Hur du lyckas med influencer marketing

Hur du lyckas med influencer marketing

Det är svårare och svårare att nå ut i sociala medier. Att jobba med employee advocacy är nödvändigt för att både få räckvidd och trovärdighet. Efterfrågan på influencers ökar och det är ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra en tjänst eller en produkt. För att lyckas med influencer marketing behöver du har tydliga mål och veta vad du vill uppnå med kampanjen.

influencer marketing

Influencer, micro influencer och nano influencer – vad är skillnaden?

I samband med att det blir dyrare att använda influencers som har ett stort nätverk börjar det bli vanligare med både micro och nano influencers. Skillnaden är att du kan ha fler som pratar om din produkt eller varumärke och förhoppningsvis få en större total räckvidd än om du bara anlitar en person. Givetvis spelar både budget samt vilken typ och storlek på nätverk roll här. Om du använder en eller flera influencers som har relativt stora nätverk kommer det att resultera i större kännedom om företagets varumärke och produkter.

Är nano influencers framtidens marknadsförare?

En nano influencer har 10 till 3000 följare medan en micro har upp till 100.000. Där är dock en stor skillnad och det är till fördel för en person med färre följare – de har ofta en publik som engagerar sig och har en stor kraft att  påverka ”word of mouth”.

Troligtvis stöttar både du och jag något som en vän gillar och delar därav får du troligtvis en högre trovärdighetsgrad via en nano influencer. Deras värde är högre och de har en samlad/gemensam köpkraft för varumärken.

En fördel med nano influencers är att de ofta har tid att engagera sig med all eftersom de har färre följare. De är starkare sammankopplade med sina följare. Ofta är personen specialist på någonting och det innebär att deras synpunkter kommer att värdesättas högt. Trovärdigheten kommer att ha en stor påverkan på ROI.

Med samma budget kan ett företag samarbeta med 20-30 små och medelstora influencers för att nå en annan demografi och får troligtvis se en högre grad av engagemang jämfört med en kändis. Plattformen Gnack ser att personer som använder sociala medier varje dag och har runt 10000 följare får högre engangemang och har större trovärdighet. En undersökning från Markely med 2 miljoner sociala medier influencers visar att obetalda inlägg från Instagram influencers som har färre än 1000 följare får en gilla-andel på ca 8% medan de som har mellan 1000 och 10000 följare hamnar på ca 4%. Intressant, eller hur?

Eftersom den organiska räckvidden i sociala medier är förhållandevis låg, Facebook ligger på 2-5%, kommer efterfrågan på influencers öka.

Varför är det viktigt att använda influencers i sin marknadsföring?

Adweek har skrivit en artikel om varför det är viktigt med influencers marketing och det kan sammanfattas så här:

 • det är kraftfullt
 • det är socialt
 • alla pratar om det
 • kostnadseffektivt (köparens marknad)
 • konsumenter är trötta på annonser
 • det är native annonsering
 • det förbättrar SEO
 • det är mätbart

Innan du sätter igång bör du tänka på följande tips, allt för att du ska slippa göra dyrbara misstag i uppstarten av din satsning på influencer marketing.

Hemligheten med att lyckas ligger i att ha ett tydligt mål och hur och varför den specifika personen kan hjälpa dig att komma dit.

#1 Identifiera rätt influencers

Kanske låter det här självklart men du måste börja med att hitta rätt influencer som kan marknadsföra ditt företag, mot rätt målgrupp. Med verktyg som BuzzSumo och Ninja outreach kan du identifiera passande influencers. Du kan även använda LinkedIns sökfunktion och söka på hashtags. Eller som alternativ anlita företag som enbart arbetar med sponsrade inlägg, dvs annonsering på olika sätt. Du kan också söka manuellt på relevanta sökord och hashtags för att hitta rätt influencers i din bransch.

Stirra dig inte blind på hur stort nätverket är, det viktiga är att titta igenom personens flöde och se hur aktiviteten ser ut och hur stort engagemanget är. Efterfrågan ökar på ”micro influencers” och de har kanske mer tid att hjälpa ditt företag jämfört med en av de större influencers har.

Den största utmaningen ligger i att hitta rätt person och enligt en undersökning säger 75% att den största utmaningen är att hitta rätt person och 53% att hitta rätt mätmetoder.

Se till att:

 • du anlitar influencers som delar relevant content regelbundet
 • du har kontrollerat att influencern har en stor och engagerad publik som både kommenterar, gillar och delar
 • du ser att personen är autentisk och äkta
 • influencern har ett sätt som relaterar med ditt varumärke

#2 Sätt ett mätbart mål

För att veta när du har lyckat behöver du ha ett mätbart mål. En del företag vill skapa bra innehåll om sitt varumärke, till ett speciellt event eller en särskild produkt. Vissa vill driva trafik till hemsidan eller en specifik landningssida.

Vad vill du uppnå med kampanjen?

#3 Ta kontakt

Oavsett om du är intresserad av få ökad synlighet i sociala medier eller öka företagets tillväxt behöver du hitta rätt influencer. Efter du tagit reda på vem eller vilka du vill samarbeta med kan du ta kontakt:

 • Direkt till personen via sociala medier
 • Via ett direktmeddelande på sociala medier
 • Via e-mail
 • Via telefon

Ditt mål är enkelt, att få personen engagerad och anta ditt uppdrag. Förklara tydligt dina mål, förväntningar, vilka produkter/tjänster det handlar om och förhandla. En gemensam och fördelaktig överenskommelse för båda parter bör vara ditt mål.

#4 Mät

Vad vill du mäta? Många stora influencers har troligtvis inte tid att svara på varje kommentar eller meddelande. Sätt ett realistiskt mål när det gäller svarsfrekvensen. Det är nödvändigt att mäta både konversationer, på vilka sätt som det skapas kontakt och trafik till hemsidan. Ju mer data och information du samlar desto lättare blir det att ha rätt approach framöver. Det handlar om att förstå statistiken och göra nästa kampanj ännu lite bättre.

#4 Sätt en budget

I en perfekt värld hittar du personer som är villiga att dela ditt inlägg eller produkt helt gratis. Men tyvärr funkar det inte så idag och även nano influencers tar betalt. Stora influencers får en hög ersättning, upp emot $100.000 för att ditt varumärke ska bli omnämnt medan en person med mindra nätverk kanske får $100 och uppåt. Oavsett vad du väljer är det är en kostnad som ska följas upp, oberoende av vem eller vilket företag du representerar.

När du har satt din budget är det dags att implementera ett system för att mäta ROI. Det är inget fel med att betala en person som delar företagets inlägg eller produkter – så länge som du tjänar mer än vad det kostar.

I en undersökning från Agure´s framgår det att en influencer motiveras mest av att få ökad synlighet och engagemang, och att skapa högkvalitativa inlägg.

#5 Följ upp resultaten

Det är här det avgörs, det som skiljer en kampanj från en succé till ett misslyckande. De kampanjer som lyckas har ett bra och detaljerat system för att mäta med tydliga KPI:er. Ju dyrare kampanj desto mer måste du mäta.

Hur vet du vilken influencer som har genererat mest surr och avkastning för ditt företag?

Hur vet du vilken influencer som inte nådde upp till dina förväntningar?

Du behöver mäta varenda detalj och det här är enda sättet för dig att förstå och kunna justera din strategi i framtiden. Och kom ihåg, det är inte alltid en person med störst antal följare som ger bäst effekt. Det handlar om hur mycket inflytande personen har i sin bransch.

Ett exempel, en person som har 50.000 följare på Instagram kan generera mer än en person med 500.000 följare. Det är därför det är viktigt att göra din hemläxa och välja den person som du ska jobba tillsammans med.

Det finns ingen garanti att kampanjen blir en succé men genom att följa dessa 5 tips kommer du vara på rätt väg och få de resultat som du kan känna dig nöjd med.

Delar av det här innehållet kommer från en artikel på Forbes.

Över till dig, har du använt eller kommer du att använda dig av influencers?

 


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

 

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Du kan utöka räckvidden för ditt tankeledarskap genom att ta fram innehåll tillsammans med strategiska influencers som delar dina värderingar. Eftersträva ömsesidigt engagemang som gör att du kan utnyttja deras […]

 2. […] Relaterad artikel: Hur du lyckas med influencer marketing […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *