7 verktyg för att texta video för sociala medier

Verktyg för att texta video för sociala medier

Att texta videos är viktigt eftersom över 70% tittar på video utan ljud. Dessutom exkluderar du personer med funktionsnedsättning om du låter blir att texta. Genom att du textar dina videos ökar chansen att fånga tittare och få dem att titta på din video. Ja, det tar lite längre tid men idag finns flera bra verktyg som hjälper dig att snabbt skapa text på dina videos på LinkedIn och i andra sociala medier.

Relaterad artikel: Så skapar du innehåll som är inkluderande

Tänk på att det även är olika storlekar beroende på var du vill publicera din video. Titta en extra gång så det blir rätt och var du placerar texten så den blir synlig.

7 verktyg för att texta video för sociala medier

Du kan texta din video på två sätt

Antingen kan du bränna in texten, alltså direkt på videon. Då finns ingen möjlighet att som tittare stänga av texten utan den är alltid synlig och den bränns in i videon. I vissa program kan du även välja var på videon texten ska hamna.

Relaterad artikel: Använd mer video och rörligt innehåll på LinkedIn

Det andra sättet är att spara ner en textfil, så kallad srt-fil. Den laddar du sedan upp på LinkedIn, Youtube eller Facebook i samband med att du publicerar videon. Den största fördelen med att använda en separat textfil är att texten blir sökbar och den som tittar kan välja att ha texten på eller av. Texten hamnar alltid längst ner på videon.

exempel textad video

8 verktyg för att texta din video på LinkedIn och i andra sociala medier

Vilket verktyg du väljer beror dels på hur du vill texta och om du vill texta via datorn eller telefonen. Några av verktygen finns både för dator och mobilen. En del tror att det är både dyrt och komplicerat men du kan skapa videos enkelt och till låg budget. Du kan till och med göra en video från powerpoint, Keynote och såklart Canva! Våga testa video!

#1 Clips

Om du har en iPhone kan du via appen Clips spela in videos som textas automatiskt. Det här är ett bra sätt att komma igång med video eftersom det är en låg tröskel och tidseffektivt. Finns endast för iPhone.

#2 Captions

Captions textar automatiskt på ett flertal språk. Du kan även välja mellan en mängd text-stilar och även zooma in utvalda delar av videon. Det går även att översätta ett språk till ett annat samt ändra storlek på videon. Verktyget finns både för telefon (iOS och dator (PC/Mac). Priset per månad är $9.99 alternativt $64.99 för ett år. 

#3 Sciptme

Ett verktyg som jag själv använder är Scriptme.io, det är ett svenskt verktyg. Det textar automatiskt med hjälp av AI och fungerar riktigt bra. Du kan betala per timme, 300:-/tim eller 399:-/mån.

Du laddar enkelt upp din ljud- eller videoinspelning och får en text på några sekunder. Därefter kan du kan välja att spara en .srt-fil eller bränna in texten i videon. Finns endast för datorn.

texta video scriptme#4 Descript

Det här ett riktigt bra och mer avancerat verktyg. Descript är mycket mer än textning. Du kan redigera videos, podcast, texta, göra skärminspelningar och korta klipp för sociala medier. Du redigerar ungefär som du ändrar i ett textdokument. Det är ett bra verktyg som även erbjuder en gratis version men då med begränsade funktioner och max en timme per månad. Nästa nivå kostar $12/mån och då ingår 10 timmar. Om du behöver 30 timmar per månad kostar det $24/mån och då får du även fler funktioner och möjlighet att ladda upp längre videos. Finns endast för datorn.

texta och redigera video sociala medier Descript

#5 CapCut

CapCut har jag använt flera gånger. Det är enkelt att använda, du kan lägga på overlay och snabbt redigera din video. Dock finns ingen automatiskt textning till svenska men du kan texta själv eller ladda upp en .srt-fil. Det är gratis att använda men om du använder den här länken [reklamlänk] får både du och jag extra lagring. Finns både för dator och mobil.

texta video sociala medier capcut

#6 Kapwing

Kapwing är precis som Descript, ett verktyg som klarar mycket mer än textning. Du kan redigerar texta, ändrar storlek, lägger på overlay och mycket mer.  Det finns en gratis version men då får du deras vattenmärke på dina videos. Nästa nivå kostar  $16/månad. Finns för datorn och för Android. App för iPhone ska vara på väg.

texta video kapwing

#7 Veed

Veed påminner om Kapwing och har många funktioner. Du kan redigera, transkribera, spela in skärmen, sända live och mycket mer. Det finns en gratis version men då får du deras vattenmärke på dina videos. Nästa nivå kostar $13/månad och deras största nivå, business, kostar $58/månad. Finns för datorn och för mobilen.

texta video veed

#8 Happy scribe

Happy scribe textar dina videos automatiskt, antingen som inbränd text eller där du kan ladda ner en textfil. Verktyget klarar flera språk, bl.a svenska. Textfilen kan du ladda ner i flera format som word, pdf och såklart srt-fil. Kostar $0.20/minut och finns endast via datorn.

Bonustips, Youtube

Youtube har automatiskt textning men tyvärr ej till svenska. Har du video på engelska så fungerar det riktigt bra! Dessutom kan du texta videon manuellt och ladda ner textfilen som du kan använda i andra plattformar. Det tar lite tid men är ganska enkelt eftersom du ser en tidsstämpel.

Sammanfattning verktyg för att texta videos

Det finns såklart fler verktyg men här är de verktyg som jag har testat och som fungerar riktigt bra. Skapa ett konto och testa dig fram, välj ett som du tycker är enkelt att använda.

 • Clips
 • Captions
 • Sciptme.io
 • Descript
 • Capcut
 • Kapwing
 • Veed
 • Happy scribe

Mer kunskap – Hämta en gratis pdf med fler tips!

Här kan du hämta en gratis 7-sidig PDF med mina bästa råd och även får tips på verktyg och utrustning.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

2 Kommentarer
 1. Emil Nikkhah
  Emil Nikkhah says:

  Hej Linda,

  Tack så mycket för din rekommendation. På ScriptMe arbetar vi ständigt för att förbättra vår tjänst varje dag. För att visa vår stora uppskattning vill vi erbjuda alla dina läsare en exklusiv 20% rabatt med koden ”prXBcAJq”. Rabattkoden är giltig fram till december 2023.

  Vi ser fram emot att välkomna dem till vår plattform och hoppas att de kommer att dra nytta av våra förbättrade tjänster.

  Med vänliga hälsningar,
  Teamet på ScriptMe

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *