Vad är SSI – social selling index på LinkedIn

Vad är SSI – social selling index på LinkedIn?

LinkedIn har ett verktyg som är tillgängligt för alla, social selling index eller SSI som det förkortas. Det är ett index som visar hur det går för dig på LinkedIn och vad du kan förbättra med din närvaro. Social selling index har fyra staplar som visar hur du presterar inom varje moment. En del tycker det är jättebra med SSI, andra tycker inte att det ger så mycket. Jag tycker social selling index ger en indikation på vad du behöver förbättra på LinkedIn.

social selling index ssi LinkedIn

Vad innebär SSI – social selling index?

LinkedIn mäter din prestation utifrån fyra moment som poängsätts mellan 0-100. Dina aktiviteter mäts bland annat på hur effektiv du är på att bygga ditt personliga varumärke och det blir ditt social selling index. Du kan ha max 25 poäng på varje stapel/moment vilket då blir 100 totalt. Du jämförs även med andra inom din bransch så för säkerhetsskull dubbelkolla vilken bransch du har skrivit in så ditt SSI blir så korrekt som möjligt.

Your Social Selling Index (SSI) measures how effective you are at establishing your professional brand, finding the right people, engaging with insights, and building relationships. It is updated daily.

Relaterad artikel: 8 sätt du kan hitta nya leads på LinkedIn

Så här mäts SSI – social selling index

SSI på LinkedIn mäter fyra område och de är:

  • Establish your professional brand
  • Find the right people
  • Engage with insights
  • Build strong relationships

Vid varje område/stapel finns en klickbar länk där du får ytterligare information.

Under ”Establish your professional brand” handlar det om hur bra du har skapat din profil. Din profil bör skapas med kunden i fokus och vara ifylld till 100%. Titta på med nya ögon på LinkedIn-profil, hur proffsig ser den ut? Har du fyllt i alla områden och lagt till en stor bild, så kallad ”cover photo”?

I det här avsnittet räknas också hur många inlägg som du har gjort och som får både interaktioner och visningar. Här gäller det att göra inlägg som är till hjälp för ditt nätverk. Kvalitet går alltså före kvantitet.

Under ”Find the right people” vill LinkedIn att du ska hitta och identifiera prospekts med hjälp av sökverktyget. Att hitta rätt personer kopplat till  din nisch, dvs beslutsfattare samt att använda grupper samt att dra fördel av de som har tittat på din profil.

Den tredje stapeln, ”Engage with insights” innebär att du ska dela värdefull information för att skapa eller upprätthålla en relation. Här mäts engagemang, dvs antal delningar, likes och kommentarer på dina inlägg.

Den sista och 4:e stapeln handlar om att bygga starka relationer, ”Build strong relationships”. Det som mäts är hur framgångsrik du är på att utöka ditt nätverk. Det handlar också om att tänka på hur du bygger relationer. Innan LinkedIn fanns, hur gjorde du då? Troligtvis tog du kontakt då och då, delade information eller relevanta artiklar och nyheter inom din nisch.

Utifrån dess fyra område räknar sedan LinkedIn ut ditt social selling index, SSI.

Relaterad artikel: Förbättra din synlighet på LinkedIn med dessa tips

Hur viktigt är det med ett högt social selling index på LinkedIn?

Som du säkert har sett säger LinkedIn att ju högre siffra du har desto mer framgångsrik är du på LinkedIn. Exempelvis säger de att personer som har hög aktivitet på LinkedIn får 45% fler säljmöjligheter och är 80% mer produktiva.

81% of buyers are more likely to engage with a strong personal brand.

Givetvis finns det ingen garanti på att ökad försäljning utan det beror på hur du använder LinkedIn som ett redskap för att hjälpa dig öka försäljning och veta vilka aktiviteter som ger resultat.

LinkedIn social selling index

Bild från LinkedIn

Relaterad artikel: Hur du använder filmklipp på LinkedIn

Vad kan du göra för att förbättra ditt SSI?

För det första gäller det att uppdatera din profil så den stämmer överens med vad du vill ha ut av LinkedIn. Vad erbjuder du? Därefter delar du relevant innehåll och artiklar. När du delar enligt bästa praxis kommer din synlighet att gå upp. Prata inte om dig själv eller dina produkter, bjud på kunskap som är av värde för ditt nätverk.

Social selling är att vara mer social och mindre säljig.

Använd sökfunktionen för att hitta nya kontakter och använd funktionen där du ser vilka som har tittat på din profil. De personer som är i linje med hur du vill att ditt nätverk ska se ut, skapar du kontakt med.

När du har skapat kontakt, skicka ett meddelande och gärna läsvärd artikel anpassad för den personen. Börja bygg en relation. Kommentera och dela deras inlägg.

Relaterad artikel: Hur du får bättre räckvidd på LinkedIn

När jag tittar på mitt SSI så ligger jag ofta lägre på ”find the right people”. Eftersom jag är så aktiv på LinkedIn har jag en ständig ström av förfrågningar och jag har valt att fokusera på dessa i första hand.

Jämför ditt social selling index med andra i din bransch

Längst ner på sidan där du har ditt social selling index ser du dels hur du ligger till jämfört med andra i din bransch. Du ser även hur du ligger till jämfört med ditt nätverk.

Social selling index ssi Linkedin

 

Relaterad artikel: 5 steg som hjälper dig lyckas med social selling

 

Vad tycker du, har du användning av SSI?


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

4 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Håll koll på ditt SSI, social selling index […]

  2. […] annat enkelt sätt att mäta hur det går för dig på LinkedIn är med SSI, social selling index. Det är ett mätverktyg som LinkedIn tillhanda håller och visar på fyra punkter med tips på vad […]

  3. […] Relaterad artikel: Använd SSI, social selling index, för att mäta din framgång på LinkedIn […]

  4. […] Relaterad artikel: Ditt SSI (social selling index) hjälper dig på vägen […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *