5 avancerade tips för marknadsföring i sociala medier

5 avancerade tips för marknadsföring i sociala medier

Om din nuvarande strategi för din marknadsföring i sociala medier är inriktad på att generera nya följare och få engagemang på respektive sociala medier, då är inte detta artikeln för dig.

Men om du vill ta din marknadsföring i sociala medier till nästa nivå och få ut mer än nya följare, då ska du fortsätta läsa! I den här artikeln får du fem avancerade tips som kan ta din marknadsföring i sociala medier till en högre nivå.

avancerade tips marknadsföring sociala medier

Jag har årligen över 50 utbildningar i LinkedIn och marknadsföring i sociala medier. Det är väldigt mycket som ryms inom begreppet ”marknadsföring i sociala medier” vilket ibland ger ett problem. Vem som helst kan starta en LinkedIn- eller Facebooksida. I princip alla som har en smartphone har tillgång till sociala medier och helt plötsligt tror många att de vet exakt vad som gäller för att bygga ett varumärke eller sälja produkter via sociala medier.

Att ta snygga bilder och använda hashtags klarar de flesta men det ryms så mycket mer inom marknadsföring i social medier. Vad säger det egentligen att du får några likes på en bild, fler följare eller x antal personer som har sett ditt inlägg?

Med det i tankarna kände jag att jag ville skriva ett inlägg som kanske kommer att förvirra en del av mina läsare och ge värde till dig som redan vet att ”content is king”. Men innan jag fortsätter vill jag poängtera att det finns ett stort behov av attraktivt och engagerande innehåll. Att satsa på bra innehåll kommer att ta dig en bra bit längs vägen!

För att verkligen se vilka effekter marknadsföring i sociala medier ger finns det mycket mer att lära sig.

Relaterad artikel: Så blir du en kraftfull & trovärdig tankeledare på LinkedIn

Med dessa avancerade tips får du ut mer av din marknadsföring i sociala medier

För att verkligen se en affärsmässig effekt av din marknadsföring i sociala medier finns det mycket att lära. Här är fem avancerade marknadsföringstips för sociala medier som hjälper dig till nästa nivå.

#1 Använd din data

Först och främst måste du använda din data. Du har säkerligen betydligt mer data om din målgrupp än vad du tror. Hur många e-postadresser har du i ditt CRM-system? Hur kan du segmentera dessa i grupper som du kan använda i sociala medier?

Dina e-postadresser kan du ladda upp till sociala medier såsom LinkedIn och Facebook för att matcha mot användare på respektive plattform.

När du har laddat upp din data kan du använda målgruppsstatistik, dvs ”Audience Insights. Med den här statistiken kan du bl.a lära dig mer om deras intressen, demografi och livsstil för de personer som ingår i din lista. Det här är väldigt viktigt när du försöker bestämma mål för din strategi i sociala medier.

Relaterad artikel: 8 enkla steg för att skapa en strategi för sociala medier

Dessutom kan du använda den här informationen för att leta efter nya kunder genom att skapa så kallad ”Lookalike Audience. Det är alltså en ny målgrupp baserad på hur dina användare ser ut och beter sig digitalt på samma sätt som den CRM-lista du laddat upp.

Tänk på att för att du ska kunna använda ”Audicence Insights och ”Lookalike Audience” måste du annonsera annars kan du inte nå dessa personer.

Däremot är viss data gratis. Förutom att ladda upp information från ditt CRM kan du få fram data och insikter från din egen hemsida. Det får du genom att installera pixlar på hemsidan. Här kan du läsa hur du installerar LinkedIn insight tag och Facebook pixel.

Här rekommenderar jag att du installerar pixlarna i Google tag manager, på så sätt har du alla pixlar samlade på en plats. Med hjälp av informationen du får från pixlarna kan du använda din egen data och sedan väva in i din strategi för sociala medier.

Relaterad artikel: Så här annonserar du med Lookalike audience på LinkedIn

#2 Spåra innehåll med UTM-taggning

De flesta personer, inklusive marknadsförare, bedömer framgången med sociala medier med det engagemang respektive innehåll får. Statistiskt sett visar det att desto mer någon engagerar sig i ett varumärke, desto större sannolikhet att de kommer att köpa från det företaget.

Men det är otroligt lätt att fokusera på engagemang och glömma att även om du får alla gilla-markeringar i hela världen inte innebär att du kommer att sluta sälja fler produkter och / eller tjänster som resultat.

Om du varierar ditt innehåll med olika format och då och då länkar till din hemsida finns det ett enkelt sätt att ta reda på vilken typ av aktivitet som respektive innehåll genererar besökare. Genom att använda UTM-taggning kan du skapa en anpassad URL som kan du sedan kan spåra i Google Analytics. UTM-taggningen kan berätta hur många sessioner, unika besökare, sidor per session, tid, plats och konvertering som varje enskild del av innehållet genererade.

Inte alla företag kommer att behöva spåra innehåll i detalj men om du verkligen vill se hur framgångsrikt ditt innehåll är i sociala medier kan du med hjälp av UTM-taggning se mycket mer än bara engagemang.

Tips: Använd Googles verktyg för UTM-taggning

Om någon klickar på en av dina länkar i ett inlägg i sociala medier och hamnar på din hemsida är sannolikheten låg att personen återkommer till inlägget för att lämna en kommentar.

Behöver du bevis?
Titta på en nyhetssida på Facebook och kolla på antalet personer som har lämnat kommentarer, men uppenbarligen inte har läst den artikeln som inlägget länkar till.
Jag ser det dagligen, att personer faktiskt inte läser hela artikeln utan kommenterar inlägget direkt. Eller istället klickar sig vidare utan att kommentera.

#3 Installera pixlar och lär dig tolka statistiken

Det är här den marknadsföringen på sociala medier som du ofta ser efter du ha klickat dig från en hemsida till exempelvis Facebook.

En pixel är en kod som du installerar på din hemsida vilket gör att de olika plattformarna kan kika in på din hemsida och dela data fram och tillbaka. Genom att installera dessa pixlar kan du skapa en kampanj, så kallad remarketing. Det innebär att du visar annonser för personer som nyligen har besökt din hemsida. Kanske du till och med lär dig mer om de personer som besökt sidan genom ”Audience Insights.

Med hjälp av en pixel förvandlas det helt plötsligt till en super-seriös datadriven plattform som kan generera fler affärer.

linkedin marknadsföring sociala medier pixel

Så här installerar du din LinkedIn insight tag (pixel)

Pixlar borde vara kärnan i allt du gör ur ett reklamperspektiv. Till exempel, ju mer du utnyttjar Facebooks Pixel, ju mer lär den sig om målgruppen du bearbetar och den optimerar sig själv för att få de bästa resultaten.

Det är till och med så att när du använder Facebook pixel kan du se en kostnadsminskning per mål och en ökning av antal konverteringar. Så se till att du använder pixlarna.

Relaterad artikel: 10 KPIer för sociala medier du behöver ha koll på

#4 Ställ in konverteringshändelser

Om du bygger vidare på pixeln kan du som annonsör konfigurera specifika händelser för konverteringar genom att lägga till mer kod på din hemsida och på så sätt spåra de olika händelserna som sker från dina annonskampanjer.

När du till exempel har Facebook Pixel installerad på din hemsida kan du sedan lägga till ytterligare kod för att berätta för systemet vilka handlingar du vill spåra. Detta gör det möjligt för dig att spåra antal leads, registreringar, sidvisningar, nedladdningar och mer.

Dessutom kan du optimera dina kampanjer för dessa specifika händelser och Facebook optimeras automatiskt för att visa annonserna för användare som mest sannolikt vidtar just de åtgärder som är viktiga för dig.

Slutmålet med denna strategi är att kunna tilldela direkt ROI till dina kampanjer så att du vet exakt hur mycket det kostar dig att driva affärer. Något helt annat än bilder på söta katter, eller hur?!

Relaterad artikel: GUIDE – bästa placeringen för dina annonser på Facebook

#5 Upptäck möjligheten med View-Through Attribution

Funktionerna som du får av pixlar är spännande, men grädden på moset är den så kallade ”View-Through Attribution”.

View-Through Attribution (VTA) innebär att du som annonserar kan se antal användare som såg en annons innan de konverterade. Normalt kan du bara spåra konverteringar om en användare har klickat på en annons och omedelbart konverterades, men genom att använda VTA kan du spåra användare som klickar på en annons och konverterar mycket senare via en annan kanal.

Exempel, Om någon har klickat på din annons och sedan köpt en produkt på din hemsida rapporteras köpet under klickattribution. Om någon har sett din annons och sedan köpt produkten rapporteras köpet under visningsattribution.

Fördjupa dig här gällande Facebook och här gällande LinkedIn.

Detta ger dig ett mycket tydligare perspektiv på vilken inverkan dina inlägg i sociala medier ger. Utan View-Through Attribution kan du tro att din marknadsföring i sociala medier inte ger några konverteringar för ditt företag. Med denna avancerade taktik får du en djupare kunskap och bättre spårning.

Relaterad artikel: Vad betyder CTA, CPC, CTR, CPM och andra förkortningar digital marknadsföring

Var uppmärksam då det inte betonar effekten av alla reklamkampanjer kopplat till beslutsprocessen.

Exempel, en person köper ett rabatterat spel via Amazon efter att ha sett en Facebook-annons i sitt flöde. Men det egentliga skälet till att de känner till produkten är för att de såg en Youtube-annons tidigare samma dag och såg dessutom att spelet annonserades på en ledande spelsida.

Fördjupa dig ytterligare med dessa artiklar:

Avancerad vägledning: Öka försäljningen på webbplatsen med din Facebook pixel
LinkedIn conversion attribution model
Annonsering med LinkedIn attribution

Sammanfattning avancerade tips marknadsföring sociala medier

Som du märkte i den här artikeln har vi steppat upp några nivåer. Marknadsföring på sociala medier kan börja med roliga, söta bilder och videor. Är du ny finns det många artiklar på bloggen som kanske passar dig bättre, använd sökfunktionen för att hitta just det du behöver hjälp med.

I takt med att du lär dig utvecklas du också i din kunskap. Du samlar erfarenheter och höjer din ambition. Efter hand ser du ett behov av mycket mer effektiva verktyg och metoder.

Verktyg och metoder som kan användas för att bygga varumärken och sälja produkter, med tillgång till avancerade möjligheter som i sin tur kräver både en bra systematik och strategi samt en fördjupad förståelse av marknadsförings-principer och kundens beteende.

Det finns ingen ände på hur detta kan användas för att optimera dina insatser och dina resultat – ta en titt på dina strategier och fundera på om du får ut det mesta av närvaron i sociala medier.

Den här artikeln är kurerad från Social Media Today


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: 5 avancerade tips gällande marknadsföring […]

  2. […] Relaterad artikel: 5 avancerade tips för marknadsföring i sociala medier […]

  3. […] Relaterad artikel: 5 avancerade marknadsföringstips för sociala medier […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *