9 gratis verktyg för att övervaka konkurrenter i sociala medier

9 gratis verktyg som hjälper dig övervaka dina konkurrenter i sociala medier

Var det längesedan du gjorde en ordentlig analys på dina konkurrenters aktiviteter i sociala medier? Har du varit så upptagen med att skapa, mäta och övervaka din egen digitala närvaro att du glömt bort att övervaka dina konkurrenter?

Var står du med din strategi i förhållande till dina konkurrenter?

Gratis verktyg sociala medier

Att skapa en hållbar strategi för din marknadsföring tar tid men när den väl är gjord, och justerad längs vägen, kommer du så småningom att se ett bra resultat. Ett steg som ibland glöms bort är att kontrollera sina konkurrenter.

Många börjar med att titta på sina konkurrenters aktiviteter i sociala medier. Vad de gör på Facebook, LinkedIn och Instagram samt vilka resultat de får. Kanske till och med skriver upp sig på deras nyhetsbrev. På så sätt kan du skapa dig en enkel bild över vad som verkar fungera i din bransch.

Men att titta på djupet hur dina konkurrenter gör med sin digitala marknadsföring kan ge dig många fördelar. Inklusive identifiering av nya möjligheter, ”backlink insight”, se målgrupper för annonsering och skapa kontakt med företag för att hitta synergieffekter för att erbjuda varandras tjänster och produkter.

6 anledningar till varför du ska ha koll på dina konkurrenter i sociala medier:

 • Du ser vad du ska fokusera på
 • Du ser vad du ska låta bli att göra
 • Hitta nya möjligheter
 • Se deras backlinks för att förbättra din contentstrategi
 • Genera leads från missnöjda kunder
 • Hitta synergieffekter

Keep your friends close and your enemies closer

#1 Google Alerts

Ett av de verktygen som ofta är outnyttjat är Google Alerts. Med verktyget kan du övervaka specifika sökord och intressant innehåll. Du kan sätta upp ”alerts”, dvs att du får ett mail när någon har nämnt de ord du valt att prenumera på. Du kan välja sökord från din bransch, dina konkurrenters namn, eller när du själv blir omnämnd. Du kan även välja vilka källor, språk och vilket område samt hur ofta du vill bli aviserad. Du får bra inblick i din bransch och kan använda detta för att fånga upp trender och hitta inspiration för blogginlägg.

LinkedIn Google Alerts

#2 Facebooksidor att bevaka

Du som är administratör för en Facebook-sida kan bevaka hur det går för dina konkurrenter på Facebook. Du kan lägga en bevakning genom att gå in på ”statistik” på din sida, skrolla längst ner och skriva in namnet på det företaget du vill ha koll på. Det kommer upp förslag men resultatet är sådär tycker jag. Bättre att  klicka på ”lägg till sidor”

Facebook sidor konkurrenter

#3 Hootsuite

Hootsuite är ett enkelt verktyg där du kan schemalägga dina inlägg i sociala medier. Men det är mer än så, de erbjuder flera tillägg för att öka användarvänligheten. Med en av dessa gratis appar, TrendSpottr kan du sätta upp flera flöden i Hootsuite. I gratisversionen som är begränsad, ser du följande:

 • Titta på de hetaste trenderna, hashtags och en lista med 10 populära ämnen
 • Titta på ”senaste inlägg”  från Twitter i specifika ämne/trender
 • Dela dessa inlägg till dina sociala kanaler direkt via Hootsuite

Om du uppgraderar till premiumversionen ($6.99/mån) får du ännu fler möjligheter. Med Trendspottr Alert kan du få mail på specifika sökord, liknande som med Google Alert.

Trendspottr

Bild från Hootsuite

smartbizz_hootsuite_flöde

Bild från mitt flöde på Hootsuite

Hootsuite erbjuder även en utmärkt funktion för att lyssna vad som skrivs i sociala medier. Det finns flera alternativ på ”social listening tools” och när de används på rätt sätt kan du fånga upp när personer skriver när de är missnöjda med andras produkter och tjänster. Där kan du snabbt agera och inleda en konversation.

Relaterad artikel: Därför ska du schemalägga dina inlägg

#4 SEM Rush

SEM Rush erbjuder en mycket bra analys på flera nivåer av resultatet på den digitala marknadsföringen. Med ett gratiskonto kan du se hur dina konkurrenter står sig i förhållande till andra, vilka sökord som genererar trafik och även se vilka AdWords och annonskampanjer de använder.

Gillar du statistik och verktyg som Google Analytics kommer du att gilla SEM Rush som är riktigt bra!
På bilden nedan har jag sökt på LinkedIn.com och som du ser är det mycket information du får ta del av.SEM Rush LinkedIn

#5 Website Grader

Website Grader är ett verktyg från HubSpot som ger dig en total överblick över dina konkurrenters aktiviteter i sociala medier såsom bloggande, SEO och lead generation. Du ser vilka avsnitt som går bra och om dina resultat är på samma nivå. Med detta verktyget kan du övervaka aktiviteter, hur framgångsrikt deras blogg är SEO-optimerad och hur mobilanpassad sidan är. Nedan bild är för Smartbizz.se som har högsta poäng för SEO.

website_grader_smartbizz

#6 Spy on web

Det här är ett populärt verktyg eftersom det är enkelt att använda. I SpyOnWeb kan du skriva in en URL, Google AdSense, Google Analytics kod eller en IP-adress för att hitta vilka resurser som tillhör samma ägare. Med andra ord, när du skriver in en domänadress får du resultat för alla olika IP-adresser och domäner som har samma IP-adress. I exemplet nedan har jag sökt på LinkedIn.

OBS! Till höger på bilden ser du ett diagram med en direktlänk till Similar Web som är mitt nästa tips. Du kan alltså gå direkt dit från Spy on web och få ännu mer information om företaget du sökt på utan att logga in på Similar Web! Spy On Web

#7 Similar Web

Similar Web är verktyget som ger dig ”traffic insights” för vilken webbsida som helst. När du skriver in länken får du global ranking, ranking per land tillsammans med ett diagram som visar antal besökare per vecka under de senaste 6 månaderna. Här kan du se hur många leads som kommer från sociala medier, sökresultat, referenser, Display Ads och mycket mer. Du har även möjlighet att lägga till konkurrenter och du får även förslag på vilka du vill hålla koll på. Det finns en begränsad gratisversion annars kostar det från $99 per månad. På nedan bild har jag sökt på LinkedIn, via Spy On Web, dvs utan att skapa konto eller logga in.

Du får ganska mycket information, eller hur?!Similar_web_smartbizz

#8 Moz Open Site Explorer

Moz’s Open Site Explorer är ett mycket bra verktyg för att följa dina konkurrenters insatser i länkbyggande. Du kan se en översikt över dina konkurrenters ”backlinks” och du kan dessutom jämföra upp till 5 sajter på en gång.

Vilka sajter inom din nisch har de länkar ifrån? Är det någon sida som återkommer?
Jämför med dina egna länkar och försök hitta liknande eller kanske till och med bättre sidor som kan länka till dig och ditt företags hemsida.

Relaterad artikel: 6 verktyg för att mäta på LinkedIn

#9 Alexa

Alexa, som ägs av Amazon, är ett verktyg som visar hur hemsidor rankas globalt, vilka sökord som driver trafik till sidan och vilken av sidorna som har högst engagemang. Det finns även flera premiumversioner som startar på $79 per månad.Alexa analys LinkedIn

Sammanställning varför du ska övervaka dina konkurrenter

Genom att du bevakar och håller koll på dina konkurrenter så får du värdefulla insikter. Du ser vad de gör och vad du kan göra annorlunda. Men i stället för att kopiera dina konkurrenters marknadsföringsaktiviteter, fundera på hur du kan använda informationen som du får tillgång till. Skapa ett bättre erbjudande, hitta din unika USP och se till att ligga före dina konkurrenter.


 

Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

7 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: 9 gratis verktyg som hjälper dig bevaka dina konkurrenter […]

 2. […] Fördjupa dig: 9 gratis verktyg för att bevaka konkurrerenter […]

 3. […] Relaterad artikel: 9 gratis verktyg som hjälper dig bevaka dina konkurrenter […]

 4. […] Relaterad artikel: 9 gratis verktyg för att bevaka dina konkurrenter […]

 5. […] hjälp av externa verktyg kan du se “nästan allt”. I den här artikeln hittar du 9 tips på hur du bevakar dina konkurrenter. Dessa verktyg kan du även själv […]

 6. […] Relaterad artikel: 9 gratis verktyg för att bevaka konkurrenter […]

 7. […] 9 gratis verktyg för att bevaka dina konkurrenter […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *