Därför ska du som Vd & chef vara på LinkedIn

Därför ska du som Vd & chef vara på LinkedIn

I veckan har jag en föreläsning för ett 100-tal Vd:ar och chefer på Vd-dagen i Stockholm. Min föreläsning handlar om hur du som Vd kan bidra till fler affärer genom LinkedIn. Inför uppdraget har jag läst på och studerat många LinkedIn-profiler med titeln Vd och (c-nivå) chef. I denna artikel får du konkreta tips på varför du som Vd ska vara aktiv på LinkedIn – och några vanliga misstag som du ska undvika.

VD LinkedIn

Jag upplever att det finns en viss rädsla från personer i ledande befattningar att vara aktiva på LinkedIn. Och visst, om du helt klampar i klaveret och skriver något väldigt olämpligt så kan det få en enorm spridning eftersom det snabbt kan plockas upp av vem som helst. Med det i tankarna är det logiskt att personer på Vd /c-nivå inte är särskilt vanligt förekommande på LinkedIn och de som finns där ofta är mindre aktiva. Å andra sidan, har sociala medier, och främst LinkedIn, blivit en närvarande och kraftfull plattform som i princip är omöjlig att ignorera. Det är till och med så att vissa argumenterar för att sociala medier har blivit framtiden. Är vd:ar för försiktiga, för enkelspåriga?

Går det att jämföra med en Vd som fortfarande använder en skrivmaskin i dagens datoriserade värld? 

Om jag söker på LinkedIn efter personer med titel ”Vd” så får jag 47240 träffar och om jag söker på Vd och Stockholm får jag 8301 träffar. Siffran låter hög och det beror på att både personer som är och har varit Vd är med i resultatet. Dessutom finns många egenföretagare med i sökresultatet som har titel Vd.

När jag sedan börjar studera profilerna och hur LinkedIn används så blir jag väldigt förvånad. Ofta är profilerna dåligt ifyllda och ser mest ut som det är skapat en profil för att ”man ska ha en”. Vissa saknar till och med en profilbild. På LinkedIn finns det fler än 3 miljoner medlemmar idag och jag blir alltid lika förvånad över bristen på återkommande närvaro och dåligt ifyllda profiler.

Är du på Vd/c-nivå och inte känner igen dig i beskrivningen?
Kommentera gärna artikeln så ger jag dig gratis feedback.

Vart går dina kunder?

Inför ett köp googlar vi och tittar i sociala medier. Kunderna tittar på Facebook, LinkedIn och andra sociala medier – där de pratar om ditt varumärke. De frågar sitt digitala nätverk om hjälp och rekommendationer på tjänster och produkter. Om inte du och ditt varumärke är där, är dina konkurrenter där – och knycker kanske dina affärer.

Du som Vd kan påverka genom att vara aktiv på LinkedIn

Som Vd eller högre chef (c-nivå) finns det stora möjligheter att driva och påverka genom att vara aktiv på LinkedIn. Fördelarna är många och allting börjar med att ha en komplett ifylld profil. Jämför det här med om du går på ett affärsmöte – du skulle säkerligen inte gå dit med ostruken skjorta och hål eller fläckar på kavajen. Du vill visa ditt bästa jag – varför skulle du inte göra det också på LinkedIn? Det finns nämligen en väldigt stor skillnad. Det är att på LinkedIn kan du inte påverka hur andra personer uppfattar dig på annat sätt än genom din profil och dina aktiviteter. Om du har ett möte IRL kan du alltid förklara att du har en fläck på kavajen för att någon råkade stöta till dig så du fick kaffe på dig – precis innan mötet.

Det handlar om att skapa ett första bra intryck. Och det handlar om att få en uppfattning om människan bakom titeln.

Om en person tittar på din profil, antingen innan eller efter personen har tittat på företagets produkter och tjänster, vad ser den personen då? Ser det ut som du är engagerad i företaget och stödjer företagets marknadskommunikation?

I think it’s funny that the CFO of a cloud company thinks he doesn’t have to have anything relevant on LinkedIn. I do business with people, and people work at companies. If people leading tech companies can’t see their value on this platform, I can’t see how connecting with them may help me. Källa: Forbes

Vad ska du som Vd göra på LinkedIn?

Först och främst handlar det om att uppdatera hela profilen så den blir riktigt bra och proffsig.
Vem är du och hur vill du andra ska uppfatta dig?

Relaterad artikel: Så här uppdaterar du din profil

Ha en plan

När en Vd uppdaterar sin profil och blir aktiv genom att skapa och dela innehåll har de ofta ingen plan eller en tanke på att det som görs faktiskt är en marknadsföringsaktivitet. LinkedIn ger en stor möjlighet att bygga ett personligt varumärke, ge hög räckvidd och hjälpa till att skapa en bättre bild av dig och ditt nuvarande företag.

Bli aktiv och börja dela din kunskap

Bestäm dig! Avsätt tid, varje vecka, för att dela läsvärda artiklar, idéer och dina tankar. Kanske du till och med ska avsätta flera korta stunder varje dag för att både dela och kommentera viktiga ämnen som är kopplade till ditt varumärke, nisch och styrkor.

Relaterad artikel: Sätt en tydlig riktning för thought leadership

Prata om det som spelar roll

Som Vd, försök inte att utnyttja systemet eller bli för fokuserad på bara ”reklam” som ska få produkter och tjänster att sälja mer. Öppna upp dig för din publik och ditt nätverk och dela dina övertygelser och saker du är engagerad i. Uppmuntra andra kontakter och folk i branschen som verkar ha liknande tankar och idéer.

Skapa och posta eget innehåll

Många högre chefer tror att den bästa vägen framåt är att dela företagsnyheter, andras artiklar eller inlägg som någon annan har skrivit. Men på LinkedIn vill man se saker som du har skrivit, publicerat och delat.

9 av 10 CEO på LinkedIn har inga intyg på sin LinkedIn-profil om sociala medier.
– Ryan Holmes, CEO Hootsuite

Relaterad artikel: 13 sätt du kan återanvända innehåll som ger ökad räckvidd

3 fördelar med en aktiv Vd på LinkedIn

#1 En LinkedIn-profil gör dig mer mänsklig

Med undantag av ett fåtal mycket kända ledare som Tim Cook, Jeff Bezos och deras likar, kämpar Vd:ar med att betyda mer än bara en torr titel: VD. En förkortningstitel, som ”VD” är som ett kundnummer, det innehåller ingen information om identiteten bakom. Att kunna koppla ett ansikte till ett namn är viktigt i alla relationer och en smart Vd inser värdet i relationen mellan kunder – både nuvarande och framtida – och det varumärke som ledaren representerar.

En profil på LinkedIn, når mycket längre än till bara kunder. Den når även anställda, potentiella medarbetare, andra på ledningsnivå och branschkollegor. En person kan inte göra affärer med ett företag innan denne tar första steget till kontakt. När en Vd har en bra LinkedIn-profil och blir mer synlig, gör han sig själv mer mänsklig och tillgänglig, vilket bidrar till att företaget blir intressantare för kunder att närma sig till.

#2 En LinkedIn-profil möter ett viktig önskemål från kunder

I en artikel från Alex Charalambous rapporteras om en viktig trend relaterad till Vd och C-nivå och deras LinkedIn-profiler. I en växande digital värld hjälper sociala medier företag att uppfattas som ett relevant och interaktivt ämne för prospekterande. Men det behövs mer och bättre personlighet i profiler och aktiviteter på sociala medier, särkilt i gruppen med Vd:ar och andra ledningsfunktioner.

Fler och fler företag börjar arbeta med att få ledaren, företagets, ansikte både tillgängligt och aktivt på sociala media. Både i kommunikation med kunder och befintliga respektive potentiella kontakter av olika slag.

Charalambous hänvisar till en undersökning från Brandfog Global Social CEO Survey.

83% of U.S. respondents believe that CEO participation in social media can build better connections with customers, employees and investors. These connections create relationships that resonate with consumers—inclining them to be more attentive to your brand. And the best way establish those professional connections is through LinkedIn, kommenterar Charalambous

#3 Engagemangsmarknadsföring

Med engagemangsmarknadsföring skapas äkta relationer med kunder som genererar efterfrågan. En komplett LinkedIn-profil kommer att förbättra engagemanget mellan kunder och varumärke. Det gör även att potentiella kunder upplever bättre tillgänglighet för att skapa kontakt och interagera med dig. När en kund känner att de har möjlighet att interagera med dig som Vd tillåter det en mer personlig erfarenhet som skapar trovärdighet.

Nästan 75% som svarade i en undersökning gjord av Brandfog tror att ett företag där C-nivå använder sociala medier för att kommunicera företagets varumärkesvärden är mer trovärdiga. Det innebär att en Vd ses som en jämlike och det underlättar skapandet av en mer engagerad marknadsföring – både för kunden och företaget.

Marketing is shifting from talking at people, and focusing on transactions, to engaging with people – building meaningful, life-long, and personalized relationships.

4 vanliga misstag

Avslutningsvis så har jag sammanfattat 4 vanliga misstag en Vd gör på LinkedIn.

 • Dåligt ifylld profil
  När jag läste på inför den här artikeln fann jag förvånansvärt många dåligt ifyllda profiler. Kort och gott – fyll i din profil och skapa ett första gott intryck.
 • Låg närvaro
  En profil är skapad men det finns ingen eller en låg närvaro på LinkedIn.
 • Pratar enbart från ett opersonligt säljperspektiv
  LinkedIn är en affärsplattform, prata om dina erfarenheter och saker som gör andra nyfikna på dig som person.
 • Delar bara företagsinformation
  Ok, det är enkelt att dela material om företaget eller när det ska rekryteras personal. Men det är inte det som skapar engagemang eller gör dig som person intressant att följa.

Relaterad artikel: 9 vanliga misstag personer gör på LinkedIn

Den här artikeln är delvis kuraterad från Businesschief

Sammanfattning

Att en Vd eller en person med ledande befattning inte använder LinkedIn är som att fortfarande använda skrivmaskin. Fördelarna är många och genom att vara aktiv på LinkedIn bidrar det till att skapa fler affärer och högre trovärdighet. Bygg relationer, visa människan bakom den ”torra” titeln och hitta din tonalitet. Ta hjälp av de som arbetar med marknadsföring men se till att det är du som är avsändare, inte företaget. Våga ta plats och bygg ditt och företagets varumärke.

Över till dig – vilket tips vill du ge till andra Vd:ar?

 


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *