6 funktioner på LinkedIn du bör känna till

6 funktioner på LinkedIn du bör känna till

När jag pratar med kunder eller samarbetspartners om de senaste nyheterna på LinkedIn har jag lärt mig att många inte känner till flera värdefulla funktioner. LinkedIn har lagt till många nyheter och nya funktioner i en rasande fart.

funktioner linkedin

I detta inlägget vill jag lyfta upp de viktigaste nyheterna som är bra för dig att känna till – och hur du kan använda dessa effektivt. Alla är inte helt nya men tillräckligt nya för att du ska ha nytta av funktionerna.

#1 Aktiv status

Senast förra veckan fick jag en fråga vad den gröna cirkeln som visas på profilbilden betyder. Funktionen lanserades för knappt ett år sedan och visar när dina kontakter är online. Det innebär att du lättare kan kommunicera med dina kontakter. När cirkeln är helt grön innebär det att personen är aktiv på LinkedIn. Är det en grön ring så är de aktiva via mobilen.

Funktionen går att stänga av men om du inaktiverar din aktiva status kan du inte längre se när dina kontakter är aktiva på LinkedIn.

Fördjupa dig: Så här fungerar aktiv status på LinkedIn

#2 Video / filmklipp

Det märks tydligt att LinkedIn satsar rejält på rörligt innehåll. Fler och fler funktioner läggs till för filmklipp, eller video som många säger. De tillåter numera video både på profiler och företagssidor. Dessa kan du ”redigera” på två sätt.

  • lägga till filter
  • lägga till text

Med filter menas att du lägger till en bild med en textrad, enbart textrad eller laddar upp en .srt-fil för att få hela videon textad. Du väljer bland färdiga filter såsom ”On the air”, ”Work high five” eller ”Side hustle”. Det är inte som Facebook live eller Insta Stories utan här laddar du upp sparade filmklipp vilket faktiskt gör att du har möjlighet att (och bör) satsa på hög kvalité både gällande innehåll, budskap och ljud/bild.

På senaste mötet jag medverkade på hos LinkedIn berättade de att video är något som de kommer satsa ännu mer på.

För bara några veckor sedan släppte LinkedIn även möjlighet att annonsera med filmklipp.

#3 Följ hashtags och trender

Det här är en alldeles sprillans ny funktion som är riktigt bra tycker jag. Du kan alltså följa ämne och se vilka som trendar just nu. Ditt flöde blir mer personifierat och anpassat efter det som du väljer att följa. Själv följer jag flera hashtags precis om jag gör på Instagram och får lite bättre flöde.

Den är funktionen kommer att utvecklas ytterligare och jag har läst amerikanska artiklar där det framgår att du till höger får 10 utvalda artiklar. Du ska se titeln på artikeln, när den delades och hur många som har sett den. LinkedIns algoritmer visar trender som är relaterade till medlemmars kontakter och innehåll. Dessa artiklar ska du även kunna kommentera.

Fördjupa dig: Allt du behöver veta om hashtags på LinkedIn

#4 Uppdaterat utseende på profilen

LinkedIn har ännu en gång uppdaterat utseendet på profilen. Du har fått det nya utseendet om du har profilbilden till vänster på din profil. När du har fått det nya gränssnittet behöver du uppdatera din profil, stora bilden och summeringen.

Fördjupa dig: Nytt utseende på profilen – det här behöver du uppdatera

#5 Förbättrad sökfunktion

Att inte fler använder den här funktionen är en gåta för mig. Med LinkedIns sökfunktion har du en fantastisk möjlighet att hitta exakt det du söker efter. LinkedIn är världens största professionella affärsplattform och har mängder med lösningar på det som du söker. Oavsett om du letar efter vissa personer, innehåll, företag eller söker svar på en fråga.

Fördjupa dig: Så här fungerar sökfunktionen på LinkedIn

#6 Karriärråd

Ytterligare en ny funktion på LinkedIn är att du nu kan få karriärråd från andra personer som ”vet vad de talar om”. Den här funktionen kommer du åt via din egen profil på din så kallade dashboard, det grå fältet under din sammanfattning.

Fördjupa dig: Karriärråd och grupper på Linkedin

Vilken av dessa nyheter har du bäst användning för?

 


Linda Björck linda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Instagram

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *