Mina tips som företagare boostar din business

Det här inlägget är lite speciellt och det är nämligen så att du även kan lyssna på detta i en podcast från Ariton Förlag.
Välj själv om du vill läsa eller om du hellre vill lyssna (ca 3o min) på mina bästa råd om hur du lyckas i sociala medier och livet som företagare.

Varje morgon börjar jag dagen med att boosta mig själv. Det är lika viktigt att boosta sig själv som att boosta sin business. Om inte du mår bra så presterar du sämre, din energi försvinner och du tappar ditt fokus.

Det här avsnittet handlar om mitt liv som företagare och mitt bidrag till boken boosta din business.
Jag hoppas innerligt att du som lyssnar kommer att få med dig tips och nya insikter om hur det är att vara företagare. Jag som pratar heter Linda Björck, har varit företagare i 19 år och är social media manager och affärsutvecklare.

Morgonboost

Som jag nämnde inledningsvis så boostar jag mig själv varje morgon. Det gör jag på två enkla sätt. Det ena är att jag letar upp flera citat, aningen via Google eller Facebook. Ibland gör jag egna bilder med citat och ibland tittar jag andras. Det mest peppande citatet delar jag sedan med mig av på min privata facebook-sida.
Jag passar på att ge ett varmt tack till er som har mailat mig och skrivit att ni uppskattar citaten jag delar med mig av.

Keep_on_going_smartbizz

 

Nästa boost är att jag läser ett antal artiklar och blogginlägg inom mitt expertisområde, dvs LinkedIn och Sociala medier. Dessa hittar jag oftast på Twitter, i bloggar jag prenumererar på eller via Google Alerts. Att läsa intressanta artiklar gör att jag får känslan av ett försprång, att jag ligger steget före mina konkurrenter. Prova att söka efter just ditt ämne, sök på en hashtag på Twitter och Facebook eller sök i Google och ändra till nyheter.

På det här sättet har jag boostat knoppen innan jag boostar kroppen med träning eller hundpromenad. Och det här gör jag varje dag, varje morgon oavsett om det är vardag eller helgdag….

Som du säkert har gissat är jag morgonmänniska men känslan av att börja dagen med att peppa sig själv är oslagbar.

”Vad du tänker och tror är viktigare än vad du anar”

Som en del av er vet så har jag ändrat karriär, eller karriär och karriär snarare har jag startat ett nytt företag med helt ny inriktning och ny nisch. Mitt första företag startade jag redan 1996.
Då fanns det inget som hette UF-företag, sommarlovsentreprenörer eller entreprenörskap på schemat och dessutom var jag, iallafall då, ganska ung för att starta företag.
Även om jag har bytt inriktning så har en röd tråd alltid varit att hjälpa andra personer och företag. Förut var det bättre arbetsmiljö och hälsa nu är det att hjälpa företag göra smartare business och att skapa bättre närvaro och generera fler affärsmöjligheter via sociala medier.

Mina drivkrafter är min nyfikenhet, viljan av att utvecklas och agera – just do it.
Att agera är det första steget till att skapa något nytt och nå nästa nivå.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Texten handlar om ”try” – att försöka och att göra istället för att vänta på rätt tillfälle.
Mitt senaste företag, Smartbizz har jag byggt upp genom en tydlig strategi (det kan du läsa mer om i boken!) och fokus i de kanalerna som jag har valt att fokusera på. Du som följer mig vet att mina inlägg handlar om sociala medier, LinkedIn och tips som hjälper dig som företagare framåt – oavsett om du följer mig på Twitter, LinkedIn, Facebook eller min blogg.

Mitt företag fyller faktiskt 2 år nu i september och det firar jag genom att erbjuda dig som lyssnar eller läser 20% rabatt på mina utbildningar! Här kan du läsa om höstens utbildningar och kom ihåg, det gäller endast denna veckan, till den 20/9.

Sociala medier och ditt varumärke

I dag handlar det inte om att vara eller inte vara med i sociala medier utan det handlar om hur bra man gör det. Att som företagare vara med i sociala medier är ett måste och det gäller att synas där dina kunder finns. Det är bättre att välja ut ett fåtal kanaler och bli riktigt vass där och som även ger ett bättre resultat än att vara överallt och knappt hinna med att uppdatera dessa. Jag tror säkerligen att några av er, precis som jag, har valt bort en leverantör pga en dålig uppdaterad hemsida eller en facebooksida där senaste uppdateringen var 2013.
Vad tycker du?
Vilka signaler sänder det och framför allt vilka signaler sänder du ut via dina kanaler?

För att bygga ditt varumärke behöver du klarhet, fokus och disciplin.

Klarhet innebär att du kommunicerar ditt varumärke och det du står för i en jämn ström, i alla kanaler och interaktioner, så att den önskade uppfattningen etableras.

Fokus innebär att du kommunicerar ditt varumärke kontinuerligt och möter de förväntningar hos din målgrupp som de har fått av ditt varumärke.

Disciplin innebär att du låter bli att lägga kraft på möjligheter som inte stämmer in i ditt varumärke

Hur ser det ut, egentligen?

Har du kikat hur det ser ut i ditt flöde och runt omkring dig?
Stämmer det du gör i sociala medier med ditt varumärke?
Är alla dina profiler uppdaterade, med rätt information och att du använder det utrymmet och alla de möjligheter som du kan och får använda. Ställ dig sedan frågorna:
Var är dina kunder?
Hur och vad gör dina konkurrenter i sociala medier?
Vad kan du göra för att synas och höras i bruset?
Hitta din nisch, var unik och våga sticka ut!

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Kraften i sociala medier

Sociala medier har också en väldig kraft, både positiv men även negativ. Det är alldeles för lätt att dela inlägg, att kommentera och att vara elak när man sitter skyddad vid sitt tangentbord. Jag och flera i min omgivning har blivit drabbade i sociala medier på olika sätt.
Det är näthat
Det är avundsjuka
Det är diskussioner som spårar ur och går till personangrepp
Det är inlägg som plockas från sitt sammanhang och vips har en liten sak fått otroliga proportioner så därför vill jag be dig, kära lyssnare att tänka dig för vad det är du skriver, vad du delar för något och tänka dig in i situationen hur du hade känt och mått ifall någon hade gjort samma sak mot dig.

what_happens_on_social_media_smartbizz

Som person har jag alltid ”fixat och donat”, en doer helt enkelt. Jag har ordnat middagar, stora nyårsfester, jag har haft många midsommarfester, och jag var den som spelade in mängder med blandband.
Tydlighet samt ordning och reda är något jag gillar, och det var sådär kul att sortera in cd-skivorna, i bokstavsordning, på sin plats i cd-stället efter en fest.

När jag växte upp fick jag lära mig att testa mig fram, både en, två och tre gånger. Detta har säkert bidragit till att jag snabbt hittar nya lösningar och kommer med nya idéer hela tiden. Istället för problemlösare så brukar jag säga att jag är möjlighetstänkare och bruksanvisningar, ja de läser jag aldrig.

Oftast har jag gått min egen väg, jag har min egen stil och genom eller kanske tack vare min envishet och målmedvetenhet lyckas jag (oftast) med det jag har bestämt mig för.
Jag har alltid haft ett stöd av mina föräldrar och de har ofta sagt att ”det där löser du” eller ”du klarar dig alltid”.

Livet som företagare

Som företagare stöter man på utmaningar hela tiden. En del saker är enkla att lösa, en del kräver lite mer tankeverksamhet. Ena dagen är man it-chef, andra dagen är man ekonomiansvarig och nästa dag är man marknadsföringschef. Det är ganska stor skillnad mot att vara anställd och ha sina fasta arbetsuppgifter.
Titlarna är många och kunskapen hos en företagare är hög och ofta väldigt bred.
En rekommendation som jag vill ge till dig som är företagare är att våga be om hjälp och ta in konsulter där det behövs. Själv har jag tagit in konsulter flera gånger och även om det kostar en slant så blir det billigare än att du ska sätta dig in i och göra allting själv.

Du kan tjäna mer pengar men du kan inte få mer tid.

Det gäller att planera och prioritera.
Det enda som vi alla har, oavsett var vi bor, eller vad vi har för bakgrund är att vi har 24 timmar om dygnet – vad gör du med dina timmar?

Precis som i företaget och i livet sker oväntade och tragiska händelser. Jag har råkat ut för båda.
För min och mina föräldrars del hände det absolut värsta och det var när min storebror omkom i en trafikolycka. Det är sådant som ej får hända, eller ska hända. Kunde vi gjort något annorlunda för att det skulle undvikas? Frågorna är och var många.

Roger – den här låten är till dig som var ett stort fan av Metallica – jag saknar dig!

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Nothing else matters

Det tog ett tag innan jag hittade denna låten, dels ville jag ha en bra text som passar in i sammanhanget och dessutom ogillar jag hårdrock så det var en utmaning i sig. Vi gillade olika musik, han gillade hårdrock och jag gillade synthmusik. I mina föräldrars hus hade vi vars ett rum, jag på bottenvåningen och han hade sitt rum precis ovanför mitt. Vi spelade båda hög musik, jag hade min bergsprängare, oftast med volymen på max och han hade sin nyinköpta stereo. Ut från våra rum vällde musiken som mixades i en salig skränande röra. Synth och hårdrock…. Hårdrock och synth…

I låten sjunger de:

”Every day for us something new
open mind for a different view
and nothing else matters”

Och visst är det så att man behöver ha ett öppet sinne och en ny blick för varje dag – både privat och i sitt företag. Det tjänar ingenting till att älta och fundera på vad man kunde gjort annorlunda.

Jag har under mina år som företagare gått igenom konjunkturer, jag har anställt personal, jag har behövt säga upp personal, jag har startat flera företag, jag har gjort misstag och jag har hittat lösningar som jag först ej trodde var möjliga. Ibland har det känts skrämmande att ta ett steg i en okänd mark och frågor som poppar på uppmärksamhet;

  • Har jag gjort rätt?
  • Har jag gjort fel?
  • Ska jag gå framåt eller ska jag gå bakåt?

Oftast går dessa funderingar över och vi utvecklas längs vägen och oavsett så har jag alltid gjort mitt bästa utifrån den kunskap jag hade då, vid just vid det tillfället. Och jag tror att det säkerligen är detsamma för dig, att du har gjort ditt bästa utifrån din kunskap.
Ett tips till dig är:

Ta ett beslut, du kan alltid fatta ett nytt beslut senare och tänk på att låta bli att välja också är ett val.

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

Take a chance

Ofta är vi snabba på att se hinderna i nya idéer eller utmaningar och berättar snabbt för oss själva varför det ena eller det andra är på snudd på omöjligt att genomföra. Det kan vara den där boken som du har funderat på att skriva, eller långsemestern, eller starta ett eget företag eller att byta karriär. Men om man tittar på hindret ur en annan synvinkel så är det faktiskt ganska lågt, eller till och med obefintligt. Så fort vi börjar titta på alla våra resurser och tillgångar istället för att ttta på hinder och problem och belyser det ur ett annat perspektiv så kommer frågan: varför har jag ej börjat ännu? Det där var ju ingenting….

Ett exempel var när vi fick besked på att vi som ville kunde spela in en podcast och jag började fundera på detta.
Jag har aldrig gjort en podcast och efter jag hade fått informationen så började det puttra i bakhuvudet. Att prata i 30 minuter är väl inget problem?

Eller?

Att prata för flera hundra människor eller att föreläsa är enkelt för mig, då kommer jag in i ett flow och det liksom går av sig själv, oavsett om det är 30 minuter eller heldagsutbildningar.

För mig funkar det så att inför varje uppdrag eller föreläsning börjar det puttra med massor av idéer som jag sedan kokar ner. Mina idéer som är väldigt många brukar jag lägga i en speciell låda, tänk dig en stor tung gammaldags brun sekretär med mängder med små lådor, vissa lådor är lite större än andra medan andra är små små lådor med fina guldknoppar som handtag och alla är försedda med lappar för innehåll och märkta utifrån sin idé. Den här byrån fyller jag på med information efter hand och sorterar in i rätt låda.
Mitt tips till dig är att samla dina ideér i ett block, inte flera!

Evernote och Trello är bra digitala alternativ. Men använd dig endast av ett ställe som du samlar alla dina idéer på, oavsett hur frestande det är att ha flera ställen att skriva på.

Hur gick det nu med podcasten?
Jo jag gjorde en första provinspelning och tog tiden…. Ooopppps, det var bara 15 minuter. Så då var det bara att backa bandet och göra om.
Vad jag vill ha sagt med detta är att våga testa, prova dig fram, justera och ändra för att sedan publicera (gå live) öppna dina lådor med idéer och plocka fram just det där lilla guldkornet som gör att ditt framträdande eller inlägg får det där lilla extra.

Vi ställs inför utmaningar hela tiden men som företagare gäller det att hitta sitt fokus, sin nisch och bli riktigt riktigt bra på det. Vi svämmas över av information och ibland blir det för mycket. Vi använder ”att göra-listor” som fylls på hela tiden med nya saker. Prova istället att ha en kortare att göra lista, som bara innehåller det som är riktigt riktigt viktigt att det blir gjort. Ett annat tips är att använda sig av Pomodoro-tekniken, där man fokuserar på EN uppgift i 25 minuter och tar därefter en paus, det fungerar riktigt bra för mig så har du ej testat det så gör det!

Gör färre saker, hitta ditt fokus och bli outstanding på några saker som gör dig bättre än dina konkurrenter. Och kom ihåg, du kan inte göra allt och du ska troligtvis inte heller göra allt. Flera av mina idéer ligger i min byrå och vissa blir aldrig av medan andra puttrar på och fylls på med nya saker. Det innebär också att de idéerna som förverkligas blir riktigt bra!

Kommer du ihåg vilken färg det är på byrån?

På min facebooksida är du välkommen att ställa frågor och kommentarer är som alltid hjärtligt välkomna!

Ett sista tips:

Sikta högt, dröm stort och jämför dig med dem som är på din nivå

Och vad passar bättre att avsluta med än Don´t Worry med Madcon?

Vänligen klicka här och acceptera kakor för att titta på den här videon.

 

Linda Björck <<– Connecta gärna med mig linda_björck_smartbizz_linkedin
Social media manager – LinkedIn-specialist
Affärsutvecklare

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *