Vad är skillnaden mellan följare och kontakter på LinkedIn?

Vad är skillnaden mellan följare och kontakter på LinkedIn?

På LinkedIn blir dina förstahandskontakter automatiskt följare och ser dina inlägg och artiklar. Vem som helst kan välja att följa dig istället för att skapa kontakt med dig, oavsett om de är i ditt nätverk eller inte. Men vad är skillnaden mellan följare och kontakter?

Följare och kontakter LinkedIn

Den första frågan du ska ställa dig är om du ska tacka ja till alla som skickar en förfrågan. Kanske är det så att du istället ska uppmuntra personer att följa dig och på sått får du ett mer exklusivt nätverk. Det står faktiskt även i LinkedIns regler att man endast ska tacka ja till de som man faktiskt känner eller har träffat samtidigt som det behövs ett större nätverk för att få en bra räckvidd.

Relaterad artikel: Ska du tacka ja till alla på LinkedIn?

Vad är skillnaden?

Om du har kontakt med en person på LinkedIn har man tillgång till all information. Förutom att du kan skicka ett gratis meddelande (inMail) ser en kontakt följande:

 • Delningar
 • Uppdateringar & inlägg
 • Kommentarer
 • Artiklar
 • Dina kontaktuppgifter

Om du istället följer en person ser du alla inlägg, artiklar och kommenterar från den personen. De ser inte dina kontaktuppgifter och möjligheten att skicka gratis meddelande är borta. En annan stor skillnad är att du ser inte den personens inlägg och aktiviteter på LinkedIn. Dvs aktiviteterna är bara synliga på ett håll, av den som följer.

Så här gör du för att följa en person

När du är inne på en persons profil klickar du på följa. Om du inte ser följa-knappen klickar du på de tre små prickarna så expanderas listan och där kan du klicka på följa.

Under dina sekretessinställningar kan du välja vem som får följa dig och du ser även vilka personer du har avföljt. Jag rekommenderar dock att tillåta att alla får följa dig eftersom du då når en större räckvidd.

Så här gör du för att avfölja en person

Det finns personer som är väldigt aktiva på LinkedIn och kanske du upplever att du ser för många inlägg från en person eller får avisering så fort någon har kommenterat ett inlägg?

Det är enkelt att lösa genom att avfölja personen. Då är ni fortfarande kontakter och du kan skicka meddelande men du ser inte personens inlägg. Du avföljer genom att klicka på de tre små prickarna vid inlägget. OBS! Se till att du avföljer rätt person, ibland är det en annan person som har kommenterat ett inlägg och då är det den personen som du avföljer.

Varför avfölja istället för att ta bort en kontakt?

Du kan ta bort en kontakt om du hellre vill det och de får ingen avisering om du tar bort en kontakt. Det gör du under fliken ”my network”. Tänk dock på följande:

 • När du tar bort en kontakt försvinner rekommendationer och ”endorsements” mellan er.
 • Om ni återskapar kontakt så kommer varken rekommendationer eller endorsements tillbaka.
 • Endast den personen som har tagit bort en kontakt kan återskapa kontakten.

Vilka följer dig?

När någon börjar följa dig får du en avisering, OM personen inte är en kontakt. Du kan enkelt se vilka som följer dig, både från datorn och mobilen.

 • Klicka på de tre prickarna på ett inlägg
 • Klicka på förbättra mitt flöde
 • I toppen, klicka på följare

Eller så hittar du dina följare här.

Över till dig, vill du helst ha följare eller kontakter på LinkedIn?


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Relaterad artikel: Vad är skillnaden mellan följ & kontakt […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *