Hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn | Native video
Hur du lyckas med filmklipp & video på LinkedIn
Tidigare i höstas släppte LinkedIn möjligheten att ladda upp filmklipp & video direkt på plattformen utan att gå via en extern tjänst som Youtube eller Vimeo. Det här var en efterlängtad funktion och nu ska alla ha möjlighet att ladda upp filmklipp på LinkedIn, direkt via både dator och telefon.
Filmklipp fungerar numera både till profiler och till företagssidor. Dock är det högst relevant är att fundera på hur du kan jobba med employee advocacy och ta hjälp av medarbetarna för att få en högre räckvidd.
Vad är native video på LinkedIn?
Det är stor skillnad på att ladda upp filmklipp direkt på LinkedIn jämfört med att gå via Youtube. De vill att användarna ska stanna så länge som möjligt, precis som Facebook och Instagram vill. Det som också kommer att märkas är att räckvidden blir bättre när du laddar upp ett filmklipp direkt på LinkedIn.
När jag scrollar igenom mitt flöde ser jag att det fortfarande är vanligast med textuppdateringar i kombination med en bild eller en länk till en artikel. Då fångar du upp de personer som verkligen är intresserade av din artikel, men du missar en fördel, nämligen att visa vem du är. Din personlighet och ton är viktig när det kommer till marknadsföring. Du har säkert tänkt på det gällande vilken typ av blogginlägg samt vilka inlägg och aktiviteter som du gör i sociala medier. Med hjälp av filmklipp kan du bättre lyfta fram din kunskap och expertis.
Det du ska tänka på är ”varför” och ”vad”. Ju tydligare mål du har med företagets visuella marknadsföring och filmklipp desto bättre resultat kommer du att få.
När en webbsida innehåller ett filmklipp, klickar och tittar 60% av besökarna på det innan de läser ett enda ord. — PageWi
Tre grundläggande tips med video på LinkedIn:
Håll det enkelt – du behöver inget stort team eller dyr proffsutrustning. En telefon räcker, men se till att bilden är stilla (stativ/tripod) och att ljudet är bra. Att investera i en mikrofon hjälper mycket. Själv har jag nyligen köpt en Rode och gör mina klipp med min Iphone.
Var äkta – Var dig själv och berätta din story. Vilken kunskap kan du dela med dig av? Ett exempel är att visa så kallade ”behind the scenes” där man får se personerna runt omkring dig.
Var tydlig – Vad vill du förmedla och hur ofta?
Relaterad artikel: 11 frågor du ska ställa dig innan du börjar med filmklipp
Så här laddar du upp video på LinkedIn:
Du kan ladda upp filmklipp både via dator och via appen på din telefon. För att lägga till ett filmklipp klickar du på videosymbolen. Nedan skärmdumpar är från min iPhone.
Anställda är 75% mer benägna att titta på ett filmklipp än att läsa ett dokument, mail eller en artikel. — Forrester Research
I nästa steg väljer du ett förinspelat filmklipp från din kamerarulle eller om du ska spela in ett klipp live. I mitt fall väljer jag att ladda upp ett filmklipp som finns sparat på min telefon. Klickar du istället på kamera- eller video-symbolen hamnar du direkt i live-läget. Väljer du att göra det live så sparas det automatiskt till din telefon.
Relaterad artikel: Linkedin börjar med live-video
Lägg till text som beskriver vad ditt filmklipp handlar om. Du får använda upp till 1300 tecken. Texten kan du lägga till innan eller efter du har laddat upp ditt filmklipp. Se till att du har korta punkter om varför man ska se ditt filmklipp. Skriv en kort beskrivning, gärna punktvis, som inspirerar människor att titta. Du kan även kombinera detta med en länk till ett blogginlägg eller en artikel (Pulse) på LinkedIn. Kom ihåg att även lägga till relevanta hashtags.
Tips: Om du laddar upp filmklipp via mobilen och inte vill skriva texten på din telefon – skriv den i ett mail och skicka till dig själv. Du kan även använda exempelvis Google Docs eller Evernote. Därefter kan du kopiera in texten till ditt inlägg på LinkedIn.
Precis som vid ett vanligt inlägg, lägg till länkar, tagga personer som du nämner och använda relevanta hashtags.
När du är klar klickar du på den blå knappen, ”lägg upp” eller ”post” om du har engelska versionen som jag har. Tänk på att om du har en Iphone måste du vara kvar i appen under tiden som filmklippet laddas upp.
