LinkedIn har uppdaterad sökfunktionen – det här behöver du veta

Uppdaterad sökfunktion på LinkedIn

LinkedIn har nyligen uppdaterat sökfunktionen och ändrat både funktioner samt utseende. I deras “nya” sökfunktion har du flera filter som du kan använda när du söker på djupet på LinkedIn.

LinkedIn sökfunktion

När du går in via datorn ser du nu att sökfilter har flyttats till toppen på sidan. Dessa når du genom en drop-down meny längst till höger.

Relaterad artikel: Förbättra din synlighet på LinkedIn

På bilden nedan har jag sökt på “Linda” och får då 883.196 träffar. Du kan antingen välja att justera sökresultatet eller klicka på “all filters”. De vanligaste sökfilter som “location”, “connections” och “current companies” ser du direkt.

Sökfunktion LinkedIn

LinkedIn säger att de vill förenkla sökfunktionen och har nu de vanligaste sökfilter lättillgängliga direkt under menyn. När du klickar på “all filters” så ser du alla sökmöjligheter på direkt på skärmen. 

Sök på LinkedIn med fler filter

När du klickar på “all filters” kan du söka ännu mer på djupet. Och det är här som LinkedIns sökfunktion kommer till sin rätt. Om du söker på jobbtitel så är det i första hand personer som har det som sin titel på sin profil på LinkedIn men du kommer även att få upp lediga jobb i sökresultatet.

LinkedIn har också gjort det lättare att söka kontakter baserat på dina kontakter. Det kan hjälpa dig hitta relevanta kontakter och vem som kan hjälpa dig skapa kontakt med en viss person.

LinkedIn utbildning företag

Från sidan “all filters” kan du söka på dina kontakter, eller kontakters kontakter. Dvs 1:a, 2:a och 3:e handskontakter.

Här kan du kombinera olika filter. Exempel om du vill söka på dina 2:a handskontakter kryssar du in “2nd” och sedan kan du välja company, locations och/eller titel. Här får du testa dig fram för att hitta just de personer som du vill nå på LinkedIn.

Tänk på att all information hämtas från profilerna på LinkedIn så du kommer troligtvis att få olika resultat om du söker på titel i rutan där du skriver in en titel, eller om du skriver in titeln i sökrutan.

Relaterad artikel: 8 sätt att hitta leads på LinkedIn

Vem ser dina kontakter?

Det här är en fråga jag har fått några gånger. Som default setting så är dina kontakter synliga för alla vilket innebär att det går att söka på dina kontakter. Om du inte vill visa vilka kontakter du har kan du ändra det under inställningar så bara du ser dina kontakter.

LinkedIn Sökfunktion

Den här funktionen har funnits sedan tidigare i mobilappen.
I nedan filmklipp beskriver jag hur det fungerar via appen. Det fungerar på liknande sätt via datorn.

Avancerad sökfunktion – boolean search

Något som få känner till är att det även går att söka på så kallad boolean search. Boolean betyder att det går att söka med kombinerade sökord som ”and”, ”not” och ”or” för att på så sätt få fram bättre och mer relevanta resultat. Exempelvis kan du söka på LinkedIn AND Sweden. Ditt sökresultat blir på endast de ord du har valt.

Möjligheten att söka på boolean har funnits sedan tidigare och funktionen kommer att vara kvar. Det innebär i korthet att du kan söka via filter, med orden ”and”, ”or” och ”not”. Det här sättet att söka på är väldigt effektivt och kan användas i många söksituationer.

Exempel:

  • OR = LinkedIn OR Facebook OR….
  • AND = KAM AND Key account manager
  • NOT = Försäljningschef NOT B2C
  • ” ” = ”Vice VD – för exakt sökning

( ) = VD NOT (Stockholm OR B2C OR ”business to consumer”) = kombination av avancerad sökning.

Ett exempel: Jag vill söka efter en person som jobbar som Key account manager, som inte heter Linda och har gått på Malmö högskola eller Lunds universitet.

Testa då:

Titel: ”key account manager” NOT förnamn: Linda, skola: (Lund OR Malmö).


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Relaterad artikel: Så här fungerar sökfunktionen på LinkedIn […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *