Undvik dessa enkla misstag på LinkedIn

Gör du något av dessa enkla misstag på LinkedIn?

Varje vecka får jag mängder med frågor om LinkedIn och jag ser återkommande misstag som sker på LinkedIn. Enkla misstag som du lätt kan undvika att göra.

misstag LinkedIn

Denna artikel går även att lyssna på, LinkedInpodden avsnitt 183 eller titta på livesändningen på Youtube.

Undvik dessa misstag på LinkedIn

Artikeln innehåller de vanligaste misstagen jag ser på LinkedIn och innefattar både din profil, dina aktiviteter, hur du kan anpassa ditt flöde och hur du skapar kontakt eller följer personer på LinkedIn.

Misstagen på din LinkedInprofil

Att profilen ska vara komplett ifylld och tydlig tror jag du förstår. Att ha en profil där du har skrivit av ditt CV är synd, LinkedIn har passerat 4 miljoner användare och det är så viktigt att du visar ditt bästa jag.

Rikta din profil till de du vill nå, vem är din målgrupp och varför är du på LinkedIn?

Varje vecka ser jag någon person som har dolt sin profilbild. Kanske du har gjort det? Det här beror på att du har ändrat i inställningarna för din offentliga profil, vad som ska visas på och utanför LinkedIn.

Ytterligare ett vanligt misstag är att din rubrik endast innehåller din titel. Rubriken kan du använda till att kort berätta vem du är och vad du kan hjälpa andra med. Se till att den är tydlig och skapar intresse.

Fördjupa dig här: 25 exempel på en bra rubrik på LinkedIn

Dina aktiviter kan både hjälpa och stjälpa dig

Ofta ser jag att personer loggar in då och då eller bara när du behöver det. Men LinkedIn är som ett stort nätverk och för att du ska få synlighet behöver du konsekvent logga in och vara aktiv.

LinkedIn och andra sociala medier är just för att skapa en dialog med din målgrupp. Förhoppningsvis vill även du prata med de personer du vill nå ut med, oavsett om vi pratar marknadsföring för företaget eller om du vill bygga ditt personliga varumärke. Att posta för postandet skull ger oftast ett lågt engagemang. Det innebär att du även behöver avsätta tid för att både svara på kommentarer som du får samt engagera dig i andras inlägg.

Tråkigt flöde på LinkedIn?

Nyligen publicerade jag ett inlägg på LinkedIn som handlade om hur du kan förbättra ditt flöde. LinkedIn ska var kul, det ska ge dig något och gärna kunskap och nya insikter.

Men om du tycker det är tråkigt, tar energi och att du ser ännu en TikTok-video i flödet, då är det dags att proaktivt ta tag i detta. Följande saker kan du göra för att få ett bättre flöde:

  • Följ nya personer & företag
  • Interagera med de du vill se mer av
  • Avfölj/ta bort personer som spammar flödet
  • Följ nya hashtags, min till exempel #lindatipsar
  • Klicka på klockan 🛎 hos de personer du vill se mer av

klocka LinkedIn

Du kan också prenumerera på nyhetsbrev, mitt heter LinkedInspiration och över 8500 har redan valt att prenumerera. Varannan vecka publicerar jag ett nytt nyhetsbrev på LinkedIn och när du prenumererar på nyhetsbrev får du ett bättre flöde. OBS! Detta är ej detsamma som mitt kunskapsbrev som skickas ut från SmartBizz, och även där har flera tusen valt att prenumerera.

Relaterad artikel: Tänk så här med ditt nyhetsbrev på LinkedIn

Tänk på att dina aktiviteter styr ditt flöde så genom att du börjar kommentera andra personer och företag får du se mer av dessa i ditt flöde.

Gör du misstag med ditt innehåll på LinkedIn?

Även detta är en återkommande fråga och ett misstag som jag ser varje vecka. Det bästa formatet för bilder och video på LinkedIn är antingen 1:1 eller liggande, dvs 1200×627.

Guide, bildstorlek på LinkedIn

Ytterligare vanliga misstag kopplat till innehållet är följande:

  • Videon är för lång
  • Videon är utan text
  • För mycket sälj-snack
  • Bilden förstärker ej budskapet
  • Texten är för lång, eller för kort
  • Mer om dig/er än om mottagaren
  • Flera budskap eller CTA i ett inlägg

Förutom att det är fel format så är aktiviteterna för låga. Postar du för sällan? Eller lägger du flera timmar på att ta fram en video eller ett inlägg? Då ska du boka in dig på min utbildning, skapa innehåll till LinkedIn, på ett effektivt sätt.

Relaterad artikel: 7 tips på hur du ska tänka gällande ditt innehåll

Vanliga misstag på din företagssida

När jag utbildar i marknadsföring på LinkedIn ser jag återkommande misstag. Framför allt att det mäts fel saker eller att det endast postas inlägg om lediga jobb. Att veta vad du ska mäta och varför företaget har en företagssida på LinkedIn är grundläggande.

Att använda företagssidan för att endast posta lediga jobb är synd. Plattformen har utvecklats och för att lyckas som företag behöver du prata med din målgrupp, och vilja ha en dialog. Ta reda på vilka det är som följer sidan och våga experimentera med innehållet.

Nyligen postade Daniel Bramsell, kommunikationsstrateg på Svedala kommun, ett inlägg på LinkedIn. Det handlar om hur de har ändrat sättet de använder LinkedIn på. De har gått ifrån att mest posta lediga jobb till att samarbeta mellan HR & kommunikation vilket har gett ett kanonbra resultat. Statistiken som Daniel delar med sig av i inlägget visar tydligt vilket bra beslut de fattade, och att det är en framgångsfaktor.

Daniel skriver,

Tidigare var fokus på arbetsgivarvarumärket men sedan oktober samarbetar kommunikation och HR för att visa HELA kommunens färgglada palett.

Ett annat vanligt misstag är att bjuda in vem som helst att följa företagssidan. Antal följare är sällan det viktigaste utan det är att ha rätt följare. Om du har följare som ej är intresserade av det du postar så får du ett lägre engagemang. Och med ett lägre engagemang, eller engagemangsgrad, så sjunker den organiska räckvidden.

Ytterligare ett misstag, som kräver mer att lösa, är att marknad och sälj jobbar på varsitt håll, utan att arbeta tillsammans. När sälj och marknad samarbetar på LinkedIn kommer effekten att öka, snabbt.

Relaterad artikel, 7 vinster när sälj & marknad arbetar tillsammans

Sammanfattning enkla misstag på LinkedIn

I den här artikeln har du fått flera enkla misstag som jag ser hela tiden på LinkedIn. Men vad det också handlar om är dina aktiviteter. Genom att du har bestämt dig för hur du ska använda plattformen så blir det mycket enklare. Ett svar på ditt varför, kopplat till LinkedIn. Då vet du hur ditt nätverk ska se ut, vilka du proaktivt ska skapa kontakt med, när du ska förbättra ditt flöde genom att avfölja personer och följa nya företag, hashtags och personer. En hel del styrs av algoritmerna men med dessa tips så kommer du både få ett bättre flöde och en se bättre ut, ge ett riktigt bra första intryck!


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *