5 tips på hur du skapar en profil som sticker ut på LinkedIn
5 tips på hur du skapar en profil på LinkedIn som sticker ut!
LinkedIn är världens största affärsnätverk och bara i Sverige finns det över 3 miljoner användare, i Europa över 40 miljoner och i världen över 500 miljoner användare! LinkedIn ökar med 2 nya medlemmar varje sekund!
Det är lätt att hitta nya kontakter och dessutom ser du snabbt om dina kontakter byter jobb, e-postadress eller börjat studera.
Ett nätverk som uppdateras automatiskt vilket innebär att du har (oftast) rätt uppgifter om dina kontakter.
#1 Se till att ha ett proffsigt foto
Ditt foto säger mycket om dig. Du vet väl att det bara tar några sekunder för en person att skapa sig ett intryck av dig? Ta fram ditt bästa leende, ta ett foto och använd på din LinkedIn-profil. Förutom profilbilden så bör du även ladda upp en bakgrundsbild. Här har du möjlighet att lägga till text som berättar mer om dig och vad du gör.
Relaterad artikel: Så här lyckas du med filmklipp på LinkedIn
#2 Rubriken
Det här är det första man ser när man söker på ett namn, det vill säga ditt yrke eller de ord som du har skrivit här. Det är extra viktigt att ha en bra rubrik som ska vara sökordsanpassad. Tänk igen vad du vill ha i din rubrik. Ändrar du ingenting så står där ex ”owner at xxxx”. Ingen söker på owner, ägare eller företagare så se till att du använder detta utrymmet på allra bästa sätt.
De här orden är sökbara så tänk igenom noga vad du vill ha för ord i rubriken. Använd synonymer, kika på andras profiler och fundera på vilka ord andra söker på. Testa dig fram och byt ord då och då.
Relaterad artikel: Ska du tacka ja till alla på LinkedIn?
#3 Summeringen
Här har du nästa chans att verkligen sticka ut. Summeringen ska innehålla ord och även saker du har uppnått jobbmässigt. Om du är inom försäljning så kan det ex så ”under mina 5 år som försäljningschef ökade vi omsättningen med 38%”
Använd gärna punktlista så blir det tydligare och lättare att läsa. Du kan använda ex. word och sedan klistra in texten som du vill ha den.
Vill du lära dig mer om LinkedIn?
Anmäl dig till en utbildning eller anlita mig som konsult.
#4 Erfarenhet
Fyll i dina tidigare erfarenheter och jobb. Gå tillbaka 10-15 år även om du har bytt bransch. Vem vet om någon söker efter just din kompetens från ett tidigare arbete i kombination med din nuvarande roll och expertis?
Kom ihåg att även fylla i volontärarbete, styrelseuppdrag osv.
Tänk på att du kan lägga till länkar, filmer och pdf:er under både erfarenhet och summering.
Relaterad artikel: Bygg varumärket via grupper på LinkedIn
#5 Rekommendationer
Har du inga rekommendationer så se till att skaffa det. Be tidigare kunder, samarbetspartners, chefer och kursdeltagare om en rekommendation. Ge även rekommendationer till de personer som du har erfarenhet av men tänk på att du verkligen känner personen ifall någon frågor dig som referens.
Relaterad artikel: Så ger eller får du en rekommendation på LinkedIn
Och kom ihåg – var aktiv! På LinkedIn lägger man 3-5 relevanta inlägg varje vecka.
Relaterad artikel: Så här uppdaterar du din profil på LinkedIn
Lycka till!
Bra tips! Ett annat tips är att vara aktiv i grupper inom de områden man söker jobb.
Hej
Det stämmer Maria, att vara aktiv i relevanta grupper är också väldigt bra.
Då kan du synas mer och även skapa dig en expertroll.
Tack för din kommentar!