Cisco satsar på employee advocacy – utbildar alla sina medarbetare i LinkedIn

Cisco satsar på employee advocacy – utbildar alla sina medarbetare i LinkedIn

Det amerikanska företaget Cisco utbildar alla sina 84000 medarbetare i LinkedIn. Och det här är stort, även om fler och fler företag arbetar med employee advocacy på LinkedIn så har jag aldrig stött på ett stort företag som har utbildat alla anställda.

I åratal har företag etablerat policyer och riktlinjer för sociala medier om vad anställda får och inte får säga online. De påminner dem om att deras närvaro på sociala medier borde vara åtskild från deras arbetsgivares. Men det här har förändrats under de senaste åren. LinkedIn har stor genomslagskraft och många möjligheter. Och TikTok har blivit Gen Z:s LinkedIn. Det är den plattformen som många unga väljer att dela sina personliga och professionella liv och där företag rekryterar, inklusive Cisco Systems, Ericsson och United Airlines. Samt att anställda fungerar som interna ambassadörer för att nå ut med ett autentiskt innehåll.

employee advocacy LinkedIn

Att ha aktiva medarbetare på LinkedIn ger:

  • Högre engagemang – Innehåll delat av medarbetarna får 8 gånger mer engagemang. (Källa: Altimeter)
  • Effektiv anställning – Employee advocacy kan minska anställningskostnaderna med 50 % och påskynda anställningen med 58 %. (Källa: LinkedIn)
  • Högre konvertering – Leads från anställdas sociala marknadsföring konverterar 7 gånger oftare. (Källa: LinkedIn)
  • Ökat förtroende – 53% av konsumenterna ser en person som mer trovärdig än ett företag. (Källa: Edelman’s Trust Barometer)

Märk väl att det står nyttja och inte utnyttja. Ja, företaget får många fördelar men det är ändå upp till medarbetarna att bestämma vad de ska göra, kommentera och posta på sin LinkedIn-profil. Därför behöver du lyfta upp fördelarna som medarbetarna får genom att de låter dig nyttja deras profil.

Relaterad artikel: 7 sätt du kan uppmuntra medarbetarna till att bli mer aktiva på LinkedIn

Därför ska du utbilda dina medarbetare i LinkedIn och ha program för employee advocacy

Du slänger bort 100 000-tals visningar genom att endast posta via företagssidan – och det är bara för 10 anställda. Enligt LinkedIn är räckvidden för en profil är 10 gånger större än för ett företag. Och för varje följare ett företag har, har anställda 10.

Genom att hjälpa dina medarbetare och låta de bli mer aktiva på LinkedIn kommer de kunna visa en annan, mer autentisk bild av företaget. De kan berätta saker på ett mer intressant sätt än ett inlägg från företaget.

I Edelman Trust Barometer framgår det att anställda är de mest trovärdiga i flera ämnen, inklusive företagets arbetsmiljö, integritet, innovation och affärspraxis.

Förutom att bygga varumärkeskännedom och förbättra företagskulturen har det visat sig att medarbetarna har en betydande inverkan på intäkterna. Ur ett lead-genereringsperspektiv är employee advocacy en marknadsföringskanal som ”alltid” är på och som resulterar i 5 gånger mer webbtrafik och 25 procent fler leads.

Behöver ditt företag hjälp med att få medarbetarna mer aktiva?
Ring mig, i mer än 10 år har jag utbildat i LinkedIn och har hjälpt
tusentals personer och företag att få bättre effekt på LinkedIn.

Vad vet Cisco som andra företag inte vet?

Enkelt svar – dina anställda är de mest pålitliga förespråkarna för ditt företag och varumärke.

Ciscos Chief People Officer som leder detta uppdrag gör det mer personcentrerat än bara en marknadsföringstaktik. I slutändan är sociala medier bara ett verktyg. Ändå är den hemliga ingrediensen anställdas erfarenhet, en känsla av tillhörighet och medarbetare som älskar sin organisation så mycket att de är villiga att dela sina berättelser externt.

Att göra dina anställda till ambassadörer för varumärket är mer än användbart för TA-team, eftersom anställda alltid kommer att ha ett större nätverk och inflytande på marknaden. Därför är dina medarbetare och anställda dina bästa ambassadörer och påverkare. Och det är just därför anställdas rekommendationer är den mest effektiva och kvalitativa källan för att hitta nya anställda. Dina medarbetare vet vilken typ av talang som trivs i organisationen och en medarbetares syn går längre än en jobbannons.

Och Cisco hoppas på att kunna visa en mer autentisk bild av företaget.

Ha en enkel policy

Det är dock viktigt att veta vad som är ok att dela med sig av. En enkel policy räcker, det viktiga är att det framgår vad som inte får delas vidare, exempelvis affärshemligheter, avtal eller andra saker som bryter mot lagar och regler.

Ändå är det en smart strategi att ha interna ambassadörer. Framför allt i en tid då företag inser utmaningen att berätta sin historia på ett mer autentiskt sätt.

Tiden är förbi för en tre till fem minuter lång video från VD:n som berättar varför det är fantastiskt att jobba där.
– Neil Costa, HireClix.

Enligt Rita Men, professor vid University of Florida, fungerar strategin bara på företag med en stark företagskultur.

Om ett företag har en riktigt dålig företagskultur är det svårt för dem att förvänta sig att anställda ska vara starka ambassadörer. – Rita Men.

Enligt Zippia, använder 57 procent av de arbetssökande sociala medier i sitt jobbsökande. Hashtaggen #corporatetiktok, som används av kreatörer som delar karriärråd och videor om sitt jobb, har mer än 3 miljarder visningar, medan hashtaggen #worktok har 1,4 miljarder visningar.

Relaterad artikel: Så skapar du en strategi för din marknadsföring på LinkedIn

Cisco utbildar sina 84000 anställda i LinkedIn

Cisco erbjuder LinkedIn-utbildning till sina 84000 anställda. Detta för att agera som påverkare och ge dem vägledning, till exempel om hur de använder sina LinkedIn-profiler för att attrahera kandidater. Inlägg skapade av medarbetarna är ”så mycket bättre än något innehåll vi skulle kurera ur varumärkessynpunkt”, säger Chief People Officer, Kelly Jones, som också ibland låter anställda ta över företagets sociala mediekonto för en dag. Och poängterar att det inte är företagsgenererat innehåll.

Cisco satsar på employee advocacy - utbildar medarbetare i LinkedIn (1)

Ericsson utbildade medarbetarna i att skapa videos och få fler följare

På Ericsson, säger Anita Veszeli, Director of social media and advocacy, att företaget först skapade topplistor för att spåra de inlägg som medarbetarna hade postat och som fått högst engagemang. Men det blev för ”spammigt”, de anställda överbelastade med att ”gilla” varandras inlägg, till och med rekrytera vänner och familj för att ”gilla” inläggen. De blev för repetitiva i de typer av inlägg de delade. Istället utbildade hennes team medarbetarna i ämnen som hur man får följare och kommer igång med att skapa videor.

De byggde även en ”employee advocacy platform”. Detta för att hjälpa medarbetarna att få fram branschinsikter, hitta Ericsson-märkt innehåll som de kan dela eller skicka inlägg som företaget kan godkänna för att kollegor kan dela vidare på sina egna konton.

För att vara effektivt bör innehåll genererat av medarbetarna inte vara uppenbar reklam, säger Veszeli. Exempelvis som att dela profilfoton med företagets logotype. När medarbetarna skapar och delar med sig av en mix av bransch & jobbrelaterat och mer personliga erfarenheter, ”är det ett plus för oss”, säger hon.

Att hjälpa medarbetarna med innehåll är viktigt, men bara som en utgångspunkt. Om de delar samma meddelanden om och om igen kommer användare av sociala medier att bli immuna mot budskapet.

Relaterad artikel: Employee advocacy – bygg varumärket med hjälp av medarbetarna

Du måste också vara aktiv på LinkedIn

Även om allt börjar med företagsklimatet och ditt ledarskap måste ledarna i organisationen föregå med gott exempel och vara öppna och transparenta i sitt förhållningssätt. Att begära att medarbetarna ska vara aktiva utan märkbar aktivitet från vare sig chefer, Vd och ledning blir inte bra.

Om du vill förbättra varumärket, ge dina anställda kunskap och engagera dem i varumärkesbyggandet på LinkedIn. Det kommer ge en fin effekt – om du gör det på rätt sätt.

Men tänk på att alla inte kommer vilja vara aktiva och använda sitt nätverk för att företaget ska nå ut med sina budskap. Visst finns det flertalet siffror och data som visar på effekten, men för att lyckas krävs det både tid, engagemang och ett tydligt syfte.

Fördelarna med aktiva medarbetare är bland annat att de:

  • bygger personliga varumärke
  • blir sedda som experter
  • håller sig uppdaterade
  • stärker sin kompetens
  • får större synlighet
  • utökar sitt nätverk

Utbildning Linkedin marknadsföring

Finns det några risker med aktiva medarbetare på LinkedIn?

En arbetsgivare måste se till att anställda inte avslöjar företagets affärshemligheter, känslig information kring ekonomi eller äventyrar säkerhet och juridiskt ansvar/skyldigheter. En annan risk är att anställda blir så stora att de får betalda uppdrag för att skapa och publicera innehåll. Eller så kommer de att fångas upp av ett annat företag som är i samma bransch.

Ändå kan företag inte kontrollera vad deras anställda säger online. Anställda är på sociala medier och de pratar om ditt företag ändå – oavsett om du gillar det eller ej.

7 tips för att lyckas med employee advocacy på LinkedIn

Att nyttja dina medarbetare är en enorm outnyttjad potential! Här är 7 steg på hur du kommer igång.

  1. Aktivera & hjälp dem.
    Dina medarbetare är dina superhjältar. De kan spara stora summor i betald annonsbudget. Men att veta var de ska börja kan vara överväldigande. Ge dem enkla guider, riktlinjer och kunskap. Både om LinkedIn och företagets främsta produkter eller tjänster. Alla från försäljning, marknad och HR bör ha tillgång till dessa dokument.
  2. Kvalitet.
    ”Jag älskar dina inlägg där du pratar om dina produkter,” – sa ingen någonsin. Posta istället innehåll som hjälper din målgrupp genom att bjuda på kunskap blandat med vardagliga berättelser. Utan kvalitativt innehåll finns det inte mycket värde för dem att tillföra.
  3. Deras röst, inte din.
    Påminn dina medarbetare att använda sitt unika perspektiv när de postar inlägg. Det är här de flesta employee advocacy program går fel. Människor köper inte från ett delat företagsinlägg eller med företagets ”röst”. De köper från personer. Autenticitet vinner hjärtan och ökar intresset!
  4. Led med gott exempel
    Börja med ditt ledarskap och visa hur det går till. Din entusiasm, och ett antal inlägg kommer att uppmuntra dina anställda att engagera sig.
  5. Gamification
    Gör något kul och locka dina medarbetare med gamification. Gör det till en tävling, ha utmaningar, ge poäng, dela varandras framsteg och belöna prestationer samt LinkedIn-tid.
  6. Lär tillsammans
    Analysera de mest framgångsrika inläggen och dela resultaten regelbundet. Men titta även på vad som går att göra bättre. Ha en plats där ni delar med er av era lärdomar. Och öka allas LinkedIn-kunskap så de förstår hur de kan hantera LinkedIn både effektivt och vad som ger resultat.
  7. Fira framgångarna. 
    Fira varje seger, stor som liten. Lyft upp dina medarbetares insatser och du kommer få ett bättre resultat. Räckvidden kommer öka och intresset för att vara med blir större.

Men kom ihåg att det inte handlar om att medarbetarna är en förlängd spridare av företagets budskap. Det handlar om att låta deras röster förstärka ditt budskap, vilket gör det mer relevant och pålitligt för deras nätverk.

Sammanfattning av employee advocacy på LinkedIn

Här är några punkter som pekar ut typiska tecken på när man kommer att lyckas respektive misslyckas med employee advocacy

Det är risk att misslyckas när det signaleras att din personal ska:

— Posta den här företagsartikeln.
— Gilla det egna företagets inlägg.
— Dela era företagsinlägg (endast).
— Kommentera inlägg på företagssidan.

Det finns fina utsikter till att lyckas när du:

—  Hjälper medarbetarna med innehåll.
—  Utbildar medarbetarna hur de ska använda LinkedIn.
—  Belönar dem för att tiden de lägger på LinkedIn ger effekt.
— Följer upp med gemensamma möten och samtal för att tillsammans hjälpas åt.

 

Fördjupning och källor:

Medium, Why is Cisco training their employees to be brand influencers?

Forbes, Bosses Are Training Employees To Be Influencers—After Long Discouraging Social Media Posts About Work

Inc, How Great Companies Engage in Employee Advocacy Beyond Simply Sharing Content

Livesändning: Tänk som en ambassadör och nyttja ditt företag på LinkedIn (employer branding & employee advocacy)



När du är redo finns det två sätt jag kan hjälpa dig

Hur många tips och verktyg du än använder behöver du ha grunderna på plats först. Strategi, mål och plan samt förståelse för hur LinkedIn fungerar.

Under de senaste 10 åren har jag hjälpt många företag att ta sig till en högre nivå på LinkedIn.

Om du fortfarande letar efter sätt för att komma till nästa nivå med marknadsföringen kan jag hjälpa dig på två sätt.

1) Utbildning, internt hos er eller boka dig på en av mina öppna utbildningar.

→ Marknadsföring på LinkedIn

→ Skapa och planera innehåll effektivt till LinkedIn

→ Kontakta mig om du vill boka en intern utbildning

2)  Anlita mig för individuell strategisk rådgivning.

Du och jag arbetar praktiskt och effektivt vilket snabbt tar dig vidare till nästa nivå.
Det här är för dig som är genuint intresserad av att ta LinkedIn till nästa nivå. Den här är främst för beslutsfattare, Vd/chefer, marknad/kommunikation eller om du är en entreprenör som verkligen har bestämt dig för att satsa på LinkedIn.

→ Uppdraget är minst 4 (2×2) timmar men för bästa resultat rekommenderar jag 10 timmar.
OBS! Dessa uppdrag är helt skräddarsydda och tas i mån av tid.

→ Kontakta mig för ett kort samtal.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *