9 vanliga frågor om LinkedIn

9 vanliga frågor om LinkedIn

Varje vecka får jag runt 100 meddelande på LinkedIn. Det är allt från vanliga frågor, till förfrågningar på uppdrag och nätverkande. Men det är ett antal frågor om LinkedIn som ofta återkommer och de har jag sammanställt här i detta inlägget.

vanliga frågor LinkedIn

Nedan är några vanliga frågor om LinkedIn

#1 Hur viktigt är det att vara aktiv på LinkedIn?

Att vara aktiv på LinkedIn är viktigt. Genom att du är aktiv ökar chansen betydligt till att du får större synlighet. Du kan vara aktiv på följande sätt:

 • Gilla inlägg
 • Dela inlägg
 • Kommentera inlägg
 • Publicera egna inlägg

Vad du gör beror på din nivå, tiden du har att lägga på LinkedIn och ditt mål. Men att kommentera inlägg är väldigt viktigt. LinkedIn lyfter kommentarer i flödet och ofta har jag råkat ut för att en av mina kommentarer lyfts och kan få fler likes än själva huvudinlägget. Dessutom testade jag i somras att minska på tiden jag la på LinkedIn vilket innebar att antal profilbesök snabbt sjönk. Har du ont om tid men ändå få synlighet på plattformen rekommenderar jag att du lägger till på att kommentera inlägg och gärna 2-3 meningar. Väv in din kunskap så lyfter du både dig själv & innehållskaparen.

social selling linkedin profilbesök

#2 Engagemanget i inläggen på LinkedIn sjunker, vad gör vi?

Att engagemanget sjunker i inlägg är inget konstigt. Tråkigt, ja men det är något som du och alla andra måste vara beredda på. Ju fler aktiva personer och företag det blir på LinkedIn desto svårare blir det att nå ut. Det handlar om att verkligen förstå plattformen, att lära dig använda de tips & tricks som finns, utan att lura algoritmerna, samt publicera bra innehåll.

På företagssidan finns flera funktioner som du kan använda för att ta hjälp av medarbetarna. Dessa bör du använda så ofta du kan.

Gå igenom statistiken på dina inlägg och titta på följande:

 • Vad har fungerat bra?
 • Vilket format har du använt
 • Vad pratar du om i själva inlägget?
 • Vilken dag och tid har du postat det?
 • Vilket innehåll resonerar med din målgrupp?

Med dessa svaren & datan kan du göra det bästa av ditt innehåll och tydligt se vad din målgrupp tycker bäst om.

#3 LinkedIn släpper många nyheter, hur håller jag mig uppdaterad?

Här på bloggen fångar jag i stort sett upp alla nyheterna som LinkedIn släpper. Jag skriver om det i mitt månatliga kunskapsbrev, i inlägg på LinkedIn och pratar om det i LinkedInpodden. Genom att du följer mig kommer du hålla dig uppdaterad i LinkedIn.

Senaste nyheterna är bl.a nyhetsbrev, fler funktioner till live & evenemang samt nya funktioner till företagssidan.Här är snabblänk till bloggen där du hittar alla LinkedIn’s nyheter.

Varannan vecka skriver jag en artikel i LinkedIn’s funktion nyhetsbrev. Gör som ca 7500 andra, prenumerera!
nyhetsbrev LinkedIn

#4 Vilka vanliga misstag gör säljare på LinkedIn?

Det här är en favoritfråga som jag ofta får. Bara för att vi är på LinkedIn så tror en del säljare att du kan göra helt annorlunda än verkligheten. De vanligaste misstagen en säljare gör är:

 • Säljer för tidigt
 • Skickar ett säljmeddelande direkt efter du har fått en ny kontakt
 • Använder automatiska verktyg där meddelandet blir helt fel
 • Tror LinkedIn funkar helt annorlunda än sälj IRL
 • Har ej läst på om personen eller företaget innan ett meddelande skickas
 • Missar att tänka värde & skapa förtroende med den personen du vill sälja till
 • Kör spray and pray

Jag har flera gånger fått meddelande av säljare som inte har gjort sin hemläxa. Bl.a har jag fått frågor om jag vill använda video i min marknadsföring eller bli bättre på att generera leads via LinkedIn….. Ehh.

Relaterad artikel: 5 tips på hur du använder LinkedIn för social selling

#5 Ska jag tacka ja till alla på LinkedIn?

Nej! Det här är också en återkommande fråga och varför ska du göra det? Det är ditt nätverk och det är du som bestämmer hur det ska se ut. Däremot rekommenderar jag att hellre fria än fälla men hur kul är det att se inlägg som du är ointresserad av eller en person som spammar flödet med irrelevanta kommentarer? Du bestämmer hur ditt nätverk ska se ut, gör det som känns bäst för dig. Och du kan alltid ändra till ”följ” om du hellre vill ha följare än kontakter på LinkedIn.

Relaterad artikel: Ska du tacka ja eller nej till förfrågningar på LinkedIn

#6 Hur nätverkar jag på LinkedIn?

Först och främst, att nätverka med ditt nätverk är viktigt. Att bara samla kontakter gör sällan någon nytta. Börja prata med dina nya kontakter, utan att sälja. Det fungerar ungefär som IRL men på LinkedIn har du 4 miljoner kontakter att prata med. Du kan lätt hitta nya personer som du vill skapa kontakt med och sedan börja nätverka.

Om det var ett tag sedan du pratade med någon kontakt, testa det här:

 • Det var längesedan vi pratade, jag såg att….

Till en ny kontakt kan du prova:

 • Jag ser att du är bra på…. har du tid för en kort digital fika?

Och det viktigaste av allt, tacka! Det här gör faktiskt mig förvånad att så få personer gör det. Att tacka och erbjuda hjälp i retur är ett utmärkt sätt att bygga en djupare relation.

 • Tack för din tid, jag uppskattar att du tog dig tid att svara/ att få dina råd.
  Vad kan jag hjälpa dig med som ett tack?

Relaterad artikel: Vikten av att nätverka på LinkedIn

#7 Ska jag bjuda in alla kontakter att följa företagssidan?

Nej. Precis som när det gäller ditt nätverk behöver du fundera på vilka som ska följa din företagssida. Om du bjuder in personer som är totalt ointresserade av det ditt företag pratar om kommer du få ett lägre engagemang och engagemangsgrad. Bjud hellre in personer som du tror är intresserad av ditt ämne. Du har 100 krediter per månad, vilket innebär att du kan bjuda in 100 personer att följa en sida på LinkedIn. Och om du kontinuerligt postar bra innehåll kommer du få följare som är intresserade av det ditt företag publicerar.

Relaterad artikel: 23 sätt att få nya följare på LinkedIn

#8 Länka i inlägg på LinkedIn, är det bra eller dåligt?

Det här är en av de vanligaste frågorna jag får på LinkedIn, ska du publicera inlägg med en länk, eller utan? Och svaret är, undvik att ha med länkar när du kan och när du måste så har du en länk med. I den här artikeln på LinkedIn beskriver jag olika scenario kopplat till om du ska, eller inte ska länka i inlägg på LinkedIn.

utbildning kurs Linkedin

#9) Vad ska jag mäta på LinkedIn?

Du har en mängd saker som du kan mäta på LinkedIn. Men ofta mäts det som är lätt snarare än det som är rätt. Att spåra och mäta dina aktiviteter borde vara en självklarhet, oavsett om du arbetar som marknadsförare och använder företagssidan eller om du använder din profil. Några grundläggande saker du kan mäta på LinkedIn:

 •  Klick
 • Visningar
 • Engagemang
 • Engagemangsgrad
 •  Trafik till hemsidan
 • Antal leads/förfrågningar

På profilen så kan du också se antal:

 • Profilbesök
 • Sökresultat
 • Kontaktförfrågningar

Visningar hör jag ofta att många mäter men det är sällan det bästa att mäta. En visning av ett inlägg säger egentligen inte så mycket. Du får visningar genom att någon engagerar sig i ditt inlägg. Ju fler som engagerar sig, desto större synlighet får ditt inlägg och visningarna ökar.

Relaterad artikel: Vad mäter du på LinkedIn?

Har du någon fråga om LinkedIn?
Kommentera så svarar jag!

 


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

 

4 Kommentarer
 1. Michelle
  Michelle says:

  Hej Linda,
  Innan va det ”bäst” att skapa ett inlägg med en bild och lägga länk i texten om man nu skulle länka. Snarare än att länka inlägget direkt med url:en. Finns det fortfarande någon regel vilket som är bäst av dessa två sätt när man vill länka exempelvis en artikel till sin blogg?

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel, 9 vanliga frågor om LinkedIn […]

 2. […] Relaterad artikel: 9 vanliga frågor om LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *