Vikten av att nätverka på LinkedIn

Vikten av att nätverka på LinkedIn

Ofta upplever jag, eller hör att personer enbart samlar kontakter på hög, utan vare sig mål eller syfte. Det gör ingen nytta utan du måste börja nätverka på LinkedIn. Du har tillgång till över 3 miljoner svenska kontakter på LinkedIn – hur många av dessa har du nätverkat med, skapat kontakt och börjat bygga relation med? Eller om jag minskar det till dina kontakter, hur många av dessa brukar du nätverka med?

nätverka LinkedIn

Ett bra nätverk hjälper dig på LinkedIn

Oavsett vad ditt mål är med LinkedIn så behöver du vara aktiv. Och utöver aktiv i själva flödet, dvs att du publicerar och interagerar med andras inlägg behöver du alltså även ”prata” med ditt nätverk, dina kontakter.

Nätverka på LinkedIn – som IRL

Ok, handen på hjärtat, när bjöd du senast en av dina kontakter på en virtuell fika? Eller frågade om råd? Eller kanske erbjöd din hjälp med något?

När du har fått en ny kontakt så bör du skicka ett meddelande och berätta mer om dig. Redan här börjar du bygga en relation så ditt nätverk lär känna dig. Du kan också be om hjälp eller introducera någon person.

Hitta nya kontakter & bygg relevant nätverk

Det handlar inte om att fånga alla utan snarare att du bygger ett nätverk som DU vill ha det. Givetvis kan du vara med i nätverkstrådar, framförallt om du är ny på LinkedIn men… sen då? Du behöver själv vara aktiv och hitta nya kontakter som du kan nätverka med – som du vill lära känna lite bättre.

Lättaste sättet att hitta nya kontakter på är att du söker upp de personer som du vill skapa kontakt med. Via sökfunktionen kan du bl.a söka på:

 • Namn
 • Bransch
 • Företag
 • Stad
 • Specifika ord

Relaterad artikel: 6 sätt att öka ditt nätverk

Börja med de du redan känner

Första steget är att du tar kontakt med personer som du redan känner. Vänner, bekanta, kolleger. Kankske du även är med i ett nätverksforum, hur många har du skapat kontakt med därifrån? Det kan också vara i en specifik bransch, roll eller ett företag. Söker du jobb så bör du skapa kontakt med rekryterare eller ansvariga för rekrytering på ett företag.

Är du intresserad av ett specifikt ämne?
Leta då upp personer inom det området. Det kan vara talare, författare, utbildare etc. De flesta är på LinkedIn för att nätverka – mer eller mindre.

Relaterad artikel: hur du blir en trovärdig thought leader (expert) på LinkedIn

 

Börja nätverka på LinkedIn

När du hittar nya personer att skapa kontakt med, skicka alltid ett personligt meddelande. Skriv varför du vill skapa kontakt. Därefter kan du bjuda på fika. Var genuin och äkta. Men vad du än gör så låt bli att sälja, varken dina produkter, tjänster eller dig själv. Fråga inte efter det där jobbet direkt utan fråga efter ett råd. Be om hjälp i en specifik fråga. Be personen bjuda på sin kunskap.

Kom ihåg att en del personer inte svarar men det är bara att fortsätta. Alla har många saker på agendan och du har ditt mål med LinkedIn. Gå vidare.

Relaterad artikel: 5 tips på hur du bygger ett bra varumärke

3 stegsraket för att att nätverka på LinkedIn

Den här modellen kan du använda för att börja nätverka på LinkedIn. Ofta ser jag att punkt 3 helt missas. Då nätverkar du inte, det handlar om att både ge & ta. Inte bara ta.

 1. Det var ett tag sedan vi pratade, jag såg [ fyll i ] att …
 2. Jag ser att du är bra på [ fyll i ] och jag skulle vilja lära mig mer om [ fyll i ] – har du tid för en snabb fika?
 3. Tack för din tid. Jag uppskattade dina råd om [ fyll i ] . Vad kan jag hjälpa dig med?

Med den här modellen börjar du att bygga upp ett nätverk. Börja med några kontakter och ta för vana att göra det varje vecka.

Min fråga till dig:
Vem vill du fika med?
Skriv ner en lista och gå igenom ditt nätverk.
Är det rekryterare, en chef, en expert eller någon annan?

Hämta gratis pdf, 42 frågor du kan använda för att nätverka på LinkedIn.

Fyll i formuläret nedan eller klicka här om du ej ser formuläret.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: Vikten av att nätverka på LinkedIn […]

 2. […] Relaterad artikel: Vikten av att nätverka på LinkedIn […]

 3. […] visar även hur viktigt det är att nätverka och ta hand om sitt nätverk på LinkedIn. Alla finalister gjorde egna inlägg att de var i final och fick många röster och hejarop pga […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *