3 typer av innehåll du behöver ha på LinkedIn

3 typer av innehåll du behöver ha på LinkedIn

Ju fler användare det blir på LinkedIn desto svårare blir det att nå ut med ditt innehåll. Och med fler användare innebär det även en lägre organisk synlighet och det blir viktigare att publicera bra innehåll. Dessutom behöver ditt innehåll resonera med din målgrupp för att attrahera potentiella kunder eller medarbetare.

3 typer av innehåll du behöver på LinkedIn

Över 70% av köpresan påbörjas innan någon tar kontakt med dig. De söker på Google, pratar med sina vänner, läser recensioner och går igenom dina sociala medier. Är du inom B2B är LinkedIn den plattformen som bör få extra mycket tid eftersom en presumtiv kund tittar inte enbart på företagssidan utan på dig, dina medarbetare, säljarna, rekryteraren och cheferna. 

Enligt en stor undersökning av Ehrenberg-Bass är 95% av köparna ej i marknaden, dvs de letar inte aktivt just nu. Och tyvärr är det sällan att någon specifikt letar efter dig eller ditt företag, utan de letar efter en lösning på sitt problem.  

Men genom att du publicerar innehåll som stärker ditt varumärke och visar på din expertis kommer fler bli medvetna om dig och dina lösningar. Eller ditt företag när det kommer till rekrytering. Och ju mer ditt innehåll konsumeras, desto mer blir de medvetna om dig. 

köpresan

Innehåll bygger förtroende

Om du vet vilka utmaningar dina kunder står inför så ska du publicera innehåll som visar att du kan hjälpa dem med deras problem. Och det visar du med det innehåll du publicerar. 

Enkelt uttryckt bygger bra och läsvärt innehåll både relationer och förtroende.
Men kanske du tänker att du redan publicerar inlägg på LinkedIn?
Då frågar jag dig, vad är det för något du publicerar? 

Ofta när jag utbildar ser jag att företag gärna publicerar innehåll i form av ”inifrån-ut” istället för tvärtom, dvs ”utifrån-in”. Det handlar om att hitta nya sätt att nå ut med dina budskap och ha din målgrupp i fokus. Kontinuitet är en viktig del i hur bra det kommer gå. Sporadiska inlägg, enstaka reklamkampanjer eller annonser med lediga jobb är långt ifrån tillräckligt. Du behöver ständigt dyka upp med ”rätt” innehåll. 

När du publicerar bra innehåll på LinkedIn ger det flera fördelar

  • Skapar intresse
  • Bygger förtroende 
  • Ökar varumärkeskännedom
  • Minskar friktionen i säljprocessen

Men vi översvämmas alla av reklambudskap. Varje dag, timma och minut är det något som pockar på vår uppmärksamhet. Ofta är rena reklambudskap enkla att känna igen vilket gör det lätt att scrolla förbi.

Tänk på ditt innehåll som en stopp-skylt

Flödet är fullt med inlägg från kontakter, samarbetspartners, företag och hashtags som du följer och alla slåss om samma sak – att få synlighet och engagemang. 

Det du publicerar ska fungera som en stoppskylt med ett syfte – att få mig att stanna och vilja engagera mig i dina inlägg. 

Det innebär att innehållet måste vara bättre och mer intressant. Även när det gäller annonser. Gärna autentiskt och äkta med en glimt av humor. Givetvis behöver du reklambudskap men det måste kombineras med läsvärt innehåll, som stödjer både köp- och kandidatresan.

Relaterad artikel: 3+3 tips på hur du kan använda organiskt och betalt innehåll på LinkedIn

3 innehålls-typer som ger dig bättre effekt på LinkedIn

Om du vill locka din målgrupp och få en högre konverteringsgrad så finns det några saker du behöver tänka på. 

Men kom ihåg, värdet på ditt innehåll avgörs av din målgrupp. Om de tycker det är bra och intressant kommer de vilja engagera sig men om det är för svårt, otydligt eller där du bara pratar om dig och ditt företag, då kommer engagemanget att utebli. Och utan engagemang – ingen synlighet.

När du publicerar innehåll som engagerar kommer du att se det i statistiken. Antal följare kommer att öka och även engagemangsgraden. Det ser jag tydligt, kopplat till det innehåll som jag publicerar. 

Relaterad artikel: 10 mätpunkter & KPI:er du bör ha koll på

#1 Bjud in till dialog & handling

När du skapar ditt innehåll, tänker du på att skapa en dialog? 

Det bör du göra! Genom att du publicerar innehåll som är lätt att ta till sig, där du förklarar det svåra på ett enkelt sätt och som relaterar till deras problem, kommer din målgrupp att både vilja engagera sig och testa det du har berättat om. Och ditt innehåll bör vara specifikt, tydligt och användbart. Det viktiga är att du relaterar till deras problem och utmaningar.

Ställ dig frågan – bjuder detta inlägget in till dialog & handling? 

Förhoppningsvis vet du vem din målgrupp är och vem du vill nå på LinkedIn. Genom ditt innehåll kan du locka dessa som förr eller senare behöver din hjälp. Men det måste vara något folk kan relatera till. Och lätt ta till sig.

Relaterad artikel, Hjälper eller stjälper ditt innehåll ditt varumärke? 

Fastnar du i vad du ska publicera? 

Detta händer alla och anledningen är att du inte har skrivit ner dina viktigaste innehållsämnen som du ska fokusera på. Eller så tänker du på en för hög, eller svår nivå. Du behöver ha en lista med idéer som du ständigt fyller på. I mitt fall är LinkedIn mitt huvudämne och som jag sedan har delat upp i marknadsföring, kommunikation och försäljning. 

Här är tre exempel:

  • Hur du lättare når din målgrupp med en tydlig rubrik
  • Så här enkelt skapar du innehåll till LinkedIn
  • Så får du högre engagemang i dina inlägg

Alla dessa tre exemplen är rubriker som skapar intresse. Det här går såklart att utveckla och göra till en riktigt bra hook, dvs att lägger till ytterligare ord eller en mening som fångar läsaren.

#2 Tänk smart och pedagogiskt med ditt innehåll på LinkedIn

Genom att du hjälper din målgrupp att förstå något blir det lättare för dig att positionera dig. Det innebär att genom att du publicerar genomtänkt innehåll, riktat till din målgrupp, positionerar du dig som en expert inom din nisch. 

Relaterad artikel: Så blir du top of mind på LinkedIn

Det är viktigt att du vet vem du vill nå och inom vilket ämne eller bransch som du vill bli sedd som en expert. Och genom att du matar din målgrupp med kunskap så blir du en tankeledare, dvs en ”go-to” person. 

Men här ser jag ofta att det skapas innehåll för fel målgrupp. Därför behöver du veta vem du vill nå och skapa innehåll för dem. Vanliga misstag är att innehållet är alldeles för brett, eller på fel nivå. 

”Om du pratar till alla pratar du till ingen”

Exempel:

Om du vill nå småföretagare så bryr de sig ganska lite om komplexa marknadsstrategier.
De vill veta hur de kan få fler affärer och hur de gör det snabbare. 

Om du däremot vill nå marknadschefer så är de intresserade av strategier och marknadsföringstips.

Det som ofta sker är att innehåll skapas för att du tycker det är värdefullt, vilket det kan vara, men din målgrupp är inte du. Därför måste du sätta dig in i din målgrupps problem och utmaningar. När du publicerar innehåll där de känner sig träffade och där du löser deras problem, då kommer de så småningom att konvertera till att bli en kund. 

Tycker du det är svårt att skapa innehåll, tar för lång tid eller osäker på vilka av alla LinkedIn’s format som fungerar?
Då ska du boka in dig på utbildningen, skapa innehåll till LinkedIn, effektivt

Här är några enkla tips:

  • 3 myter om marknadsföring som småföretagare har
  • Främsta anledningen till att du får lågt engagemang i dina inlägg
  • 5 enkla steg som sparar din tid när du skapar innehåll till LinkedIn

Dessa exempel är lätta att skriva i ett enda inlägg. Inga långa förklaringar eller komplexa texter. Men se till att du lämnar utrymme för en dialog och frågor. Du vill fortfarande ha ett engagemang och kommentarer på dina inlägg. 

I State of Content Marketing 2022 framgår det att 40 % av marknadsförarna helt saknar en dokumenterad innehållsstrategi. Ännu färre har dokumenterat det för LinkedIn.

Ge dina följare munsbitar av kunskap – få dem att vilja ha mer

Det är här kontinuiteten kommer in. Det handlar inte om att publicera ett enda bra inlägg utan det handlar om att ständigt dyka upp för att bygga ditt varumärke. Sikta på att publicera åtminstone 2 inlägg per vecka och att du även avsätter tid för att engagera dig i andras inlägg. Och det är lika viktigt för dig som person som för företag. 

Ofta ser jag nämligen att företagen missar just den delen, att engagera sig. Men enligt LinkedIn får företagssidor fler följare genom att de är aktiva och kommenterar i andras inlägg.

Linkedin _utbildning_ skapa_innehåll

#3 Använd storytelling i ditt innehåll på LinkedIn

Det handlar inte bara om att bevisa hur smart du är eller hur bra dina tjänster är. Det handlar om att bli ihågkommen. Att de ska tänka på dig när de letar efter en leverantör som kan hjälpa dem med sina problem.

Att använda storytelling för att skapa en koppling till din målgrupp är kraftfullt. Det gör dig mer intressant och du blir lättare att komma ihåg. Kan du dessutom kombinera storytelling med en bild för att förstärka budskapet och väva in känslor – bingo, då har du lyckats! 

Säkerligen har du hört att en bild säger mer än 1000 ord. Därför behöver du använda bilder som förstärker budskapet och får personer att haja till. Det pratas mycket om att LinkedIn har förändrats och att det postas mängder av selfies, och det har ändrats. Men genom att du tänker på vilka bilder du ska använda för ett specifikt inlägg blir det mer kraftfullt. 

Det är också anledningen till att videos fungerar bra. Det är är äkta och autentiskt och väcker ofta en känsla.

Relaterad artikel: Använd mer video och rörligt innehåll på LinkedIn

Här är de 3 innehållstyperna du behöver på LinkedIn

  • Handlingsbart innehåll bjuder in till dialog och nyfikenhet, ”det här ska jag prova”.
  • Smart & pedagogiskt får läsaren att tänka, ”wow, det har jag aldrig insett”.
  • Storytelling & bilder hjälper dig att bygga en djupare relation med din målgrupp.

Tänk så här med ditt innehåll

När du skriver dina inlägg, fråga dig själv vilka bilder du vill skapa hos din målgrupp. Istället för att ”bara” presentera information. Utnyttja de känslor och utmaningar din målgrupp har.

Här är två exempel, läs igenom och fundera på skillnaden.

Exempel 1
Är du trött på att ingen engagerar sig i dina inlägg på LinkedIn? Du har lagt timmar på att skapa ett enda inlägg och du får ingenting?
Här är 5 enkla tips som kommer hjälpa dig att få högre engagemang i dina inlägg.

Exempel 2
5 sätt att få högre engagemang i dina inlägg.
Innehåll är svårt att skriva, här är några steg du kan prova.

Båda alternativen ger ett värde och är bra. Men om du läser dessa igen, vilket lockar dig mest till att läsa vidare på? 

Troligtvis det första exemplet eftersom det är riktat till en persons frustration och innehåller känslor. Om du kan måla upp en bild med ditt innehåll kommer du få ett bättre resultat på dina inlägg. 

Testa och se vad som händer.

Men! 

Tänk på att du behöver ha en mix av både innehåll och format. Det blir lätt tjatigt att bara posta bilder, texter eller selfies med en liknande rubrik som i första exemplet. 

Det är här innehållsplaneringen och framförhållningen kommer in. Genom att du har en bra framförhållning och planering får du en överblick av hur dina kommande inlägg ser ut. Det och mycket mer får du lära dig i min utbildning, så skapar du innehåll till LinkedIn, effektivt. 

Det du lärde dig i den här artikeln kommer att ge dig bättre effekt på dina inlägg. Fler kommer att engagera sig, du får fler följare och så småningom fler kunder. Men du behöver kontinuerligt dyka upp i flödet, vecka ut och vecka in.

Så fatta nu beslutet att 2023 ska bli året då du tar plats på LinkedIn med riktigt bra innehåll. Innehåll som du planerar i förväg för att slippa få publiceringspanik och som dessutom resonerar med din målgrupp.

Jag är 100 % säker på att om du tar med dig dessa tre typer av innehåll, kommer du att se stora förändringar i ditt innehåll, engagemang och din följare.

Nu är det ett nytt år, fatta beslutet att bli bra på att skapa innehåll.
Du kommer inte ångra det.

Ps, här bokar du din plats till utbildningen, så skapar du innehåll, effektivt


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *