Därför ska du schemalägga inlägg i sociala medier och 7 verktyg för att schemalägga

Verktygen du behöver för att planera och schemalägga inlägg till sociala medier 

Att använda sociala medier är tidskrävande. Inte bara att du ska ta fram inlägg till varje plattform som du eller företaget är med i, du ska också göra inläggen på bästa tid och dag. Att schemalägga inlägg är a och o för att lyckas med sociala medier och nödvändigt för att du ska få så bra resultat som möjligt på den tiden du lägger ner med företagets digitala marknadsföring. Artikeln innehåller reklamlänkar, sk. affiliate-länk.

schemalägg inlägg sociala medier

Som privatperson behöver du inte tänka på det här eftersom du oftast ”bara” delar med dig av det som händer just då, vid det specifika tillfället. Troligtvis mäter du sällan hur det går för dina inlägg, eller följer upp hur många som har sett inläggen i sociala medier. Visst är det kul att få många likes men ofta stannar det där.

För ett företag som satsar både tid och pengar på att ta fram bra innehåll till sociala medier, hemsida och blogg behöver du publicera inläggen när du får bäst resultat.

För att slippa publicera manuellt på Instagram runt 8-tiden på kvällen kan (& bör) du använda verktyg som publicerar inläggen åt dig, på den dag och tid som du har bestämt. Anledningen till att använda ett verktyg som schemalägger alla dina inlägg gör att du får bättre överblick, längre framförhållning, högre frekvens och lättare kan läsa statistiken på dina publicerade inlägg.

Generellt bör företag göra fler inlägg än vad de gör idag. På mina utbildningar pratar jag ofta om hur viktigt det är med kontinuitet och hur många inlägg som ska göras i varje plattform. Sällan har jag stött på något företag som följer de riktlinjer som finns. Gör du för få inlägg så blir resultatet oftast sämre och du når inte den genomslagskraft som du faktiskt kan få. Det beror på att algoritmerna styr vem som får se vad och när det gäller inlägg som publiceras oregelbundet blir det som en berg och dalbana. Dvs vissa inlägg får en högre synlighet medan några andra kommer aldrig ur startgropen.

Den vanligaste anledningen till att det görs för få inlägg är brist på resurser, dvs tid att ta fram innehåll och publicera detta på bästa tid.

Linkedin _utbildning_innehåll

Hur många inlägg ska du göra per plattform?

Om jag tittar på Facebook och LinkedIn är rekommendationen att göra 1-2 inlägg per dag. Men om du använder samma antal inlägg på Twitter innebär det att ditt konto är i princip osynligt större delen av dygnet eftersom ett tweet lever i snitt i ungefär 8-10 minuter. 

Alla sociala medier har statistik som du kan ta del av, lär dig använda statistiken så du ser vilken typ av inlägg som dina följare gillar – i respektive plattform.

Tänk på att oavsett vilka sociala medier du är aktiv i går kvalitet alltid före kvantitet. Exempelvis om du inte får något engagemang på ett inlägg på Facebook får du sämre räckvidd nästa gång du gör ett inlägg. Ett annat exempel gällande LinkedIn är om du inte får ett snabbt engagemang så minskas synligheten. Dvs LinkedIn stryper räckvidden för ditt inlägg.

Fördjupa dig här: Hur du får bättre räckvidd och förstår algoritmerna på LinkedIn

Börja med att ta reda på bästa tiden

Det är olika dagar och tider som är bäst att publicera ett inlägg på i sociala medier. Ta reda på vilka rekommendationer som finns och läs din statistik. Även om LinkedIn säger att det är bäst vardagar mellan 7-8 måste du utgå från din statistik och analysera dina tidigare inlägg.

Undvik misstaget med att korsposta

Att korsposta, dvs att ett inlägg automatiskt postas på flera sociala medier rekommenderar jag aldrig. Förutom att det är olika tidpunkter som gäller så visas inläggen inte på ett korrekt sätt. Dessutom är det olika antal hashtags som du ska använda. Ett exempel: om du korspostar från Instagram till Twitter så visas ingen bild utan bara en kort text och en länk tillbaka till Instagram. Låt bli att vara så lat. Det är dina följare och din målgrupp det handlar om, inte att du ska göra det enkelt för dig själv.

LinkedIn

När det gäller LinkedIn är deras rekommendation ett inlägg per arbetsdag, dvs fem inlägg i veckan. Och det är mycket. På din profil ser du enkel statistik som antal likes, delningar och visningar. Däremot på företagssidan har du betydligt bättre statistik. Du behöver sätta dig in i, och både förstå samt kunna tolka statistiken.

Relaterad artikel: Schemalägg inlägg till LinkedIn

Facebook

Sedan Facebook ändrade sina algoritmer är det betydligt svårare för företag att nå ut. Rekommendationen är 1-2 inlägg per dag men tänk på att video och Facebook live premieras. Facebook (Meta) erbjuder egen schemaläggning och som även har riktigt bra statistik.

Relaterad artikel: 13 sätt att öka engagemanget på Facebook

Instagram

På Instagram får bilderna gärna vara fina och tilltalande. Rekommendationen är 1-2 inlägg per dag. Även här har det skett flera stora förändringar där både Stories, Insta live och Reels premieras. När du har ett företagskonto får du statistik om hur det går för respektive inlägg. Även här kan du schemalägga direkt, antingen via appen eller Facebook.

Relaterad artikel: Så här använder du Instagram live i din marknadsföring

Twitter

Här är det minst 10 tweets per dag som du behöver göra. Återanvänd dina inlägg och fånga upp intressanta inlägg via RSS-flöde som automatiskt delas på Twitter. I statistiken ser du vad som fungerar.

Blogg / nyhetsforum

För att hålla en blogg levande och locka besökare behöver du åtminstone publicera ett inlägg per vecka. Det finns de som säger att du ska göra ännu fler inlägg men även här går kvalitén först för vad händer med de som återkommer till din blogg och de finner artiklar som knappt innehåller något som är värt att läsa? Google analytics är ett måste men finns det även andra verktyg beroende på vilken plattform som du använder.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Fördelarna med att schemalägga inlägg

Många av oss som har närvaro i flera sociala medier har en tidskrävande uppgift med att gå in på alla sidor flera gånger om dagen. När du planerar dina inlägg räcker det med 1-2 timmar per vecka för att schemalägga alla dina inlägg. Du slipper alltså göra ett inlägg åt gången och tidsbesparingen blir stor.

7 verktyg för att schemalägga inlägg till sociala medier

Jag har testat över 20 olika verktyg och letat länge efter det ultimata verktyget. Nu har jag landat i SmarterQueue som ger en jättebra överblick. [reklam-länk] Det är enkelt att tagga inlägg utifrån kategorier, jag har en plan för vilka format som ska publiceras plus att jag kan ställa in vilka inlägg som ska schemaläggas, läggas i kön eller om/när det ska återpubliceras, dvs evergreen content!

evergreen smarter queue

Dessutom ser jag alla schemalagda inlägg i antingen listvy, veckovy eller månadsvy. Dessa kan jag dessutom sortera utifrån kategorier eller profil. Det finns även en integration med Canva vilket sparar ännu mer av din tid.

Statistiken är bra och här går det dessutom att få ut rapporter över engagemang och kategori.

SmarterQueue startar från 15.99€/månad, då får du ha 4 sociala medier och 500 inlägg i kö.
Det finns möjlighet att prova gratis! [reklam-länk]

schemalägg inlägg sociala medier

#1 Facebook & Instagram

Om du enbart har en företagssida på Facebook (& företagskonto på Instagram) behöver du inget annat verktyg. I deras egna verktyg, Meta Business suite, har du möjlighet att schemalägga innehåll till både Facebook och Instagram. Ett enkelt verktyg som är lätt att använda och som innehåller grundläggande funktioner.

Även LinkedIn erbjuder ett eget inbyggt verktyg för att schemalägga inlägg. Och är du mest på LinkedIn fungerar detta helt ok men det finns också flera begränsningar.

#2 Buffer

Buffer är ett bra och enkelt verktyg och det har jag använt i många år. Med Buffer kan du schemalägga till flera plattformar. I gratisversionen kan du ha 3 sociala medier och du kan max schemalägga 10 inlägg per plattform. Nästa version betalar du per plattform, $6/månad och där kan du ha obegränsat antal inlägg & sociala medier. Du kan även installera ett Chrome-tillägg vilket gör att du sparar tid eftersom du snabbt kan schemalägga ett inlägg.

Buffer har nyligen gjort om sitt erbjudande så kontrollera så att du har uppgraderat till deras nya plan

En fördel här är att du kan välja mellan att se listvy eller kalendervy, per plattform. Direkt i vyn är det också väldigt lätt att klicka på ”Re-Buffer” dvs återpublicera ett inlägg. Dock ser du inte vilka format och det blir svårt att få överblick när du har flera sociala medier igång.

Här hittar du Buffer’s nya prislista.

schemalägg inlägg Buffer

#3 Hootsuite

Även Hootsuite erbjuder en gratisversion. Här kan du ha upp till 3 sociala medier och du kan max schemalägga 30 inlägg. I deras första betalversion, Professional som kostar $99/mån, kan du koppla 10 sociala medier och det finns ingen begränsning på antal inlägg. Här kan du också ladda upp inlägg i bulk, vilket är utmärkt för en aktiv närvaro på Twitter.

Hootsuite är så mycket mer än ett verktyg för att schemalägga inlägg. Om du är relativt ny kommer du troligtvis att bli överväldigad av all information som du kan få här. Det är inte lika enkelt som Buffer men när du har lärt dig Hootsuite tror jag du kommer uppskatta att du får mer information. Bland annat kan du välja att se dina flöde i realtid som du kan se på bilden här nedanför. Här ser jag direkt vilka inlägg jag har gjort, när de är gjorda och kan enkelt jämföra med de andra plattformarna.

Även här kan du välja mellan list- och kalendervy och till skillnad från Buffer ingår ett RSS-flöde i gratisversionen vilket gör att du snabbt kan fånga upp andras artiklar och direkt schemalägga. Genom att installera ett Chrome-tillägg kan du snabbt schemalägga ett inlägg.

schemalägg inlägg Hootsuite

#4 Later

När det gäller schemaläggning till Instagram är det numera tillåtet att använda 3:e partsverktyg. Later är ett verktyg främst för Instagram men du kan även schemalägga till Twitter, Facebook, LinkedIn och Pinterest. I gratisversionen kan du schemalägga 30 inlägg till Instagram, Facebook, Pinterest, LinkedIn samt till Twitter. Du får enkel statistik och i gratisversionen kan du ladda upp bilder och videos. Vill du schemalägga stories, Reels och flera bilder behöver du gå upp en nivå och då kostar Later $18/månad. Med Later kan du även schemalägga Instagram stories – direkt från din dator men du måste publicera dessa manuellt.

Här hittar du prislistan för Later.

Later passar dig som jobbar mycket med visuellt innehåll och fokuserar på Instagram men även andra sociala medier fungerar.

Linkedin _utbildning_innehåll

Nästa nivå av verktyg som gör mycket mer än schemalägger inlägg i sociala medier

Jag har testat Agorapulse, Sprout social och E-clincher. Det är ganska liten prisskillnad mellan verktygen så jag rekommenderar att du startar en provperiod och ser vilket gränssnitt du gillar bäst. Det finns många funktioner i alla verktygen så fundera på vilka minimikrav du har och utgå från det. Och jämför både pris och funktion.

#5 Agorapulse

Agorapulse klarar betydligt mer än att schemalägga inlägg. I AgoraPulse får du många bra funktioner och det finns en väldigt enkel gratisversion där du kan ha 10 schemalagda inlägg och 3 sociala medier. Behöver du fler funktioner startar det på $49/mån, om du betalar för ett år. Då får du ha 2 användare och 10 sociala medier, en social media inbox, du kan schemalägga obegränsat antal inlägg och mycket mer. Sociala medier som stöds är Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Youtube, Google my business och TikTok.

Det här är ett verktyg som klarar det mesta, till och med att svara på kommentarer på dina Facebook och Instagram annonser. Ett riktigt bra verktyg, både för att det är enkelt att använda och för alla funktionerna. Det jag gillar här är att du bl.a kan kategorisera ditt innehåll för att enkelt hålla reda på när du postade en video, bild, ett blogginlägg eller en lead magnet. Det är även enkelt återpublicera evergreen content men främst gillar jag social media inbox där du kan svara på samtliga kommentarer på alla inlägg – direkt i verktyget.

schemalägga agora pulse

Bild från Agorapulse

Oavsett vilken nivå du väljer får du många bra funktioner. Om du går upp ännu en nivå ($79-119/mån) kan du enkelt jobba i team, både internt och externt. Du kan dela ut roller och din innehållskalender visar olika färger beroende på om du har fått en uppgift, något är markerat som utkast eller om det blivit godkänt. En funktion som förenklar hanteringen av mycket innehåll och när flera personer bidrar till innehåll, eller där det behöver godkännas innan det publiceras.

Här hittar du prislistan för Agorapulse.

#6 Sprout social

Sprout social har du ett riktigt bra verktyg. Det kostar från $249/månad men du får så mycket mer än ett verktyg som schemalägger dina inlägg. Det här är faktiskt ett av de bättre verktygen som jag har testat, ett komplett verktyg för enkel hantering av samtliga sociala medier.

I den lägsta betalnivån ingår 1 användare och 5 sociala medier. Du får bl.a en social media inbox, schemalägga inlägg, skriva utkast och en content calendar. Du har ett bildbibliotek och du kan även redigera bilder med text och optimera storleken för varje plattform.

Här får du ett ”allt-i-ett” verktyg som gör att du slipper använda flera olika program. Det passar oavsett om du är ett mindre företag eller är i ett stort företag där flera personer arbetar med företagets sociala medier.

Det är användarvänligt och ganska enkelt att lära sig med många kraftfulla funktioner.

Utöver schemaläggning erbjuder Sprout social flera bra funktioner för samarbete där du dessutom kan ge access till olika funktioner utifrån dina medarbetares roller i företaget. Flera kan alltså bidra med innehåll till din publiceringskalender och du kan även välja vem som ska godkänna ett inlägg innan det publiceras.

Det finns ett utmärkt statistikverktyg och trendrapporter för att du ska se hur du kan öka antalet följare.

En annan riktigt bra funktion är att du får en ”social media inbox” – nu pratar vi tidsbesparing på hög nivå. Istället för att du ska logga in på respektive sociala medier som företaget är med i får du alltså allt i en enda inkorg!

I Sprout social kan du både svara på kommentarer och meddelande från Facebook, LinkedIn, Instagram och Twitter – direkt i verktyget!

Här hittar du priserna för Sprout Social.

sprout social schemalägg kalender

Bild från Sprout social

#7 Eclincher

Eclincher påminner om både Sprout social och Agorapulse, priset startar på $65/månad. Användargränssnittet är lite klumpigare än de andra verktygen men när du väl lärt dig verktyget så kommer du ha stor nytta av det. Schemalägga inlägg är bara en funktion och det finns så mycket mer.

I första nivån kan du ha 1 användare och 10 sociala medier. Det är obegränsat antal inlägg du kan schemalägga och eclincher fungerar och integreras med en mängd sociala medier och verktyg. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google My Business, Pinterest, YouTube, Google Analytics, Dropbox, Google drive, Feedly, Bitly och många fler.

Även här får du en så kallad social media inbox. Dock fungerar inte LinkedIn meddelande och enligt deras support är det pga LinkedIns API. Du ser kommentarer, antal likes, omnämningar samt meddelanden och du kan även svara, direkt från verktyget. RSS-flöde med automatisk schemaläggning och förslag på content är ytterligare några funktioner.

Bildredigering och en integration med Canva sparar ännu mer av din tid.

Om du går upp ytterligare en nivå, $175mån, så får du ett väldigt bra verktyg för team-arbete. Här kan du lägga till team-medlemmar, roller och vem som ska godkänna vad. Du kan till och med tilldela en inbox till en specifik person.

Min rekommendation är att testa både Sprout Social, Agorapulse och eclincher för att ta reda på vilket av dessa verktyg som uppfyller de funktionerna som du behöver.

Här hittar du priserna för eclincher.

schemalägg inlägg e-clincher

Min inkorg hos E-clincher

Sammanfattning

Anledningen till att du ska schemalägga dina inlägg är att du sparar tid samt att inläggen sker på bästa tid och dag. Jag rekommenderar alla företag att använda ett verktyg för att schemalägga sina inlägg till sociala medier. Ju fler plattformar du har igång desto mer tid och kraft tar det att hantera dessa. Med något av dessa verktyg får du en bättre översikt och förhoppningsvis en bra rutin på att göra de antal inlägg som du behöver för att få ut så mycket som möjligt av din närvaro.

I första hand rekommenderar jag två verktyg, det är Buffer som är enkelt att använda men om du behöver fler funktioner som kalender, bättre statistik, kategorier och bra överblick så rekommenderar jag SmarterQueue. [reklam-länk]

Givetvis finns det ännu fler verktyg än de som jag har skrivit om här. Ytterligare två verktyg som jag har testat är Sendible (från $29/mån)  och Social Pilot (från $25/mån)

Som planeringsverktyg rekommenderar jag antingen Trello, AirTable, Monday eller ClickUp. [reklam-länk] Det fungerar även att använda Excel, Google docs eller Microsoft planner. Och i vissa av verktygen där du schemalägger dina inlägg finns inbyggt planeringsverktyg. Testa dig fram!

Över till dig – vilka funktioner tycker du är viktigast?



När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn och jag rankas som Sveriges ledande LinkedIn-expert.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Det här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 timmar (2×2) men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

13 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga dina inlägg + 7 bra verktyg […]

  2. […] Det finns många bra appar och verktyg som sparar din tid. Om du ska köra en tävling, kika på Heyo eller Shortstack. Dessa två verktyg kan hjälpa dig lyckas bättre med tävlingar och kampanjer. Andra verktyg som du kan du även använda är för att generera leads, marketing automation och att schemalägga dina inlägg. […]

  3. […] och data men om du har flera sociala medier igång använder du troligtvis ett verktyg för att schemalägga dina inlägg. Flera av dessa 3:e partsverktyg har mer eller mindre bra statistik men fördelen är att du får […]

  4. […] Relaterad artikel: 7 verktyg för att schemalägga dina inlägg […]

  5. […] artikeln är aktuell för en längre tid rekommenderar jag även att du schemalägger artikeln och publicerar den igen, som ett vanligt inlägg. Och kom ihåg att du även besvarar de […]

  6. […] som båda erbjuder gratisversioner. Dessa verktyg i kombination med ett. verktyg för att schemalägga dina inlägg innebär att du både sparar tid och får en snyggare närvaro i sociala […]

  7. […] Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga dina inlägg i sociala medier – och 7 bra verktyg […]

  8. […] Fördjupa dig: 7 tips på bra verktyg för att schemalägga inlägg […]

  9. […] Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga inlägg i sociala medier – och 7 bra verktyg […]

  10. […] Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga dina inlägg – och 7 bra verktyg […]

  11. […] Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga dina inlägg i sociala medier – och 7 bra verktyg!  […]

  12. […] detta avsnitt som handlar om LinkedIn. Ett verktyg som Linda tar upp och använder är Buffer för schemalagd postning. Läs också om de bildstorlekar och bildverktyg Linda rekommenderar […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *