8 sätt LinkedIn kan hjälpa dig till nytt jobb

Nytt jobb LinkedIn

LinkedIn ökar med 2 nya användare varje sekund. Det är där du ska vara om du vill:

  • Bygga ett nätverk
  • Söka nytt jobb
  • Bygga varumärke, både ditt och företagets

Fråga några personer som jobbar med karriärrådgivning och rekrytering. Du kommer att finna att de är rörande överens.
Det är på LinkedIn du ska vara för att bli hittad.

Relaterad artikel: 3 rekryterare berättar hur de använder LinkedIn

Förutom att du själv kan söka efter jobb så kan du också bli hittad av rekryterare för nya, icke utannonserade jobb. En hel del jobb går enbart via LinkedIn så det är extra viktigt att vara med där om du söker nytt jobb.

#1 Ha en komplett ifylld profil

Se till att hela din profil är komplett ifylld och att du använder ett proffsigt foto.
Läs igenom allting en gång till och se om du har missat något.

#2 Anpassa din url-länk

Om du inte manuellt har gått in och ändrat din länk, så har adressen för din profil en lång länk, som dessutom är svår, rent av omöjlig, att komma ihåg. Du kan och bör alltså ändra din länk så den heter något motsvarande www.linkedin.com/in/LindaBjorck  i stället för en länk med siffror efter ditt namn. Använd i första hand ditt för- och efternamn för att även hamna högre upp i Google-sökningar.

#3 Summering

Summeringen är det första man ser när man går in på din profil. Var kort och koncis. Berätta med få ord vad du verkligen har åstadkommit samt vad just du är bra på.

#4 Erfarenhet

Se detta som en möjlighet att berätta mer ingående vad du har gjort på dina arbeten. Ha gärna med flera arbeten så visar du även vad du hittills har jobbat med.

#5 Skaffa rekommendationer

Vi litar på andra människor och vad de rekommenderar. Se till att du har 3-5 relevanta rekommendationer. Fråga samarbetspartners, chefer eller kolleger om de vill rekommendera dig. Har du fått en rekommendation som inte längre är aktuell kan du antingen ta bort den eller be personen som har skrivit den att uppdatera texten.

Relaterad artikel: Redigera en mottagen rekommendation på LinkedIn

#6 Bygg nätverk

Se till att du skapar kontakt och bygger nätverk innan du behöver det. För att nå ut är det bra om du har 300-500 kontakter eller fler. Har du färre kontakter så är det dags att börja ta kontakt. Vad gör tidigare kollegor? Kurskamrater?
Och nej, du behöver inte känna alla som du ”connectar” med.

Relaterad artikel: Ska jag tacka JA till alla förfrågningar?

#7 Var aktiv

Att ha en snygg komplett profil är ett stort steg på vägen. Nästa steg är att vara aktiv i diskussioner som är relevanta för ditt ämne. Söker du exempelvis ett HR-jobb så var aktiv i grupper som handlar om HR. Använd sökfunktionen för att hitta just de grupper som passar dig. Förutom att vara aktiv i diskussioner så rekommenderar jag att du delar intressanta och läsvärda artiklar inom ditt ämne. Googla och se vad du hittar för nyheter som du kan dela med dig av, på så sätt bygger du även ditt personliga varumärke på LinkedIn.

#8 Följ företag

Hitta företag som du tycker är intressanta och som du kan tänka dig att jobba för. Kommentera och dela deras inlägg för att göra dem uppmärksamma på dig. Tänk till och anpassa det du gör så att det syns att du vill bidra. Undvik ”reklaminslag”. Om du själv hade ett liknande företag, vilket slags kommentarer, tips och frågor hade du uppskattat?

Som alltid är kommentarer och frågor välkomna!

Linda Björck <<– Connecta gärna med mig linda_björck_smartbizz_linkedin
Social media manager
LinkedIn-expert

Smartbizz AB

Följ gärna mig:

LinkedIn
Twitter
Facebook