5 gyllene regler för marknadsföring som aldrig ändras

5 gyllene regler för marknadsföring som aldrig kommer att förändras

Då och då behöver du stanna upp och fundera. Hur hänger saker ihop? Vad är det till slut som är viktigast? Vilka är de viktigaste grunderna för att bygga din verksamhet, affärsmål och strategi på?

Låt dig inte lockas för mycket av den senaste trenden eller de nyaste metoderna. Inte för att de nödvändigtvis är dåliga eller att det är en ”fluga”. Utan för att det är lätt att glömma relevans och sammanhang. Din marknadsföring är en helhet och den har några enkla utgångspunkter. Dessa 5 regler för din marknadsföring får dig förhoppningsvis att tänka ett varv till.

marknadsföring

Här är 5 grundläggande regler som alltid kommer att hålla din marknadsföring relevant.

Marknadsföring är ett stort och komplext område. Ett tag var infographics den coola grejen som alla skulle ha. Nu är det chatbots, podcasts och video.

LinkedIn ändrar ständigt sina algoritmer vilket håller både marknadsförare och företagare som du och jag på tårna. Detsamma gäller för Google, Facebook och andra sociala medier.

När du tittar på saker ur ett bredare perspektiv har dock vissa grunder inom marknadsföring klarat tidens test.
Teknologierna kan förändras, men dessa fem gyllene regler för marknadsföring kommer alltid att förbli desamma.

#1 Dina kunders handlingar säger mer än deras ord

Har du någonsin upplevt detta?

Du undersöker dina kunder för att fråga om de skulle köpa en ny produkt. Svaret är positivt och du lanserar produkten, bara för sedan se att den sedan misslyckas spektakulärt. Även om det är väldigt frustrerande är nyckeln att dina kunders handlingar säger mer än deras ord. I slutändan är det en enda sak som räknas, om de plockar fram sin plånbok – eller inte.

Istället för att fråga dina kunder om de vill köpa, få dem att köpa nu, direkt på plats. Till exempel: du kan helt enkelt berätta en story för dem om vad du gör och sedan erbjuda dem en produkt eller tjänst till ett visst pris. Om de inte betalar, vet du fortfarande inte hur du ska sälja till dina kunder. Och du inser att du har en anledning till att undersöka vidare för att förstå vad som hindrar dem. Det här tipset är särskilt praktiskt när du lanserar en ny produkt eller tjänst.

#2 Glöm att försöka ge dina kunder information, var smartare än så

Ja, din produkt eller tjänst har massor av funktioner,  finesser och fördelar, men det betyder inte att du till varje pris ska babbla på om var och en av dem.

Att helt enkelt lista alla funktioner i din produkt eller tjänst är ett klassiskt fel inom både försäljning och marknadsföring. Något amatörer gör. Berätta istället hur du kan lösa deras problem, särskilt de som upplevs som smärtsamma (jobbiga, många biverkningar, tids- och kostnadskrävande).

Till exempel:
Ett företag som gör garageportar är väldigt stolta över den höga kvalitén som deras garageportar har. Men snarare än att bara prata om det, fokuserar de på att berätta hur garageportarna ger högre säkerhet (vilket är vad kunderna faktiskt är bekymrade över).

Ytterligare ett exempel:
År 2001 kunde Apple tälja guld med sin iPod med budskapet ”1000 låtar i fickan”.

Varför?
Folk var trötta på att bära runt en tung Walkman. Apple kunde ha sagt ”5 GB lagringsutrymme där du kan lagra dina låtar” – men det skulle definitivt inte ha varit lika effektivt.

Fundera över hur du kan prata med din kund på ett sätt som får dem att reagera med ett ”wow, den här produkten eller tjänsten behöver jag.”

Relaterad artikel: 4 tips som kickstartar din marknadsföring i sociala medier

3. Sluta betrakta ”alla” som dina potentiella kunder, tänk längre än så

Ja, din produkt eller tjänst har massor av funktioner,  finesser och fördelar. Du erbjuder något som på avstånd liknar eller tillhör samma kategori och användningsområde som sådant som redan finns på marknaden och som folk köper mycket av. Fast din produkt eller tjänst är så klart bättre eller billigare.
Men detta betyder inte att det är smart att tro att nästan alla, eller ganska många, är potentiella kunder. Det räcker inte med att du tycker att personer ”borde” se nyttan eller ett behov för din tjänst eller produkt.

”Du kan faktiskt slå in skruvar med min hammare.”
– Jag är ganska säker på att jag föredrar en skruvmejsel.

”Men, min hammare är ju mycket billigare än en högkvalitativ skruvdragare?”
– Oj, du har verkligen inte förstått vårt behov.

Fokusera istället på just det du är bäst på, att erbjuda och ta reda på vilka sorters kunder, sammanhang och behovssituationer som har mest konkret värde och nytta av dina tjänster.

Modern och smart försäljning handlar lika mycket om att veta när man inte ska fortsätta en dialog med kund, som att ha metoder för att föra ett samtal på rätt sätt – vidare med de mest lämpliga kundämnena.

Relaterad artikel: 5 avancerade tips för marknadsföring i sociala medier

#4 Skapa marknadsföring som definierar vem du är

Många marknadsförare och företagare håller sig vid ”säker” marknadsföring – antingen för att de vill visa en professionell bild, eller att de är rädda för att prova olika saker. Det många glömmer är att om du inte vågar ta en risk med din marknadsföring och göra något annorlunda så riskerar du att försvinna i mängden – tillsammans med de tusentals marknadsföringsbudskap som susar förbi varje dag.

”Åhhh så opersonlig du verkar! Kan jag få ditt telefonnummer?”
Sen när är opersonlig attraktivt?

Vill du synas i bruset?

Skapa marknadsföring som definierar vem du är utan att hålla tillbaka något. Alla människor måste inte gilla det. Kanske någon tycker tvärtom eller till och med blir lite förolämpad, men det är ok (så länge du inte gör något urdumt och bränner ner hela huset.)
Det skulle kunna vara stora kaxiga annonstavlor i fetstil.
Det skulle kunna vara att ha en snygg och lite kaxig FAQ-sida på din webbplats.
Sidan behöver naturligtvis inte vara just kaxig, men en eller annan form av märkbar mänsklig attityd.
Detta istället för en tråkig FAQ som är känslolös och korrekt men visar en stel och affärsmässig ton.

Om du vill tänka igenom dina strategier för marknadsföring, börjar du med att skriva ner de värderingar som ditt företag står för. Titta sedan på din nuvarande marknadsföring och justera saker i enlighet så din marknadsföring återspeglar dessa värden.

Relaterad artikel: 8 enkla steg till en strategi i sociala medier

#5 Få dina kunder att bli din armé av marknadsförare

I stället för att enbart marknadsföra dig med ditt företags egna resurser, varför inte utnyttja din kundbas och bygga upp ett samling marknadsförare eller ambassadörer genom deras aktiviteter? För småföretag kan ”word-of-mouth” betyda vinna eller försvinna för verksamheten. Vad säger andra om dig när du lämnat samtalet eller rummet?
Även för större företag lönar det sig att engagera kunderna regelbundet så att du kan hålla dem kvar i stället för att ständigt behöva skaffa nya kunder.

I exemplet med företaget med garagedörrar hör man av sig man regelbundet till sina kunder genom att skicka dem undersökningar för att lära sig mer om de upplevelser de har haft med produkter och tjänster. De som svarar positivt kontaktas för att be dem om en recension; för dem som svarar negativt tar man tag i möjligheten att lösa eventuella problem som de har.

Prova detta själv – denna strategi kan användas både för specifika webbplatser där kunder kan recensera produkter och företag men också på andra sätt. Du kan t ex uppmuntra dina kunder att dela fina berättelser om ditt företag via andra sociala mediekanaler. Både LinkedIn (på profilen) och på Facebook (på företagssidan) kan dina kunder lämna ett omdöme. Fundera även på hur du kan få in UGC som en del i din marknadsföring.

Relaterad artikel: 7 viktiga trender för sociala medier 2020

Följ grunderna i marknadsföring

Medan marknadsföringskanaler och funktioner kommer att fortsätta utvecklas, kom ihåg att alltid fokusera på grunderna, det vill säga dessa fem gyllene regler för marknadsföring. Genom att använda dessa beprövade principer och även testa de senaste marknadsföringsteknikerna kommer din marknadsföringsstrategi att vara hållbar och effektfull.

Den här artikeln är delvis kuraterad från Inc.


2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Fördjupa dig: 5 gyllene regler som aldrig förändras gällande din marknadsföring […]

  2. […] Relaterad artikel: 5 gyllene regler för din marknadsföring som inte kommer att förändras […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *