Så skapar du en innehållsplan för LinkedIn och sociala medier
Skapa en innehållsplan för LinkedIn och sociala medier
Den största framgångsfaktorn när det gäller innehåll är att planera. Strategin ligger som en grund men en tydlig innehållsplan för LinkedIn är a och o. Och en planering är mycket mer än att välja bild, skriva en text och och schemalägga dina inlägg.
Du kan ha världens bästa marknadsstrategi för sociala medier, men den kommer inte att bli framgångsrik utan en ordentlig innehållsplanering.
Här är 8 steg på hur du skapar en framgångsrik innehållsplan för LinkedIn
- Planera teman för ditt innehåll
- Brainstorma kampanjen och lägg upp idéer
- Bestäm när du ska göra ett inlägg
- Bestäm din innehållsmix
- Utse en som har ansvaret
- Skriv inläggstexter
- Schemalägg innehåll i förväg
- Samla allt på ett ställe
Vad innebär en innehållsplan för sociala medier?
Att planera och schemalägga dina sociala inlägg i förväg är riktigt bra, men det är bara en liten del av vad som utgör en innehållsplan. En bra och effektiv innehållsplanering fokuserar på helheten, strategin och dina mål med marknadsföringen.
Välplanerat innehåll är:
- Kopplad till ett eller flera marknadsföringsmål.
- Skapat i omgångar för att optimera effektiviteten.
- Balanserad mellan ditt eget originalinnehåll och kurerat innehåll.
- Del av en plattformsoberoende kampanj och återanpassad på alla dina kanaler för maximal effekt.
Varför är en innehållsplan viktigt?
En bra innehållsplan ger dig överblick och lugn. Du slipper publiceringspanik genom att du planerar allt ditt innehåll.
Istället för att du postar när du blir inspirerad eller när andan fyller på, så ger en bra plan en tydlig överblick och du ser ditt innehåll i förväg. Och planen ska dessutom stödja de mål du har satt upp med LinkedIn, eller andra sociala medier.
Din marknadsstrategi är vad du vill uppnå och hur du kommer dit.
En innehållsplan är processen för att designa innehåll för att nå målen.
Relaterad artikel: Så skapar du en marknadsplan, inkl mallar
En bra innehållsplan håller dig organiserad
Att skriva mer innehåll på en gång är mycket effektivare än att försöka skapa ett inlägg varje dag. Det innebär att du avsätter tid för att specifikt skriva ett antal inlägg till LinkedIn (eller andra sociala medier) på en gång.
Förutom att du blir mer effektiv, får du ut mer av varje innehåll eftersom när du skriver kan du enkelt plocka ut delar av det för att återanvända. Ett inlägg kan snabbt bli fem eller fler utan mycket extra tid.
Ett enda inlägg kan snabbt bli fem utan mycket extra tid.
Utifrån ett innehåll kan du till exempel:
- Göra en kort video (Instagram Reel/Youtube Shorts).
- Använd texten och skapa ett inlägg med endast text. (Twitter, LinkedIn)
- Skapa en bild eller infograf för ett alternativt sätt att få ut budskapet.
- Göra ett dokument eller karusell-inlägg. (LinkedIn & Instagram)
- Och, det mest grundläggande, gör om din video i olika storlekar för att använda på andra plattformar, som YouTube, Facebook, TikTok och LinkedIn. Ps, Kontrollera de aktuella rekommenderade bildstorlekarna för varje plattform.
- Plus många fler alternativ, inklusive att skriva en artikel, blogga, podda och andra format som respektive plattform erbjuder.
En bra innehållsplanering sparar din tid och gör att du får ut så mycket som möjligt av ditt innehåll.
Du slipper publiceringspanik & stress med en innehållsplan
Troligtvis har du någon gång varit utan inlägg och ofta innebär det att det skapas något bara för att, istället för att publicera enligt innehållsplanen.
– Åh, skit, imorgon är det bulle-med-bulle dagen, och du har inget planerat innehåll.
Du blir stressad och det blir ett glapp i publiceringen. Genom att du har en överblick på kommande helgdagar, aktiviteter och kampanjer hjälper en innehållsplanering dig. Men förutom helgdagar behöver du löpande fylla på med innehåll i de sociala medier som du har en närvaro i. Att planera framåt ökar ditt kreativa tänkande och stressen minskar.
Relaterad artikel: 3 typer av innehåll du behöver på LinkedIn
Det kopplar dina aktiviteter i sociala medier till ditt marknadsmål
Innehållsplanering håller ögonen på vägen. Du har troligtvis en strategi och förhoppningsvis även en innehållsstrategi. Det är planeringen och processen som kopplar ihop det arbetet du gör med marknadsföringen.
Enstaka sporadiska inlägg = mindre viktigt och ger en sämre effekt.
Alla dina inlägg tillsammans = avgör om din strategi kommer att lyckas eller misslyckas.
Så här skapar du en vinnande innehållsplan för LinkedIn i 8 steg
Innehållsplanering är den viktigaste delen av en marknadsförares jobb. Och det är lätt när du väl har en process.
Din innehållsplan sammanför tre nyckelelement:
- En strategi för sociala medier
- Din kalender för innehållsplanering
- Hur ofta du ska göra inlägg
#1 Planera teman för ditt innehåll
Innan du skapar innehåll måste du välja de kategorier du ska göra inlägg om. Hur många ämnen du har och vad de är beror på din verksamhet, men som ett exempel, postar jag (SmartBizz) om:
- Konkreta tips
- Format och skillnader
- Uppdateringar och funktioner
- Tips för marknadsföring på LinkedIn
- Marknadsundersökningar och statistik
- Nyheter för LinkedIn och sociala medier
Ytterligare ett sätt är att utgå från så kallade content pillars, alltså vilka huvudämnen som du ska prata om. Men i en poll som jag gjorde svarade 56% att de har ingen aning om vad de ska prata om i sina inlägg. Och då blir det svårt. Väldigt svårt.
Detta är din färdplan för att skapa innehåll. Om ett inlägg inte handlar om en av sakerna på din lista – låt bli att publicera det. (Eller så får du gå igenom din strategi och eventuellt lägga till en ny kategori.)
Relaterad artikel: Så skapar du inkluderande innehåll
#2 Brainstorma idéer
Nu när du har dina ämnen är det dags att börja skapa. Skriv, spela in videos och skapa. Den här kreativa fasen är rolig så skriv ner alla dina idéer som du kommer på – och som uppfyller följande kriterier:
- Det handlar om ett av ämnena på din lista.
- Det är kopplat till dina marknadsföringsmål.
Det är klurigt att tvinga sig själv att ”komma på idéer” och det finns flera sätt som du kan brainstorma. Här är några tips som du kan bli inspirerad av:
- Håll koll på dina konkurrenter: Vad publicerar de? Kan du hitta din egen variant av de idéerna?
- Gå igenom gammalt innehåll. Vilka inlägg har varit mest framgångsrika? Vilka delar av dessa kampanjer var mest effektiva? Hur kan du återanvända det för nya inlägg eller format?
Och för att veta vad som har fungerat tidigare behöver du kunna analyser allt ditt innehåll. Det går att se i respektive plattform och en del i Google Analytics, men det tar tid.
Det finns flera verktyg som mäter det du behöver veta för att avgöra om det du gör är framgångsrikt.
Relaterad artikel: 6 verktyg för att mäta på LinkedIn
#3: Bestäm när du ska publicera inlägg
Nu har du fått fundera på på varför och vad, nu behöver du veta när.
Varför: Varför lägger du upp det här? (Vilket affärsmål är kopplat till detta innehåll?)
Vad: Vad kommer du att posta? (Det faktiska innehållet du brainstormade.)
När: När är bästa tiden att lägga upp det? Och hur ofta ska du posta?
Ibland är när är uppenbart vad du ska posta, semesterinnehåll, en produktlansering, etc. Men det finns så mycket mer som händer och som du behöver innehåll för. Och du måste också bestämma dig för hur ofta du ska publicera inlägg.
Ofta när jag utbildar är det just brist på resurser som ställer till det. Du måste testa dig fram och se vad som är en hållbar och långsiktig plan för dig och företaget. Och LinkedIn och andra sociala medier ändrar sina algoritmer hela tiden så det som fungerar nu kommer troligtvis att fungera dåligt om tre månader.
Varje plattform har olika rekommendationer på när det är bäst att posta men även här måste du testa dig fram. På LinkedIn får du en bättre effekt om du postar minst 3 gånger per vecka. Och oavsett vilken publiceringstakt du väljer ska du undvika ”post and ghost”, dvs att du postar och försvinner. Du måste avsätta tid att vara på respektive plattform i samband med att du publicerar.
Relaterad artikel: Tipsen som hjälper dig skapa bra innehåll
#4 Bestäm din innehållsmix
Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt. En framgångsrik innehållsplan för sociala medier innehåller en blandning av eget originalinnehåll och kurerat innehåll.
Men vad ska du kurera? Varifrån? Hur ofta?
Bra kurerat innehåll är:
- Relevant för din målgrupp.
- Relaterat till ett av dina innehållsteman (från steg 1).
- Kopplad till ett affärsmål.
Hur mycket som ska vara eget eller kurerat beror på dina preferenser och vilka resurser du har för att ta fram eget innehåll. Varje del och vilken typ av innehåll är viktigare än hur mycket av varje du delar. Vissa veckor kanske du postar mer kurerat innehåll än andra, men se till att du håller dig till din plan.
Dessutom behöver du veta vilka format du ska använda, och hur ofta. LinkedIn har ett flertal format och för att få en bra effekt behöver du ha en mix med både bilder, videos och längre artiklar.
Relaterad artikel: 7 verktyg för att texta dina videos
#5: Vem har ansvaret för allt innehåll?
Det är lätt att tappa fart när det kommer till att planera innehåll i förväg, och du vill undvika att tänka, ”Åh, skit, vi har inget inlägg för imorgon!”.
Tydliga förväntningar kring vem som gör vad är avgörande för en bra innehållsplanering. Om du är som jag, ensam ansvarig behöver du göra grovjobbet och ta hjälp med det som tar tid. Det kan vara att klippa videos, texta, designa inlägg etc.
Om du har en liten budget, hitta frilansare som du kan anlita när du behöver dem och på så sätt kan kontrollera utgifterna. För interna och större team är planeringen a och o. Du måste planera din planering och ha månatliga möten för att följa upp och stämma av hur det går.
If You Fail to Plan, You Are Planning to Fail – Benjamin Franklin.
Skriv in planering i din kalender. En person är ansvarig för att hantera den övergripande processen och se till att det varje vecka publiceras innehåll efter planeringen.
#6: Skriv texterna till inläggen
När det är möjligt är det bäst att skriva ditt inlägg på sociala medier innan du väljer en bild.
Detta har några viktiga fördelar:
- Det ger bättre kontext
- Högre förståelse för struktur och mål.
- När du skriver inläggen kanske du kommer på fler idéer till andra inlägg
- Det sparar tid och kan publiceras tidigare.
Tycker du det är svårt?
Då ska du boka dig på utbildningen, så skapar & planerar du innehåll effektivt
Vill du snabbt skriva inlägg?
Det finns flera AI-verktyg som kan vara till hjälp men de kan inte ersätta dig och din personliga touch. Däremot kan du få förslag på ämnen, rubriker och brainstorma idéer.
Relaterad artikel: 10 sätt du kan använda AI i din marknadsföring
#7: Schemalägg allt innehåll i förväg
Att schemalägga allt ditt innehåll i förväg gör att du arbetar effektivt. Du får en bra överblick av allt ditt innehåll. Du ser vad som ska publiceras, vilket format och att du håller planen som du har satt upp.
Vad är annars poängen med en bra innehållsplanering om du låter bli att schemalägga innehållet i förväg på ett organiserat, effektivt och strategiskt sätt?
Själv använder jag SmarterQueue [reklamlänk] som är riktigt bra och det är också anledningen till att jag rekommenderar det.
Relaterad artikel: 7 verktyg för att schemalägga inlägg
#8 Samla allt på ett ställe
Det är ofta här innehållsplaner fastnar. Du kan tänka ut inlägg och kampanjer, men utan visuell media blir det svårare att märkas. LinkedIn är en av få plattformar som fungerar med endast textinlägg men även där är bilder och videos bra att använda.
Du behöver ha ett ställe för alla videos, texter, bilder etc. Dessutom behöver du (& ditt team) ha en övergripande kalender för att snabbt se var det saknas innehåll. Är ni flera som arbetar med att ta fram innehåll behöver det även finnas en enkel process för att godkänna planerat innehåll. I vissa verktyg finns allt detta inbyggt.
Sammanfattning så planerar ditt innehåll
Att ha en framförhållning och planera innehåll är den viktigaste nyckeln för en framgångsrik närvaro. Du slipper publiceringspanik och ser lätt kommande inlägg. Dessutom ser du vilket innehåll som har gått bra så du snabbt kan återanvända det.
De 8 punkterna för att få en bra struktur för din innehållsplan:
- Planera teman för ditt innehåll
- Brainstorma kampanjen och lägg upp idéer
- Bestäm när du ska göra ett inlägg
- Bestäm din innehållsmix
- Utse en som har ansvaret
- Skriv inläggstexter
- Schemalägg innehåll i förväg
- Samla allt på ett ställe
När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig
Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.
Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn och jag rankas som Sveriges ledande LinkedIn-expert.
Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.
1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.
→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn
→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning
2) Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.
Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Det här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.
→ Uppdraget är minst 4 timmar (2×2) men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.
→ Kontakta mig för ett kort samtal.
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!