Vad är skillnaden mellan rekommendation och intyg av din kompetens på LinkedIn?

Vad är skillnaden mellan rekommendation och intyg av din kompetens på LinkedIn?

På din profil på LinkedIn kan du både ha rekommendationer och att personer intygar din kompetens. Det här är år en återkommande fråga jag får men vad är egentligen skillnaden mellan intyg och en rekommendation – och ska du ha båda?

intyg kompetenser linkedin

Kompetenser, intyg & rekommendationer på LinkedIn

En person på LinkedIn kan intyga din kompetens med ett enda klick. Det blir synligt på din profil och ska stödja, eller förstärka de kunskaper och färdigheter som du besitter. Det är ett enkelt sätt att visa dina kompetenser men om du har fått många så bör du gå igenom dessa för att se så de är rätt och aktuella. Det finns tyvärr inget sätt att automatiskt kontrollera detta utan du behöver manuellt gå igenom dina intyg.

Numera kan du även ha så kallad ”service page / tjänstesida” på din profil där du kan visa dina tjänster och får betyg.

Hur påverkar kompetenser & intyg din profil?

För ett antal år sedan uppmanade LinkedIn att vi skulle ”endorsa”, dvs intyga varandras kompetens. Genom att klicka på och intyga en persons kompetens var ett enkelt sätt att visa att du hade en viss kunskap men det som hände var att många började klicka på ”ja” och intyga kompetenser utan att faktiskt veta om det var korrekt.

Att ha med specifika kompetenser på din LinkedIn-profil är ett utmärkt sätt att visa upp dina kunskaper för andra personer på LinkedIn, till exempel dina vänner, kollegor, chefer och rekryterare. Du kan ha max 50 kompetenser på din profil. Att ha kompetenser på din profil är ett enkelt och effektivt sätt att bygga ditt professionella varumärke, och engagera ditt nätverk.

utbildning kurs Linkedin

När du har lagt till en kompetens på din profil kan dessa valideras av dina kontakter för att förstärka deras viktning. När en kontakt intygar de kompetenser du har bidrar det till styrkan i din profil och ökar sannolikheten för att du kommer att upptäckas för möjligheter relaterade till de kunskaper du besitter.

Relaterad artikel: Så ändrar du ditt primära profilspråk på LinkedIn

Att intyga dina kontakters färdigheter är ett sätt att känna igen alla professionella förmågor som du har sett dem visa. Du kan bli ombedd att ge feedback om färdigheter och rekommendationer. Genom att du intygar dina kontakters kompetenser kan det hjälpa dig att upprätthålla relationer med de personer som finns i ditt nätverk. Om du har intygat en kompetens kan du enkelt ändra dig och ta bort den.

intyg kompenser linkedin

Rekommendation på din LinkedIn-profil

En rekommendation är ett skriftligt intyg från en av dina kontakter. Det här är mer kraftfullt eftersom personens namn, profilbild och titel står bredvid den givna rekommendationen.

Du kan be om att få en rekommendation från dina kontakter, samt proaktivt rekommendera dina kontakter. Det kan vara personer som du arbetar med, eller har arbetat med, en f.d chef, en kund eller någon som har gått din utbildning eller haft någon form av arbetsrelation.

Relaterad artikel: 11 dåliga råd gällande LinkedIn som du ska undvika

Men även här gäller det att se upp. Det finns personer som har fått – och gett, rekommendationer till varandra. Det är därför viktigt när du kikar på en persons rekommendation att även kika på de rekommendationer som personen har gett. Dessa ligger bredvid varandra på allas LinkedIn-profiler så det är lätt att se.

Tänk så här, en rekommendation ska du kunna stå för om någon kontaktar dig. Tänk alltså mer som en skriftlig rekommendation i jobbsammanhang än en rekommendation mellan vänner.

rekommendationer linkedin

Så får du en rekommendation på LinkedIn

Det allra lättaste är att be om en rekommendation. Få personer kommer att skriva en rekommendation utan att du frågar.

Du kan antingen klicka på ”be om en rekommendation” eller gå in på en av dina kontakters profil och klicka på ”be om en rekommendation”. Om du vill rekommendera en person klickar du istället på ge en rekommendation.

När du har fått en rekommendation godkänner du den och först efter det hamnar den på din profil. Du kan även be om en rättelse om det är något stavfel eller något som inte riktigt är rätt.

ge rekommendation linkedin

 

Relaterad artikel: Så redigerar du en mottagen rekommendation på LinkedIn


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

 

 

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ännu fler sätt där andra intygar din kompetens. Sedan tidigare har du möjlighet att få både rekommendationer och intyg av din kompetens på din profil. Det utökas nu med en ny sida (service page) där du visar upp vilka tjänster du […]

  2. […] ännu fler sätt där andra intygar din kompetens. Sedan tidigare har du möjlighet att få både rekommendationer och intyg av din kompetens på din profil. Det utökas nu med en ny sida (service page) där du visar upp vilka tjänster du […]

  3. […] Relaterad artikel: Skillnaden mellan rekommendation och intyg […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *