16 bästa sajterna med gratis bilder

16 bästa sajterna med gratis bilder

Att hitta gratis bilder till sin blogg eller till sina sociala medier är tidskrävande. Förutom att det ställs högre och högre krav på att bilderna ska vara snygga behöver storleken dessutom vara anpassad för sociala medierVisuell marknadsföring blir viktigare och ett inlägg som innehåller en bild får ofta högre spridning och bättre engagemang än enbart med en text eller länk.

gratis bilder

Gratis bilder för sociala medier, blogg & hemsida

Det du ska tänka på innan du laddar ner bilder från nätet är att titta efter vilken licens bilden är försedd med. För bilder gäller upphovsrättslagen och det är olagligt att ladda ner andras bilder från internet. Du kan antingen köpa en bild från en bildbyrå som exempelvis Shutterstock eller Adobe´s Fotolia, direkt av en fotograf eller använda royalty fria bilder med CC-licens. Det finns en licens som heter Creative commons som visar på vilket sätt du får använda bilder så titta en extra gång efter licensen.

Du kan söka efter bilder med en CC-licens via  Google eller leta efter bilder på Flickr, skivor på Jamendo och media i allmänhet på spinxpress. Wikimedia Commons, är en multimediasamling för Wikipedia.

Var medveten om att när du använder gratis bilder är det flera företag som säkerligen använder exakt samma bild. Mitt tips är att vara kreativ i ditt sökande efter bilder, använd olika sökord och bläddra lite mer för att hitta bilder som färre personer har hittat. Behöver du en bild som du vill vara helt ensam om får du vända dig till en bildbyrå eller fotograf och betala för bilden, eller ta en egen bild.

#1 Pixabay

Det här är min absoluta favorit-sajt som jag ofta tipsar om. Här hittar du mängder med gratis bilder och det är dessutom enkelt att hitta bra bilder. Du kan söka på olika språk och alla bilderna är gratis att använda och licenserade med CC0 (CC zero). Du kan dessutom välja vilken storlek du vill ladda ner, oftast finns det 3 eller 4 storlekar att välja mellan.

gratis bilder sociala medier

#2 Gratisography

Det här är mina andra favorit. Här hittar du lite roligare bilder som är gratis och som väcker extra uppmärksamhet. Det finns möjlighet att söka via ord eller per kategori. De samarbetar med Shutterstock så se till att du är på rätt sajt och att bilderna är försedda med en CC0-licens. Här kan du inte välja storlek utan bilderna du laddar ner är högupplösta.

#3 Unsplash

Här hittar du väldigt fina och lite annorlunda bilder, samtliga under CC0-licens. Var 10:e dag läggs det upp 10 nya bilder. Det finns flera sätt att söka på så testa dig fram för att hitta just den bilden du behöver. Här hittar du många bilder med natur och stadsmiljö men givetvis finns det mängder med andra bilder.

gratis_bilder_unsplash

#4 Realistic Shots

Realistic shots fungerar på liknande sätt som Unsplash där det läggs till bilder varje vecka. Här är det 7 nya bilder varje vecka. Du kan välja att prenumerera så får du ett mail när nya bilder släpps.

#5 Life of pics

Här hittar du färre bilder men det finns ett bra galleri och du kan även söka i en specifik kategori. Här hittar du högupplösta bilder men även här finns bilder som inte är gratis så kika extra noga innan du laddar ner en bild.

life_of_pics_gratis_bilder

#6 Designers pics

Här hittar du också lite annorlunda bilder. Sök via specifika ord eller i en kategori.

#7 Free nature stock

På Free nature stock hittar du endast naturbilder. Du kan söka i arkivet eller på populära taggar. Bilderna får du använda hur du vill. De är gratis och sidan uppdateras dagligen med med nya bilder.

gratis naturbilder

#8 Snapwire snaps

Här tillkommer det 7 nya bilder var 7:e dag. Alla bilder är royaltyfria med CC-licens och högupplösta. Under varje bild står det vilken licens just den bilden är försedd med. Dock är inte alla bilder gratis så kika en extra gång. Det är främst bilderna som finns i arkivet som kostar från $10.

#9 Foodies Feed

Här hittar du mängder med bilder inom mat. Det finns en premium-version där du betalar en summa för ett stort antal bilder. Annars är bilderna gratis och försedda med CC-licens. Du kan söka på taggar, kategorier eller specifika ord. På sidan finns även länkar till iStockphoto. Där får du vara observant, en del bilder är gratis men andra får du betala för.

gratis matbilder

#10 Pexels

Pexels är en stor bildbank och alla bilderna är försedda med CC0-licens, fria att använda. Det är enkelt att söka på specifika ord, välja ett av de föreslagna sökorden eller via en viss kategori. Precis som på Pixabay väljer du vilken storlek du vill ladda ner bilden i.

#11 Free Pik

Hos Free Pik hittar du mängder med bilder, ikoner och illustrationer, alla med CC-licens. Dock har de både premium- och en gratis-version så var uppmärksam på vilka bilder du vill ladda ner. Enklast är när du söker efter bilder att du väljer att klicka i “free” så du säkertställer att bilderna är gratis. Premium kostar 9.99€ per månad och då får du tillgång till över 9 miljoner bilder, psd-filer och vector.

freepik_gratis_bilder

#12 Free Range Stock

Gratis högupplösta bilder och du behöver registrera dig för att få ta del av dessa. De föreslår att du ska länka tillbaka till deras sida så anda ska hitta dit men det är inget krav. Fria att använda som du vill men du får inte sälja eller distribuera bilderna.

#13 New Old Stock

Här hittar du vintage-bilder från offentliga arkiv. Dessa foto får du använda för personligt och icke kommersiellt bruk. Exempelvis kortare artiklar, blogg och personliga projekt.

gratis gamla bilder

#14 Death to stock photo

Varje månad får du ett mail med nya bilder, helt gratis. Du kan använda bilderna som du vill.

#15 Magdeleine

En ny högupplöst bild laddas upp här varje dag. Använd sökfunktionen och varje bild är licensierad enligt CC. Bilderna är gratis men har olika CC-licenser vilket ger begränsningar på hur de får användas.

#16 Foter

Wow – hela 335 miljoner gratis bilder! Foter samlar in bilder från olika sajter och en del av bilderna hittar du även på Pixabay. Bra sökfunktion och tänk på att du ändrar licensen till “commercial use” innan du börjar söka. Då får du endast bilder du får lov att använda kommersiellt. Det innebär att bilderna har olika licenser, kika en extra gång! Sök via kategorier, sökord eller färg.

Använder du rätt storlek på dina bilder i sociala medier?

Tänk även på att när du har hämtat dina bilder så anpassar du dessa till rätt storlek på bloggen, hemsidan och i sociala medier. Ladda upp bilder i verktyget Canva så kan du fixa snygga bilder med text, i rätt storlek, i ett nafs!

Här kan du fördjupa dig om bildstorlek i följande sociala medier:

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter
Youtube
Pinterest

Har du tips på någon bra sida med gratis bilder? – Kommentera gärna!


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

14 Kommentarer
 1. Jennifer
  Jennifer says:

  Hej Linda!

  Har du hört om Rawpixel? Vi är en av de ledande stock fotograferna i världen, och vi har nyligen startat vår egen sida http://www.rawpixel.com, där vi lägger ut nya bilder dagligen, och dom är helt gratis. Vore kul om du ville ta en titt och lägga till oss på din lista om du tycker om vad du ser.

  Tack,

  Jennifer

  Svara
  • Linda Björck
   Linda Björck says:

   Tack Annika, glad att du uppskattade tipsen. Kika runt på bloggen, där hittar du bl.a artiklar om bildstorlekar för sociala medier och gratis musik för dina videos.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] har jag har skrivit om var du hittar gratis bilder, den här gången handlar det alltså om var du hittar gratis musik. Musik som du kan använda i […]

 2. […] Relaterad artikel: 16 bästa sajterna med gratis bilder […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *