LinkedIn ändrar sina algoritmer (igen!)

LinkedIn ändrar sina algoritmer för mer engagemang

LinkedIn har passerat 3,5 miljoner användare i Sverige och är den i särklass största professionella plattformen. Men inte nog med det, LinkedIn har fortfarande en bra organisk räckvidd och deras algoritmer fungerar något annorlunda än andra sociala medier. Det här är den 4:e artikeln som jag skriver om LinkedIn´s algoritmer och den här gången handlar det om engagemang!

algoritmer LinkedIn

LinkedIn släppte i veckan information gällande några av de specifika förändringar som de har gjort i sin algoritm. Framför allt handlar det om att öka dialogen och få en högre aktivitet bland användarna.

När LinkedIn konstaterade att främst topp-användarna fick högt engagemang på plattformen och såg att de som hade färre kontakter vars inlägg för det mesta ignorerades, påbörjade arbetet med att justera algoritmerna. För att förbättra engagemanget bland användarna har LinkedIn omarbetat sin algoritm så att den bättre främjar inlägg från fler användare. Helt enkelt för att uppmuntra diskussion bland fler personer.

Den här förändringen har implementerats och finputsats under ca ett års tid. Kanske har du märkt att LinkedIn favoriserar mer relevant innehåll (dvs ämnen, intressen och kontakter relaterade till dig) i flödet, istället för som tidigare ett större fokus på s.k. virala inlägg.

GUIDE -> Så här fungerar algoritmen på LinkedIn

Inlägg i ditt flöde

Inlägg kan visas i ditt flöde eftersom du har kontakt med eller följer en personen eller sida som publicerade inlägget. Eller för att en kontakt gillade, kommenterade eller delade någon annans inlägg. Du kan också se inlägg från grupper du är med i, hashtags som du följer och evenemang du deltar på. Allt med målet att visa dig det innehåll och de konversationerna som du troligen bryr dig mer om.

Varje gång du öppnar din LinkedIn-app, letar LinkedIn efter nya inlägg från dina kontakter, sidor och hashtags du följer samt de grupper du har gått med – allt så att du kan hålla dig uppdaterad med de senaste konversationerna.

Hur fungerar algoritmerna på LinkedIn?

Tanken med den uppdaterade algoritmen är att uppmuntra till mer aktivitet och göra LinkedIn till en i allmänhet mer engagerande och aktiv diskussionsplats. Det kommer bidra till att medlemmarna kommer tillbaka oftare och ju fler användare som ser mer relevanta inlägg & diskussioner, desto högre närvaro och fler som förhoppningsvis gör inlägg på LinkedIn

I hjärtat sitter en maskininlärningsalgoritm som arbetar för att identifiera de bästa konversationerna för användarna på LinkedIn. Under en bråkdel av en sekund tittar algoritmen på tiotusentals inlägg och rankar de mest relevanta högst upp i flödet. För att kunna fungera i denna skala och hastighet har LinkedIn´s flöde en så kallad ”two-pass architecture”. Det första steget (FPR) skapar ett preliminärt val baserat på förutsedd relevans för flödet. Exempel är uppdateringar från ditt nätverk, jobbrekommendationer och sponsrade inlägg.

Det andra steget (SPR) kombinerar sedan och värderar resultatet från det första steget. SPR skapar en enda, personlig rankad lista. Medan ”FollowFeed” är den dominerande FPR som levererar uppdateringar till ditt flöde från ditt nätverk. Mer än 80% uppdateringarna kommer från FollowFeed, och de uppdateringarna bidrar till mer än 95% av medlemmarnas samtal.

Fördjupa digdet tekniska bakom algoritmen

LinkedIn algoritmer flödet

De viktigaste punkterna i LinkedIn´s uppdaterade algoritmer

  • Innehåll som har större sannolikhet att användarna kommer att interagera med kommer att lyftas fram mer. Det innebär personer som du interagerar med direkt i flödet genom kommentarer och reaktioner eller användare som har gemensamma intressen med dig, baserat på din profil.
  • Inlägg från en person som är närmare ditt egna nätverk och dina intressen kommer att lyftas fram. Detsamma gäller inlägg som behöver mer engagemang och inte om det redan är viralt. Det innebär att algoritmen kommer att lyfta inlägg som har lägre engagemang snarare än de som du vanligtvis ser.
  • Även inlägg som bjuder in till konversationer och som innehåller saker som uppmuntrar till ett svar kommer att visas mer. Detta i kombination med omnämnande av relevanta personer och hashtags. OBS, var noggrann att du bara nämner personer som du tror är intresserade av att svara, max fem är en bra tumregel.
  • Inlägg som får kommentarer, dvs att det blir en dialog i själva inlägget, kommer också att lyftas fram.
  • Inlägg inom en specifik nisch och ämne kommer lyftas fram och breda ämnen får då lägre synlighet. Exempelvis vet LinkedIn att användarna är mer intresserade av att gå djupare in på ämnen de är intresserade av. Återkommande ser de bättre konversationer kring en viss nisch, som exempelvis #performancemanagement än den breda #management.

Varför det är viktigt med engagemang?

Jo, helt enkelt för att engagemang av högre kvalitét lockar fler annonsörer, säger Pete Davies, Head of LinkedIn Feed Product.

Engagemanget bland medlemmar på LinkedIn är rekordhögt och det drivs av det innehåll som delas i flödet.

Relaterad artikel: 4 sätt att skapa inlägg på LinkedIn som ger bättre engagemang

Sammanfattning

Jag tycker mycket av det här låter bra. Återigen har LinkedIn sneglat på Facebook gällande engagemang som premierar inlägg från vänner före varumärken. För att få en bra synlighet handlar det om att få igång samtal i inläggen. Att använda hashtags och tagga relevanta personer kommer också att påverka men jag hoppas att det inte går över styr och personer försöker lura algoritmerna mer än vad vissa redan gör idag.

Äkthet är nyckeln. Det fungerar bättre när användarna på LinkedIn pratar om saker de verkligen bryr sig om, på ett sätt som är naturligt för dem. Genuina konversation kring egna äkta erfarenheter ger bättre och djupare konversationer. Bättre konversation leder i sin tur till en starkare gemenskap och kontakt.

De här ändringarna har pågått under över 1 års tid och börjar gälla nu. Fortfarande är det en del verktyg som jag saknar och hade gärna sett bättre statistik på hur mina inlägg presterar samt möjlighet att skapa evenemang.

Berätta, hur tänker du?
Kommer du ändra det du gör på LinkedIn?


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

4 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] är det fler saker som påverkar. Algoritmerna på LinkedIn styrs av snabbt engagemang, kommentarer, dwell time (uppehållstid), dina aktiviteter, och mycket […]

  2. […] 7:e dag som skickas ut till en del av de som följer gruppen. Vem som får en avisering styrs av algoritmerna och medlemmarnas […]

  3. […] LinkedIn ändrar ständigt sina algoritmer vilket håller både marknadsförare och företagare som du och jag på tårna. Detsamma gäller för Google, Facebook och andra sociala medier. […]

  4. […] hittar du den senaste artikeln om algoritmer på LinkedIn, som nu premierar bl.a […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *