Hur du som marknadsförare blir mer effektiv i sociala medier

Öka din produktivitet med hjälp av dessa verktyg för sociala medier

Det finns mängder med verktyg och appar för sociala medier. Tanken är att de ska spara din tid och underlätta din och företagets närvaro i sociala medier. Genom att använda ett fåtal, enkla verktyg underlättar du din vardag. Oavsett om du jobbar med sociala medier i din yrkesroll eller är egen företagare kommer dessa tips att hjälpa dig bli mer effektiv.

Det är väldigt lätt att bli ställd av utbudet av appar. Det finns ett enormt utbud. Börja med att ladda ner en eller två appar inom ett ämne eller kategori. Testa och se hur de funkar rent praktiskt för dig.

Vilken effekt har du fått av de appar du redan har och använder?

En nyttig fråga som vi kanske sällan ställer oss. Fundera över om just den appen ger det mervärde som du önskar. Om det erbjuds olika varianter så läs på vad som skiljer mellan gratis och betalversionerna. Många appar är gratis men kanske finns just den funktionen du behöver i en betalversion?

verktyg sociala medier

#1 Schemalägg inlägg

Buffer är mitt favoritverktyg och ett av verktygen som jag använder varje vecka. Buffer är helt enkelt en schemaläggare. Den hjälper dig att lägga inlägg på den tid du har bestämt att inlägget ska publiceras. Ofta när jag utbildar frågar jag: -när lägger du inlägg? Svaret blir ofta ”när jag har tid”. Det viktiga är att inläggen ska publiceras på den tidpunkt som dina följare och gillare är där.

Buffer har en gratisversion som kan användas av alla. Många stora företag har dyra lösningar där man betalar per licens men om man vill ta hjälp av personalen för att bygga varumärke så kommer de långt med att ha Buffer installerat. Förutom att inläggen publiceras på bestämd tid så sparar de också tid. Fyll på med inlägg för hela veckan och gör det en gång i veckan. I betalversionen ingår det bl. a:

 • Upp till 10 sociala kanaler (profiler) – Du kan hantera flera konto och kanaler, både profiler och företagssidor.
 • Upp till 100 schemalagda inlägg – Det är mycket och du kan planera inlägg för många kanaler och veckor framåt.
 • Varierad schemaläggning – Det innebär att du kan ha olika tider för olika kanaler och olika dagar. Exempelvis så har jag inlägg på Facebook som går ut klockan 9:07 på tisdagar och torsdagar. På måndagar och onsdagar går det ut inlägg kl 15:15  Alltså på den tiden jag vill att det ska gå ut i respektive kanal.
 • 15 RSS Feed per ansluten profil – Du har möjlighet att koppla ihop 15 RSS flöde per ansluten profil/kanal. Det här sparar tid och du kan lätt fylla på schemaläggaren med relevanta inlägg inom ditt område.

Jag gillar enkelheten med Buffer, ett annat alternativ är Hootsuite, som också har en gratisversion. Prova dig fram!

#2 Spara artiklar

Vi översköljs av artiklar och inlägg. Mitt bland alla Facebook-inlägg, blogginlägg eller i LinkedIn artiklar (fd Pulse) dyker det upp ett riktigt bra inlägg. Du kanske vill kuratera det eller läsa det senare som inspiration. Här har jag två tips. Det ena är Pocket där du kan spara artiklar direkt från iPhone, iPad eller din dator. Jag kan även tagga varje artikel så jag lättare hittar den. I Chrome har jag ett ”bokmärke” direkt till höger om där man skriver in www-adressen så bara genom att trycka på märket sparar jag artiklar till bland annat Buffer, Pocket, Trello och Evernote.

Exempel: Om jag läser en intressant artikel i min iPhone så trycker jag på knappen med en fyrkant och pil uppåt. Då får jag upp flera alternativ. Den här menyn har jag anpassat efter mina behov och har direkt åtkomst till Trello, Pocket, Buffer och Evernote. Jag kan till och med spara sidans feed till Buffer för att fånga upp framtida blogginlägg från det företaget!

Mitt andra tips är Evernote. Att det här är gratis är helt fantastiskt, så många funktioner och med åtkomst från alla enheter. Förutom att jag gör alla mina anteckningar där så kommer jag åt allting från både dator, telefon och läsplatta. Om du brukar leta efter anteckningar kan du sluta med det nu genom att använda Evernote! Du ska bara komma ihåg att skriva in allt på ett ställe, i Evernote. Förutom att du kan spara artiklar så kan du göra anteckningar genom att skriva, ta en bild eller till och med diktera.

#3 Håll fokus

Pomodoro-tekniken är en av mina favoriter. Det innebär att du stänger av allting som distraherar dig och jobbar med en enda uppgift i 25 minuter och tar sedan en paus. Jag brukar rekommendera att ställa en äggklocka men om du har svårt att manuellt styra detta så finns det flera verktyg som hjälper dig. Focus Booster är ett verktyg som hjälper dig hålla koll på tiden. I gratisversionen kan du ha 20 sessioner per månad, vilket är ganska få om du vill komma igång ordentligt med Pomodoro.

Stay Focusd är en Chrome extension där du bestämmer hur lång tid som du ”får lov” att titta på sidor där du lätt fastnar och blir av med en timme, eller två. Exempelvis kan du bestämma att du får vara på Twitter en timme om dagen.  Cold Turkey som tyvärr endast finns för PC, blockerar de sidor som du har bestämt. I betalversionen kan du även tidsinställa och blockera applikationer. Är du Mac-användare? Kika på Self Control som är gratis och hjälper dig fokusera och hålla dig ifrån de sidor, mail och allt annat på internet. Tänk bara på att innan tiden har gått ut så kan du inte komma åt de sidor som du har blockerat, oavsett om du startar om datorn eller raderar applikationen!

En annan app värd att nämna är Toggl. Med Toggl spårar du din tid hela tiden du arbetar. Du förlorar aldrig debiterbar tid. Skulle du glömma starta appen, kan du mata in tiden i efterhand. Organisera dina projekt och håll koll på det du kan debitera = det som leder till dina mål för dagen. Det finns både som gratis och betalversion. Här är 5 tips på hur du kan använda Toggl.

#4 Jobba i team och projekt

Många jobbar i team och befinner sig ofta på olika platser. Genom att använda verktyg som uppdateras i realtid underlättas projektarbetet. Mitt absoluta favoritverktyg är Trello. Här har jag alla mina projekt, idéer och även veckoplaneringen, tydligt och visuellt. Öppna ett ”kort” och lägg till kommentarer, ladda upp filer, skapa checklistor, lägg till etiketter och vilket datum en viss sak ska vara färdig. Trots flertalet projekt, både ensam och i team så använder jag fortfarande gratisversionen. Jag har använt och testat flera verktyg men Trello är så bra! Vill du titta på alternativ så har PcMag nyligen gjort en jämförelse mellan olika projektverktyg.

Här är ytterligare tips på vad du kan använda Trello till, både privat och i arbetslivet.

#5 Hitta bilder

Större företag har ofta avtal med iStockphoto, Shutterstock eller Getty Images. Men ibland behöver man en bild till ett blogginlägg, ett Facebook-inlägg eller en bild till Instagram. Då kan man använda sig av gratis bilder men bilden kan användas av flera personer och företag så är det till ett specifikt tillfälle så överväg att köpa en bild. Här är några exempel:

Här hittar du 16 sajter med gratis bilder

Tänk på att det skiljer sig åt på vilka sätt du får använda bilderna. Titta noga vad det står innan du använder en bild. Här kan du läsa mer om Creative commons licenser. Ännu ett bra tips är att ladda ner bilder och ladda upp dem i Canva för att exempelvis lägga till text på bilden.

Relaterade inlägg:

5 frågor att ställa dig innan du gör inlägg i sociala medier

7 sätt att utöka epost-listan

4 smarta sätt att marknadsföra sig på LinkedIn

13 suveräna marknadsföringstips för sociala medier

Över till dig, vilka verktyg och appar har hjälpt dig mest?

Som alltid är kommentarer och frågor välkomna!


Linda Björck <<– Säg Hej på LinkedIn linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook

 

 

3 Kommentarer
 1. Maria Björkman
  Maria Björkman says:

  Vilken ypperligt användbar artikel, tack tack! En del välbekant men annat nytt. Att du delar med dig så generöst av konkreta tips gillar verkligen en sån som jag, som har mitt mesta arbete vid skärmen och dessutom behöver jobba med mer struktur än jag gör idag. Jättebra!

  Svara
  • Linda Björck
   Linda Björck says:

   Vad roligt att du uppskattade artikeln Maria! Tack för dina fina ord, det blev jag jätteglad för. Titta runt i bloggen, där hittar du ännu fler tips.
   Har du några frågor så hör bara av dig igen. En skön sommar önskar jag dig. vänligen Linda

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: Hur du som marknadsförare blir mer effektiv […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *