13 suveräna marknadsföringstips för sociala medier
13 suveräna marknadsföringstips för sociala medier
Det är lätt att man kör på i samma spår gällande sin marknadsföring, framför allt när det gäller sociala medier. Här hittar du 13 tips, en del är kanske nya och en del känner du kanske till sedan tidigare.
#1 Blogga
Ja, blogga! En blogg är ett enkelt sätt att bygga varumärke och driva trafik till hemsidan. Skriv om relevanta ämne och bra innehåll, hellre kvalitet än kvantitet. Bloggen förbättrar även din hemsidas SEO och sökmotorerna värdesätter bra innehåll och belönar det. Det innebär att ett blogginlägg kan driva trafik till hemsidan flera veckor, månader eller till och med flera år efter inlägget publicerades. En blogg är en kostnadseffektiv marknadsföring då varje inlägg du publicerar är en långsiktig tillgång som hjälper dig bygga ditt varumärke och positionerar dig som en expert inom ditt område.
#2 Mät ROI
Om du inte redan har börjat att mäta effekterna av dina insatser i sociala medier är det dags nu. Även om sociala medier är kostnadseffektivt så kostar det tid. Börja med att sätta upp mål så du vet vilka aktiviteter du ska mäta.
Exempel på mål:
- Fler gillare
- Nya prenumeranter
- Beställningar
- Nerladdningar av pdf
Därefter mäter du i exempelvis Google Analytics. Jag använder även Buffer och där mäter jag alla interaktioner såsom gilla och delade artiklar. Självklart behöver du även titta på kostnaderna, även man-timmar och det mest intressanta – värdet av din insats. Mät, justera och mät igen. Buffers artikel how to calculate social roi är väl läsvärd!
#3 Använd check in
Ofta tror företag att check in är mest för restauranger och barer men det går att använda till så mycket mer. Använd check in och ge ett värde till personen som checkar in. Personen som checkar in vill veta ”whats in it for me” Se det som marknadsföring!
Exempel:
- Butik – 10% rabatt
- Tandläkare – gratis tandborste & tandkräm
- Revisor – 30 min gratis extra rådgivning
- Coach – formulär med frågor
- Gym – bjud med en kompis på nästa pass
- Däckfirma – förtur till däckbyte
- Köpcentra – samla 5 check-in och få ett presentkort
>> Se blogginlägget på Slideshare! <<
#4 Använd content marketing (innehållsmarknadsföring)
Använd dig av content marketing för att skapa intresse för företaget och dess varumärke. Det handlar inte om att sälja dina produkter eller tjänster utan att dela inlägg med bra innehåll för att skapa relation och bygga trovärdighet.
5 tips:
- Låt bli att sälja
- Skapa bra och unika inlägg som ger läsaren mervärde
- Bjud in till dialog & ställ frågor
- Svara direkt på kommentarer
- Hitta sätt att hjälpa personer som ger dig respons
Så här säger wiki: Innehållsmarknadsföring (engelsk benämning Content marketing), är ett verktyg inom marknadsföring och kommunikation. Det syftar till att med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Detta ska göras i rätt kanal och med anpassning av innehållet för den särskilda kanalen och målgruppen. Kortfattat kan man säga att det är en strategisk målgruppsanpassning. Uttrycket används för att sammanfatta flera olika marknadsföringsdelar där man mer fokuserar på mottagarens villkor än det företaget vill förmedla.
Quicksocial har skrivit en riktigt, riktigt bra guide: The advanced guide to content marketing som du kan hämta helt gratis!
Relaterad artikel: 7 steg till content marketing
#5 Låt bli att prata om dig själv
Det här ser jag väldigt ofta, att företag bara pratar om sig själv. Eller, se mig, hör mig, köp mig, mig, mig… I sociala medier handlar det om att dela med sig av sin kunskap och skapa en relation. Titta på dina 10 senaste inlägg. Hur ser de ut? Självklart ska du marknadsföra dina produkter & tjänster då och då, men gör det på rätt sätt. Exempelvis så kan du blanda upp det med ett bra blogginlägg, gör en banner/bild med ditt budskap i ett blogginlägg, eller lägg in några textrader i blogginlägget med en tydlig CTA. (click to action)
#6 Timing
Timing är a och o. Har du funderat på detta tidigare eller lägger du inlägg när tid finnes? Dags att tänka om! Det skiljer sig mellan kanalerna när du ska posta ett inlägg för bäst effekt och även hur många inlägg du ska göra. Det finns mängder med artiklar om detta och generellt rekommenderas:
- Pinterest – 4-5 inlägg/dag
- Twitter 3-5 inlägg/dag
- Facebook 2-4 inlägg/dag
- Instagram 2 inlägg/dag
- LinkedIn 1 inlägg/dag
Titta igenom din statistik och se vilka tider du har fått bäst effekt på dina inlägg. Vill du fördjupa dig ytterligare så har Coschedule sammanställt 10 artiklar om vilken tid det är bäst att lägga inlägg i sociala medier.
#7 Tävlingar
Tävlingar lockar alltid. Jag ser titt som tätt tävlingar på Facebook. Se bara till att du följer Lotteriinspektionens och Facebooks regler för tävlingar. Personliga tidslinjer och vänanknytningar får inte användas för administration av kampanjer (t.ex. är ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta” inte tillåtna). Du kan även köra tävlingar på Instagram. Titta på hur andra har gjort och tänk på att komplettera din tävling med en lämplig hashtag.
Relaterat inlägg: 12 vanliga misstag företag gör i sociala medier
#8 Statistik
Du har tillgång till mängder med statistik. Ta för vana att titta på statistiken på Facebook, Twitter och på LinkedIn. Lär dig hur det fungerar och vad du ska leta efter. Analysera, vad fungerar bra och fokusera på det. Kissmetrics har en bra guide om hur Facebook insights fungerar och nedan en filmsnutt hur LinkedIn analytics fungerar.
#9 Använd ambassadörer
Att använda interna eller externa ambassadörer är ett väldigt bra sätt för att sprida inlägg. Det här rekommenderar jag ofta att man ska göra. Vilka i personalen är duktiga på Pinterest? Vem tycker det är kul att skapa bilder med budskap? Involvera personalen och du får högre delaktighet och det blir även lättare att nå en större spridning.
Har du inga anställda?
Ingen fara, titta i ditt nätverk. Vem har du som kan hjälpa dig, och som du kan hjälpa i gengäld?
#10 Använd sociala medier för kundservice
Att avsätta resurser för att ha kundservice via sociala medier är bra. Det är enkelt att fånga upp frågor som det snabbt bör svaras på. Svara med en personlig ”touch” men bli inte privat. Tänk på att du representerar företagets varumärke. Fokusera på att lösa kundens problem på enklast möjligaste sätt. Ett annat sätt är att lyfta upp ett problem och beskriva lösningen. Företag som har en bra kundservice är SJ på Twitter och Försäkringskassan förälder på Facebook.
#11 Bjud på kunskap
Öka din ranking på utvalda sökord genom att erbjuda e-böcker, webinars eller white papers. Som ”betalning” kan läsare antingen lämna sin epostadress eller tweeta om det.
Ge bort matnyttiga saker
#12 Skapa en community
Att skapa en egen community är ett utmärkt sätt att bygga och stärka varumärket samt fortsätta hålla kontakten med relevanta kunder och kundämnen. Det kan vara personer du har träffat på ett event, det kan vara fans och ofta bygger det på ett gemensamt intresse/ämne. Ett riktigt bra exempel är My Starbucks idea där det diskuteras, ges förslag och produktutvecklas av kunderna, ungefär som en gammaldags förslagslåda. Ett annat exempel är Svettig som både har en träningsdagbok och ett diskussionsforum. Communityn kan även vara i en Facebook- eller LinkedIn-grupp.

Bild från Starbucks my idea
#13 Inkludera delningsknappar
Gör det enkelt för läsaren att dela med sig av dina blogginlägg genom att inkludera delningsknappar. Det finns exempelvis AddThis eller ShareThis, båda har gratisversioner.
Har du något bra tips som du vill dela med dig av?
Som alltid är kommentarer och frågor varmt välkomna, gärna i bloggen så andra får ta del av dina tankar.
Lycka till!
Linda Björck <<– Connecta gärna med mig
Läsvärt inlägg med många bra tips! Något av dem hade jag inte tänkt på, så tack!
/Maria
Tack Maria, kul att du även fick några nya ideér.
Önskar dig en fin dag!
Vänligen Linda
Hej
Jag har delat ditt inlägg på Facebook eftersom jag har lagt märke att många i min ”vänskapslista” behöver dessa tips.
tack 🙂
Hej Sabina
Vad roligt och varmt tack för att du har delat inlägget vidare.
Hör bara av dig om du har några frågor.
Bra där Linda!
Tack Rolf, glad att du gillade inlägget.
Att våga vara personlig, berätta om hur du uppskattar en kopp kaffe i lugnet medan du planerar kommande vecka, att du ibland känner att du inte hinner men dela med dig av hur du löser sk ”tjockveckor”, våga visa människan bakom företaget och vikten av att berätta hur en dag/stund känns. Köpare och läsare vill känna igen sig och samhörighet skapar ett följbehov för att upplevelsen ska återkomma.
Det är mitt bästa tips:)
Stort tack för bra och tänkvärt tips Erika.
En del bra försök här. Låt mig komplettera på ett par av dem där jag ser störst problem. Eftersom jag är motståndare till klyshor så känner jag mig nödgad att kritisera. För att inte bli långrandig nöjer jag mig med två.
1) Blogga. Det här är lite som att be en femåring rita en fin teckning och få henne att tro att den är fin då det är en huvudfoting. Den som tycker den är fin är mamma och pappa (företaget). Folk kan i gemen inte blogga. Och företag är i gemen urusla på att förstå vad kunderna faktiskt vill läsa. Jag har jobbat på flera företag då marknadscheferna lyser av självupptagenhet då de får föra ut sina ORD i MEDIA (eller ja deras blogg iaf) som får 2 likes. Av VD. Och marknadsassitenten. Var försiktig med vem ni sätter på bloggandet och om ni ska ha en blogg. Det är lite som att alla ska ha en hemsida 1996 och Facebook 2010. Fråga er i stället VARFÖR ni ska ha det och om ni har någon som är i närheten av att vara så skickligt språkbegåvad och kreativ och VETA vad en blogg idag ska kommunciera. Ofta är en blogg idag mer en Instagram än text. Är det vad ni behöver? To sum it up: fråga er väldigt noga om ni behöver en blogg och vem som är kapabel och sköta den?
2. Check in. En av de största siterna som skapats för att få rabatter blev aldrig den succe som utmålats Rabatter är sällan rätt väg att gå för att skapa uppmärksamhet. Vore det det skulle Lidl slagit ut alla ICA och Coop för länge sen. En gratis tandborste? Säg så här. I dag lever vi i ett statussamhälle där låg status är värre än döden. Att då får en gratis tandborste för att man checkar in hos en tandläkare (sexigt – det vill jag visa på min fejja) är inte det du drömmer om. Checkin kan fungera men då ska stället du checkar in på vara så jävla sexigt att stället inte behöver ge bort någonting för att du ska checka in där. Tvärtom ska man slåss om att få checka in där. Rabatter kan kanske fungera i vissa områden med vissa förutsättningar men jag tror du ska fundera två gånger på om det är så du vill marknadsföra dig.
Vill ni veta mer så hör gärna av er. jag älskar att prata om sånna här saker.
Niklas Gerholm
niklas.gerholm@bredband.net
Tack Niklas för en utförlig kommentar som jag delvis håller med dig om.
Självklart måste man ställa sig frågan VARFÖR och VEM som ska sköta en blogg, precis som du ska göra innan du startar upp sociala medier.
Dock är vinsterna med en blogg många men tiden och återkommande inlägg är ett måste.
Själv följer jag många bloggar (både svenska och utländska) som är jättebra men säkert finns det några som du har upptäckt som är mindre bra.
Som alltid ska företagen anpassa marknadsföringen efter sin målgrupp, sina resurser och vilket mål de har. För en del fungerar check-in bra, för andra funkar det inte överhuvudtaget.
Tack för du delade dina tankar.
Linda, som du vet gillar jag dina inlägg och tips, men jag också delvis med dig Niklas.
Jag saknar att någon kritiskt granskar Instagram och offentlig förvaltnings expansion i detta forum.
Känns fel att kommuner/offentlig verksamhet anställer kommunikatörer, som skriver om ditten och datten.
Vilken känsla får man då hemkommunen (Lund), dagligen lägger in bilder och text om ett spårvägsbygge på 5,4km?
Skall det göra de ifrågasättande mer positiva?
Är det rätt sätt att använda våra skattepengar?
Min tanke är att kommunerna lite yrvaket kastar in kpmmunikatörer som skall informera om än det ena och än det andra. Men, var finns ROI för kommuninvånarna?
#sparvaglund #spårvägsstad
Tack Rolf för ditt svar.
Fler och fler kommuner är på Instagram eftersom de vill nå en annan (och större) målgrupp och det är ett enkelt sätt att kommunicera.
Sedan passar det inte alla och vissa kommuner kanske bör reflektera över sitt innehåll. Lunds kommun har 4323 följare och jag tycker att de får ganska bra effekt på sina inlägg. ROI för kommuninvånarna kan visst finnas men kanske inte i pengar utan i snabb information.
Om det är rätt sätt att använda skattepengarna får du fråga en politiker eller varför inte kommunikationschefen.
Jag var inte följare till Lunds Kommun utan till https://sparvaglund.se/
och de har 728 följare ser jag. Hälften av inläggen är bilder av spårvägsnät i andra länder och det ör väl knappast relevant för Lund med sin lilla snutt på 5,4km. Jag håller med dig att Lunds Kommun bör fortsätta med sin Instagram (jag är nu följare där), men tveksam till att varje enhet i kommunen skall ha sin egen Instagramkommunikatör med egen sida. Men jag kanske har fel.
Ok, då förstår jag. Gissar att det är för att informera de som är intresserade av spårvagnen i Lund. Eller så får du fråga dem 🙂