Så skapar du innehåll som är inkluderande

Skapar du innehåll som är inkluderande?

Att skapa innehåll är viktigt och det är också viktigt att tänka på att det innehåll du skapar och publicerar ska vara inkluderande. Ofta ser jag inlägg i sociala medier eller hemsidor som tyvärr inte är inkluderande. Det är dags att bli mer medveten och lära dig hur det innehåll du publicerar blir mer inkluderande.

skapar du inkluderande innehåll?

I Sverige och EU har vi tillgänglighetsdirektivet som innebär att offentliga aktörers webbplatser och mobila applikationer ska vara tillgängliga. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, lever 15 % av världens befolkning med funktionsnedsättning. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät finns drygt 20% med funktionsnedsättning i åldrarna 16–84 år i Sverige. Som marknadsförare och innehållsskapare måste vi göra det till vårt uppdrag att vara inkluderande med digital tillgänglighet.

Använd tillgängliga funktioner i sociala medier för att skapa inkluderande innehåll

Personer med funktionsnedsättning har en utmaning i att förstå, och tolka innehåll som publiceras i sociala medier. Det är viktigt att öka medvetenheten om att exempelvis alltid ha textade videos, ”vanlig” text och få, eller inga emojis.

Det innebär bl.a att följande är anpassat:

  • ljud
  • text
  • färger
  • kontraster
  • teckenstorlek

Jag tog kontakt med Anna Bergholtz och ställde några frågor.

Anna, du är som är blind, hur upplever du LinkedIn och andra sociala medier?

– För mig som blind är det viktigt att det finns tal & speaker-röst på en video. Exempelvis om en video endast har textplattor, då går jag snabbt vidare till något annat och känner mig exkluderad. Även när det publiceras bilder så är det viktigt att dessa är syntolkade, antingen med ALT-text eller en textrad sist i texten som beskriver bilden. 

Ingen vill ju känna sig exkluderad, vad betyder inkluderande för dig Anna?

– Inkludering innebär att jag känner mig mer sedd. Och att jag kan engagera mig i inläggen. Att personen som har skapat inlägget har förstått hur viktigt det är att tänka inkluderande. Det gör att jag kan kommentera och påpeka saker, jag vågar vara mig själv. Och det är även så att den som sänder budskapet eller postar inlägget når ut till fler. 

Anna poängterar även att du aldrig kan inkludera fullt ut om du inte arbetar med tillgänglighet.

I samtalet berättar Anna även att det finns en amerikansk undersökning som visar att lönsamheten ökar om företaget arbetar med inkludering och tillgänglighet.

Skriv inkluderande texter

Brukar du medvetet, eller kanske omedvetet avstå från skiljetecken som kommatecken och punkter? Då kan ditt innehåll låta som en löpande mening eftersom ingenting säger åt en skärmläsare att pausa.

Här är några rekommendationer som hjälper dig med inlägg på sociala medier och bloggar. Tänk på att vissa personer kommer att ha kognitiva funktionsnedsättningar och vissa kommer att komma åt ditt innehåll via en skärmläsare. Därför bör du tänka på följande:

  • Använd ett enkelt och tydligt språk.
  • Undvik att gå över 25 ord per mening samt stora och långa  textmassor.
  • Bryt upp din text med blankt utrymme – det gör det lättare för alla att läsa och ta till sig ditt meddelande.
  • Undvik överanvändning av fet, kursiv eller versal text i inlägg på sociala medier – det ​​gör texten saker svårare att läsa.
  • Undvik att använda icke-standardiserade symboler som ersättning för ord.
  • Försök att använda fullständiga länkar där det är möjligt och undvik förkortade versioner (t.ex. bit.ly-länkar) – ja, jag vet att LinkedIn förkortar längre länkar automatiskt!
  • Se till att varje uppmaning ger en tydlig vidareresa och att alla länkar är relevanta för den åtgärden.
  • Ta det lugnt med emojis!

Även om dina favoritemojis kan hjälpa dig att förtydliga, eller lätta upp din text, är det ett problem för skärmläsare när du använder för många emojis. Titta på den här videon för att se hur en skärmläsare hanterar emojis:

Jag har hört sedan tidigare att för många emojis är ett problem men det var först när jag testade en skärmläsare som jag upptäckte hur användarupplevelsen blir! Jag blev ganska chockad över hur besvärligt det blev att förstå hela budskapet. Jag kommer fortsätta använda enstaka emojis som jag gör men förhoppningsvis kommer både du och jag att tänka på det här framöver.

ALT-text

Skärmläsare eller text till tal-program läser också all ALT-text som läggs till bildfiler. Detta gör att blinda eller synskadade personer kan förstå all information som förmedlas av bilden.

Därför är det viktigt att du använder en beskrivande ALT-text till både bilder och videos. De flesta sociala medier har möjlighet att lägga till en Alt-text när du laddar upp en fil. Att lägga till Alt-text är inte bara inkluderande utan är också SEO-vänligt för sökmotorer.

Bästa metoder för beskrivningen av alternativ text är:

  • Håll bildbeskrivningen kort – det rekommenderade antalet är 125 tecken och observera att skärmläsare avbryts vid 250 tecken.
  • Börja inte med ”Foto av” eller ”Bild av”.
  • Du kan inkludera SEO-vänliga sökord men max fem.

Här är ett exempel på en ALT-text: En kvinna i röd kavaj sitter vid ett bord med datorn framför sig och tittar leende mot dig.

Lägg till ALT-text på LinkedIn

När du har valt en bild till ditt inlägg på LinkedIn väljer du att klicka på ALT-text. Därefter skriver du i den beskrivande texten i rutan och därefter klickar du på spara och publicerar inlägget.

Klicka på redigera bild och alt-text på LinkedIn  lägg till en beskrivande bild text, alt-text, i rutan på LinkedIn

Skapa bilder som är inkluderande

Det finns några andra saker att tänka på för visuella hjälpmedel och bilder i ditt innehåll. Detta gäller exempelvis infografik, bilder eller dokument (karusellinlägg) på LinkedIn, i sociala medier eller på din webbplats.
Här är några av de rekommenderade riktlinjerna:

  • Undvik att använda endast färg för att skilja mellan information i diagram och tabeller. Se till att publicera medföljande data också.
  • Undvik att använda färger med låg kontrast som är svåra att läsa. Ljusa färger på ljus eller vit bakgrund och mörka färger på mörk bakgrund fungerar dåligt. Kontrollera dina färgkontraster med tjänster som Color Contrast Checker för att se kontrasten mellan din bakgrund, text och andra komponenter – den bör ha ett minimiförhållande på 4:5:1
  • Tänk på att använda en färre färger och kontrollera färgerna individuellt när du använder fler än 3.
  • Gradienter kan vara förvirrande eller distraherande – blockfärger är att föredra.
  • Undvik komplexa teckensnitt som kan vara svåra att läsa och se till att storleken på teckensnitten inte är för liten. Detta är särskilt relevant med tanke på att fler människor använder mobilen.
  • Undvik att ha för mycket text på en sida i en bild eller bild på sociala medier. Kom ihåg att vitt utrymme behövs för att det ska bli tydligt. Håll ditt budskap enkelt!
  • Text är lättare att läsa när den är vänsterjusterad och stödjer personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Texta alltid videos

Att texta video tar lite längre tid men det finns flera verktyg som du kan använda idag som gör att det går ganska snabbt. Och som innehållskapare är det din plikt att skapa innehåll för alla. Det handlar inte bara om att öka din potentiella räckvidd till en bredare publik, det handlar om att ha respekt för dina medmänniskor.

Att texta dina videos är verkligen viktigt för personer med hörsvårigheter men också för dem med synnedsättning som använder en skärmläsare eller text-till-tal-programvara (TTS). Det finns dock en viktig skillnad att göra eftersom skärmläsare och TTS-programvara bara kan fånga dold bildtext.

Vilken typ av bildtext ska du använda?

Det finns två typer av bildtexter – inbränd text eller uppladdad separat textfil. Även om det är lättare att lägga till inbränd text ger en separat textfil den bästa tillgängligheten.

Tänk på att du använder svart bakgrund med vit eller gul text eftersom det gör det lättare att läsa dina bildtexter.

På LinkedIn och i andra sociala medier kan du enkelt ladda upp en separat .SRT-fil (Sub Rip Text-fil). Det gör du i samband med att du laddar upp din video. Då skapas en CC-knapp i videospelarens verktygsfält så att användaren kan slå på eller av bildtexterna.

ladda upp en .srt-fil på LinkedIn

Tips på verktyg för textning av videos

Det finns en mängd verktyg som du kan använda. Ett verktyg som jag gillar är Scriptme.io. Det är ett svenskt verktyg som visserligen kostar men det textar automatiskt och du kan välja att ladda ner både .srt-fil samt videon med inbränd text. Du kan även använda
Davinci Resolve eller Youtube som båda är gratis.

Två ytterligare bra verktyg som du kan testa är Kapwing eller Apple Clips för iOS som automatiskt skapar text när du spelar in. För Android finns bl.a Voicella och AutoCap. För mobilen rekommenderar jag antingen Capcut eller inShot.

Länkar och hypertext

Möjligheten att hyperlänka text – att förvandla ett ord eller en rad med ord till en klickbar länk – är inte lättillgänglig på de flesta sociala mediekanaler förutom i artiklar och nyhetsbrev på LinkedIn samt bloggplattformar och webbsidor.

Det är också viktigt för digitala marknadsförare som ansvarar för e-postmarknadsföring. Vi som arbetar med sociala medier och digital marknadsföring bör känna till vikten av att hyerplänka ordentligt.

Relaterad artikel: Skriv nyhetsbrev på din företagssida på LinkedIn

Använd beskrivande länkar

Du bör undvika att använda den föråldrade marknadsföringstaktiken och skriva ”Klicka här” när du hyperlänkar. Texten du väljer att hyperlänka bör vara beskrivande så att en användare med skärmläsare får en korrekt uppfattning om destinationen eller syftet med länken de klickar på.

Dåligt exempel: För att lära dig mer om LinkedIn och vill läsa några användbara tips för att skriva effektivt innehåll, klicka här.
Bra exempel: För att lära dig mer om LinkedIn och vill läsa några användbara tips för att skriva effektivt innehåll, besök sidan där du kan läsa mer om dessa användbara tips om LinkedIn.

Hashtags

När det handlar om hashtags och skärmläsare finns det också en utmaning med de hashtaggar vi använder varje dag. Skärmläsare kämpar för att läsa upp hashtaggen eftersom den försöker läsa allt som ett enda långt ord.
För att göra det lättare att läsa, använd en versal i början av varje ord
.

Exempel: #LindaTipsar #LinkedInTips #ContentMarketing

LinkedIn använder gemener som standard men om du skriver in dina hashtaggar manuellt så gör det med gemener och versaler. Själv skriver jag alltid mina hashtags manuellt så jag vet att det (oftast) blir rätt. Alternativt om du använder röstdiktering i mobilappen så blir det rätt.

Lagar och regler för inkludering

Visste du att det finns globala standarder för webbtillgänglighet? Riktlinjerna för tillgänglighet till innehåll (WCAGv2.1) syftar till att få webbsidor och innehåll att följa fyra vägledande principer:

  • Begriplig – en person kan känna igen och använda din tjänst med de sinnen som är tillgängliga för dem.
  • Användbar – användare kan hitta och använda ditt innehåll, oavsett hur de väljer att komma åt det (t.ex. med hjälp av ett tangentbord eller röstkommandon).
  • Förståeligt – människor kan förstå ditt innehåll och hur tjänsten fungerar.
  • Robust – ditt innehåll kan tolkas tillförlitligt av en mängd olika verktyg, som webbläsare och hjälpmedelstekniker.

Sammanfattning inkluderande innehåll i sociala medier

Ur en marknadsföringssynpunkt är det bra affärsmässigt att implementera bästa praxis för tillgänglighet. När du marknadsför en produkt, eller tjänst är det logiskt att du vill att ditt budskap ska nå, och engagera, så många människor som möjligt i hopp om att konvertera dem till en kontakt, kund eller följare.

Många sociala medier har funktioner för inkludering. Både LinkedIn, Instagram och Facebook har möjlighet att lägga till ALT-texter till dina bilder.

Genom att göra ditt innehåll mer tillgängligt undviker du att utesluta en stor del av din publik och gå miste om viktiga konversationer och kontakter.

Det finns en hel del material där du kan fördjupa dig i, se länkar här nedanför. Det vi alla kan hjälpas åt med är att skapa bättre och mer inkluderande innehåll. Börja redan idag!

Fördjupningsmaterial

På hemsidan Accesible-social.com kan du läsa mer och även testa så dina texter och innehåll är tillgängligt. Tack Jonna Ekman för att du tipsade om denna! På Myndigheten för tillgängliga medier, Myndigheten för digital förvaltning och Regeringen.se kan du läsa mer.

Artikeln är inspirerad av och delvis kuraterad från Clare Carroll och Anna Bergholtz når du både på hennes hemsida samt på LinkedIn

 


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vill du lära dig hur man skapar innehåll som inkluderar kan du läsa Linda Björks artikel här. Clicka här för att komma till artikel. […]

  2. […] Vill du lära dig hur man skapar innehåll som inkluderar kan du läsa Linda Björks artikel här. Clicka här för att komma till artikel. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *