Facebook ändrar flödet – så påverkar det dig

Facebook ändrar flödet & algoritmer – så påverkar det dig

I veckan gick Mark Zuckerberg ut i ett inlägg på Facebook om stora ändringar i flödet på Facebook. Det här drabbar i första hand sidor, dvs företag och organisationer som har en ”gilla-sida” på Facebook. Ännu en gång ändras algoritmerna vilket innebär att räckvidden för sidor minskar ytterligare.

Facebook flöde sidor

Är det här ”dödsstöten” för Facebook-sidor?

Det är inte bara vanliga inlägg som får sämre räckvidd utan även filmklipp vilket tidigare har premierats av Facebook. Istället ska nu alltså inlägg från vänner och familj prioriteras, på bekostnad av lägre räckvidd för företag och deras sidor. Tidigare har det sagt att räckvidden varit ca 3-5% för Facebook-sidor och ska nu alltså minska ytterligare.

”We’ll show less public content, including videos and other posts from publishers or businesses.”

Mark säger också att sidor vars inlägg inte får några interaktioner kommer att få se den största minskningen av räckvidd. Det innebär att du som ansvarar för en företagssida måste sätta dig in i vad som fungerar på Facebook-sidan. Mäta trafiken, förstå statistiken och jobba med väldigt hög kvalité på inläggen för att få dina följare att interagera med ditt innehåll. Och annonsera för att få räckvidd.

”Pages making posts that people generally don’t react to or comment on could see the biggest decreases in distribution.”

Även uppmuntran till engagemang,”engagement bait” kommer även att minska räckvidden. Så att uppmuntra gång på gång att dina följare ska engagera sig i inläggen kommer inte att fungera.

”Pages making posts that people generally don’t react to or comment on could see the biggest decreases in distribution.”

Facebook nyheter sidor

 

Tidigare i höstas testades det att helt flytta allt innehåll från sidor till en egen flik, ”explore tabs”. Det här är inte samma sak utan inlägg från sidor kommer fortfarande att vara i flödet – fast i betydligt mindre mängd.

Relaterad artikel: 13 sätt du kan öka engagemanget på Facebook

Låg räckvidd blir lägre

Redan 2015 gick Facebook ut med att de skulle börja minska den organiska räckvidden för företagssidor. Det är detta som många har sett under flera år och nu blir det alltså ännu lägre räckvidd. I nedan diagram ser du att redan 2011 hade sidor endast en räckvidd på 26%. Nu är den organiska räckvidden nere på 1% eller till och med lägre!

Att bara dela inlägg på Facebook räcker inte längre.

Organisk räckvidd Facebook

Vad kan du göra?

Jag förstår att det här känns frustrerande, speciellt om du och företaget har byggt upp en stor följarskara och kanske till och med lagt pengar på att få fler följare. Ett enkelt tips är att du kan uppmuntra dina följare att välja ”fäst överst” så att de ser företagets inlägg först i sitt flöde och självklart satsa på hög kvalité.

Psst, fäst gärna SmartBizz överst i ditt flöde så du i fortsättningen kan ta del av mina tips jag delar med mig av!

När du går in på en sida klickar du på följer och då får du en lista där du kan välja ”visa först”, ”standard” och ”sluta följa”. Här ska du välja ”visa först”. Men ännu en gång, du måste producera och dela bra content för annars gör det ingen nytta. Du kanske får ett symboliskt klick eller två men det är troligtvis inte bara det du vill?

Facebook flöde SmartBizz

Satsa på live video – direktsända filmklipp

Filmklipp som laddas upp via exempelvis Youtube kommer att få lägre synlighet medan live video kommer att premieras. Detta för att filmklipp som sänds live ofta leder till diskussioner bland tittarna på Facebook. Dessutom får live videos sex gånger högre interaktioner än vanliga filmklipp.

”For example, live videos often lead to discussion among viewers on Facebook – in fact, live videos on average get six times as many interactions as regular videos.”

Vad kan du ha i ett filmklipp?

  • Bjud på kunskap & tutorials
  • Behind the scenes
  • Ett kort klipp från en av dina föreläsningar
  • Demonstrera en ny produkt eller tjänst
  • Kunders upplevelser
  • Berätta om ett event
  • Tävlingar

Relaterad artikel: 11 frågor att ställa dig innan du börjar med filmklipp

Vill du lära dig mer om marknadsföring i sociala medier?
Nya kursdatum, Sthlm, Gbg & Malmö – läs mer här!

Kvalité, kvalité och kvalité

Förutom att titta över vilka inlägg som har gått bra behöver du satsa på hög kvalité på dina inlägg, helst uppblandat med live video. När synligheten och räckvidden minskar kommer även trafiken att minska till företagets hemsida.

Skapa värde för dina följare och skapa läsvärda inlägg. Planera inläggen, vilka inlägg ska du göra var. Ta fram strategin och ta med detta för 2018.

Ställ dig frågan: varför ska en person lägga sin tid på att läsa just ditt inlägg?

Relaterad artikel: 7 steg till Content Marketing

Annonsera på Facebook

Många företag har fått stor spridning och trafik från Facebook, i princip gratis under många år. Nu börjar det gratisresan att ta slut, eller den började tappa fart redan för några år sedan och har sedan bara minskat för nu i princip stå helt stilla.

Även om jag tittar på företag som har flera hundratusen följare och bra innehåll är antal personer som interagerar relativt få. Att annonsera på Facebook kommer snart att vara ett måste för att få synlighet men även här gäller det alltså att satsa på bra innehåll och självklart A/B-testa alla annonser!

Samtidigt lever Facebook på annonsintäkter och frågan är då hur det kommer att påverka om användarna vill ha färre annonser i flödet?

Relaterad artikel: Annonsera på Facebook

Det ska bli spännande att se hur Facebooks användare kommer att reagera, många går ändå in på Facebook för att läsa nyheter och för att hålla sig uppdaterad.

Hur tänker du?


Linda Björck<<– Säg Hej på LinkedIn 

linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Facebook har LinkedIn inte varit så kontroversiella. Som du säkert känner till sänkte Facebook räckvidden för alla företagssidor förra […]

  2. […] Facebook ändrade sina algoritmer i våras är det betydligt svårare för företag att nå ut. Rekommendationen är 1-2 inlägg per […]

  3. […] Relaterad artikel: Facebooks ändrade algoritmer – så här påverkar det dig […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *