Nyheter från expertmötet hos LinkedIn i Stockholm

Nyheter från expertmötet hos LinkedIn

I veckan var det dags för ännu ett expertmöte hos LinkedIn i Stockholm. Vi är 12 personer som är utvalda av LinkedIn och som har möte med dem 2-3 gånger per år. Under dessa möten får vi ta del av nyheter, förändringar och annat som är på gång gällande LinkedIn men även att vi kan ställa frågor och framföra önskemål från marknaden. Ett möte som är otroligt givande för alla inblandande.

Som vanligt är det Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, som håller i mötet och denna gången fick vi även lyssna på John Hutchinson, insights analyst. John gav oss mycket statistik och berättade hur vi i Sverige använder LinkedIn, mer om det längre ner.

nyheter LinkedIn

Vad undrade mitt nätverk över?

Precis som inför förra mötet gjorde jag en kort video som jag publicerade på LinkedIn och på Instagram för att fånga upp synpunkter och frågor från mitt nätverk. De frågor jag hade svar på har jag redan besvarat direkt i inläggen. När jag gick igenom alla kommentarerna så är det många som frågar efter LinkedIn live, en förbättrad inkorg, evenemang och den ständigt återkommande frågan om grupper.

OBS! Som alltid skickas nyheter ut löpande så har du inte fått dessa funktioner så dyker de upp framöver.

Kommande nyheter på LinkedIn

Evenemang på LinkedIn

November 2018 släpptes evenemang på LinkedIn som en betafunktion. Det är med glädje jag kan berätta att evenemang kommer bli tillgängligt för alla och jag har redan fått funktionen, först ut i Sverige 🙂 Möjlighet att skapa evenemang rullas ut globalt i mitten på oktober.

Funktionen påminner om Facebook och du skapar helt enkelt ett evenemang, väljer om det ska vara publikt eller privat och bjuder in dina 1:a handskontakter. Därefter kan du dela evenemanget (endast publikt) samt ”prata” med de personer som du har bjudit in och se en lista över deltagarna.

Funktionen hittar du på följande sätt:

 • Via mobilen, klicka på din profilbild och i menyn som klickar du på event
 • Via datorn, i snabbmenyn till vänster och klicka på event

När du har klickat på event så börjar du att skapa ditt evenemang. Tänk på att du inte kan ändra i efterhand gällande publikt/privat evenemang så det måste du välja rätt från början!

Du fyller du i evenemangets namn, datum, plats, hashtag och beskrivning.

LinkedIn evenemang event

Bilder från min iPhone.

OBS! Även om du ännu inte har fått möjlighet att själv skapa evenemang kan du bli inbjuden till ett.

LinkedIn live

Så många som frågar och ja, det är på gång med LinkedIn live. Det kommer att släppas till alla! Hurra säger jag och många med mig dock har jag ingen exakt datum på när det släpps. Innan semestern intervjuade jag PwC som är första företag i Sverige som får tillgång till live-sändning Men som det gamla talesättet, den som väntar på något gott…. Och tills dess kan du ju alltid öva, spela in din video och posta som ett vanligt inlägg.

3:e partsverktyg för LinkedIn live

För att kunna sända live på LinkedIn behöver du ha ett 3:e partsverktyg. Fler verktyg har släppts och följande stöds:

 • Socialive
 • Restream.io
 • Wirecast
 • Switcher Studio (endast iOS mobil)
 • Wowza Cloud
 • StreamYard
 • Brandlive
 • Easy Live
 • Live U
 • Terdek (kommer snart!)

Fördjupa dig: hur du kommer igång med live och tips kopplade till respektive verktyg.

LinkedIn utbildning företag

Grupper på LinkedIn

Ännu ett återkommande samtalsämne och många undrar, vad händer egentligen med grupperna på LinkedIn?

LinkedIn stängde alla grupper för drygt två år sedan, allt försvann från både flöde och aviseringar. Det har gjort att det är väldigt låg aktivitet i grupperna. De aktiviteter som sker i grupper är ofta när någon gör ett inlägg men interaktionerna är få. Det är så synd för många grupper skulle kunna vara riktigt bra. Förutom att grupperna stängdes så ändrades även möjligheterna för gruppägare att kommunicera med medlemmarna. I dag har jag som gruppägare möjlighet att lyfta endast ett inlägg per vecka, då brukar det ge effekt men annars är det väldigt låg aktivitet. Min grupp heter sociala medier & digital marknadsföring, välkommen att gå med om det är ett ämne du är intresserad av.

Informationen jag fick under mötet är att grupper kommer att finnas kvar men kommer att förändras. Vi får helt enkelt vänta och se vad de kommer på för saker den här gången. Grupperna har varit under omarbetning minst ett år.

Statistik LinkedIn Sverige

I Sverige har vi över 3 miljoner användare och 78.000 lediga jobb finns på LinkedIn. Vi bidrar aktivt till ”LinkedIn´s content economy” och söker efter nya karriärmöjligheter. I Sverige är vi även mer intresserade av att veta vad våra kolleger gör jämfört med genomsnittet på LinkedIn. Svenskarna är aktiva, Holland är på 1:a plats sedan Mellan östern och på 3:e plats Sverige. 50% använder LinkedIn via mobilen, 17% enbart via datorn och 33% använder både dator & mobil.

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att Vds och chefer på c-nivå är aktiva på LinkedIn. Exemplet vi fick se var att företag inom ”software & IT services” vars chefer (senior leaders and above) var socialt aktiva fick mer än 5x besökare till företags- och karriärsidan. Den här ökningen sågs om seniora ledare engagerade sig och postade i genomsnitt ett inlägg per månad under en 6 månaders period. Det här är en väldigt låg aktivitet för att göra så stor skillnad så om du är chef, vad väntar du på?

I samma exempel framgår det att deras företag fick 6.1x fler följare jämfört med företag som inte hade socialt engagerade chefer.

Skapa engagemang på LinkedIn

Innan sommaren ändrade LinkedIn algoritmerna och inlägg som får engagemang får också högre synlighet så det är otroligt viktigt att posta relevanta inlägg. Genom att vara aktiv och posta inlägg av värde får du högre synlighet. I den här artikeln hittar du 4 sätt som du kan skapa inlägg som ger engagemang på LinkedIn.

engagemang inlägg Linkedin

Bild från mötet hos LinkedIn.

Vad är det vi saknar?

Jo, en förbättrad inkorg. En inkorg där vi kan sortera och hantera meddelande på ett bättre sätt. Jag får ca 100 meddelande i veckan. Det kan vara enkla frågor som går snabbt att svara på eller frågor om uppdrag som kräver lite mer tid. Här har jag, precis som du ingen möjlighet att sortera mina meddelande på något sätt. Så ja, det ligger högt på önskelistan att kunna hantera alla meddelande på ett bättre sätt.

Vilken nyheter & funktioner saknar du på LinkedIn?

Kommentera gärna inlägget så tar jag med mig det till nästa möte hos LinkedIn!


Linda Björck <- följ mig på LinkedIn och ta del av mina tipslinda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

 

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Fler nyheter: Senaste nytt från expertmötet i Stockholm […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *