GUIDE UPPD 2021 Bildstorlek Instagram | Rätt storlek bilder Instagram

Använder du rätt storlek på bilder på Instagram?

storlek bilder Instagram

Artikeln är uppdaterad juni 2021.

GUIDE – Bildstorlek Instagram

På Instagram handlar allt om bild och video. Med jämna mellanrum ser jag bilder som har fel storlek. Och med det menar jag att när bilden laddades upp var det fel bildstorlek. Då kapas bilden och kanske du till och med missar ditt budskap.  Håll dig uppdaterad och bokmärk den här guiden som jag uppdaterar löpande!

En bild är värd 1000 ord, eller? På Instagram handlar allt om bra bilder och en bild kan vara värd mycket, mycket mer. Instagram går du ofta till för att bli inspirerad och bra bilder är ett måste. Användarna känner snabbt igen sig i ett företag som återkommande gör inlägg på Instagram, i samklang med sitt varumärke eller stil. Ju mer konsekvent du är kan det innebära att du får högre engagemang och fler följare. Som du säkert känner till kan du ladda upp flera bilder i ett inlägg, upp till 10 bilder i ett inlägg och även marknadsföra dig via Instagram Live. Använd hellre flera bilder än att göra ett kollage som lätt blir plottrigt.

Företag på Instagram – Instagram for business

Som företag gör du säkert en hel del redan. Se till att du har skapat en bra profil och fått till ”rätt” text i utrymmet på 150 tecken. Fokusera på det viktigaste och uppdatera texten inför produktlanseringar, event eller vid ett erbjudande.

Fokusera på vilken lösning du erbjuder och inte produkten. Lägg till mervärde i kombination med snygga bilder.

Kom ihåg att analysera så du vet vad som fungerar och inte. Även om du följer rekommendationerna på hur många inlägg och vilken tid du ska göra inlägg på kan du se vad som verkligen fungerar genom att mäta och testa dig fram.

Relaterade inlägg:
5 typer av visuell media du behöver i din digitala marknadsföring
Använd webbläsaren för att göra inlägg på Instagram
Hur du använder Instagram Live i din marknadsföring
Annonsera på Instagram

Rekommenderade bildstorlekar för Instagram

Profilbild: 110 x 110 pixlar

Bildstorlek: Rekommenderad bildstorlek är 1080 x 1080 pixlar vilket skalas automatiskt ner till 612 x 612 pixlar. Det går att använda anda storlekar på dina bilder men de kapas automatiskt på din sida och visas i fyrkantigt format.

Följande mått kan du använda på dina bilder på Instagram:

 • 1080 x 1080 pixlar (fyrkantigt)
 • 1080 x 1350 pixlar (porträtt)
 • 1080 x 566 pixlar (horisontellt)

Bildstorlek Instagram bild storlek

Instagram stories: Det är olika storlekar som gäller för bilder och video på Instagram. För stories är det 1080 x 1920 pixlar. Ratio 9:16. Längden på dina stories får vara 1-15 sekunder. Dock går det att använda bilder i andra storlekar men en story visas alltid i 9:16 som är ett stående format. Om du väljer en längre video så kapas den automatiskt till flera 15sek sekvenser.

Reels: släpptes augusti 2020 och där spelar du in och redigerar 15 sekunders videoklipp och klipper ihop med flera klipp. Lägg till ljud, effekter och andra verktyg. Dina reels kan vara upp till 30 sek och även här är det 1080 x 1920. Låt kreativiteten flöda!

Video på Instagram: Den bästa storleken är 1080 x 1080 pixlar men precis som för bilder kan du även använda 1080 x 1350 och 1080 x 608 fungerar. Längden på din video får max vara 60 sekunder.

IGTV: Instagram TV eller IGTV som det heter släpptes i juni 2018. Från början fungerade enbart vertikala videos men nu fungerar även horisontella videos. Mer video lär det bli!

 • Omslagsbilden till en IGTV är 420 x 654pixlar
 • Vertikala IGTV videos har minsta ratio på 4:5 (porträtt) och max 9:16.
 • Horisontella IGTV videos har minsta ratio på 5:4 och max 16:9
 • Förhandsvisningen för IGTV kapas till 4:5 i flödet
 • Förhandsvisningen för IGTV kapas till 1:1 på din sida

Ration är följande:

 • 1:1 (fyrkantiga bilder/videos)
 • 4:5 (porträtt bilder/videos)
 • 16:9 (horisontella bilder/videos)

 

Det här inlägget ingår i en serie där jag går igenom storleken på bilderna i sex plattformar. Här kan du läsa om bildstorlek på: FacebookPinterest, LinkedIn, Twitter, och Youtube. Samlingsartikeln hittar du här snabbguiden bildstorlek i sociala medier.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

4 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: GUIDE – Bildstorlek Instagram […]

 2. […] Relaterad artikel: GUIDE – Bildstorlek för Instagram […]

 3. […] på bilderna i flera plattformar. Här kan du läsa om bildstorlek på: LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter och […]

 4. […] på bilderna i flera plattformar. Här kan du läsa om bildstorlek på: LinkedIn, Pinterest, Instagram och […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *