LinkedIn lanserar dark mode

LinkedIn lanserar dark mode / mörkt läge

Äntligen har LinkedIn släppt möjlighet att ha dark mode, dvs att istället för vit bakgrund så får du mörk bakgrund. Alternativet finns både för dator och för appen.

Dark mode LinkedIn

Som du kan se på bilderna nedan ger det nya mörka läget en alternativ färgpalett för LinkedIn. Det ger en annan vy samtidigt som det är lättare för ögonen att läsa, framför allt i svagt ljus.

Relaterad artikel: LinkedIn senaste nyheter

Vad är egentligen huvudsyftet med mörkt läge / dark mode?

Vilket är egentligen huvudsyftet med att fler datorer, appar och digitala verktyg ger dig möjlighet att välja mörkt läge?

Många ser det som helt enkelt en nytt utseende i användargränssnittet för vanliga appar men det verkliga syftet med verktyg för mörkt läge att begränsa exponeringen av blått ljus.

Blått ljus hjälper till att förbättra enhetens läsbarhet i dagsljus men i svagt ljus kan blått ljus få din hjärna att sluta producera melatonin. Det kan leda till störda sömncykler, vilket gör det svårare att sova.

mörkt läge LinkedIn

I en artikel på Läkartidningen.se framgår följande:

Problemet är inte det blå ljuset självt utan de nivåer av blått ljus som finns i elektroniska enheter och storleken på den exponering som de utsätter oss för, särskilt på kvällen. Ju blåare och starkare ljuset är, desto troligare är det att det minskar melatoninutsöndringen och påverkar sömncykeln, framför allt när vi utsätts för det på kvällstid av våra bildskärmar. Stimulansen från bakgrundsbelysta bildskärmar, som sprider sitt ljus rutinmässigt i många hem i Sverige, bidrar till sömnlöshet. De som har svårt att somna efter att ha stängt av mobilen kan få tillräckligt med sömn om de tänker på att sluta utsätta sig för blått ljus minst 60 minuter före sänggåendet.

Relaterad artikel: Så här skapar du en profilbild och bakgrundsbild till LinkedIn

dark mode dator LinkedIn

LinkedIn fokuserar på två viktiga element för mörkt läge

Tillgänglighet – Mörkt läge uppfyller standarden för tillgänglighet med färg- och kontrastelement som hjälper till att minska belastningen på ögonen och ljuskänslighet. LinkedIn justerade vissa färger inom designen för mörkt läge för att möta eller överstiga förhållandet för färgkontraster för bättre textläsbarhet och användargränssnittet för att rymma den övergripande kontrasten mellan ljus och mörk bakgrund.

Inkluderande – LinkedIn tog även tillfället i akt att introducera versioner i mörkt läge av deras illustrationer som kompletterar upplevelsen av mörkt läge. Dessa illustrationer fångar ett brett utbud av branscher och områden utanför tekniken och representerar proffs med alla förmågor i bakgrunden.

Detta tillägget är en del av LinkedIn’s bredare satsning för att göra plattformen mer inkluderande och tillgänglig. Tillägget innebär att alla de stora sociala apparna nu har, eller testar, alternativ för mörkt läge, inklusive Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Snapchat, Twitter, YouTube, Reddit, TikTok och Pinterest.

utbildning kurs Linkedin

Så här ändrar du till dark mode / mörkt läge på LinkedIn

 1. Klicka på ”du” i menyn
 2. Välj ”sekretess & inställningar”
 3. Under ”kontoinställningar”, klicka på visa
 4. Klicka på ”ändra”
 5. Här kan du välja mellan:
  • Device setting: Styrs av dina inställningar för din enhet
  • Dark mode: Byt till mörkt läge
  • Light mode: Byt till ljust läge

Relaterad artikel: Vilka format ska du använda på LinkedIn?

Här kommer du direkt till sidan där du kan ändra till mörkt läge, på bilden nedan ser du inställningarna på både svenska och engelska.

ändra till dark mode LinkedIn

LinkedIn rullar nu ut mörkt läge till alla användare men utan någon tidsram för en fullständig lansering.

OBS: LinkedIn uppmanar också att du som har en företagssida att kontrollera din logotype så den visas som de ska i det nya mörka läget.

Artikeln är delvis kuraterad från SocialmediaToday och från LinkedIn’s FAQ.


Linda Björck <- följ gärna mig på LinkedInLinda Björck

LinkedIn-expert
Social media manager

SmartBizz AB

Välkommen att följa mig:

LinkedIn
Youtube
Spotify
Facebook
Instagram
Twitter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *