Hur du använder LinkedIn nya sökfunktion
Så här använder sökfunktionen på LinkedIn
LinkedIn har som du säkert sett genomgått en stor uppdatering med ny design. Det innebär att sökfunktionen har förändrats och här är de funktioner du behöver känna till.
Den nya designen skiljer sig väldigt mycket från tidigare och påminner nu om gränssnittet du har via appen. Några funktioner har tillkommit och några har försvunnit. När du går in på LinkedIn har du en sökruta i toppen på varje sida.
Vilka sökfunktioner du har tillgång till beror även på om du har svenska eller engelska som vald språkinställning.
- Toppresultat
- Människor
- Jobb
- Inlägg
- Företag
- Grupper
- Skolor
Hashtags är sökbara och du söker på dessa genom att skriva in ett ord i sökrutan.
På bilden nedan har jag sökt på mitt namn och förutom i toppmenyn kan du filtrera ditt sökresultat genom att klicka/fylla i ute till höger.
Här är några tips som hjälper dig hitta det du söker efter på LinkedIn:
Om du vill söka efter en specifik person på LinkedIn:
Skriv personens namn i sökrutan. Du kan välja direkt från dropdown-listan eller trycka på enter. När du trycker på enter kommer du till en sida för sökresultatet. Här kan du klicka i vissa filter för att begränsa resultatet, i det här fallet endast se personer i ditt sökresultat. Du kan även begränsa din sökning genom att använda filter som du hittar till höger på söksidan. Där finns location, company, past company, industry och school.
Från söksidan kan du välja att titta på en persons profil, skapa kontakt med personen eller om du redan har kontakt med personen, skicka ett meddelande.
Om du vill söka efter ett jobb, universitet eller företag:
Även här använder du sökrutan och skriver företag eller jobb som du söker efter. Du kan välja från dropdown-listan eller trycka på enter för att ytterligare snäva in ditt sökresultat. Till höger kan du välja att klicka i location och company.
Om du vill skapa en ”search alert” för exempelvis en specifik jobbtitel eller för ett företag kan du göra det. Så snart du har skrivit in ditt sökord, klicka på skapa ”search alert” och att du vill få ett epost eller meddelande när ett nytt jobb inom ett specifikt område dyker upp på LinkedIn.
Är du en power searcher?
För dig som är van att söka på LinkedIn finns det några nya funktioner.
Dessa funktioner kommer att hjälpa dig att snäva in ditt sökresultat ytterligare, direkt från sökrutan.
- Förnamn: hitta medlemmar via deras förnamn
- Efternamn: hitta medlemmar via deras efternamn
- Titel: hitta medlemmar via deras nuvarande titel
- Företag: hitta medlemmar baserat på deras nuvarande företag (sökordssökning)
- Skola: hitta medlemmar baserad på vilka skolor de har gått på (sökordssökning)
Testa boolean search
Något som få känner till är att det även går att söka på så kallad boolean search. Boolean betyder att det går att söka med kombinerade sökord som ”and”, ”not” och ”or” för att på så sätt få fram bättre och mer relevanta resultat. Exempelvis kan du söka på LinkedIn AND Sweden. Ditt sökresultat blir på endast de ord du har valt.
Möjligheten att söka på boolean har funnits sedan tidigare och funktionen kommer att vara kvar. Det innebär i korthet att du kan söka via filter, med orden ”and”, ”or” och ”not”. Det här sättet att söka på är väldigt effektivt och kan användas i många söksituationer.
Exempel:
- OR = LinkedIn OR Facebook OR….
- AND = KAM AND Key account manager
- NOT = Försäljningschef NOT B2C
- ” ” = ”Vice VD” – för exakt sökning
( ) = VD NOT (Stockholm OR B2C OR ”business to consumer”) = kombination av avancerad sökning
Ett exempel: Jag vill söka efter en person som jobbar som Key account manager, som inte heter Linda och har gått på Malmö högskola eller Lunds universitet. Testa då:
titel: ”key account manager” NOT förnamn: Linda, skola: (Lund OR Malmö)
Här kan du lära dig mer om hur Boolean sök fungerar. Kom ihåg att använda citat-tecken när du söker på flera ord och parantes för ”And, Or och Not”
Summa summarum så är det här bättre än vad jag först fick information om. Den avancerade sökfunktionen skulle försvinna, vilket den delvis gjorde, men jag tycker ändå att med dessa sökfilter kommer man ganska långt.
Kommer du att använda den nya sökfunktionen på LinkedIn?
Linda Björck <<– Säg Hej på LinkedIn.
Social media manager
LinkedIn-expert
Trackbacks & Pingbacks
[…] Relaterad artikel: Så här använder du LinkedIns avancerade sökfunktion […]
[…] Sökfunktion är också helt uppdaterad, vissa funktioner har försvunnit. Här kan du läsa mer om den nya sökfunktionen. […]
[…] Så här använder du LinkedIns sökfunktion […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!