Hur du får bättre räckvidd och förstår algoritmer på LinkedIn

Hur du får bättre räckvidd & förstår algoritmer på LinkedIn

Det är mycket prat på LinkedIn om algoritmer och att räckvidden har blivit sämre. Det är många saker som påverkar räckvidden på inläggen och en sak kan jag garantera, att algoritmerna kommer att förändras hela tiden. Många personer ”skyller” på algoritmerna som givetvis är en stor anledning till lägre räckvidd men det som är intressant är att i stället titta på vad personen eller företaget verkligen gör på LinkedIn.

Nyligen uppdaterade LinkedIn sina algoritmer och ska nu ge mer engagemang.

bättre räckvidd LinkedIn

Hur fungerar algoritmer & hur påverkar de inläggets räckvidd?

Algoritmer är en matematisk formel och som finns på alla sociala medier. Enkelt förklarat är de till för att justera flödet av inlägg och artiklar som du får se. Det vill säga att algoritmerna sortera och väljer bland alla dina vänners inlägg och företag som du följer. Tanken med det är att de olika plattformarna vill att vi ska spendera mer tid på varje enskild plattform och ju intressantare inlägg du ser desto större chans är det att du spenderar ytterligare en halvtimme där. Och ju mer tid du spenderar desto fler annonser kan LinkedIn, Facebook och Instagram sälja.

Det är direkt kopplat till vilket engagemang inlägget får, vem som kommenterar samt vilken tidpunkt och dag inlägget görs. Får du personer med stort nätverk som kommenterar ett inlägg får du också större spridning. Men allt börjar med vilket innehåll du delar samt hur intressant och relevant det är för läsaren. De bestämmer alltså vad vi får se!

Algoritmernas jobb är att visa relevant innehåll för användarna och ju bättre jobb som görs desto bättre upplevelse får du som besökare och är mer villig att besöka LinkedIn.

Räckvidd person kontra företag

Räckvidden skiljer sig åt om det är ett företag eller en person som delar en artikel eller ett inlägg. Därför är det av stor vikt att den som är ansvarig för företagets digitala kommunikation ser till att medarbetarna är aktiva i sociala medier. På Facebook pratar man om att den organiska räckvidden är så pass låg som 2-5% av företagets inlägg. Om man delar frekvent på LinkedIn, 20 gånger per månad, säger LinkedIn att du når 60% av din publik.

Använd SSI för att se hur det går för dig

Genom LinkedIn´s SSI, Social selling index, får du (inte företaget) indikationer på hur det går för dig på LinkedIn. Du ser även vilka saker du behöver förbättra. Denna information går att använda som mätpunkter för företagets arbete med employee advocacy. Det finns 4 staplar som indikerar följande:

  • Varumärkesuppbyggnad
  • Skapa kontakt
  • Hur aktiv du är (dela, kommentera)
  • Bygga nätverk

Genom att trycka på varje stapel får du mer information och du ser direkt vilken av ovanstående punkter som du behöver göra mer av. Ju högre siffra du har desto bättre är du på LinkedIn enligt dessa parametrar. 

Relaterad artikel: Vad är social selling index, SSI

Hur viktigt är det med tidpunkt och dag?

Räckvidden påverkas fortfarande beroende på vilken dag och tid du gör ett inlägg men det har fått mindre betydelse eftersom algoritmerna är smartare än så. Om du istället utgår från de rekommendationer som finns och samtidigt väver in den statistik som finns att tillgå för ditt företag kommer du att få ett bättre resultat. På LinkedIn rekommenderas det att göra ett inlägg per veckodag men också att inlägget är relevant. Här får man alltså överväga hur ofta man ska publicera ett inlägg och kvalitet går alltid före kvantitet.

Relaterad artikel: Välj rätt storlek på bilderna på LinkedIn

Knyt dina aktiviteter till ett mål

Ta ett steg tillbaka och titta över alla aktiviteter som du och/eller företaget har gjort på LinkedIn. Det som du har delat med dig av, är det kopplat till ett mål? Du behöver ha tydliga mål och ett ”varför” för att kunna mäta effekten. Vad är syftet med att dela det inlägget och vad vill du uppnå? Det är lätt att mäta klick och likes – men sen då?

Kanske är det antal leads, konverteringar, besök på hemsidan eller hur många som laddat ner en pdf som du ska mäta?
Ställ dig frågan, vad är beviset att du har nått målet?

One of the best ways to sabotage your content is to not tie it to your goals.
Know why you´re creating content.

Relaterad artikel: 8 sätt att hitta leads på LinkedIn

Förstå vad som fungerar, och vad som inte fungerar

Att använda och förstå hur LinkedIn analytics fungerar är oerhört viktigt. I analys-verktyget finns många bra fakta, om de som redan gillar företaget.

Genom att gå in under ”analytics” på företagets LinkedIn-sida kan du direkt se vilka inlägg som har högst engagemang.

  • Vilken dag och tid är de gjorda?
  • Hur skiljer sig innehållet åt jämfört med inlägg som fått sämre engagemang?
  • Är det ett inlägg med bild, text, reklam eller länk till en artikel?
  • Avslutar du inläggen med en CTA?

Jag använder Buffer och där får jag all statistik på ett ställe, per kanal och ser då direkt vilka inlägg som går bra genom att sortera på ”most popular post”

Relaterad artikel: 13 sätt du kan återanvända ditt innehåll för ökad räckvidd

Titta på hur det går för andra företag

Facebook har ”pages to watch” och LinkedIn har ”companies to watch”. Där ser du hur det går för företag som påminner om ditt med några mätpunkter. Du ser antal följare, hur antal följare har ökat samt vilket engagemang inläggen får. Genom att använda denna informationen kan du direkt se om ditt företag växer som andra företag. Du ser även hur många uppdateringar de gör samt vilket engagemang inläggen får. Vilka inlägg gör de som går bra?
Den här informationen hittar du under fliken ”followers” i ”analytics”

”The more you know about your competitors, what they’re doing and what they’re finding success with, the more
information you will have to create a more advanced and successful campaign of your own.”

LinkedIn utbildning

7 tips för företag på LinkedIn:

  • Skapa och dela en mix av innehåll, inklusive intressanta artiklar, företagsnyheter och bilder.
  • Dela artiklar med värdefullt och användbart innehåll
  • Dela frekvent
  • Innehållsrik media som foto och video ökar engagemanget
  • Uppmuntra följare till att engagera sig
  • Besvara kommentarer
  • Mät och förbättra

Relaterad artikel: 13 misstag företag gör på sin LinkedIn-sida

Och hur fungerar LinkedIns algoritmer?

Det är oerhört svårt att veta exakt hur de fungerar men enligt en artikel från LinkedIn går varje inlägg igenom 4 stadier. LinkedIn vill ha hög kvalité på inläggen och premierar högkvalitativa inlägg. Ett inlägg som får högt engagemang får alltså bättre räckvidd.

Det är flera mätpunkter som triggar engagemangsnivån och det är bland annat:

  • Interaktioner: antal klick, likes, kommentarer, följare, delningar
  • Virala handlingar: antal likes, kommentarer och delningar
  • Delningar: antal delningar
  • Engagemang i flödet: hur många sessioner en person antingen scrollat igenom flödet eller interagerat med

Dessa mätpunkter ger olika ”poäng” som sedan ligger till grund för vad som visas i flödet.

Finns det minuspoäng?

Ja! Varje enskild person har möjlighet att förbättra sitt flöde. Detta görs genom att trycka på de tre prickarna vid varje inlägg. Du kan välja att dölja inlägget från ditt flöde, avfölja en person, rapportera inlägget och till sist förbättra flödet. Det här påverkar troligtvis synligheten för deras inlägg och efter ett antal ”prickar i protokollet” minskar räckvidden eftersom flera har sagt att innehållet är ointressant.

Även på annonserna som du får se kan du välja att förbättra ditt flöde och du kan läsa mer om varför du ser en specifik annons.

Förbättra flödet LinkedIn

Funkar det att tagga personer?

Ja och nej men låt bli att tagga personer för taggandets skull. Tagga endast en person när det är relevant eller om du tror personen är genuint intresserad av ditt inlägg. Att tagga mängder med personer gör bara att det ser oseriös ut och dessutom irriterar du de som du taggar eftersom de får en avisering så fort någon kommenterar eller gillar inlägget de är taggade i.

Jag brukar jämföra det med att ”ropa vargen kommer” och till slut när det är något som verkligen är intressant är det ingen som lyssnar.

En summering av processen som styr vad som syns i flödet

LinkedIn har implementerat en process i 4 steg gällande hur innehåll distribueras som ett sätt att minska spridning av spam eller olämpligt innehåll. Dessa steg tas av LinkedIn för att räckvidden är en viktig del i att använda LinkedIn som en kanal för innehållsmarknadsföring. Så fort du klickar på publicera går ditt inlägg igenom följande:

Ditt innehåll visas först för en liten del av de personer som du är connectad med, som ett test. Om dessa personer engagerar sig går det vidare till nästa nivå där det bestäms om det ska visas för många personer.

  1. Innehållet blir klassificerat som bild, text, video, artikel eller länk.
  2. Beroende på klassificeringen distribueras innehållet till ett litet urval av personer.
  3. När dessa personer ser inlägget vägs engagemanget in för att sedan bestämma ifall det är låg kvalité eller bra kvalité och då visas inlägget för fler personer.
  4. Innehållet gås igenom manuellt för att se om det är värt att distribuera vidare till personer utanför ditt nätverk.
LinkedIn algoritmer flöde

Bildkälla: LinkedIn

Att sätta sig in i hur detta fungerar kommer att hjälpa dig förstå varför så många personer som tidigare hade fler tusen likes nu klagar på att de bara får ett fåtal. Dags att se över ditt innehåll och undvika att det blir klassificerat som låg kvalitativt innehåll.

LinkedIn säger:
Our online and nearline classifiers label every image, text, or long form post as ”spam,” ”low-quality,” or ”clear” in near real time.”

Om du ska ta med dig en enda sak:

Ju bättre innehåll du gör och ju mer du förstår vad dina följare och kontakter vill ha – desto bättre resultat kommer du att få. 

Vad tycker du? Har du märkt av LinkedIns förändringar?


Linda Björck linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

 

7 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Så här fungerar algoritmerna på LinkedIn […]

  2. […] har tidigare skrivit om LinkedIns algoritmer och hur du får bättre räckvidd utifrån den informationen som LinkedIn själv har delat med sig av. Algoritmerna ändras ständigt […]

  3. […] Relaterad artikel: Så här styr algoritmerna räckvidden […]

  4. […] Fördjupa dig: Hur du får bättre räckvidd på LinkedIn […]

  5. […] dig: Bygg varumärket med hjälp av medarbetarna – employee advocacy Hur du får bättre räckvidd på LinkedIn Riktlinjer för Native annonsering 11 vanliga misstag med influencer marketing (på engelska) Delar […]

  6. […] Relaterat inlägg: Hur du får ökad synlighet på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *