Nyheter och sänkt räckvidd på LinkedIn

Sänkt räckvidd, fler användare och nyheter på LinkedIn

Ännu en gång har LinkedIn sänkt räckvidden och det pratas om 30% sänkning. Enligt Richard van der Blom så är det sänkning på antal visningar, engagemang och även en på vilka format du använder. Och LinkedIn rapporterar ännu en gång om rekordnivåer och ökat antal användare. Dessutom får du reda på ett antal viktiga nyheter som LinkedIn har släppt.

sänkt räckvidd nya funktioner LinkedIn

Sänkt räckvidd på LinkedIn

I mars & april sänktes räckvidden ännu en gång på LinkedIn. Och jag har sett flera inlägg på LinkedIn där användare har “klagat” på detta. Hur kan LinkedIn göra detta mot oss, vi som är deras kunder.
Men för mig är det inget konstigt, vi får otroligt mycket som är gratis på LinkedIn. Och andra plattformar har gjort samma sak.
Det är så enkelt att ju fler aktiva användare desto mindre utrymme blir det per person.

Men det handlar om att ha rätt KPI:er i din strategi. Inte visningar, engagemang eller tillväxt av följare utan konverteringar.

Fler användare på LinkedIn

I Micosofts Q3 rapport framgår det att LinkedIn har fått fler användare. Även denna gången rapporterades det om rekordnivåer. Men ännu mer intressant är att LinkedIn har, tack vare EU, släppt nya siffror gällande MAU. Nu är det 5,6 miljoner medlemmar i Sverige varav 2 miljoner MAU. Inom EU har antal användare ökat med 2,7 miljoner på 6 månader!

MAU LinkedIn 2024

Spännande nyheter för LinkedIn

LinkedIn har släppt över 200 nyheter i år och som vanligt går det fort. En del funktioner plockas även bort.

En stor förändring som har testats i några månader är hur inlägg med en länk kommer visas framöver. Och det är stor skillnad! Du vet säkert att länkar är dåligt men ändå ser jag dagligen inlägg med länk, länk och ännu fler inlägg med länkar.

Det här nya sättet innebär att LinkedIn prioriterar ner inlägg som styr användare bort från plattformen. Nu, när ett inlägg innehåller en länk minskas den associerade bilden till en miniatyrstorlek som placeras bredvid rubriken. Denna förändring får konsekvenser för företag och organisationer som är beroende av att driva trafik till sina webbplatser.

Inlägg med länk LinkedIn

På profilen har det skett flera ändringar, bl.a i inkorgen men det jag framför allt gillar är den förbättrade statistiken. Nu ser du även antal unika visningar vilket ger ytterligare intressant statistik. Det jag även skulle vilja se är hur många som sparar inlägg men det är ingeting som finns idagsläget.

Alla AI-skapade bilder som publiceras på LinkedIn får nu en ”stämpel” på sig- Det innebär att det blir tydligare att det är en bild skapad av AI enligt C2PA. Det är ett projekt som syftar till att utveckla tekniska standarder för att certifiera ursprunget till digitalt innehåll.

AI-bilder LinkedIn

Har du tid över?
Då kan du numera spendera ännu mer tid på LinkedIn och spela spel. LinkedIn har släppt tre olika spel, testa vetja!

3 nyheter för företagssidor på LinkedIn

Här har det också skett flera förändringar.

Det första är en uppdatering av utseendet på företagssidorna. Du har nu en ”dashboard” som ska hjälpa dig få bättre överblick av din LinkedIn-sida. Du får förslag på åtgärder för att förbättra din sida och engagera din publik. Du kan också se senaste inlägg, spåra prestanda och enkelt kommentera inlägg.

Nytt utseende företagssidor LinkedIn

Premium för företag har rullats ut och nyligen fick jag möjlighet att prova gratis i en månad. Det ska bli spännande att se hur det kommer tas emot. Det finns flera fördelar och den viktigaste fördelen som jag ser är att det går att bjuda in personer som är utanför ditt nätverk.

premium företagssidor

Ytterligare en nyhet är att administratörer kan se vilka som har besökt sidan, en liknande funktion som finns på våra profiler. Du kan granska besökstrafik och demografiska trender över olika tidsperioder i statistikverktyget. När du är administratör för en premium-företagssida kan du även granska en lista över de senaste besökarna, med förbehåll för dessa besökares sekretessinställningar.

Utbildning Linkedin marknadsföring och annonsering

Den sänkta räckvidden är följande

Enligt Richard van der Blom har LinkedIn sänkt räckvidden enligt nedan. Jag vill dock poängtera att det är viktigt att du mäter och ser hur du har påverkats av detta, Själv ser jag ett tapp på 31% i antal visningar.

Profilen:

Visningar: ner 30–40 %
Följaretillväxt: ner 35 – 45 %
Engagemang: ner 70 – 80 %
Inverkan av Top Voice (Collaborative Articles) på räckvidden: ingen

Format:

Dokument (PDF/karusell): ner 40 – 50 % (!)
Text + bildinlägg: ner 30 – 40 %
Inbyggd video: ner 75 – 85 %
Omröstningar: ner 40 – 50 %

Det här ser vi i flödet nu:

Sponsrat innehåll och annonser: nästan 50 %
Rekommenderade innehållsskapare: nästan 24 %
Andra innehållsskapare: 18 %
AI-genererat innehåll av LinkedIn: 6 %
Organiskt företagsinnehåll: cirka 1,5 %

Inlägg med selfies får nu upp till 50 % mindre räckvidd (!).
Inlägg med över 8 taggar presterar 30 % sämre, oavsett engagemang.
Hashtags har ingen som helst inverkan på räckvidd/prestanda längre.

→ Lär dig mer i den här videon, sänkt räckvidd och nya funktioner på LinkedIn

Så här tänker jag gällande LinkedIn framåt

LinkedIn ändras ständigt och sedan jag gick med 2011 har det hänt mycket. För några år sedan kunde jag få 100.000 visningar på ett enda inlägg, idag får jag i snitt 10.000. Därför är det viktigt att du anpassar din marknadsföring till hur LinkedIn fungerar idag istället för att fortsätta på exakt samma sätt.

I veckan gjorde jag en undersökning på LinkedIn där jag ställde frågan:

– Vad gör du nu när LinkedIn sänkt räckvidden?

51% har svarat att de sitter lugnt i båten. Och 40% kommer göra något annat.
poll sänkt räckvidd Linkedin

Och det får mig att tänka på i höstas när LinkedIn sänkte räckvidden. Då bestämde jag mig för att göra en satsning på min marknadsföring och ”vips”, alla mina siffror ökade.Att sitta still i båten är inget jag rekommenderar utan våga testa nya saker!

Linkedin _coach marknadsföring

Dags att optimera din LinkedIn-strategi

Du som marknadsförare måste tänka igenom effekten av denna förändring på LinkedIn och gå igenom din strategi. Innehåll, format, länkar och betalda annonser måste omvärderas för att förbli synliga och nå uppsatta mål.

Företag som verkligen vill driva engagemang på LinkedIn behöver ändra sin inställning till innehåll och investera i skapandet av videor, audio, infografik och bilder. Genom att uppmuntra innehåll som håller användarna kvar på plattformen strävar LinkedIn efter att förbättra användarupplevelsen samtidigt som det är i linje med deras affärsmål.

Om driva trafik är en prioritet för ett inlägg, då kommer annonsering att fungera som en lösning på miniatyrbilden. Men det ger mer än så, ett marknadsfört innehåll gör det möjligt för dig att bättre nå din målgrupp och öka kännedom om ditt varumärke, på ett nischat och riktat sätt.

Jag ser två scenarier framöver på LinkedIn

1) LinkedIn visar fler annonser i flödet vilket innebär att vi som postar organiska inlägg får mindre räckvidd. Det leder till att fler, förr eller senare, måste betala för att få synlighet.

2) LinkedIn har kvar en ok organisk räckvidd men måste då öka intäkterna på annat sätt, dvs genom premium-tjänster. Och nyligen började LinkedIn rulla ut premium för företag, kanske det är ett första steg.

Båda scenarierna kommer att leda till minskad organisk räckvidd.

Men nu gör många en tankevurpa, sänkt räckvidd är inte detsamma som att LinkedIn är dåligt.

Det jag däremot ser är att kombinationen av organiskt innehåll och annonsering kommer vara en väg framåt. En motor som driver på för att även få synlighet på det organiska innehållet.

När allt kommer omkring är det dina berättelser och insikter din största konkurrensfördel – inte antal visningar 🙂
Och att skilja sig från mängden.När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt på företaget eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring & annonsering på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning & coachning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Det är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 timmar men för bästa resultat rekommenderar jag att du bokar mitt coach-program.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *