[GUIDE] UPPD 2021 Bildstorlek för sociala medier | Rätt storlek bilder sociala medier

GUIDE – rätt storlek på bilder – bildstorlek för sociala medier

Är det något som ändras ständigt så är det sociala medier. Med den här guiden håller du dig uppdaterad gällande vilken bildstorlek du ska ha i sociala medier. Det är olika storlek på bilder som du ska använda i sociala medier och det är klurigt att hålla sig uppdaterad med de senaste funktionerna. Behovet av en stark närvaro i sociala medier ökar och därför behöver du se till att du använder visuellt innehåll, främst bra bilder – i rätt storlek!

Den här är guiden hjälper dig med rätt bildstorlek i sociala medier, bokmärk sidan så du lätt hittar hit igen.

Artikeln är uppdaterad juni 2021.

Storlek bilder sociala medier bildstorlek

Här hittar du en specificerat guide för vilken bildstorlek du ska använda för varje plattform. Du får tips som hjälper dig med vilka bilder du ska använda och i vilka sociala medier. Att använda visuellt innehåll som en del i marknadsföringen är viktigt.

Fördjupa dig – bildstorlek sociala medier

Den här artikeln ger dig en bra överblick och snabb genomgång gällande vilken bildstorlek du ska använda.
Du kan fördjupa dig ytterligare i mina andra artiklar gällande vilken storlek på bilder du ska ha på:

Lathund bildstorlek sociala medier. Välj själv, titta på en video, bild eller läs artikeln.

bildstorlek sociala medier 2021

Bildstorlek Facebook

Troligtvis har ditt företag en Facebook-sida. Med över 1,23 miljarder dagliga användare (DAU) är en närvaro på Facebook bra för många företag, även om den organiska räckvidden är låg. Men med tanke på antal företagssidor överstiger 60 miljoner så behöver du vara aktiv dagligen och se till att din sida är optimerad och att du gör relevanta inlägg med bilder i bra kvalité. På Facebook bör du bjuda in till konversationer, vara informativ och familjär eftersom det är en plats där man har kontakt med vänner och familj. Tänk på att du följer Facebooks rekommendationer för företagssidor.

Bildstorlek sociala medier Facebook storlek bild

Rekommenderad bildstorlek för Facebook:

Omslagsbild: 820 x 312 pixlar.
Snabbaste laddningstiden får du med en JPG-fil som är 851 x 315 pixlar och mindre än 100 kb. Bilden måste vara minst 399 pixlar bred och 150 pixlar hög. På mobiler visas omslagsbilden i 640 x 360 pixlar.
Om du har text i bilden, tänk på var du placerar texten.

Du kan enkelt anpassa och byta ut bilden så ofta du vill. Det här är det första man ser när när man går in på Facebook-sidan och även den bästa platsen för marknadsföring och förtydliga vad du gör.

Profilbild / logotype: 180 x 180 pixlar.
Bilden visas i storlek 170 x 170 pixlar på stationära datorer, 128 x 128 pixlar på smarttelefoner och i 36 x 36 pixlar på de flesta feature-telefoner. Tänk på att sidans profilbild beskärs i cirkelform i annonser och inlägg men har kvadratisk form när andra besöker din sida.

Det är profilbilden som syns på Facebook-sidan, i dina inlägg, kommentarer, på tidslinjen när dina inlägg delas och i sökresultat.

Bildinlägg: 1200 x 630 pixlar.
Du kan skapa ett högre engagemang genom att dela användbara bilder på företagets Facebook-sida. Se till att de är relevanta och är kopplade till din verksamhet eller bransch.

Evenemangsbild: 1920 x 1080 pixlar.
Facebook skalar ner bilden till 470 x 174 och visas även i detta mått i flödet.

Bonustips: Du kan använda samma storlek på bild både på LinkedIn och Facebook.

Fördjupa dighur du ökar engagemang på Facebook.

Bildstorlek LinkedIn

LinkedIn fortsätter att öka och har passerat 3,4 miljoner användare i Sverige. Dessutom har de nyligen gått igenom flera stora uppdateringar. På LinkedIn har läsaren större förväntningar på innehåll och jag brukar rekommendera att du verkligen tänker efter en extra gång om det du tänker dela med dig av är relevant för målgruppen. Oftast handlar det om att bygga varumärket på LinkedIn, både det privata och företagets. Med hjälp av personalen utökas räckvidden men se till att samtliga profiler är helt uppdaterade!

LinkedIn satsar mycket på video och mer lär komma. Det går även att lägga till Youtube-länkar för huvudbilden och i de anpassningsbara avsnitten. Stillbilden som visas för filmen är bildikonen som hämtats från Youtube. Du måste uppdatera bildikonen på Youtube för att kunna uppdatera stillbilden som visas på karriärsidorna. Företagssidorna på LinkedIn har nyligen uppdaterats. Därför kan det se annorlunda ut eller att du inte har fått tillgång till allt. Här har du även LinkedIn´s rekommendationer.

Relaterad artikel: Så här skapar du video till LinkedIn med en låg budget

Rekommenderad storlek bilder för LinkedIn företagssida:

Omslagsbild företag: 1128 x 191 pixlar.
Minsta storlek är 1192 x 220 pixlar och storleken får vara max 4mb.

Logotype: 300 x 300 pixlar.
Den här bilden följer med på alla dina inlägg och syns i flödet när dina inlägg dyker upp samt när du får förslag på företag du kanske vill följa.
Om du inte har lagt till karriärsidor (premiumfunktion) till företagssidan, har du inte tillgång till alla moduler.

LinkedIn stories: 1080 x 1920 pixlar.
Ratio 9:16. och längden kan vara max 20sek på dina videos.

Relaterad artikel: 6 tips på hur du lyckas med stories som företag

Bildstorlek LinkedIn företagssida

Rekommenderad storlek bilder för LinkedIn profil:

Omslagsbild profil: 1584 x 396 pixlar.
Använd en bakgrundsbild på din profil, gärna kopplat till vad du jobbar med.

Profilbild: 400 x 400 pixlar.
Du kan använd en bild som är mellan 400 x 400 och 7680 x 4320 pixlar men bilden visas i 400 x 400. När du har laddat upp bilden kan du justera den. LinkedIn rekommenderar att du använder en bild som inte kräver så mycket justering och filen ska vara i PNG, JPG or GIF.

Video: Bildförhållande: 1:2,4–2,4:1. (horisontell)
En video på LinkedIn kan vara 3 sekunder upp till 10 minuter. Rekommendationen är 30 sekunder och max 5 GB.

Event: Omslagsbild 1776 x 444 pixlar och för logotypen är det 400 x 400 pixlar.

LinkedIn stories: 1080 x 1920 pixlar.
Ratio 9:16. och längden kan vara max 20sek på dina videos.

Fördjupa dig: stories på LinkedIn

Bildstorlek sociala medier Linkedin företagssida

Bildstorlek Instagram

En bild värd 1000 ord, eller? På Instagram handlar allt om bra bilder och en bild kan vara värd mycket mer. Instagram går du till för att bli inspirerad och bra bilder är ett måste. Användarna känner snabbt igen sig i ett företag som återkommande gör inlägg på Instagram, i samklang med sitt varumärke eller stil. Ju mer konsekvent du är innebär att du får högre engagemang och fler följare. Du kan ladda upp flera bilder i ett inlägg, upp till 10 bilder i ett inlägg och att marknadsföra dig via Instagram Live. Använd hellre flera bilder än att göra ett kollage som lätt blir plottrigt.

Rekommenderad storlek bilder för Instagram

Profilbild: 110 x 110 pixlar.

Thumbnails: 161 x 161 pixlar, dvs som dina bilder visas på din profilsida.

Bildstorlek sociala medier Instagram bild storlek

Bildstorlek: 1080 x 1080 pixlar.
Bilder skalas automatiskt ner till 612 x 612 pixlar.
OBS! Det går att använda större bilder men de kapas i flödet och på den egna sidan, där visas bilden i 510 x 510 pixlar.

Instagram stories: 1080 x 1920 pixlar.
Ratio 9:16. och max 4MB. Längden på dina Stories ska vara mellan 1-15 sekunder.

Video till Instagram: 1080 x 1080 pixlar och max 60 sekunder.

Det går att använda andra storlekar till Instagram men jag rekommenderar att du använder 1080 x 1080 eftersom bilder skalas per automatik. Dock tar större bilder mer plats i flödet så testa dig fram med exempelvis 1080 x 1350.

IGTV: Vertikal & horisontell format.
Tidigare fungerade det endast med vertikala videos men nyligen släppte Instagram så det även fungerar med horisontella videos för IGTV.

Bildstorlek sociala medier Instagram IGTV Stories

Bildstorlek Twitter

Twitter är lite annorlunda med en begränsning på 280 tecken och du har ingen möjlighet att redigera ett inlägg. Din profilbild är det första man ser och är synlig på din sida, i ditt flöde samt för varje tweet du skickar eller inlägg som du kommenterar. Som företag bör bakgrundsbilden innehålla en tagline, logotype eller annat som förknippas med varumärket. Ett sätt att sticka ut i det snabba flödet är att dela en GIF (animerad bild) eller upp till 4 bilder per inlägg. Genom ett konto på Twitter kan du bygga varumärket, ha snabba interaktioner, kundservice och jag har även sett flera företag som har en live Q&A.

Rekommenderad storlek bilder för Twitter

Profilbild: 400 x 400 pixlar.
Bilden visas i mindre format och får max vara 2MB.

Bakgrundsbild: 1500 x 500 pixlar.
Max 10 MB och följande format stöds JPG, GIF och PNG.

Bilder i flödet: 440 x 220 pixlar och i expanderat läge 1024 x 512.
Max 5 MB Dock blir bilderna automatisk anpassade för flödet, när de visas i ditt bildgalleri eller i expanderat läge. Bilder större än 2048 kapas automatiskt.

Bildstorlek sociala medier twitter bild storlek

Bildstorlek Pinterest

Vad är egentligen Pinterest? En vanlig fråga jag får, efterföljandes om företaget ska vara där. Det är en plattform som tillåter användarna att dela och spara bilder till en så kallad ”Pinboard”, en virtuell anslagstavla eller moodboard. Du kan ”pinna” bilder och spara i din anslagstavla för inspiration. De har hängt på tåget med rörligt och det går att annonsera med filmklipp. De har även en köpknapp vilket innebär att man kan köpa en produkt, utan att lämna plattformen. Pinterest har 250 miljoner användare per månad (MAU) och hela 71% är kvinnor.

Pinterest ökar och har lagt till flera nya funktioner som att se flera produkter i en bild och en visuell sökfunktion. Fördjupa dig med Buffers artikel, marketing tips för Pinterest. Kom igång med Pinterest för företag, använd bra bilder och en beskrivning av vad ditt företag gör.

Rekommenderad storlek bilder för Pinterest:

Profilbild: 165 x 165 pixlar
Det här är det första man ser när man går in på din sida och dina tavlor, ”pins” eller sökord.

Bild anslagstavla: 222 x 150 pixlar
Använd en bild som drar till sig uppmärksamhet, relevant för varje anslagstavla.

Pinbild: Bredd på 238 pixlar
Det bästa är att använda en bild med bredd 238 pixlar på dina bilder men större bilder går att använda. Det viktiga är att bilderna har rätt bredd medan bilden kan vara högre. Med högre bilder blir det ofta bättre engagemang eftersom de tar större plats i flödet. Det är rekommenderat att använda bilder på Pinterest med ratio 2:3 till 1:3.5

bildstorlek bild storlek Pinterest

Bildstorlek Youtube

Youtube har över en miljard användare och det laddas upp mängder med videos varje dag. Via Youtube har du en chans att nå en stor mängd tittare. Det är kostnadseffektivt och du kan använda plattformen för att både bygga trovärdighet och kännedom om ditt varumärke. Youtube har även möjlighet till live streaming. Eftersom Google äger Youtube får du även fördelar med SEO. Video är ett måste i marknadsföringen och vi konsumerar innehåll i form av video – varje dag.

81% av företag använder video i sin marknadsföring. Källa: Wyzowl

Exempel på video:

 • Förklaringsvideo och ”how to´s”
 • Utbildningsvideo
 • Webinars
 • Kundberättelser

Rekommenderad storlek bilder för Youtube:

Profilbild: 800 x 800 pixlar.
Visas i 98 x 98 pixlar och följande format stöds JPG, GIF, BMP och PNG.

Bakgrundsbild: 2560 x 1440 pixlar.
Bilden visas i olika storlekar beroende på var du tittar. 2560 x 1440 pixlar på dator, 1855 x 423 pixlar på läsplattor, 1546 x 423 pixlar på smartphones, och 2560 x 1440 pixlar på TV.
Max 4MB och följande format stöds JPG, GIF, BMP och PNG.

Använd en bild som berättar om vem du eller företagets varumärke är. Gör det tydligt för besökarna.

Video: 1280 x 760 pixlar (16:9 ratio)

video storlek youtube

Sammanfattning

Som du ser så har varje plattform egna storlekar på sina bilder. Med denna guide hoppas jag att du kommer ett steg närmare dina marknadsföringsmål. Det låter enkelt men att veta vilka bilder som gäller i vilken plattform kommer förbättra din närvaro och förhoppningsvis även ge högre engagemang.

Ett enkelt sätt att skapa bilder i rätt storlek är att använda Canva eller Designbold som båda erbjuder gratisversioner. Dessa verktyg i kombination med ett. verktyg för att schemalägga dina inlägg innebär att du både sparar tid och får en snyggare närvaro i sociala medier.

LÄS MER:

Den här artikeln ingår i en serie som jag har gjort och som ger dig en bra och snabb genomgång. Du kan fördjupa dig ytterligare om vilken storlek på bilder du ska ha på: LinkedInTwitterFacebookPinterest, Instagram och Youtube.

Nyfiken, brukar du anpassa storlek på dina bilder efter respektive sociala medier?


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

 

19 Kommentarer
 1. Viola
  Viola says:

  Detta är den bästa guiden som finns. Jag tror att jag alltid hamnat på denna sida sen 2016 (minst), och använt den sedan dess. Den är bra förklarad, överskådlig och tydlig med grafiska bilder. Bra jobbat!

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Letar du efter rätt bildstorlek? Kolla in på den här guiden för bilder till sociala medier […]

 2. […] dig uppdaterad och bokmärk den här guiden som jag uppdaterar […]

 3. […] storlek på dina bilder kapas bilden eller visas på ett konstigt sätt. Håll dig uppdaterad och bokmärk den här guiden som jag uppdaterar […]

 4. […] storlek på dina bilder kapas bilden eller visas på ett konstigt sätt. Håll dig uppdaterad och bokmärk den här guiden som jag uppdaterar […]

 5. […] storlek på dina bilder kapas bilden eller visas på ett konstigt sätt. Håll dig uppdaterad och bokmärk den här guiden som jag uppdaterar […]

 6. […] Relaterad artikel: GUIDE – Rätt bildstorlek i sociala medier […]

 7. […] Vilka delar av LinkedIn behöver du jobba mer med för att sprida din kunskap eller bygga ditt varumärke? Behöver du skapa en företagssida och använda dina medarbetare som brand ambassadors på ett bättre sätt för att nå ut? Detta och mycket annat tar Linda Björck upp i detta avsnitt som handlar om LinkedIn. Ett verktyg som Linda tar upp och använder är Buffer för schemalagd postning. Läs också om de bildstorlekar och bildverktyg Linda rekommenderar här. […]

 8. […] Relaterad artikel: GUIDE – använd rätt bildstorlek i sociala medier […]

 9. […] har skrivit en hel serie om vilken storlek du ska ha på dina bilder i respektive plattform. När det gäller Youtube har […]

 10. […] Relaterad artikel: GUIDE – använd rätt bildstorlek i sociala medier […]

 11. […] Relaterad artikel: GUIDE – rätt bildstorlek för sociala medier […]

 12. […] Credd och mer info >> setupablogtoday.com och smartbizz.se […]

 13. […] Din guide för rätt bildstorlek i sociala medier […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *