Nyheter och ändringar för LinkedIn

Nyheter och ändringar för LinkedIn

Vi är bara i början av februari och redan har LinkedIn släppt över 20 nyheter och även tagit bort en del funktioner. Som vanligt sker dessa ändringar efterhand på LinkedIn. Ser det ut som vanligt hos dig, eller du saknar någon av funktionerna – det kommer. I december kunde du läsa en summering av 2023 års nyheter och året.

Nya funktioner LinkedIn Q1_2024

I början av året publicerade jag artikeln, 7 trender att hålla koll på för 2024 och nu ser jag att med dessa nyheter har en del redan införlivats.

Rekordengagemang på LinkedIn – ännu en gång

I Microsofts Q2 rapport framgår det ännu en gång att LinkedIn ser både rekordengagemang och antal sessioner ökade med 12%. Även intäkterna ökade, 9% och ökningen komme från alla områden, dvs  premium-funktioner och annonsering.rekord engagemang LinkedIn

LinkedIn har passerat 1 miljard användare varav 40% loggar in varje månad. Microsoft rapporterar att tillväxten av medlemmar från Tyskland och Indien har bidragit till ökningen.

Följande nyheter och ändringar på din profil på LinkedIn

Fler AI-funktioner på LinkedIn

LinkedIn integrerar ännu fler AI-funktioner, i linje med Microsofts bredare tillvägagångssätt för att klämma in AI-verktyg varhelst det är möjligt. LinkedIn har nu AI i:

 • meddelanden
 • förslag på inlägg
 • sammanfattning på profilen
 • träning och hjälp för jobbsökare

Det här gör mig även lite orolig när det gäller hur det kommer till att förvränga presentationen och faktiska kompetenser. Men AI är framtidens väg, så jag antar att LinkedIn ser detta som att de ligger i framkant.

Också värt att notera är LinkedIns AI-drivna ”Collaborative Articles” nu är den snabbast växande trafikällan. Vilket är vettigt, med tanke på att du som kommenterar dessa får ett ”expert-märke” på din profil. Det är även värt att tänka på i samband med ”rekordengagemanget”.

Relaterad artikel: LinkedIn släpper nya AI-drivna verktyg

LinkedIn testar”element”

LinkedIn fortsätter att lägga till mer generativ AI, denna gång inom LinkedIn Learning.

Först och främst experimenterar LinkedIn med ett nytt coachningselement. Det kommer att använda generativ AI för att vägleda din inlärningsresa, baserat på specifika frågor relaterade till din nuvarande karriär.

LinkedIn AI

Daily är en personlig videoupplevelse i ett lättsmält format utformad för att du ska kunna lära av LinkedIn-instruktörer och experter dagligen. Du kan se korta, engagerande videos i ett personligt flöde och du lär dig de färdigheter du vill lära dig mer om, från instruktörerna på LinkedIn – utan distraktion. LinkedIn har även byggt in snabba kunskapstest för att bedöma dina framsteg och för att hjälpa dig att hålla dig motiverad. Dessutom har de lagt in ”gamification” för att hålla dig motiverad och lära något litet varje dag.

AI-baserad lärande_Daily_LinkedIn

Funktionen är tillgänglig i LinkedIn Learning-appen. Du kan svepa vertikalt (påminner om stories) för att se fler korta videos som dessutom är skräddarsydda efter dina intressen. Du kan även följa instruktörer och ämnen för att få se mer av en viss person, eller ett specifikt ämne.

Fördjupa dig: LinkedIn AI coaching och lärande

Certifikat på din profil

En annan nyhet är att du kan få ett certifikat på din profil. Ja, om du har klarat kursen såklart. Det är ett sätt som LinkedIn vill signalera att du faktiskt har den kompetensen. Ett sätt att göra detta är genom tidigare arbetslivserfarenhet, ett annat sätt är nu professionella certifikat. Över 12 miljoner LinkedIn-medlemmar har redan referenser på sina profiler idag, nu tas det ett steg ytterligare.

För att få ett professionellt certifikat behöver du gå kurser på LinkedIn Learning och få 70 % eller högre i slutbedömningen. Sedan kan du lägga till certifikatet till din LinkedIn-profil och associera det med specifika kompetenser som visar var du lärde dig kunskapen.

Hittills har LinkedIn lanserat 33 professionella certifikat från 15 leverantörer, inklusive Microsoft, Zendesk, Twilio, ServiceNow och fler. Det betyder att du kan gå en kurs och visa upp ditt certifikat på din LinkedIn-profil.

Linkedin _marknadsföring_utbildning

Skaparläget försvinner från din profil

För två år sedan lanserade LinkedIn skaparläge där du som aktiverade det fick fler funktioner, bättre statistik samt synligt vilka 5 ämnen du pratar om. Sedan dess har mer än 18 miljoner människor aktiverat funktionen. Skaparläget ger fler funktioner, bättre statistik, följ-knapp och annat utseende på profilen.

Förra veckan fick jag ett mail från LinkedIn där det framgår att de ändrar och tar bort skaparläget.‌
LinkedIn har också fått feedback av användarna och kommer nu ge det bästa av skaparlägets funktioner till fler medlemmar. Under de kommande månaderna kommer LinkedIn att ge alla medlemmar åtkomst till verktyg som tidigare endast funnits för oss med skaparläget.
Det innebär att du kommer ha tillgång till samma funktioner och analyser, men på/av-knappen för skaparläget försvinner.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Följande ändras på din profil:

 • De 5 hashtaggarna som definierar innehållsskaparens ämnen försvinner (feb -24)
 • Skaparlägets på/av-knapp tas bort från avsnittet resurser i din profil. (mars – 24)
 • Om-sektion flyttas upp till toppen av din profil så att andra enkelt kan se din text. (mars – 24)
 • Möjlighet att välja ”följ eller skapa kontakt” som primär knapp på din profil – tänk på att det kommer förbli ”följ” om du inte ändrar det. (mars – 24)

Relaterad artikel: Så fungerar skaparläge på LinkedIn

Överblick av hashtags du följer

Nytt är även att du har en samlad överblick över de hashtags du följer på LinkedIn. Du kan bokmärka sidan vilket gör att du snabbt kommer åt både relevant innehåll – för att kommentera, och personer som pratar om det du är intresserad av. Jag följer 28st hashtags och får se en del av dessa inlägg i mitt flöde.

Utökad sökfunktion

Säkerligen har du sparat en lista med dina favoritpersoner, leads och tilltänkta kunder samt personer som skriver om ditt ämne. Nu har LinkedIn släppt fler filter, så kom ihåg att du uppdaterar dina sökresultat med vilket format det är postat i.

Du kan välja mellan:

 • Video
 • Bilder
 • Jobb
 • Nyhetsbrev
 • Livevideo
 • Dokument

Mina favoritfilter för utvalda innehållsskapare ger mig en stor fördel och tar bort skräp som LinkedIn tror att jag vill se samt alla annonser och sponsrade inlägg.

Dina tjänster / service page / providing services

Din ”tjänstesida” har flyttat, från toppen på din profil till en egen sektion längre ner.  Du ser mer information direkt på din profil, bl.a media, beskrivning, tjänster, 5 ⭐️ betyg, rekommendationer plus en ”visa alla” för att gå tillbaka till tjänstesidan.

Utkast för meddelande

Det är nu tillagt ett filter för dina meddelande vilket tillåter dig att spara och se dina utkast i en inbox. Det fungerar än så länge endast via mobilen och finns bakom hamburgermenyn,  ≡.

Uppdatering av profilbesök

För Premium-medlemmar visar det här avsnittet även de profilbesökare du fick under den första månaden efter att du publicerade ditt inlägg, från och med dagen efter att du postade. Du kan klicka på ”visa alla” för att utöka listan för att visa upp till 100 av dina senaste profilbesökare (beroende på deras sekretessinställningar). De senaste besökarna kommer att finnas längst ner på listan.

Dessutom har det lagts till fler sökfilter kopplat just till profilbesök.

Profilbesök LinkedIn profil Premium

Collaborative articles / Samarbetsartiklar

Inom kort kommer du att kunna svara på andras kommentar och inte bara klicka på tummen. Dessutom kommer det ett nytt utseende via mobilen som kommer göra det enklare att läsa och snabbt lämna en kommentar.

Fördjupa dig: Collaborative articles

Evenemang & Live event

Nu kan du vara med på en livesändning utan att ha sidan för själva live-sändningen öppet. Precis som med audio-event  får du nu en mindre ruta längst ner (ungefär som meddelande-rutan) vilket innebär att du kan följa med på själva sändningen – även om du scrollar i flödet.

Men på mina livesändningar måste du ha fönstret uppe ingen multitasking alltså. Var med på mina livesändningar varje fredag 8:30, fullspäckat med kunskap.

Verifiera ditt LinkedIn-konto

Många har frågat om verifieringen och det är upp till dig. Jag har valt att verifiera mitt konto då det visas ett symbol på din profil och i sökresultat. Hur du ska tänka och går tillväga kan du läsa i artikeln, verifiera ditt Linkedin-konto.

synlighet verifierat konto LinkedIn

Använder du Windows?

Då ska du testa den nya LinkedIn-appen för datorn. Du hämtar den i Microsoft Store och ger dig enkelt tillgång till LinkedIn via startmenyn. Du behöver ha Windows 10 version 17763.0 eller högre.

Följande nyheter och ändringar på företagssidan på LinkedIn

Företagssidan fick en stor uppdatering i somras med helt nytt utseende och gränssnitt. Men det händer mycket även gällande företag. Bl.a har de 3 hashtaggarna på företagssidor tagits bort. De tillför ingenting i och med att företag kan kommentera enkelt. Det enda sättet ett företag kunde kommentera på förut var just via dessa 3 hashtags.

Relaterad artikel: 7 sätt att få bättre effekt på företagssidan på LinkedIn

Nytt annonsformat

Nu är det möjligt att sponsra en artikel. Det är perfekt om du skriver artiklar, dvs längre inlägg. Nu kan du alltså sponsra artiklar med följande:

 • medvetenhet
 • engagemang
 • Leads-generering

När ska du använda detta?

Om du redan har artiklar skrivna på din företagssida så kommer dessa nu få större synlighet – via annonsering.
Dessutom kommer alla kommentarerna finnas kvar på artikeln och du kan även generera leads – utan att läsaren lämnar LinkedIn.

För närvarande går endast att sponsra artiklar skrivna på en företagssida, men enligt LinkedIn kommer det ”massor av andra funktioner” kopplat till det här i år.

Annons LinkedIn sponsrade artiklar

LinkedIn tar bort ”Lookalike Audience”

Den 29 februari 2024 kommer LinkedIn ta bort ”Lookalike audience”. Det innebär att:

 • Nya lookalike-målgrupper ej går att skapas och befintliga går ej att redigera.
 • Befintlig lookalike-målgruppsdata slutar att uppdateras.
 • Aktiva kampanjer som använder lookalike-målgrupper fortsätter att leverera med den statiska målgruppen.

Linkedin _marknadsföring_utbildning

I stället för Lookalike-målgrupper rekommenderar LinkedIn:

 • Predictive audiences” för datakällor för kontaktlista, konvertering eller Lead Gen Form.
 • Audience Expansion ” för matchade målgrupper och inriktning mot attribut, till exempel kompetens eller intresse.

Dessa alternativ kan hjälpa dig att skala och nå liknande målgrupper samt identifiera köpare som sannolikt kommer att agera.

Fördjupa dig här: Lookalike audience på LinkedIn

Annons-fliken tas bort på företagssidor

Det här tycker jag är synd eftersom jag ofta går in på företagssidor och kikar på deras annonser. Nu får du istället gå in i LinkedIn’s annonsbibliotek och söka dig fram till det du vill se. Det här förklarar även problemet som LinkedIn har haft de senaste veckorna gällande att visa annonser på företagssidan.Annons-fliken tas bort på företagssidor

LinkedIn lanserar spårning av ”Website Actions”

LinkedIn har lanserat ett nytt sätt att spåra annonser, så kallad ”Website Actions”. Den använder LinkedIn Insight tag på din webbplats för att bättre koppla aktiviteterna på LinkedIn till webben, vilket hjälper till att optimera annonsmätningen.

LinkedIn lanserar spårning av "Website Actions"

Som du kan se i det här exemplet blir det enklare att spåra flera aktiviteter på din webbplats, utan att behöva ha en unik kodning för var och en. Du kan sedan välja de åtgärder du är mest intresserad av och använda dem för att skapa annonsmålgrupper och spåra specifika datapunkter.

Nu kommer du att få data för att hjälpa till med retargeting, mäta faktisk kampanjeffekt och optimera din annonsbudget för att maximera resultaten.

Funktionen började rullas ut 31/1-24 och jag har redan fått tillgång. Nu får jag mycket bättre data över de som besöker SmartBizz.se. OBS! Du måste ha LinkedIn insight tag installerad på webbsidan och det rekommenderar jag alla att ha. Riktigt bra funktion, framför allt för dig som bygger målgrupper och jobbar med retargeting.

Fördjupa dig: Website actions för annonsering och marknadsföring

Nya verktyg och funktioner för arbetssökande på LinkedIn

Enligt en undersökning av LinkedIn framgår det att majoriteten av yrkesverksamma (85%) överväger ett byta jobb under 2024.
LinkedIn har släppt tre spännande uppdateringar kopplat till funktionen för jobbsökning.  Och det kommer göra det enklare för dig att upptäcka nya möjligheter som du kanske inte ens hade tänkt på.

Det finns ett par sätt som LinkedIn gör för att underlätta för dig och vad du behöver för nästa jobb.

 • När du ställer in en jobb-avisering, förutom att bli meddelad om lediga jobb, rekommenderar LinkedIn några kurser och professionella certifikat som hjälper dig att bygga upp de färdigheter som behövs för den specifika rollen.
 • När du tittar på ett jobb rekommenderas specifika kurser för att hjälpa dig bygga upp den kompetens som krävs. Om du har tillgång till LinkedIn Learning (Premium) kan du få information när det lanseras nya kurser inom det ämnet eller området.

Så om du vill lära dig hur du blir bättre på att delegera så kan systemet ge dig tips och förslag på relevanta kurser inom detta.

Kompetenser för jobb LinkedIn

LinkedIn har även lagt till några nya funktioner för arbetssökande, inklusive jobbannonser efter olika kategorier, höjdpunkter för jobbpreferenser och nya verktyg för AI-jobbansökningsassistent.

 1. Hitta nya möjligheter som passar dig bäst med ”Jobbsamlingar / Job Collections”
  Funktionen låter dig utöka dina jobbalternativ och utforska samlingar av relevanta jobb inom en mängd olika branscher, specialiteter och företag som du kanske inte annars varit medveten om.
  För att börja, besök fliken Jobb på LinkedIn. Leta efter ”Utforska med jobbsamlingar” och klicka på någon av samlingarna som passar dig och dina intressen, inklusive jobb som erbjuder distansarbete, bra föräldraledighet eller fokus på hållbarhet.

 2. Hitta ditt idealiska jobb snabbare med en ny sida
  Tänk på att ställa in dina jobbpreferenser som att plantera frön till din drömkarriär. LinkedIn’s nya ”Preferences-sida” – som finns högst upp på fliken Jobb på mobilen, till vänster på datorn – gör det nu enkelt för dig att välja och hantera dina preferenser på ett ställe, så att du kan ta hand om dessa frön och säkerställa bästa möjliga chanser till tillväxt och en idealisk jobbmatchning.
  Och när dessa inställningar väl har ställts in kommer LinkedIn att markera dem i grönt på varje jobbinformationssida för att hjälpa dig att snabbt utvärdera de mest givande möjligheterna.

 3. Visa ditt intresse för företag direkt med rekryterare med ”Jag är intresserad”
  Ibland vet du att du är intresserad av ett företag men kan inte hitta rätt jobb. Då kan du dra nytta av den nya ”Jag är intresserad”-knappen. Förutom att den är tillgänglig på en företagssida (på fliken Life), är det nu tillgängligt på alla jobb som lagts upp av företaget.
  Med den här knappen kan du privat uttrycka intresse för att arbeta för ett företag utan att behöva söka en specifik roll, även om det inte finns några öppna roller på företaget. Och när du signalerar att du är intresserad kan rekryterare på företaget se din profil när de söker efter kandidater. LinkedIn rekommenderar att du signalerar intresse för dina topp 10-20 företag.

 4. Förstärk ditt jobbsökande med hjälp av AI
  Om du vill förstärka ditt jobbsökande kan du dra nytta av ännu fler LinkedIn Premium-verktyg för arbetssökande. Exempelvis funktionen ”Top Choice Job” – som hjälper dig att sticka ut bättre, vilket gör det 43 % mer sannolikt att få ett meddelande tillbaka från en rekryterare. Prenumeranter kan också finslipa sin sökning och spara tid med avancerade premium-filter. Det gör det enklare att hitta och söka jobb där du skulle vara en toppsökande samt hitta personer som aktivt anställer i eller utanför ditt nätverk. LinkedIn börjar också lansera en ny AI-driven LinkedIn Premium för att hjälpa dig att snabbt bedöma om ett visst jobb passar dig, identifierar det bästa sättet att positionera dig för vilket jobb som helst och lära dig mer om företaget och industri.

Sammanfattning

Överlag är det många nyheter, en bra Q2 rapport och en miljard medlemmar är en bedrift i sig. Men jag skulle fortfarande vilja få mer specifika insikter och statistik kring faktisk engagemang, hur många som sparar inlägg och klickar på läs mer. Och  det känns som att LinkedIn borde tona ner AI, bara lite.

Att läsa en robots tolkning av webbartiklar, ompaketerade som deras egna tankar, verkar LinkedIn uppmuntra till med sina avancerade AI-verktyg. Jag vet och förstår, att AI hjälper oss i många arbetsuppgifter och situationer men det kommer behöva granskas en extra gång för att se att en person verkligen har de kompetenser och kunskaper som visas på LinkedIn.

Nyheterna är många och vi är bara drygt en månad in på 2024. Du kan gå tillbaka och läsa om förra årets nyheter. Här hittar du 2023 års nyheter för Q3, Q2 och Q1.

Källor:
Microsoft Q2-rapport
LinkedIn nyheter för jobbsökare
AI på LinkedIn
Social Media Today, Lookalike audienceNär du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt på ditt företag eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Den här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 (2×2) timmar men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *