Live video på LinkedIn

LinkedIn live – så funkar det!

Nyheten som många väntat på, LinkedIn börjar med live video fast bara delvis. LinkedIn har nyligen passerat 610 miljoner användare och är det största nätverket för affärsmänniskor. LinkedIn själv säger att video är det snabbast växande innehållet på plattformen tillsammans med läsvärda artiklar och nyheter. Nu tar de äntligen nästa steg med video.

live video LinkedIn

Lansering av LinkedIn live

Nyligen lanserade LinkedIn live video, vilket ger människor och organisationer möjlighet att sända realtidsvideo för att utvalda grupper eller till användare på LinkedIn världen över.

Lanseringen som är i beta, sker först i USA. LinkedIn Live (som den kallas) är endast via en inbjudan. Under de kommande veckorna kommer LinkedIn att skicka ut ett formulär till andra som vill komma in och sända live video. I dagsläget är det inte klart om eller när LinkedIn gör det möjligt för alla användare att skapa live video, men om du tänker på hur de har utvecklat sina olika publiceringsfunktioner tror jag även det kommer senare.

Du kanske minns att när man släppte Pulse, dvs LinkedIn publisher så var det enbart öppet för vissa personer och sedermera kunde man ansöka om att bli ”pulse-skribent”. Efter ett tag släpptes den funktionen till alla och nu kan de som vill skriva artiklar på LinkedIn. En annan funktion som många väntar på är att skapa evenemang på LinkedIn, även den är släppt i USA.

Vad LinkedIn hoppas se i live video

Initialt liveinnehåll som LinkedIn hoppas se är bland annat sådant du delvis ser i ditt flöde idag. Exempelvis videoklipp med kunskap, Q&As, filmklipp från konferenser och produktnyheter. Eller där man får en inblick i ett företags vardag, så kallade ”behind the scenes”, prisutdelningar och innehåll från influencers.

Relaterad artikel: Så här kommer du igång med video på LinkedIn

Du måste använda tredjepartsverktyg

För att understryka hur angeläget LinkedIn är med att utveckla detta, har LinkedIn valt flera tredjepartsverktyg som du måste använda för live video. Med detta tror jag att innehållet som laddas upp blir mer användarvänligt och i bättre kvalitet som passar målgruppen på LinkedIn.

Det innebär att du som är skapare av live video kommer att behöva arbeta med dessa verktyg för att kunna publicera live video på LinkedIn.

De verktygen som är först ut är:

 • Wirecast – från $487
 • Switcher Studio – från $49/mån (endast iOS)
 • Wowza Media Systems – från $49/mån
 • Socialive 
 • Brandlive 
 • Restream.io
 • StreamYard
 • Brandlive
 • Easy Live
 • Live U
 • Terdek (kommer snart!)

För att kunna sända live på LinkedIn behöver du ha ett 3:e partsverktyg. Fler verktyg har släpps efter hand.

När jag har tittat på dessa verktyg så tror jag att prisbilden gör att en del mindre företag och personer som bygger sitt eget personliga varumärke kommer tycka att det är för dyrt. Eller för komplicerat. Funktionen att ladda upp inspelade videos finns fortfarande kvar. Det här kommer bidra till att kvalitén på video blir högre, ett smart drag av LinkedIn tycker jag. Det minimerar risken att personer lämnar LinkedIn pga dåliga inlägg.

Det finns även en annan teknisk partner för LinkedIns live video, Microsoft, vars Azure Media Services, är en del av deras molntjänst och tillhandahåller kodning. Även om Microsoft förvärvade LinkedIn 2016, har det för det mesta hållit ett avstånd när det gäller att knyta produktutveckling mellan de två, så det här är ett anmärkningsvärt undantag. Exempelvis är inte Skype en del av denna satsning på live video.

Relaterad artikel: Så här skapar du en video till LinkedIn med låg budget

Bättre sent än aldrig med live video på LinkedIn?

Jämfört med sina konkurrenter i sociala medier har LinkedIn varit sena med att hoppa på tåget gällande video.

Utvecklingen från konkurrenter som Facebook, Instagram och Twitter går tillbaka flera år för att med hjälp av rörligt innehåll få högre engagemang på sina plattformar. LinkedIn introducerade möjlighet att ladda upp video på profilen så sent som sommaren 2017 och till företagssidan tidigt i höstas. Det finns även möjlighet att ladda upp video i grupper

Men under de 17 månaderna sedan lanseringen av video på LinkedIn har de sett en stor uppgång i trafik och intäkter från video på plattformen.

”Video är det snabbast växande formatet på vår plattform just nu, och den som sannolikt kommer att få folk att börja prata”, säger Pete Davies, director of product management på LinkedIn.

Varken Pete eller LinkedIn ger några specifika siffror gällande hur många som laddar upp video eller hur många tittare det finns, förutom att ”miljoner” av LinkedIns medlemmar har använt funktionen.

Davies sa att live-video har en stor förfrågan – inte minst, för det är så en framträdande del av hur video används på andra sociala plattformar som YouTube, Facebook och Twitter, vilket sätter funktionaliteten högt upp på önskelistan.

”Live video har varit den mest efterfrågade funktionen”

Andra sociala medier fungerar som en mall

Andra sociala plattformar fungerar som en sorts mall, precis som med videos på andra sociala medier kan användarna ”gilla” videor som sänds, liknande som på Facebook, med flytande ”likes” längs skärmen. Tittare kan ställa frågor eller kommentera i realtid. Värdar kan moderera och hantera alla kommentarer i realtid för att kunna ta bort trakasserier eller andra meddelanden, tillade Davies.

Det kan finnas en annan anledning bortom användarnas önskemål om varför LinkedIn utökar video-funktionen, det visar sig vara en stark motor för engagemang och intäktstillväxt hos företaget.

Hittills är det enda sättet LinkedIn tjänar pengar på video är med videoannonsering. Microsoft redovisar inte hur mycket LinkedIn har i reklamintäkter, eller videoannonsering. Microsoft rapporterade i sitt senaste kvartalsresultat att intäkterna hos LinkedIn ökade med 29 procent, med hänvisning till att öka sin annonsaffär specifikt: ”med rekordnivåer av engagemang på LinkedIn ser de en tillväxt på 30 procent”.

Det verkar som om det kommer direkt från sina videoprodukter. LinkedIn säger att videoannonser får 30 procent fler kommentarer per visning än icke-videoannonser och att LinkedIn-medlemmar spenderar nästan tre gånger mer tid på att titta på videoannonser jämfört med tid som spenderas med statisk sponsrat innehåll.

Fördjupa dig med dessa 8 artiklar i annonsering på LinkedIn

Kanske en betalfunktion

LinkedIn tittar på att med hjälp av unikt innehåll, som med LinkedIn Live, finns det ett tydligt tillfälle för företaget att utforska andra sätt att tjäna pengar på innehållet bortom annonser. Det kan till exempel debitera tittare för unika upplevelser som konferenser eller göra vissa Live-händelser till en del av företagets betalande medlemmar för att locka till sig fler premium-abonnenter. På sändarens sida kan de potentiellt erbjuda avgiftsbaserade tjänster för att sända en viss typ av innehåll.

LinkedIn kommenterar inte framtida intäktsplaner, och för närvarande lägger de inte ens videoannonser som LinkedIn Live-video. ”Det kommer att komma längs vägen, men för nu är vi fokuserade på att få bra användare”, säger Peter Roybal, head of video product management, i en intervju. ”Det här kan till och med vara ett sätt att prova några nya idéer.”

Sammanfattning

Det här är en spännande utveckling av LinkedIn även om de har valt 3:e partslösningar istället för möjligheten att ladda upp direkt på plattformen. Men å andra sidan kommer förhoppningsvis de live videos som laddas upp på LinkedIn ha bättre kvalitet. Om de även inför möjlighet att jag som sändare kan betalt för vissa videos kommer det även att gå att ha webinars eller online-kurser direkt på LinkedIn. 

Den här artikeln är kuraterad från Tech chrunch och LinkedIn.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

7 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] live för att tillhandahålla nya videotyper. Dock har inte alla företag fått tillgång till LinkedIn live […]

 2. […] du att LinkedIn ökar. Det som jag ser är intressant är att konversationerna ökar med 55% och LinkedIn Live med 437%. Att live ökar så drastiskt kan verka häpnadsväckande men tänk på att långt ifrån […]

 3. […] LinkedIn live som släpptes 2019 har ytterligare utökat funktionen och integrerar den nu med event. I mars släppte LinkedIn event till företagssidor som en beta och har sedan dess utvecklats. Ytterligare ett steg för live streaming på LinkedIn blir nu alltså att du kan sända live – direkt i evenemanget. […]

 4. […] Relaterad artikel: Så här fungerar Live-video på LinkedIn […]

 5. […] Relaterad artikel: Linkedin börjar med live-video […]

 6. […] göra inlägg på en profil, en företagssida och även i grupper. Nyligen släpptes dessutom även beta av Live video i USA! En video ska vara koncis, kort, helst 15-30 sekunder och ha ett kraftfullt budskap. Mer och […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *