10 sajter med gratis musik för sociala medier

10 sajter med gratis musik som du kan använda fritt för sociala medier & video

Att hitta gratis musik till sociala medier är klurigt då musik precis som bilder är skyddade av upphovsrättslagen & creative commons (CC). Video växer så det knakar och fler vill ha bakgrundsmusik eller intro/outro till sina videos.

Som tur är finns det flera bra sajter som har musik som du får använda helt gratis till dina filmklipp och videos, japp du läste rätt, helt fritt! 

gratis musik sociala medier video

Tidigare har jag har skrivit om var du hittar gratis bilder, den här gången handlar det alltså om var du hittar gratis musik. Musik som du kan använda i dina videos i sociala medier, eller var du nu vill använda musiken.

Jag rekommenderar att du antigen använder musik som har CC0 eller CC-By licens. Då är du på den säkra sidan för att använda musiken. Med CC-By måste du ge cred till artisten, om du funderar på att använda någon annan licens, kolla noga vad som gäller.

Är du ny på video? Här är 5 tips på hur du skapar en bra video till låg budget

Här är 10 sajter med gratis musik för dina video i sociala medier

I listan nedan hittar du 10 sidor som erbjuder fri musik du kan använda några sidor har en blandning av licenser så kolla en extra gång innan du laddar ner musiken.

Relaterad artikel: GUIDE: den bästa längden på video för sociala medier

#1 Soundcloud

Soundcloud är en av de största sajterna med musik och den använder jag ofta själv. Men det många inte känner till är att de även har musik som är gratis att använda. Du behöver bara söka fram den så får du ett ganska stort urval. På bilden nedan har jag sökt på ”background music” sedan har lagt till ”royalty free music” och ”to use commercially”. Testa dig fram för när jag väljer bort ”royalty free music” får jag upp ännu mer musik som är gratis att använda.

gratis fri musik soundcloud

#2 CCMixter

Hos CCMixter hittar du en helt ok samling med gratis musik. Se bara till att du väljer rätt eftersom det finns olika CC-licenser här.

Relaterad artikel: 11 frågor du bör ställa dig innan du börjar med video

#3 Free music archive

Free music archive sajt hittar du både gratis musik och musik som du får betala för att använda. Använd sökfunktionen till vänster för att hitta musik som är gratis och som du kan använda för ”commercial use”. De har en bra sökfunktion som gör att du bl.a kan söka på genre, titel, instrumental samt att du får använda den för kommersiellt bruk.

gratis musik sociala medier FMA

#4 Youtube audio librabry

Även Youtube har ett musikbibliotek med gratis musik. De har också ett verktyg där du kan kontrollera all musik i dina videos. Då kan du enkelt kan se vilken copyright den musiken har. BonustipsHär hittar den en spellista där all musik har CC-licens.

gratis musik youtube

#5 Last.Fm

Last.FM är i första hand för streaming men det finns alltså även möjlighet att ladda ner musik helt gratis.

gratis musik Last_fm

#6 Free Play Music

Precis som sajten heter, Free play music, erbjuder de gratis och royalty-fri musik för nedladdning. Dock är de flesta låtarna instrumentala. Det finns en bra sökfunktion som hjälper dig att hitta just den specifika låten som du om du letar efter. Det finns en bra sökfunktion och du kan söka i tre kategorier, genre, mood och scene. Eller så använder du sökrutan. På Free play music hittar du mängder med gratis musik så här kommer du troligtvis att hitta den musik du söker efter.

gratis fri musik freeplay youtube

#7 Incompetech

Incompetech har ett stort bibliotek med gratis musik. Du kan söka via filter eller klicka direkt på en genre.

gratis_musik_sociala medier imcompetech

#8 TemplatesWise

TemplatesWise har förutom gratis musik även mallar för powerpoint, diagram och infografik. 

gratis fri musik templateswise

#9 Bensound

Bensound hittar du en mängd musik såsom funk, jazz, pop, akustisk och ännu mer. Du kan söka i flera kategorier eller direkt i sökrutan.

gratis fri musik sociala medier bensound

#10 Filmstro royalty free music

Musik som är klar för Youtube och som är royalty-fri. Filmstro royalty free music har ett stort utbud och du utgår från fyra huvudkategorier. Därefter klickar du dig vidare efter musikstil.

Sammanfattning gratis musik

Det är viktigt att ha god kännedom om din målgrupp när du väljer musik till din video. Riktar du dig till generation Z vill du troligtvis ha en annan musik än om du riktar dig till pensionärer. Precis som i all marknadsföring för sociala medier är det viktigt att känna till demografin, både på dina följare och på de du vill nå. Det är också viktigt att du tänker på upphovsrättslagen när du använder musik till dina videos för Youtube, sociala medier, reklam och andra kommersiella ändamål.

Tänk på följande när du använder och väljer musik för dina videos:

  • Är musiken ok att använda för kommersiellt bruk och/eller har CC-licens?
  • Behöver du ge cred till någon musiker?
  • Vem är din målgrupp?

Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *