6 tips för att lyckas med en landningssida
Vad är skillnaden mellan en landningssida och en startsida?
Ofta ser jag företag som annonserar och skickar sina besökare direkt till startsidan istället till en specifik landningssida. Vad är skillnaden och varför ska du ha en landningssida?
Veckans blogginlägg är skrivit av Gustav Jönsson.
Skillnaden mellan en landningssida och en startsida
Det är många faktorer som avgör om man lyckas med onlineannonsering eller inte. Först och främst behöver erbjudandet och produkten/tjänsten vara konkurrenskraftigt, och därefter behöver det matchas ihop med rätt personer. Sist behöver du använda en riktigt bra text och gärna något grafiskt (video/bild) för att få det där klicket av någon i din målgrupp. Yes! Nu har du hen på din hemsida – men sen då? När konkurrensen om uppmärksamhet är så hård så har verktygen för att skräddarsy och målgruppsanpassa annonsinnehåll istället blivit otroligt mycket bättre. Att kunna vara tydlig och specifik i annonsen är en nyckel till lyckad marknadsföring, men kan man skicka alla personer till samma hemsida?
Syftet med en landningssida
En startsidas syfte är att leda besökaren rätt. Är det en ny besökare behöver denne introduceras till varumärket, och ledas vidare till rätt produkt/tjänst. Återkommande besökare som vet vad de vill ha behöver snabbt kunna komma rätt med ett klick. Tidigare kunder vill komma i kontakt med supporten. Någon kanske till och med vill läsa om hur hen söker jobb på företaget. För att blidka alla dessa olika typer av besökare behöver du kompromissa med startsidan, och se till att den fyller alla tänkbara behov. Det är ofta en nödvändighet, men en rejäl utmaning att få till bra.
Med en specifik landningssida kan du däremot helt strunta i alla de där andra typerna av besökare och bara fokusera på just den personen du vill ska klicka på annonsen. Anledningen till att du behöver kompromissa med startsidan är ju för att du inte har kontroll över vem som kommer till hemsidan, eller exakt vad besökaren är ute efter. Men när du har skapat din specifika annons med ditt specifika erbjudande som kommer visas på en specifik plats och dessutom troligtvis tilltala en specifik typ av person så vet du ju också exakt vad personen kommer förvänta sig när hen landar på din hemsida. Ta tillvara på den här informationen.
Intäkterna ökade med 116% över en natt
Förra året gjorde jag ett test åt en webbshop som jag skötte annonseringen för, i hopp om att kunna öka andelen köp som gjordes från trafik via Googles sökordsannonser. Tidigare hade all trafik skickats rakt in på produktsidan, men nu ville jag se hur en specifikt framtagen landningssida kunde göra skillnad.
Hälften av trafiken fick fortsätta skickas till den vanliga produktsidan, och den andra hälften av trafiken till den nya landningssidan. Inget magiskt med den – det enda vi gjorde var att byta ut produktlistan mot en kort säljtext, förstärkte erbjudandet (som också används i annonserna) och slängde in lite citat från tidigare kunder. Ett sökfält fick vara med också, för att snabbt leda in besökaren in i säljprocessen. För att hjälpa besökaren att hålla fokus på erbjudandet såg vi också till att ta bort alla sidomenyer med diverse länkar. Landningssidan var inte särskilt tekniskt avancerat eller grafiskt snygg, men den var väldigt tydlig.
Efter 2 veckor stod resultatet tydligt – konverteringsgraden på den ”gamla” landningssidan låg på 2,39 %, medan motsvarande siffra för vår nya landningssida låg på hela 5,17 %. Det är alltså en ökning i konverteringsgraden med 116 %, från ena dagen till den andra! I praktiken innebar det här nu att varje krona vi framöver skulle spendera på Adwords-annonsering skulle ge mer än dubbelt så mycket intäkter.
6 tips på hur du bygger en landningssida
De flesta som jobbat med att sälja saker online vet att det kan vara riktigt dyrt att driva trafik till en hemsida. Att kunna ta tillvara på varje besök kan löna sig riktigt fort, samtidigt som det kan straffa sig om man inte gör det. Här är 6 saker du kan tänka på när du bättre ska konvertera dina besökare till kunder:
1. Var relevant
Efter bara ett par sekunder (från klickad annons till att sidan laddat) finns det risk att jag som besökare har hunnit glömma bort vad annonsen egentligen handlade om. Så se till att hjälpa mig! Återanvänd gärna annonsrubrik, nyckelord och bildmaterial på din landningssida. Tänk också på att tonalitet och erbjudande behöver vara anpassat för annonsens målgrupp. Ett grundligt förarbete med att lära känna din målgrupp kommer göra nytta.
2. Fånga besökaren direkt
55% av alla besökare spenderar mindre än 15 sekunder på din sida så välj dina ord med omsorg! Långa utlägg finns det inte utrymme för – då riskerar du att snabbt tappa besökaren.
3. Hitta smärtan
Den här är egentligen universal för marknadsföring. Hitta det problem som din besökare och potentiella kund verkligen tycker är viktigt, och förklara hur din produkt/tjänst är lösningen. Spara resten av säljet tills du är säker på att besökaren är intresserad.
4. Skapa förtroende
Någonstans vill du ju ha något från din besökare. En mailadress, personuppgifter eller kanske t.o.m. deras kortnummer. Så se till att din hemsida visar att det går att lita på dig och företaget! Professionella bilder, kund-citat och en vettig design är några av nycklarna till detta.
5. Ta bort alla distraktioner
Det här är egentligen en förlängning av punkt 2 och 3. Skippa dövikten! Onödig information och länkar till annat innehåll ska bort.
6. Ha en tydlig Call-to-action
Vad vill du att jag som besökare ska göra?
Det är du som för i den här dansen – gör det enkelt för mig att följa med.
Relaterade artiklar:
7 steg som tar företaget till nästa nivå i sociala medier
Stort tack säger jag till Gustav Jönsson, Sales & Growth Manager på Vimla, för att du gästbloggade här. Har du frågor om landningssidor får du gärna kontakta Gustav via Samuroi.se. Där kan du också läsa fler inlägg om hur du bäst lyckas med onlineannonsering. Hoppas du tar en titt!
Linda Björck <<– Säg Hej på LinkedIn.
Social media manager
LinkedIn-expert
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!