Årets bästa blogg & 5 anledningar till varför företag ska ha en blogg

Årets bästa blogg & 5 anledningar till varför företag ska ha en blogg

Woohooo – tomten kom tidigt i år. För andra året i rad är bloggen du nu läser utsedd till en av Sveriges bästa företagsbloggar. Det känns verkligen kul att min blogg åter igen är med som årets bästa bloggar. I listan finns flera stora företag och …. mitt företag.

Direkt när jag startade SmartBizz, började jag med en blogg. Faktum är att jag bloggade även i mitt tidigare företag. Visste du att jag har drivit företag i 22 år?

Vad var det som gjorde att jag tog beslutet att starta en blogg?

Jag funderade på hur jag på bästa sätt kunde nå ut till fler personer, utöver sociala medier. Då föll valet på en blogg, det kunde lika väl blivit en vlogg på Youtube, men med tanke på min målgrupp kände jag att en blogg var bättre. Dessutom saknades det en bra svensk blogg inom digital marknadsföring med mycket kunskap och info om de senaste nyheterna.

Sagt och gjort, bloggen var född och nu innehåller den över 250 blogginlägg. Om du är en trogen läsare känner du säkert till att LinkedIn är mitt favoritämne. Det är där min expertis ligger. Både min blogg och min aktiva närvaro på LinkedIn gjorde så att jag sedan 3 år tillbaka ingår i en expertgrupp hos LinkedIn.

bästa blogg företag

Motiveringen är:

SmartBizz drivs av experten på sociala medier Linda Björck. På bloggen skriver hon bra och konkreta inlägg om hur du som företag ska hantera sociala medier. Många inläggen är inriktade på LinkedIn och hur man hanterar det som företag, både vad gäller strategi och genomförande. Det är få svenska bloggar som man kan hitta så mycket innehåll inom just LinkedIn, något som gör SmartBizz unikt och värdefullt.

Varför företag ska ha en blogg

Jag pratar ofta om vikten av att ha en blogg. En blogg med läsvärt innehåll gör att både dina nuvarande kunder och blivande kunder hittar till din sida när de söker efter en lösning på ett problem, relevant information eller en specifik produkt eller tjänst som de har behov av. Ett problem som du förhoppningsvis kan lösa. En bra blogg hjälper också din hemsida att hamna högt (högre) upp på Google.

Genom att blogga varje vecka ger du ditt företag en möjlighet att dela läsvärda tips, nyheter inom din bransch, kommande evenemang och berätta om företagsnyheter. Kom bara ihåg att det är läsaren som skall vara intresserad av ditt material, inte du. Undvik att göra bloggen till bara en ”megafon” där du blästrar ut det du vill sälja. En blogg är en bra källa med hög trovärdighet som används för att hitta information online. En blogg har helt enkelt många fördelar och ger människor ytterligare en chans att lära sig mer om ditt företag.

Relaterad artikel: 7 steg till content marketing

Blogg är ett bra komplement till sociala medier

Att dela blogginläggen i sociala medier gör att du inte bara skapar relevant innehåll utan även trafik till hemsidan – perfekt för marknadsföringen och det hjälper även till att förbättra företagets SEO. En blogg ger också fler sätt att hålla kontakt med dina befintliga kunder – och såklart skaffa nya.

Du behöver göra inlägg i sociala medier för att nå ut med ditt budskap. I kombination med en blogg kan du skriva bättre och mer läsvärda artiklar. Ett inlägg i sociala medier är oftast kort och alla sociala medier har begränsningar på antal tecken. Med en blogg kan du skriva mer seriösa och längre artiklar. Det är två helt olika typer av innehåll. Dessutom kan (bör) du sprida dina bloggartiklar i sociala medier. Har du ingen blogg missar du möjligheten att ha högkvalitativa inlägg som bidrar till engagemang bland dina följare och trafik via Google.

Relaterad artikel: 13 sätt du kan återanvända innehåll för bättre räckvidd

Så här gör jag

Varje vecka publicerar jag ett nytt blogginlägg. Jag har högt fokus på kundnytta och att alla inlägg ska vara av värde för mina följare.

Jag planerar mina blogginlägg 1-2 månader i förväg, men även om jag planerar måste jag vara snabb på att ändra och justera vilket inlägg som ska publiceras. Eftersom jag ofta skriver om nyheter på LinkedIn måste de ut så snabbt som möjligt, därför läser jag varje vecka flertalet nyhetsflöden och bloggar. Jag kollar hashtags och alla sociala mediers nyhetsrum. De viktigaste nyheterna skriver jag om, och de andra nyheterna delar jag i mitt nyhetsbrev. Andra ämnen jag skriver om är ofta kopplade till frågor jag får, antingen på mina utbildningar, via mail eller LinkedIn. Varje dag får jag frågor och när jag ser att flera ställer samma eller liknande frågor väljer jag att blogga om det.

”On the average, five times as many people read the headline as read the body copy. When you have written your headline, you have spent eighty cents out of your dollar.” -David Ogilvy

Därefter börjar den kreativa processen. Jag har en struktur som jag följer. Det innebär att skriva själva innehållet, testa olika rubriker, skapa bilder och att kontrollera källor. När ett inlägg är skrivet låter jag det ligga en dag eller två och korrekturläser det igen, för att åtgärda stavfel eller justera meningsuppbyggnad. Jag skriver i ”du-form” och försöker hålla texten enkel och lättläst.

Jag ser till att alla bilder har alt-taggar, att det finns både H1, H2 och H3, att det flera interna länkar och att inlägget är SEO-anpassat.

Ett blogginlägg tar i snitt 3 timmar att skriva.

Hitta inspiration

En vanlig anledning till att en person slutar blogga är brist på inspiration eller att företaget inte riktigt vet vad bloggen ska innehålla. Här gäller det att dels ha en strategi på plats, vad är det du ska blogga om och hur ofta. Gör en innehållsplan och håll dig till den.

”A content marketing strategy is a plan for building an audience by publishing, maintaining, and spreading frequent and consistent content that educates, entertains, or inspires to turn strangers into fans and fans into customers.” – Demian Farnsworth

Du kan hitta inspiration på följande sätt:

 • Googla på nyheter inom din nisch
 • Fråga dina läsare
 • Frågor på Quora
 • Kolla dina konkurrenters blogg
 • Skriv om dina gamla inlägg
 • Sök efter innehåll på Buzzsumo
 • Sök på Youtube
 • Sök efter nyckelord på SEM rush content template
 • Titta i grupper på Facebook & LinkedIn

Relaterad artikel: 5 saker varje marknadsförare måste göra varje vecka

5 anledningar varför företag ska ha en blogg

 • Driver trafik till hemsidan
 • Förbättrar din SEO
 • Positionerar dig som en expert, thought leader
 • Bygger bättre kundrelationer
 • Fler leads

”Du har 434% högre chans att bli rankad högt av sökmotorer om du har en blogg på hemsidan.”  – Tech client

Enkelt uttryck kan man säga att en bra blogg är när du ger till andra, mer eller mindre gratis. Du bjuder på information och kunskap som kan skapa nytta och värde för både potentiella och befintliga kunder. Det betyder inte att du ska ge bort allt, men hur många får du chansen att träffa ”personligen” varje dag och göra ett bra intryck på? Saker som du ändå vet de flesta av dina kunder behöver sätta sig in i för att köpa dina produkter och tjänster, varför inte servera upp en bra buffé med information som kanske ökar kvaliteten på de kontakter som tas?

Fundera på:

Hur vill du själv ha det som kund/köpare?

Brukar du inte uppskatta att få ett smakprov på något som du kanske är intresserad av?

Är det inte så att du, som många andra, helst söker och tar reda på ganska mycket innan du eventuellt bestämmer dig för att kontakta någon om en produkt eller tjänst?

Vad tror du händer om dina konkurrenter har bra bloggar med mycket matnyttig information, och du har en en webbsida av typen: ”Här är vi. Vi är bäst. Välj oss. Vill du något > kontakta oss”?

Ser du hur en stadig produktion av bra och uppskattade blogginlägg kan både hjälpa dig OCH vänja dig och ditt företag vid att uppnå en mer personlig och konverserande ton i delar av marknadsföringen?

Sammanfattning

En blogg kan genera nya besökare, leads och kunder. Många som arbetar med marknadsföring rekommenderar att ha en blogg och att det ger ett mätbart resultat. Allt handlar om hur bra du gör det, att du har tydliga mål, en strategi och att du mäter resultatet. Skapa blogginlägg som engagerar och innehåll som är läsvärt. Kombinera bloggen med sociala medier och du får en starkare effekt av dina marknadsföringsinsatser.

Över till dig – vad tycker du fördelarna är med att ha en blogg?


Linda Björck <<– Följ gärna mig på LinkedInlinda_björck_smartbizz_linkedin

Social media manager
LinkedIn-expert

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *