Allt du behöver veta om hashtag på LinkedIn

Hashtag på LinkedIn – var – när och hur?

LinkedIn fortsätter att utvecklas och uppmuntrar på flera sätt att du kan (ska) använda hashtag på LinkedIn. Tidigare i våras lanserades förslag på hashtag när du skrev ett vanligt inlägg på LinkedIn och jag tycker det är på tiden det lanseras fullt ut.

Hashtags är en viktig ingrediens för att lyckas i andra sociala medier som Instagram och Twitter så jag ser det enbart som positivt.

Många gånger har jag fått frågor gällande hashtag på LinkedIn och jag har alltid svarat “använd 1-2 relevanta hashtags i dina inlägg på LinkedIn”. Det har faktiskt fungerat via mobilen ett bra tag nu.

Men ett tag kom du inte ens vidare om du inte valde någon av de hashtag som LinkedIn föreslog. Det här diskuterade på Twitter där det även bekräftades av LinkedIn att de gjorde ett test som nu är avslutat. Som tur är så är den funktionen nu omgjord. Du får fortfarande förslag på hashtags när du skriver ett inlägg men det är frivilligt att använda dessa.

Ska du använda hashtags på LinkedIn?

Ja absolut, men att tvinga någon att använda hashtag är en dålig lösning. Att använda hashtags ger bland annat högre synlighet samt att LinkedIn har släppt ytterligare funktioner, kopplat just till hashtags. Mer om den nyheten längre ner!

Du behöver fundera på vilka hashtags du ska använda och när.
Kanske du ska skapa en egen hashtag?

Relaterad artikel: Den ultimata guiden för hashtags

Hur fungerar det med hashtag på LinkedIn?

Precis som på andra plattformar kan du klicka på en hashtag och då hamnar du på en sida där andra har använt just den hashtaggen. Här har jag klickat på #SmartBizz på LinkedIn och ser då de inläggen. Här kan jag som person och som administratör för en företagssida fånga upp både delningar och när någon nämner mitt namn eller företagsnamn.

När du söker, på LinkedIn kommer inlägg med hashtags upp i sökresultatet, blandat med andra resultat. Dock finns det i dagsläget inget filter som gör att du kan söka på en specifik hashtag i kombination med andra filter i den avancerade sökfunktionen. Däremot kan du söka på “content” om du har engelska  som språk. I och med att det är content du söker på kommer alla inlägg upp som innehåller det specifika ordet.

LinkedIn Hashtag

Om jag bara söker på ordet “LinkedIn” utan att välja ett filter kommer det så många inlägg och artiklar blandat med allt annat så det är omöjligt att hitta det som är intressant. Använd då ett ord i kombination med filter eller ännu bättre – klicka på en hashtag. Du kan alltså söka på en hashtags i sökrutan och sedan välja ett filter, på bilden nedan har jag valt “content” men kunde lika gärna valt person, företag eller något av de andra filtren.

Relaterad artikel: Så här använder du LinkedIns avancerade sökfunktion

När jag testade fick jag olika resultat om jag skrev LinkedIn eller #LinkedIn i sökrutan så testa dig fram så du får det bästa resultatet. När jag söker på ett ord med # framför får jag upp inlägg som innehåller det ordet. Och jag kan också välja att följa det ordet som du ser till vänster på bilden. Att följa en hashtag är helt nytt, mer om det längre ner!

hashtag LinkedIn

Här har jag sökt på #LinkedInTips. Då får jag upp alla inlägg som har den hashtaggen med samt att jag kan välja att följa det ämnet.

Var kan du använda hashtag på LinkedIn?

Jag rekommenderar att du använder 2-3 relevanta hashtag på varje inlägg du gör. Jag har i princip alltid med mitt företagsnamn, SmartBizz och LinkedInTips, LinkedIn eller sociala medier. Det finns alltså en direkt koppling till vad inlägget handlar om. Att skriva in mängder med hashtags ser bara fånigt ut så välj vilka du ska använda och skriv de så det blir tydligt att läsa inlägget. Sist i inlägget är en bra lösning.

Vilka hashtags ska du använda?

Du kan använda hashtags på:

  • inlägg (text, bild & video)
  • artiklar
  • inlägg på företagssidan
  • i kommentarer hos dig eller andra

Utöver detta kan du skriva hashtags på din profil och på företagssidan. I dag är de inte klickbara men påverkar sökresultatet.

Relaterad artikel: Så här många tecken kan du ha per sektion på LinkedIn

Vad är fördelarna?

Att använda hashtags har många fördelar. Det gör att du får större räckvidd och dina inlägg hamnar i andras sökresultat, ofta utanför ditt eget nätverk på LinkedIn. Kännedom om varumärket ökar, både det personliga och företagets varumärke.

När du söker med en hashtag i sökrutan får du en lista med personer, företag, grupper och inlägg – allt som innehåller det specifika ordet.

Nyhet – följ hashtag på LinkedIn – få ett bättre flöde

I veckan upptäckte jag en helt ny funktion kopplat till hashtag. Du kan nu börja följa hashtags vilket kommer att sortera och kategorisera inlägg. Som du ser på bilden här uppe när jag sökte på #LinkedInTips kan kan du direkt från sökresultatet välja att följa det ämnet.

Har du sett någon av bilderna nedanför kan du nu börja följa hashtags.

I första steget får du upp bilden med “personalize your feed”. När du klickar på “Get started” kommer du till en ny sida där mängder med ord redan är förvalda. Dessa är utvalda utifrån det som står på din profil och vad du har gillat/kommenterat, och annat som algoritmerna har räknat ut.

Följ hashtags på LinkedIn

Efter jag klickat på “Get started” fick jag upp en lista med ord. Alla ord som är blå med en bock är förvalda och som du följer. Börja med att välja bort de ord som du inte vill ha med och sedan kan du söka efter, och lägga till egna hashtags.

Hashtags LinkedIn

 

När du har valt de ord som du vill se mer av hamnar de på startsidan, ute till vänster under “your community”.

Om du följer många ord kommer du ha nytta av den andra nyheten, “pinned”. Dvs du väljer vilka ord som du ska ha snabb åtkomst till. Och därefter har du “hashtags you follow”.

communities hashtag LinkedIn

 

Your communities

Här har du flera alternativ. Som vanligt kommer du till redigera-läget när du klickar på pennan. I det här fallet kommer en popup-ruta med alla hashtags som du följer. Här kan du välja vilka du vill ska hamna under “pinned” genom att klicka på knappnålen till höger om varje ord.

De som du har under “pinned” ger dig snabbåtkomst till inlägg som innehåller den hashtaggen. Orden är alltså klickbara och tar dig direkt till flödet.

Nästa är “hashtags you follow”. Här ser du 5st och sedan får du klicka på “show more”. Följer du många får du klicka på “show all”. Då ser du alla hashtags som du följer.

Då kommer du till en ny sida, härifrån kan du nu hantera allt som du följer genom att klicka på den lilla rutan med 3 streck ute till höger. Här har du direktlänkar till de du följer på LinkedIn.

topics hashtags LinkedIn

När du klickar på respektive ord kommer du till en ny sida där du får upp följande:

Härifrån kan du enkelt avfölja personer, företag eller en hashtag.

LinkedIn säger att du ska få se dessa överst i ditt flöde så då blir det en liknande funktion som på Facebook – att du väljer vilka företag och personer du vill se överst i flödet.

Själv följer jag hashtags på både Instagram och Twitter så det blir naturligt för mig att följa på LinkedIn också. Ett bra sätt att lyssna runt i sociala medier inom min nisch.

Som alltid skickas nyheterna på LinkedIn ut pö om pö. Har du inte fått detta ännu så kommer det inom kort.

 Kommer du använda och följa hashtags på LinkedIn?


Linda Björck <<– Connecta gärna med mig på LinkedIn linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Följ mig för fler bra tips om sociala medier:

LinkedIn
Twitter
Facebook
Instagram

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!
Gör som många andra, prenumerera och få senaste nytt till din mail hur du får bättre resultat med företagets marknadsföring och optimerar närvaron i sociala medier och på LinkedIn.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Så här använder du hashtag på LinkedIn […]

  2. […] Relaterad artikel: Allt du behöver veta om hashtag på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *