relaterad artikel: Så här bygger du ditt personliga varumärke på LinkedIn […]

  5. […] Relaterad artikel: 5 sätt som du kan bygga ditt varumärke på LinkedIn […]

  6. […] Relaterad artikel: 5 sätt för dig att bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *