Så här skapar du video till LinkedIn – med låg budget
Så skapar du video till LinkedIn med låg budget
Att använda video som en del av sin marknadsföring på LinkedIn öppnar upp för en annan typ av engagemang i sociala medier. För mindre än ett år sedan släppte äntligen LinkedIn möjligheten att ladda upp native video direkt på plattformen, dvs utan att använda exempelvis Youtube eller Vimeo.
Det som LinkedIn också har släppt är (äntligen!) video till företagssidor och även att du kan annonsera med video. Jag ser fler och fler filmklipp i flödet på LinkedIn men upplever att det är mest personer och inte företag som gör inlägg med video.
Tack vare dagens teknik behöver det inte vara dyrt att skapa engagerade video som du direkt kan publicera i sociala medier.
Relaterad artikel: 11 frågor du bör ställa dig innan du börjar med video
Här är 5 tips för att skapa en bra och intressant video – till låg budget som ger bättre intryck.
#1 Grundläggande
Du behöver inte ha en dyr utrustning för att komma igång. En telefon som du ofta har med dig är ett kraftfullt verktyg för att spela in video i hög kvalitet.
- Tripod
Att din video ska vara stabil är grundläggande. För att undvika skakiga videos bör du använda en tripod. Billig att köpa och är lätt att bära med sig. (En tripod är ett stativ på tre ben.) Du hittar dessa överallt, men fundera på vilka funktioner du vill ha så det kan vara värt att gå upp ett eller två steg gällande priset. - Ljud
Den inbyggda mikrofonen funkar ok om du filmar i en hyfsat lugn och tyst miljö. Att ha ett bra ljud är a och o. Jag rekommenderar att du köper en mikrofon. Den jag själv använder är Rode SmartLav+, en liten mygga med ett väldigt bra ljud. Kostar runt 500:- och väl värt att investera i. - Text
Många tittat på video utan ljud så du bör också fundera på att texta dina videos. Då når du ännu fler med de video du delar med dig av i sociala medier. På LinkedIn kan du ladda upp en .srt-fil för att få ditt filmklipp textat. - Ljus
Naturligt ljus fungerar bäst och du får då en video med krispigt ljus. Försök att filma utomhus eller i naturlig ljus inomhus. Inte för starkt ljus och definitivt inte för svagt ljus så videon blir mörk.
Relaterad artikel: Så här kommer du igång med video på LinkedIn
#2 En bra story
En övertygande berättelse är nyckeln till att fånga tittare. Du vill ha en video som kommunicerar en unik idé, lösning eller mål med ett tydligt CTA, dvs uppmaning till handling. Gör det enkelt för dem att följa och ha ditt syfte tydligt genom hela din video.
Det finns många möjligheter till att skapa intressanta berättelser oavsett vilken bransch du är inom. Men även det mest spännande ämnet kan falla platt om du inte planerar innehållet. En bra historia är mer än bara en bra video, berätta på ett tydligt, koncist och engagerande sätt.
Du kan:
- intervjua en person
- introducera dig själv eller företaget
- berätta om kommande webinar, böcker eller utbildningar
- ge korta råd
- svara på vanliga frågor (FAQ)
Ha målgruppen i fokus och skapa en video som ger både värde och nytta för dina följare.
#3 Fånga uppmärksamhet
Var inte rädd för att experimentera med innehållet i din video. Testa olika format, tema och bilder för att se vad som fungerar bäst för din målgrupp och tittare. Se vad som engagerar och som ger interaktioner med ditt innehåll.
Ta tillfället i akt att använda video för att ge ditt ansikte till ett namn – oavsett om det är ett företag eller ditt eget personliga varumärke. Gör ditt innehåll mer engagerande genom att erbjuda en personlig åsikt och sätta dig framför – snarare än bakom kameran.
#4 Rubriken
Enligt en undersökning bland 32000 professionella medlemmar på LinkedIn visar det att de tre största faktorerna som gör att människor tittar på en video är:
- rubriken
- sammanfattningen av innehållet
- videobilden
Underskatta inte vikten av en bra rubrik.
Det är viktigt att ha en koppling mellan rubrik, bild och innehåll.
Använd en rubrik som inte bara är relevant för innehållet i din video utan som även är relevant för din målgrupp. Se till att den hänvisar till din specifika bransch och hjälper innehållet att sticka ut från alla de miljoner inlägg som susar förbi flödet på LinkedIn.
#5 Fundera på längden – och tiden
Bäst längd för en B2B-video är mellan 30 sekunder och 2 minuter. Att vara kortfattad är nyckeln till framgång och för att skapa engagemang på LinkedIn.
Men tiden är inte bara viktig med hänsyn till längden på din video, du måste tänka på när du publicerar den. Kom ihåg, i dagens digitala ålder har vi tillgång till vad som helst, när som helst. Människor är upptagna och blir översköljda med innehåll i sociala medier. Direkt på morgonen kan vara bra för en kort video medan lite senare på dagen fungerar det bättre med lite längre (men fortfarande kort) video.
Relaterad artikel: GUIDE – bästa längden för video i sociala medier
Sammanfattning
Se till att du har bra kvalitét på dina video. Ljud, ljus och längd är avgörande för att människor ska interagera med ditt innehåll. Gör en bra och lockande rubrik och dela på bästa tid. Lär dig vad som fungerar för din målgrupp – och vad som inte fungerar.
Över till dig, har du publicerat några video på LinkedIn?
Berätta – hur gick det?
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Välkommen att följa mig:
LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter
Trackbacks & Pingbacks
[…] Läs mer: Så skapar du video till LinkedIn med låg budget […]
[…] Relaterad artikel: Så här skapar du video med låg budget […]
[…] Relaterad artikel: Så här skapar du video med en låg budget […]
[…] Relaterad artikel: Så här skapar du en video på LinkedIn – till låg budget […]
[…] Är du ny på video? Här är 5 tips på hur du skapar en bra video till låg budget […]
[…] Här hittar du vilken storlek du ska använda på bilderna på LinkedIn och hur du kan skapa video med låg budget på LinkedIn. […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!