Om du ska göra inlägg via datorn klickar du på videosymbolen och därefter väljer du vilken video du ska ladda upp. Därefter lägger du till text, hashtags och taggar eventuellt några relevanta personer.
Återanvänd filmklippet
När du har publicerat ditt inlägg kan du lägga till filmklippet på din profil. Klicka på de tre små prickarna till höger på ditt inlägg och välj kopiera länken (copy link to post).
Därefter går du till inställningarna på din profil, redigerar första sektionen och väljer ladda upp filmklippet under ”media”. Du kan även dela länken till andra plattformar som Facebook och Twitter.
Du kan också lägga till filmklippet till Publisher. Ta en skärmdump av filmklippet, kopiera länken och länka bilden till filmklippet.
LinkedIns grundläggande regler för video
- Max storlek: 5GB
- Minsta storlek: 75KB
- Max längd 10 minuter
- Kortaste längd: 3 sekunder
Fördjupa dig här om LinkedIns regler för video
Det är mer affärsfokus på LinkedIn, så fundera på om du ska ha ett annat filmklipp på Facebook, Instagram eller Youtube. Ditt innehåll bör gå hand i hand med den linjen du har skapat för företagets varumärket i respektive plattform. Om du har mer lättsamt innehåll på Facebook eller Instagram bör även filmklippen vara det.
Relaterad artikel: lyckas med social selling på LinkedIn
Använd video på LinkedIn till bland annat:
- Introducera dig själv och företaget
- Berätta hur du kan hjälpa dina tittare
- Berätta om kommande webinar, böcker eller utbildningar
- Visa instruktioner och demonstrationer
- Ge korta råd
- Svara på vanliga frågor (FAQ)
Kom ihåg, precis som i vilken annan digital marknadsföringsstrategi ska 80% av ditt innehåll vara till hjälp för läsaren och 20% ska vara reklam.
Relaterad artikel: Så här skapar du en video till LinkedIn – med låg budget
Det finns mängder med mobilappar för redigering exempelvis Adobe Premiere Rush, Inshot eller Magisto men jag rekommenderar att du redigerar dina video på datorn. Kanske klarar du dig med iMovie eller titta på Final cut pro x eller Camtasia. För att dela skärm finns Screenflow från $129 och endast till Mac. Om du vill läsa från ett manus, kika på Telepromtor Lite som är en gratis app till iOS.
Några avslutande tips:
Du kan spela in både horisontellt och vertikalt men LinkedIn kapar vertikala videos! Deras rekommendation är horisontella videos. Tänk på att många fortfarande konsumerar film med telefonen liggandes och om du delar en video i fel format blir det ”kanter” på sidorna.
Oavsett vilket mål du har med ditt filmklipp, se till att du skapar intresse direkt.
Som default spelas filmklippen upp utan ljud, fundera därför på om du ska lägga till text.
Håll klippet kort, 30 sekunder upp till 2 minuter funkar för det mesta väldigt bra.
De flesta plattformar tillåter att du delar filmklipp med dina följare, fans och vänner. LinkedIn är mest B2B och många användare har inte vana att skapa korta informativa filmklipp, vilket innebär att du har stor möjlighet att lyckas. De personer som använder filmklipp som en del av sin marknadsföringsstrategi kommer att få fördelar som synlighet och ökad räckvidd.
Kanske vill du testa att köra ett spontant filmklipp från ett event, en föreläsning eller snabba tips. Tänk på att högkvalitativa och proffsiga inlägg får fler tittare. Lägg därför gärna tid på att skapa och redigera filmklippet innan du laddar upp det.
Om du lägger lite tid på att skapa professionellt material kommer du se positiva resultat från dina insatser.
Över till dig, har du publicerat några filmklipp på LinkedIn?
Berätta – hur gick det?
Linda Björck <- Skapa gärna kontakt med mig på LinkedIn
Social media manager
LinkedIn-expert
Välkommen att följa mig:
Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram
Trackbacks & Pingbacks
[…] Relaterad artikel: Så här kommer du igång med video på LinkedIn […]
[…] Relaterad artikel: Hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn […]
[…] Relaterad artikel: Så här lyckas du med filmklipp på LinkedIn […]
[…] Relaterad artikel: Så här lyckas du med filmklipp på LinkedIn. […]
[…] Relaterad artikel: hur du lyckas med filmklipp på LinkedIn. […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!