Guide: använd employer branding för tillväxt

LinkedIn har släppt en guide om employer branding

LinkedIn har publicerat en ny guide om hur du kan arbeta effektivt med employer branding. Nu blir det ännu viktigare än någonsin efter covid, när anställda söker efter mer meningsfullhet och ökad tillfredställelse i arbetet.

I guiden finns också en översikt över den potentiella medarbetarresan, som belyser de olika kontaktpunkter som människor stöter på när de bedömer din verksamhet.

guide employer branding LinkedIn

Använd ditt arbetsgivarvarumärke (employer brand) för tillväxt

”Covid Clarity” har fått många arbetare att omvärdera vad de vill ha från sina arbetsliv, med rekordmånga som slutar sina jobb och går över till nya roller, eller till och med lämnar för gott. Organisationer anammar, i en allt högre grad en hybrid arbetsmodell, där anställda både är på kontoret och arbetar på distans. Mitt i denna stora förändring ser LinkedIn en ny, mer dynamisk relation växa fram mellan anställda och arbetsgivare.

Relaterad artikel: Bygg varumärket på LinkedIn med hjälp av medarbetarna 

Tillsammans representerar dessa trender några av de största förändringarna någonsin i arbetslivet. Att säkra en tillgång av talanger har aldrig varit mer utmanande eller mer kritiskt. Företag konkurrerar dock inte enbart längre om sina framtida anställdas jobbspecifikationer, ersättningar och förmåner. De konkurrerar om dem som varumärken.

använd LinkedIn för employer branding

LinkedIn skriver så här:

”Pandemin har förvirrat både ekonomiska och sociala normer och förändrat människors förväntningar på de varumärken de arbetar för och köper från. Dessa suddiga linjer innebär att kandidater, anställda och kunder utvärderar företag mer holistiskt än någonsin. För att bygga förtroende och konkurrera om de bästa kandidaterna i denna nya organisatoriska verklighet måste varumärken dyka upp och kommunicera konsekvent över alla målgrupper och intressenter.”

Ett enhetligt varumärke ”in action”

Hur vet du när ett varumärke dyker upp konsekvent på detta sätt?

Föreställ dig att du träffar någon på en fest eller ett event och frågar dem var de jobbar. Om det är ett varumärke som du känner igen och som betyder något för dig personligen, kommer du förmodligen att ha många följdfrågor. Du vill veta om upplevelsen av att arbeta där, hur kulturen verkligen är, hur medarbetaren bidrar till produkterna eller lösningarna och vad företagets senaste innovationer är. Du kanske också vill veta om vad företaget gör för miljön, dess värderingar och hur det stödjer de samhällen och länder det verkar i.

Om du aldrig har hört talas om det företaget, eller om det inte är ett varumärke du relaterar till eller betraktar som en ledare inom dess område, är det mycket mindre troligt att du ställer dessa frågor. Du är mycket mindre benägen att få fram den information som kan leda dig till att överväga att arbeta för det företaget i framtiden – eller överväga att köpa dess lösningar.

Relaterad artikel: 7 vinster när marknad och sälj arbetar tillsammans på LinkedIn

Detta scenario förklarar varför företag i allt högre grad tar ett mer enhetligt förhållningssätt till varumärket. De sammanför och anpassar de tre dimensionerna: konsument (oavsett om B2B eller B2C), företag och arbetsgivare. De sätter sitt varumärkes-DNA (deras värderingar och essensen av vem de är) i hjärtat av hur de kommunicerar till var och en av dessa målgrupper.

Det är uppenbart att arbetsgivarvarumärken inte längre kan lämnas i periferin av din marknadsföring. Vi går in i en ny era där de kommer att vara ett bidrag till tillväxt för alla företag. De kommer att göra det som en avgörande, oskiljaktig del av det bredare enhetliga varumärket som alla som tittar upplever. Det borde identifieras som en stor möjlighet och prioritet för alla marknadsavdelningar. Du kan inte kontrollera ditt övergripande varumärkes inverkan och effektivitet om du ignorerar ditt arbetsgivarvarumärke.

employer branding linkedin

Kraften hos anpassat employer branding

Att marknadsföra ett varumärke är som mest effektfull och effektiv när den når dina potentiellt, relevanta målgrupper med ett tydligt och gemensamt budskap. Kan du dessutom tala till dem och visa de känslomässiga behov och prioriteringar som de delar har du vunnit mycket. Det skapar en bred medvetenhet och förtrolighet när din marknadsföring möter människor i olika skeden av deras resa till ditt företag. Det innebär att det ökar deras framtida sannolikhet att överväga dig, oavsett vilket stadium de befinner sig i.

Räckvidden och omfattningen av ditt varumärke multipliceras många gånger när de olika dimensionerna av ditt varumärke förenas av ett gemensamt varumärkes-DNA. Att dyka upp konsekvent oavsett om du pratar med anställda, kunder eller investerare bygger trovärdighet mycket snabbare. Det är också avgörande att det bygger förtroende över tid.

Ta en titt på ditt flöde på LinkedIn. Kika på några av världens mest kraftfulla varumärken så kommer du att se detta i praktiken. Accenture’s huvudsakliga budskap och enande varumärkestanke är ”let there be change”. Dess arbetsgivarvarumärke visar detta och talar om sina medarbetare som är hjärtat av varje stor förändring. Unilever tillämpar sitt varumärkessyfte ”Better Business. Better World, Better You”, lika konsekvent när man pratar med kandidater som när man pratar med konsumenter.

Relaterad artikel: Så skapar du en strategi för din marknadsföring på LinkedIn

Ett enat varumärke

För att inspirera och påverka vår publik att agera bör de idéer, värderingar och budskap som fångas i varumärkets DNA vara inbäddade under hela resan – från varumärkesmedvetenhet till efterfrågan. Det som är slående är de tydliga likheterna mellan talang och innehåll för marknadsföringen, går genom hela tratten. För både kandidater och potentiella kunder är innehåll nyckeln till att framgångsrikt driva igenom tratten genom att tillhandahålla allt mer riktade och skräddarsydda meddelanden när de närmar sig ett beslut.

innehåll för hela resan

En studie av LinkedIn

En studie av LinkedIn och varumärkesstrategi- och konsultföretaget Lippincot visar skillnaden som dessa typer av enhetliga varumärkesstrategier gör för värdet av ett arbetsgivarvarumärke. Företag med anpassade konsument- och talangvarumärken såg en ökning med 87% i sin ansökningsfrekvens från kandidater och en 3x ökning av sin konverteringsfrekvens till anställning. Men det slutar inte där.

Dessa arbetsgivarvarumärken såg direkt andra aspekter av tillväxt. Det totala engagemanget på deras innehåll ökade med 84% och försäljningen ökade med 35% under en femårsperiod. Siffror som dessa hjälper till att visa varför de mest värdefulla varumärkena är anpassade och enhetliga i sin kommunikation.

Hämta guiden från LinkedIn om employer branding

En viktig del av detta, säger LinkedIn, är att arbeta effektivt med employer branding. I LinkedIn’s nya 11-sidiga guide ger de en rad tips om hur du kan tänka.

I guiden kan du läsa mer om ”varumärkes-DNA” och hur det ytterligare kan bidra till ditt arbetsgivarvarumärke. Konkreta tips på hur du använder nyare tekniker för att förbättra din närvaro i detta avseende. Guiden tittar på vad potentiella anställda letar efter från arbetsgivare, vilket LinkedIn säger liknar vad potentiella kunder också söker.

Sammanfattning employer branding

Att arbeta med employer branding är ett långsiktigt arbete som kräver tydliga mål, en bra planering och tydlighet i vad du vill kommunicera på LinkedIn, och i andra sociala medier. Enkelt förklarat är ett arbetsgivarvarumärke ditt rykte, både hur dina anställda uppfattar dig och hur andra ser dig som en potentiell arbetsgivare.

I de fall jag har hjälpt företag med employer branding har det varit mycket mer än att få medarbetarna aktiva på LinkedIn. Det handlar om det interna företagsklimatet och att företaget konsekvent arbetar med en enhetlig kommunikation, över flera plattformar och både internt och externt. Att ha interna varumärkesambassadörer är viktigt för att lyckas med employer branding på LinkedIn, men det är minst lika viktigt att ha engagerade medarbetare, och gå långt förbi de årliga och traditionella medarbetarundersökningarna. När det gäller arbete med employer branding samarbetar jag med en av Sveriges bästa inom detta område, kontakta mig om du också vill arbeta med ditt arbetsgivarvarumärke.

Den här artikeln är kuraterad från LinkedIn’s blogg där du också hittar den 11-sidiga guiden.När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Den här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 (2×2) timmar men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *