Så skriver du en artikel på LinkedIn
Så skriver du en artikel på LinkedIn
Artiklar på LinkedIn har ett oförtjänt dåligt rykte. Anledningen är för att de ger sämre räckvidd men att fokusera enbart på räckvidd är fel eftersom en artikel har andra fördelar. Och nyligen släppte LinkedIn att du även kan publicera en artikel på företagssidan. Nyligen fick jag en fråga om artiklar är lönt att skriva, det resulterade i det här inlägget.
Fördelen att skriva artiklar är flera och genom att du kontinuerligt skriver en artikel bygger du din trovärdighet. Dessutom indexeras artiklar i sökmotorer som Google så du kan nå långt utanför LinkedIn med din artikel.
LinkedIn har, jämfört med andra sociala medier, en hög organisk räckvidd. Och ja, självklart finns det undantag beroende på målgrupp, format etc.
Skriv artiklar kontinuerligt
För att nå framgång på LinkedIn behöver du ha en strategi, kontinuitet och en innehållsplanering. Men när det kommer till artiklar har de flesta gett upp och satsat på inlägg i flödet istället. Exempelvis texter, bilder, omröstningar, video och dokument. Formaten är många och en av anledningarna att dessa används oftare är att det är mindre tidskrävande format. Dessutom får dessa inlägg större synlighet, alltså fler visningar, men vem är det egentligen som ser dina inlägg? Och vad ger det?
Att skriva artiklar ska snarare ses som ett komplement till dina ”vanliga” inlägg på LinkedIn och där du ytterligare kan visa din, eller dina medarbetares expertis.
Relaterad artikel: Så blir du en trovärdig tankeledare på LinkedIn
Ha med artiklar i din innehållsplan för LinkedIn
En del i att lyckas med artiklar på LinkedIn är att du har med formatet i din innehållsplanering. Detsamma gäller för nyhetsbrev som fortfarande håller på att rullas ut till fler användare. Det viktiga är att du får en kontinuitet så kanske en gång i månaden är rimligt för dig?
Har du en blogg, eller nyhetsrum på hemsidan så kan du återanvända det innehållet. Tänk bara på att eftersom artiklar är synliga långt utanför LinkedIn behöver du först publicera på din hemsida. Och undvika duplicerat innehåll. Gör hellre ett utdrag och lägg en länk till ursprungsinlägget.
Relaterad artikel: Idétorka? Här är 9 verktyg som hjälper dig med innehåll till LinkedIn & andra sociala medier
Här är 5 tips för att optimera din artikel på LinkedIn
#1 Skriv en bra rubrik
Ett av de största misstagen jag ser är när innehållsskapare spenderar så mycket tid på att skapa själva innehållet och sedan har en dålig rubrik och/eller bild. Din artikel måste ha en riktigt bra titel för att fånga en läsare.
En bra rubrik bör innehålla:
- en siffra
- kunskap
- unikt perspektiv
Människor dras till siffror så tänk på att hitta ett sätt att kvantifiera rubriken. Ha även med inom vilket område som läsaren får kunskap om samt ditt unika perspektiv. Varför ska någon lägga sin tid på att läsa just din artikel på LinkedIn?
#2 Ha ett högt värde
Frågan du alltid vill ställa dig själv när du skriver innehåll är: varför ska någon bry sig?
Ett av de bästa sätten att skapa värdefullt innehåll är att ge användbara tips. Det betyder att när de har läst din artikel kommer de att veta hur de går tillväga. Det innebär att du behöver göra artikeln informativ, ha med exempel och det viktigaste av allt, att det är användbart samt lätt att läsa.
#3 Gör artikeln lätt att läsa
I en artikel har du möjlighet att använda H1, H2, H3, punktlistor. Använd dig av detta då det gör att artikeln blir lättare att läsa. Många använder LinkedIn via mobiltelefonen så läsbarheten är viktigare än någonsin. Och det gäller inte bara artiklar utan även dokument.
Använd
- rubriker & underrubriker
- punktlistor
- tydlig titel
- länkar till ”läs mer”
- bilder, videos och infografer
#4 Lägg till bilder
När det passar så lägg till bilder som förstärker budskapet eller visar en funktion. Igen gäller det att tänka värde för innehållet. En bild hjälper till att fånga läsaren och behålla deras uppmärksamhet, dessutom höjer det kvaliteten på artikeln.
5. Avsluta med en CTA
Vad vill du att läsaren ska göra när hen har läst din artikel? Skapa kontakt, hämta en pdf, eller gå till din hemsida?
Du har gett värde och det är viktigt att uppmuntra till nästa steg.
Relaterad artikel: Vilka format ska du använda på LinkedIn?
Så här skriver du en artikel på LinkedIn
Från startsidan väljer du att klicka på ”skriv artikel. Se till att du har bilderna klara som du planerar att använda. Du kan dela ett utkast om du vill att någon annan ska läsa igenom det innan du publicerar artikeln. Omslagsbilden ska vara 2000x600px.
- Klicka på Skriv artikel.
- Klicka på fältet Rubrik och skriv rubriken för artikeln.
Om du inte kan klicka i fältet Rubrik kan du ha ett webbläsartillägg som blockerar den här funktionen. De två tillägg som LinkedIn vet orsakar detta problem är Lazarus och Grammarly. Du löser problemet genom att inaktivera tilläggen och uppdatera webbläsaren. - Klicka i fältet Skriv här för att skriva texten.
- Du kan lägga till media såsom bilder och hyperlänkar i artikeln.
- Klicka på Publicera och följ anvisningarna.
Kom ihåg att du sprider artikeln efter publicering
Artiklar finns synliga på en egen flik, både på din profil och på företagssidan. Tänk på att du delar med dig av din artikel efter den är publicerad. Du kan dela i grupper, meddelande, till andra sociala medier och via nyhetsbrev. Det viktiga är att innehållet i din artikel verkligen är användbar information och inte bara reklam.
Du kan även publicera din artikel som ett vanligt inlägg för att på så sätt få större synlighet.
Om artikeln är aktuell för en längre tid rekommenderar jag även att du schemalägger artikeln och publicerar den igen, som ett vanligt inlägg. Och kom ihåg att du även besvarar de kommentarer du får.
Vill du ha mer användbart innehåll som detta?
Prenumerera på kunskapsbrevet så får du både nyheter och mer kunskap direkt till din mail.
Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedIn
LinkedIn-expert
Social media manager
Trackbacks & Pingbacks
[…] till en klickbar länk – är inte lättillgänglig på de flesta sociala mediekanaler förutom i artiklar och nyhetsbrev på LinkedIn samt bloggplattformar och […]
[…] mäta på LinkedIn beror på vilket mål du har med närvaron. Om du till exempel testar att skriva artiklar eller nyhetsbrev för att bygga upp din roll som tankeledare kan det vara en bra idé att mäta hur […]
[…] Precis som i en artikel kan du lägga in bilder, videos, länkar etc i ditt nyhetsbrev, den stora skillnaden är att nyhetsbrev lyfts väldigt mycket av LinkedIn. Betydligt mer än artiklar! […]
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!