Algoritmer på LinkedIn – det här behöver du veta

Algoritmer på LinkedIn 2022 – så fungerar det

Algoritmer på LinkedIn har egentligen bara en enda uppgift, att du får se så bra innehåll som möjligt så du spenderar mer tid på LinkedIn (eller i andra kanaler). LinkedIn’s algoritmer på bygger främst på den sociala grafen medan på TikTok är det främst intressebaserat som styr. Det innebär att du får mest se innehåll från dina kontakter på LinkedIn men på TokTok får du se video på video, inom samma ämne, oavsett vem som har postat innehållet. Och allt styrs av algoritmer, vilket du delvis kan påverka. Så vad ska du tänka på och vad ska du låta blir att göra? Det får du reda på här och längst ner får du även en sammanfattning samt några do’s and dont’s gällande LinkedIn’s algoritmer.

algoritmer LinkedIn 2022

Redan nu vill jag säga två saker:

  1. Algoritmerna ändras ständigt.
  2. Sluta tänk på att du ska göra det perfekta inlägget.

Alla siffror och information i den här artikeln kommer från Richard van der Bloom’s rapport och jag har fått godkänt av honom att översätta och använda informationen. (länkar finns längst ner). Rapporten som nyligen har publicerats bygger på en analys av nästan 10.000 inlägg.

Oavsett vad du tänker efter du har läst den här är det viktigt att du själv sätter dig in i hur LinkedIn fungerar och om det här verkligen stämmer för dig och din målgrupp. Det innebär att du måste våga testa dig fram och såklart mäta och följa upp.

5 nyheter för LinkedIn’s algoritmer

När jag först läste igenom den 57-sidiga rapporten fann jag inget som direkt överraskade mig. Dock är intresset stort, på min livesändning, som du kan se i efterhand, deltag 218 personer och med över 400 kommentar visar det att många vill lära sig mer om LinkedIn. Och såklart fanns det några nyheter, häng med här!

  1. 99.9% har fått sänkt räckvidd.
  2. Du kan se samma innehållsskapare flera gånger i flödet, dvs under samma session/scrolltid.
  3. Högre räckvidd till aktiva innehållsskapare med stor följarskara.
  4. Dwelltime har fått minskad effekt men det är fortfarande viktigt.
  5. Innehållskapare får en ökad tillväxt.

Min rekommendation: När fler blir aktiva på LinkedIn sänks räckvidden, det är inget konstigt och har skett i andra sociala medier. Tänk på Facebook för 7-8 år sedan som då hade en bra organisk räckvidd, idag är den organiska räckvidden på Facebook obefintlig. Högre räckvidd och tillväxt för aktiva innehållskapare stämmer väl överens med ”creator economy” och att LinkedIn satsar på program för just innehållsskapare.

Ju bättre innehåll du får se, desto mer tid kommer du att spendera på LinkedIn. Men att få se samma innehållsskapare överraskade mig, det ska bli intressant att följa upp och se hur det faktiskt ser ut. Än så länge är det inget som jag har sett i mitt flöde. Det innebär också att vi som kontinuerligt skapar innehåll behöver variera både format och kontext.

Relaterad artikel: Så fungerar dwelltime

Skillnader i algoritmerna på LinkedIn 2022 – 2020

Under 2022 har LinkedIn visat dig fler inlägg med bilder, dokument och annonser. Textinlägg är fortfarande populära men har minskat något, precis som video. Ännu en gång sänks räckvidden för inlägg med externa länkar och polls. Även nyhetsbrev har fått sänkt synlighet vilket jag har märkt tydligt på mitt nyhetsbrev.

bäst format linkedin algortimer

Bild från Just Connecting

Det var faktiskt anledningen till att jag pausade mitt nyhetsbrev på LinkedIn. Antal prenumeranter har ständigt ökat och har nu passerat 9000 men både engagemangsgraden och antal visningar minskade.

Relaterad artikel: Siffror och statistik för LinkedIn

Bästa formaten på LinkedIn

LinkedIn har en uppsjö med format och när jag utbildar i LinkedIn upplever jag att merparten använder antingen länkar eller bilder. Enligt rapporten fungerar följande format bäst:

  • Dokument (pdf) – 2.2 till 3.4x högre räckvidd
  • Polls – 2.1 till 2.9x högre räckvidd
  • Karusell (nytt format) – 1.8 till 2.3x högre räckvidd
  • Text med flera bilder – 1.2 till 1,6x högre räckvidd

Format som ger lägre synlighet

  • Video – 0.5 till 0.8x av genomsnittlig räckvidd
  • Länkar – 0.4 till 0.5x av genomsnittlig räckvidd
  • Nyhetsbrev -0.2 till 0.9x av genomsnittlig räckvidd
  • Flera länkar i ett inlägg – 0.2 till 0.4x av genomsnittlig räckvidd
  • Artiklar – 0.1 till 0.2x av genomsnittlig räckvidd

OBS! Formaten här ovanför har jämförts med ett inlägg med en bild och text, tänk på att visningar på formaten räknas på olika sätt.

Relaterad artikel: Att länka eller ej i inlägg på LinkedIn

Min rekommendation: Det är viktigt att testa dig fram och se vad som fungerar för din målgrupp men en viktig sak är att formaten mäts på olika sätt vilket även poängteras i rapporten. Och att det är fokus på visningar och räckvidd. Ett bra formaterat dokument med STOOOR text fungerar oftast bra på LinkedIn och trots att polls ännu en gång har fått sänkt räckvidd fungerar de helt ok. Att video har hoppat ner förvånande mig eftersom andra rapporter säger tvärtom.

På bilden nedanför ser du ett exempel på ett dokument som jag har publicerat på LinkedIn. Lättast är att du klickar dig in på LinkedIn för att se hur det ser ut då inbäddade dokument ser sådär ut :).

Enligt LinkedIn ger videos och livesändningar ett högt engagemang. Och enligt en stor undersökning (108.206 inlägg) från Social Insider, framgår det att dokument ger högst engagemang och video ger högst engagemang per visning.

video ger 5x engagemang på LinkedIn

Så även om video, enligt den här rapporten, har fått lägre synlighet ska du fortsätta med videos. En video visar ofta en autentiskt och genuin sida av dig. Och genom att du textar dina videos ökar synligheten och engagemanget med upp till 35%.

Relaterad artikel: Använd mer video på LinkedIn

Det framgår även att inlägg med selfies ger 3x högre synlighet. Ja, en ”icke-perfekt” bild tagen med mobilen ger ett högre engagemang men enligt en nyligen avslutad undersökning svarade 50% att selfies ska tillbaka till Instagram. Ännu en gång behöver du fundera på vem du vill nå och när/hur det är bäst med selfies i dina inlägg.

selfies linkedin algoritmer

Dina aktiviteter påverkar

På LinkedIn påverkar dina aktiviteter ditt flöde. Fortfarande är det en del som klagar över ett dåligt, Facebook-liknande flöde, men då behöver du själv ta tag i detta. Genom att du aktivt väljer att kommentera och engagera dig i inlägg och ämnen som intresserar dig så kommer du få se mer av det framöver. När du kommenterar ökar chansen att du får se den personen i ditt flöde med hela 70%. Tittar du på videos, då får du se fler videos. Och gillar du dokument och gärna svajpar igenom dessa, då kommer du få se fler dokument. Och har du en ny kontakt, då kommer du till en början se mer av den i ditt flöde.

Relaterad artikel: Därför ska du kommentera mera på LinkedIn

Engagemang styr synligheten på dina inlägg på LinkedIn

Det har alltid varit viktigt att få ett snabbt engagemang på dina inlägg, gärna så snabbt som möjligt. I Richard’s rapport framgår det att de första 90 minuterna är kritiska, men ju snabbare du får ett engagemang, desto bättre. Engagemanget du får ligger till grund för hur bra ditt inlägg kommer att gå.

Det är också viktigt att du svarar på kommentarerna, helst inom 1 timme. Ditt mål bör vara att vilja ha en dialog med dina följare men fortfarande ser jag, framför allt företag, som bara vill basunera ut sina inlägg med inifrån-ut-tänk, istället för tvärtom.

Du kan välja att engagera dig på olika sätt i inlägg, gilla, dela och kommentera, där kommentarer är bäst. Och om du kommenterar på ditt egna inlägg efter 24 timmar kan det få en ny boost och få synlighet igen. Dessutom framgår det att det är den första interaktionen som räknas, så kommentera mera helt enkelt!

Utbildning Linkedin marknadsföring

Publiceringsfrekvens och tider

Att ha en kontinuerlig närvaro är så viktigt. Det känns som om jag har tjatat om det i flera år 😅. I ett flertal inlägg som jag har postat på LinkedIn har du kunnat läsa om varför kontinuitet är viktigt. Först och främst behöver du utgå från dig själv och dina resurser. En bra frekvens är 2 inlägg per vecka men kan du posta 3 är det ännu bättre – om du har en hög kvalitet på dina inlägg. Det framgår även i rapporten att om flera inlägg på rad får dåligt engagemang, då får du sänkt räckvidd på kommande inlägg. Och postar du för ofta, inom 18 timmar, så minskar synligheten på dina inlägg med mellan 15-30%.

Börjar du nu fundera på hur du kan göra det PERFEKTA inlägget? Då är mitt råd att låta bli, ta med dig några av de viktigaste punkterna och kör igång, annars blir du aldrig färdig med att posta.
Kom ihåg, GEMO – good enough, move on.

Och om du postar för sällan, eller gör ett längre uppehåll så sjunker synligheten med 30%.

Det här märkte jag själv i somras. Under semestern i Italien bestämde jag mig för att minska antal inlägg och tiden jag la ner på LinkedIn. I statistiken syntes det tydligt och det tog nästan 1,5 månader innan jag var upp i min vanliga nivå.

När det gäller tider så variera det beroende på vilka rapporter du läser. De flesta är överens om att morgonen är bäst men där tiden varierar mellan 7-10. Här är det viktigt att du testar dig fram!

Lyssna på LinkedInpodden för att veta mer om hur ofta och när du ska publicera på LinkedIn.

Algoritmer för företag på LinkedIn

Flera saker som nämns ovan gäller även för företag men det som framgår är att även företag behöver kommentera och engagera sig i andras inlägg. Även om medarbetarna bidrar till synligheten ger engagemang från icke anställda högre effekt och påverkar synligheten mer.

Frekvensen för företag är 4-5 inlägg per vecka vilket stämmer med LinkedIn’s rekommendation. Men kom-ihåg, kvalitet slår alltid kvantitet. Och publicerar du färre än 2 inlägg per vecka, då sjunker tillväxten med 50%.

När det gäller innehåll som fungerar bra för företag är det följande:

  • Personligt och storytelling, dvs visa kunder, medarbetare och informella aktiviteter.
  • Employer branding, vilka förväntningar och möjligheter har/ger företaget.
  • Thought leadership, längre artiklar, white papers och e-böcker.

Thought leadership kräver en tydlig riktning och är bra att arbeta med, men det kräver ofta mer än vad du/företaget tror.

Guide: Så blir du en trovärdig tankeledare (thought leader) på LinkedIn

Skaparläge på LinkedIn

På din profil kan du välj att ha igång skaparläge, det rekommenderas om du frekvent postar inlägg, minst 2 inlägg per vecka.  Det sker två viktiga saker på din profil:

  1. Du får följ som primär knapp.
  2. Din profil får ett annat utseende.

Om Creator Mode/skaparläge bidrar till att uppnå dina mål beror på ett antal faktorer.

  • Personer med skaparläge aktiverat får i genomsnitt 15–35 % mer räckvidd.
  • Följare (och de som klickat på klockan) kan se ditt innehåll i flödet direkt efter publicering. Utan skaparläge är detta begränsat till endast dina kontakter.
  • Antal följare växer snabbare än kontakter baserat på hur ofta du publicerar.

Relaterad artikel: Så fungerar skaparläge på LinkedIn

Fler saker som påverkar kopplat till LinkedIn’s algoritmer

En riktigt bra nyhet är att LinkedIn endast belönar 12-15 likes per session. Anledningen är att de ännu en gång vill göra något åt de som fuskar och använder sig av engagement pods. Det här är jättebra eftersom de som är med i ”gilla-cirklar” knuffar undan ditt, mitt och andras inlägg som vi kämpar med att få ut.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

 

Några enkla saker som ger en högre synlighet

  • Använd 3-5# per inlägg.
  • Skriv mer än 4 rader text.
  • Var alltid på LinkedIn när du publicerar.
  • SSI över 70 ger ökad synlighet med upp till 25%.
  • Kommentera på 3 inlägg i samband med att du publicerar.
  • Skaparläge kan ge högre synlighet – om du publicerar minst 2 inlägg per vecka.

Låt bli att:

  • Publicera för ofta.
  • Redigera dina inlägg.
  • Kommentera dina egna inlägg först.
  • Använd flera tomrader när du skriver texten.
  • Tagga mängder med personer, om de ej svarar sänker det räckvidden.

Andra saker som ger minuspoäng är bl.a om någon avföljer dig, tar bort sin tagg eller om någon rapporterar, eller blockerar dig.

Relaterad artikel: Så fungerar SSI, social selling index

En sista påminnelse:

Det handlar inte om att lära sig allt om algoritmen utan att välja det viktigaste. Algoritmerna ändras hela tiden och därför är det viktigt att du testar dig fram och ser vad som fungerar för din målgrupp.
Det handlar om att förstå att vi gör affärer med människor. En mänsklig bild bygger trovärdighet, när du gör det bra online, leder det ofta vidare långt utanför LinkedIn.

Källa: Richard van der Bloom’s rapport


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *