Den ultimata längden på video & filmklipp i sociala medier

Den ultimata längden på video & filmklipp i sociala medier

Du har säkert märkt att räckvidden på inlägg i sociala medier som innehåller länkar har blivit sämre. Exempelvis blogginlägg eller artiklar som driver trafiken bort från sociala medier till hemsidor och andra plattformar. För att du ska lyckas behöver du integrera filmklipp och video som en del av företagets marknadsföring. Att bara dela ett blogginlägg i sociala medier kommer du inte långt med i dag, även om inlägget är bra.

ultimata längden filmklipp sociala medier

Det är tuffare än någonsin att nå ut med sitt budskap och många slåss om uppmärksamhet från användarna i sociala medier. Och för några veckor sedan gick Facebook ut med att de minskar räckvidden för gilla-sidor men kommer att premiera live video som per automatik får bättre synlighet.

Relaterad artikel: 11 frågor att ställa dig innan du börjar med filmklipp

Anpassar du dina video för sociala medier?

För bästa effekt gäller det att anpassa filmklippen precis som du gör med dina vanliga inlägg. Att dela exakt samma inlägg utan någon som helst anpassning funkar sådär.

Enligt nedan infograf från Hubspot framgår det tydligt att vi vill se olika långa, eller faktiskt korta filmklipp i sociala medier. Det innebär att få bäst effekt behöver du anpassa dina filmklipp och trimma de till ”rätt” längd men fortfarande så ditt budskap kommer fram. Om du har med dig den tanken redan när du skapar dina filmklipp blir det enklare att anpassa dessa efteråt.

Kanske du gör som jag, tittar på hur långt filmklippet är innan du ens trycker play. Ställer du dig frågan om du hinner se detta nu eller scrollar du hellre vidare i flödet? Eller kanske du börjar att se på ett klipp men inte ser det till slutet? Jag har själv klickat på play flera gånger men inte sett färdigt – av flera anledningar. Allt från dåligt ljud och ljus till att rubriken inte stämmer med innehållet eller det är för långa video.

Relaterad artikel: Hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn

Instagram

Enligt Hubspot är den bästa längden för video på Instagram 30 sekunder. Detta kom de fram till genom att analysera de filmklipp som fått flest kommentarer och då visade det sig att genomsnittet på dessa var 26 sekunder. Vår hjärna processar bilder och film, dvs visuell media 60.000 gånger snabbare än text så håll ditt filmklipp på Instagram kort och kärnfullt.

Twitter

Analysen av #VideoOfTheDay visar att genomsittslängden på Twitter är 45 sekunder. Är du som jag på Twitter vet du att det går fort och dessutom med endast 240 tecken som du kan skriva på. Genom att kombinera text med filmklipp får du ut ett kraftfullare budskap på Twitter.

Facebook

Här har Hubspot gått igenom alla sina egna filmklipp och video som de laddar upp på Facebook. Engagemanget från deras följare är högst om filmklippet är under 1 minut. På Facebook vill användarna se enkla korta filmklipp som de antingen kan gilla eller dela direkt efter de har sett videon. Ganska snart har vi scrollat oss vidare i flödet och något annat drar vår uppmärksamhet.

Youtube

Även här är det korta filmklipp som gäller. Snabba enkla tips där personen får svar på sin fråga. Två minuter är rekommendationen men Youtube är självklart en bra plattform för att skapa längre video i ett specifikt ämne. Tutorials är utmärkt för Youtube, se till att du använder rätt taggar och precis som i alla andra sociala medier gäller det att få följare.

LinkedIn

I höstas introducerade LinkedIn native video, dvs filmklipp som du kan ladda upp direkt på plattformen. Även här gäller korta video som är laddade med kunskap och information. Dock upplever jag att användarna vill se en högre kvalitet och bättre innehåll på LinkedIn. Du kan ladda upp filmklipp som är 10 minuter långa, dock säger LinkedIn att tre minuter är bäst längd.

Vad ska din video innehålla?

Börja med att titta på vilket innehåll du redan har. Har du en blogg eller liknande har du mängder med information där. På min blogg har jag över 200 inlägg. Härifrån kan jag välja ut ett antal inlägg och sedan skapa korta filmklipp av dessa. Jag kan till och med dela upp ett blogginlägg i en liten serie av korta filmklipp som innehåller ett tips per klipp.

Planera in i din kalender att du ska göra en video samt vilket innehåll den ska ha. Det kommer spara massor av din tid. När du sedan har gjort några filmklipp, bestäm dig för att nästa filmklipp ska göras fortare, utan att tumma på kvalitén. Det är lätt att fastna i detaljer men när du gör vardagliga filmklipp är det mer för att upprätthålla synlighet, räckvidd och kännedom om varumärket. Ljud och ljus är det viktigaste! Och så klart att det är av nytta för de som tittar. Inget ”kom & köp” eller speciellt mycket produktprat alltså!

Hur ofta ska du gör en video?

Var realistisk. Ställ dig frågan vad fungerar för dig och vad som är ”lagom” för din målgrupp och dina arbetsuppgifter.

Relaterad artikel: 13 sätt du kan återanvända ditt material

Vad vill du uppnå med en video?

Innan du sätter igång, fundera på vad du vill uppnå med filmklippen. Är det att bygga varumärke, skapa kännedom om ditt företag eller personliga varumärke eller leadsgenerering? Ju mer du vet och hu tydligare mål du har, desto bättre resultat kommer du att få.

Ska du dela dina filmklipp direkt på Facebook och LinkedIn? Eller ska du även ladda upp dessa på Youtube för maximera spridning och sökbarhet?

Jag använder ett verktyg som heter Animoto, om du klickar på länken får du en månad gratis. Här kan jag bland annat välja att skapa ett filmklipp i fyrkantigt format som är anpassat för Instagram.

Oavsett till vilken plattform du gör filmklipp så är de första 3-5 sekunderna avgörande för om dina följare ska titta på ditt filmklipp. Se till att rubriken stämmer med innehållet och om det är möjligt bör du texta klippen då de flesta startas utan ljud.

 

Filmklipp video sociala medier

Infograf från Hubspot

Kommentera gärna – har du börjat med video i sociala medier?


Linda Björck <<– Connecta gärna med mig på LinkedIn linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Följ mig för fler bra tips om sociala medier:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

 

 

6 Kommentarer
 1. Alexander
  Alexander says:

  Hej! Tack för ett bra inlägg 🙂

  Vi på Västerås stad har använt oss av film ett tag på LinkedIn och tycker att det är ett bra sätt att skapa bra och relevant innehåll på. Men jag förstår inte hur man (som företag) ska ladda upp film direkt på företagssidan? Det finns (i alla fall hos oss) bara en knapp för bilder. Filmerna måste vi först ladda upp på YouTube och sen länka på Linkedin…

  Svara
  • Linda Björck
   Linda Björck says:

   Hej
   Vad roligt att du gillade inlägget och vad bra att ni har kommit igång med film på LinkedIn.
   Tyvärr är det så att det inte finns någon möjlighet att ladda upp filmklipp på företagssidan. Funktionen fanns ett litet tag innan jul och togs sedan bort av LinkedIn. Förhoppningsvis kommer den igen. Använder ni er av något program för schemaläggning?
   Ibland har de funktionen för att ladda upp filmklipp. Alternativet (som har många fördelar) är att ta hjälp av medarbetarna.
   Titta här så ser du skillnaden, det senaste inlägg är en länk via Youtube och det andra via Buffer https://www.linkedin.com/company/smartbizz/

   Svara
   • Alexander
    Alexander says:

    Tack för svar 🙂

    Ja, jag har något svagt minne av att det fanns en sån knapp ett tag. Hoppas de tar tillbaka det snart… Blir ju mycket enklare och snyggare än att behöva länka.

    Hur tänker du med ta hjälp av medarbetarna? Att de ska lägga upp filmer på sina egna LinkedIn-sidor? Vi använder oss bara av medarbetarna i de filmer vi har och det är medarbetarna här hos oss på HR-center som gör filmerna själva (och lägger ut på vår företagssida), och det är verkligen kul eftersom många är involverade och uppskattar att få vara delaktiga.

    Jag ska kolla upp det där med Buffer också. Tack för tipset.

    Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: GUIDE: den bästa längden på video för sociala medier […]

 2. […] Fördjupa dig i denna GUIDE – den ultimata längden på videos för sociala medier […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *